• Etusivu
  • Kasvillisuus

Nyt on herkkusienten herkkuaika

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.08.2018
20134_34664.jpg

Herkullisia herkkusieniä

SIENIVIIKKO 15.-21.4.

Kauppapuutarhaliiton tiedote

Ruokakaupasta voi poimia tuoreet sienet koriin milloin vain. Hyvää sienisatoa riittää kautta koko vuoden. Kevään edistyessä kaivetaan grillit esiin, ja vappuna herkutellaan ihanilla grilliherkuilla.

Suomen eniten viljelty sieni

Herkkusieni (Agaricus bisporus) on Suomen ja maailman eniten viljelty sienilaji. Meillä herkkusieniä tuotetaan vuosittain n. 2 miljoonaa kiloa. Herkkusieniä kasvaa villinä Etelä-Euroopan metsissä, ja sitä alettiin viljellä Ranskassa 1650-luvulla. Herkkusienten kaupallinen viljely alkoi Suomessa 1940-luvulla, mutta sai tuulta siipiensä alle vasta 1990-luvulla.

Kasvatus ja kerääminen vaativat tarkkuutta

Suomessa herkkusienet kasvatetaan hygieenisissä olosuhteissa. Ne kasvavat oljista ja turpeesta tehdyllä kasvualustalla. Sienirihmasto ympätään vehnän jyvään, ja siirretään kasvualustalle pimeisiin kasvatushuoneisiin. Noin kolmen viikon kuluttua ilmestyvät ensimmäiset lakit näkyviin tummasta kasvualustasta. Samasta alustasta saadaan kolme satoa. Sienet kerätään käsin suoraan myyntipakkauksiin, jäähdytetään ja toimitetaan kauppoihin.

Valkoinen ja ruskea herkkusieni

Tuore valkoinen herkkusieni on kiinteä ja väriltään vaalea. Leikkuupinta vivahtaa joskus hennosti vaaleanpunaiseen. Ruskea herkkusieni on väriltään ruskea ja maultaan vaaleaa voimakkaampi. Herkkusienten koko vaihtelee pienestä nappimaisesta keskikokoon ja jumboon, ja vieläkin isompaan. Isoja ruskeita herkkusieniä kutsutaan portobelloiksi. Koska ruskean herkkusienen kuiva-ainepitoisuus on valkoista suurempi, säilyttää se tilavuutensa ruuanlaitossa valkoista paremmin. Tuoreen herkkusienen maku on hento, pähkinämäinen.

Kohtele herkkusieniä hellävaraisesti

Ennen ruoaksi valmistamista herkkusienistä puhdistetaan turve kevyesti harjaamalla tai talouspaperilla pyyhkäisemällä. Tarvittaessa sienet voi nopeasti huuhdella kylmällä vedellä. Huuhdotut sienet kuivataan esimerkiksi talouspaperilla. Herkkusieni säilyy kylmässä, +2 - +5 asteessa, mielellään paperipussissa haihtumisen estämiseksi. Kun hankit kaupasta viljeltyjä sieniä, käytä ne mieluiten viikon sisällä.

Helposti hyvää sienistä

Tuoreet, viljellyt sienet ovat nykykokkaajan toiveruokaa. Ne ovat suoraan, kuorimatta ja pesemättä käyttövalmista, terveellistä ravintoa. Sienistä ruoka joutuu nopeasti. Niitä voi huoletta popsia - painonhallinta ja kolesteroliarvot pysyvät sienien puolesta kurissa. Koko sieni on syötävää. Sienet ovat maukasta ja keveää, todellista hyvän olon ruokaa.

Mutkatonta ja maukasta

Sienet sopivat hyvin monenlaisiin ruokiin. Maku sopii mm. aasialaiseen keittiöön, vokkeihin, riistaruokiin, munakkaisiin, lämpimiin voileipiin, piirakoiden täytteeksi ja pitsoihin. Sienet käyvät marinoimiseen ja paistamiseen, muhennoksiin, haudutettaviin patoihin, kastikkeisiin ja keittoihin. Herkkusieniä voi käyttää myös sellaisenaan, esimerkiksi salaateissa. Portobellon iso lakki kutsuu täytettäväksi ja grillaukseen. Sienet ovat vastustamattoman hyviä.

Grillien vakioherkku

Viljeltyjen sienten käyttö lisääntyy kesän grillauskauden lähestyessä. Varsinkin vappu ja juhannus ovat sienisesonkeja. Yksi tunnetuimpia kesäisiä grilliruokia ovat juustoilla täytetyt ja pekoniin käärityt herkkusienet.

Huomio

Huomio

Kysy lisätietoja sienistä suoraan viljelijältä:

Heidi Rapila-Mäyrä
Kyröntarhat Oy / Champ / VihreäKeiju
02 8387 7142 / 050 377 1886
heidi.rapila-mayra@vihreakeiju.com

Grillivartaat

Herkkusienet sopivat myös grillivartaaseen
Herkkusienet sopivat myös grillivartaaseen

1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 maissi
1 munakoiso
2 salottisipulia
10 herkkusientä
8 bambutikkua

Valmistusohje:
Laita tikut veteen, jotta ne eivät pala grillissä. Leikkaa kasvikset noin 3 x 3 cm paloiksi ja maissi viipaleiksi. Kiehauta sipulit vedessä ja leikkaa lohkoiksi. Pujota kaikki aineet vartaaseen vuorotellen, jotta saat värikkään lopputuloksen. Valele grillauksen aikana marinadilla, ja juuri ennen tarjoilua purista vartaiden pinnalle limemehua.

Marinadi grillivartaisiin:
1 dl rypsi- tai oliiviöljyä
1 rkl sambal oelek chilitahnaa
1 rkl soijaa
½ raastettu limen kuori
1 tl hunajaa
2 oksaa timjamia
Riivi timjamin lehdet ja sekoita kaikki aineet.

Herkuttele nyt herkkusienillä!
Herkuttele nyt herkkusienillä!
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20178_49997.jpg
Sipulikukkia keväästä syksyyn
Kukkasipulikuume johdattelee puutarhakautta syyspuolelle. Vielä on jäljellä monia hetkiä kuulaassa, kypsyvässä puutarhassa ennen oikean syksyn tuloa. Siksi nyt onkin hyvä hetki pysähtyä miettimään ensi kevättä ja suunnitella puutarhan talven jälkeistä ilmettä.
20078_6317.jpg
Syyskalkitus kannattaa
Kalkitus on yksi maanparannuksen kulmakivistä. Liian happamassa maassa ravinteet eivät ole kasville käyttökelpoisessa muodossa. Suomen maaperä on luonnostaan melko hapanta, ja lisäksi kalkkia kuluu kasvien käyttöön maasta vuosittain hurja määrä: n. 100 g/m². Kaikkien peltomaiden keskimääräinen pH-luku on n. 5,8, mutta kalkitsemattomien raivioiden pH on lähes poikkeuksetta alle 5:n. Happamuus vaihtelee maalajeittain. Alhaisimmat pH-luvut mitataan yleensä rahkaturpeesta ja korkeimmat hietasavilta. Ei siis turhaan puhuta säännöllisen kalkituksen tärkeydestä.
20213_69224.jpg
Perusta oma perhosbaari
Sanotaan, että kesä ja kärpäset kuuluvat erottamattomasti yhteen, mutta mitäpä jos houkuttelisit pihallesi kärpästen sijaan upeita perhosia. Houkutteleva baari kannattaa avata jo varhain keväällä, jolloin talvehtineet perhoset, kuten nokkosperhoset sekä suruvaipat, löytävät itselleen maukasta ruokaa. Varmimmin vieraita pihasi pikku kuppilaan saat loppukesällä. Silloin vierailijoiden joukkoon eksyvät myös erilaiset yöperhoset.Laita siis pystyyn oma perhosbaari.
20233_81311.jpg
Nyt haudataan alushousut pihalle!
Alushousut multaan hautaamalla saat selville multasi kunnon. Maailmalla muutamia vuosia kiertänyt villitys haudata puuvillaiset alushousut maahan kertoo, kuinka hyvässä kunnossa maaperä oikein on. Maaperämme tuottaa 95 % syömästämme ruoasta, joten maaperän kunto on hyvin tärkeä elementti myös ravintoketjussamme. Lisäksi jokaisen himopuutarhurin ylpeydenaihe on hyvinvoiva puutarha.
20238_82908.jpg
Miten parsapenkin kunnostus kannattaa aloittaa? Asiantuntija vastaa
Minun parsapenkkini on monta vuotta vanha, haluaisin kunnostaa sen. Mistä aloitan kun vielä on kasvukausi? Katkaisenko versot vai nostanko koko parsan juurineen ylös ja muokkaan/vaihdan maan uuteen? Löydän vain taimien istutuksesta ohjeita.
20207_65901.jpg
Vadelmasadosta tulossa hyvä
Hedelmä- ja marjanviljelijäin liiton tiedotteen mukaan vadelmat ovat jo kypsyneet maan etelä- ja keskiosissa ja jatkaa nopeaa kypsymistään lähes koko maassa. Seuraavat viikot ovatkin vadelman pääsatokauden aikaa. Poimi vadelmat talteen talveksi!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton