• Etusivu
  • Hoitotyöt

Helppo vihersisustus: Amppeleilla uutta ilmettä kotiin ja parvekkeelle

Tiina Painokallio
Päivitetty 12.03.2025
woman-holding-pot-with-flowers-walking

Onnistu amppeleilla! Amppeleilla elävyyttä ja tyylikkyyttä sisustukseen. (Kuva: Envato)

Amppeleiden avulla voit luoda kodistasi vehreän keitaan, jossa kasvit leijuvat ilmavasti ja tuovat eloa niin sisätiloihin kuin uloskin. Olipa sinulla pieni kaupunkiasunto tai tilava omakotitalo, ripustettavat viherkasvit ovat upea tapa maksimoida viherpinta-alaa ilman, että ne vievät lattiatilaa.

Miksi valita amppelit?

Amppeleissa on monia etuja: ne säästävät tilaa, tuovat sisustukseen mielenkiintoisia kerroksellisuuksia ja mahdollistavat myös roikkuvien kasvien käytön, joita ei voi muuten sijoittaa hyllyille tai pöydille. Lisäksi ne ovat loistava ratkaisu lemmikki- ja lapsiperheisiin, sillä kasvit pysyvät turvallisesti pois pieniltä käsiltä ja tassuilta.

Parhaat kasvit amppeleihin

Amppeleihin sopii erityisesti roikkuvat ja riippuvat kasvit, jotka kasvavat kauniisti alaspäin. Hyviä valintoja ovat esimerkiksi:

  • Ikkunapielissä viihtyvät viherkasvit: Kultaköynnös, rönsylilja ja herttaköynnösvehka ovat helppohoitoisia ja näyttäviä.
  • Kukkivat amppelikasvit: Petuniat, miljoonakellot ja lumihiutaleet sopivat erinomaisesti parvekkeelle ja puutarhaan.
  • Yrttiamppelit: Basilika, timjami ja oregano tuovat paitsi vihreyttä, myös makua keittiöön.

Näin ripustat amppeleita tyylikkäästi

Amppeleiden sijoittelussa kannattaa hyödyntää eri korkeuksia ja materiaaleja. Voit käyttää kattoon ripustettavia koukkuja, seinäkiinnityksiä tai jopa telineitä, joihin voi asetella useita amppeleita eri tasoille. Makramee-amppeleilla saat boheemia ilmettä, kun taas metalliset tai lasiset amppeleet sopivat modernimpaan sisustukseen. Ulkotiloissa voit hyödyntää parvekkeen kaiteita, pergoloita tai puiden oksia amppelien ripustamiseen.

Puutarhamyymälässä ja toreilla roikkuvat eriväriset ja erikokoiset kesäkukka-amppelit ihastuttavat juuri nyt runsaudellaan. Vaikka kotona olisi jo päätetty, millaista amppelia tällä kertaa mennään hakemaan, voi kukkarunsaus aiheuttaa myös impulsiivisia heräteostoja. Yli puolet kotimaassa tuotetuista amppeleista ovat orvokin ja petunian eri lajikkeita ja värisekoituksia.

Suunnittele kaunis lopputulos

Ennen kesäkukka-amppelin ostoa on hyvä tarkistaa, millaisiin kasvuolosuhteisiin amppeli tullaan sijoittamaan. Valoisaa paikkaa suosivat kasvit eivät jaksa kukkia varjoisalla parvekkeella tai terassilla, ja varjon kasvit nääntyvät liian paahteisella paikalla. Kun sopiva kukkalajike on löytynyt, voi vielä miettiä, millaisen värimaailman haluaa ulkotiloihin. Suosituimmissa lajikkeissa riittää runsaasti erilaisia värivaihtoehtoja ja sävyjä. Amppelin muotokin voi olla ratkaiseva: pystykasvuinen malli sopii pieneen tilaan, sivuille levenevä amppeli tuo näyttävyyttä isolle terassille, ja suoraan alas laskeutuvan amppelin voi nostaa kasvun edetessä entistä korkeammalle, jolloin se myös näkyy pidemmälle.

<p data-block-key="whbgk">Parvekkeen amppelikukat loistavat kesän väreissä ja houkuttelevat perhosia sekä pölyttäjiä. (Kuva: Envato)</p>
Parvekkeen amppelikukat loistavat kesän väreissä ja houkuttelevat perhosia sekä pölyttäjiä. (Kuva: Envato)

Lannoita säännöllisesti – kastele tarpeeksi

Amppelit ovat ostovaiheessa yleensä runsaassa kukassa, joten pelkkä vedellä kastelu ei riitä kukkaloiston ja kasvun ylläpitoon. Mullan sekaan voi pistellä lannoitetikkuja tai hoitaa kastelun joka kerralla miedolla lannoiteliuoksella. Hyvä tapa on esimerkiksi asettaa amppeli laakeaan vatiin, jossa on valmiiksi tehty vesi-lannoiteseos. Kastelu on tarpeen, kun kasvin pintamulta on kuivahtanut.

Istuta tai jaa uudelleen

Hyvin hoidettuna kukka-amppeli kestää syksyn ensimmäisiin pakkasiin saakka. Kuihtuneet kukat kannattaa poistaa, jolloin amppeli näyttää raikkaalta ja kehittyvät siemenet eivät vie kukintaan tarkoitettua energiaa. Amppelin voi myös istuttaa uudelleen isompaan ruukkuun tai jopa jakaa ja istuttaa pienempiin ruukkuihin, jos multatila alkaa jäädä pieneksi.

Hoitovinkit amppelikasveille

Jotta amppelikasvit pysyvät kauniina ja elinvoimaisina, muista nämä hoitovinkit:

  • Säännöllinen kastelu: Amppeleissa multa kuivuu nopeammin kuin ruukuissa, joten tarkista kosteustaso usein.
  • Lannoitus: Kasvit tarvitsevat ravinteita erityisesti kasvukaudella, joten muista lisätä lannoitetta tarpeen mukaan.
  • Valon huomioiminen: Valitse kasvit niiden valontarpeen mukaan – varjon kasvit eivät viihdy suorassa auringonpaisteessa, ja toisinpäin.

Amppeleilla voit helposti piristää sisustusta, luoda vihreitä keitaita kotiin ja hyödyntää tilaa tehokkaasti. Ota amppelitrendi haltuun ja anna kasvien tuoda eloa ympäristöösi!

Lisätietoa amppelikukista:

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.
Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
20238_79744.jpg
Limoviikuna - kodin tuttu fiikus
Limoviikuna on viikunoiden (Ficus) sukuun kuuluva laji, joka kasvaa luonnonvaraisena Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa sekä Pohjois-Australiassa. Limoviikuna on myös suosittu koristekasvi, josta on jalostettu runsaasti erilaisia lajikkeita. Limoviikunaa on kasvatettu huonekasvina jo lähes parisataa vuotta. Se on lähtöisin Intiasta. Limoviikuna muistuttaa hieman kotoista koivuamme tuuheine ja siroine lehtineen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton