Pääsikö punkki puremaan?
Punkkeja eli puutiaisia esiintyy ympäri Suomea pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Eniten niitä on saaristoissa ja rannikolla. Punkit saattavat levittää borrelioosia ja puutiaisaivokuumeetta. Jos siis huomaat punkin iholla, poista se välittömästi.
Suomessa on kaksi erilaista ihmisille haitallista punkkilajia. Euroopassa esiintyvä sekä runsaasti lisääntynyt puutiainenIxodes ricinus ja idän taigapunkki, Ixodes persulcatus. Taigapunkkia on todettu Suomessa vasta noin 10 vuoden ajan ja sitä ei voi erottaa silmämääräisesti tavallisesta punkista. Taigapunkin levittämä aivokuume voi olla rajumpi oireiltaan kuin tavallisen punkin levittämä tauti ja se voi helpommin kroonistua eli aiheuttaa pitkittyneen taudinkuvan. Keskimäärin joka viides punkki kantaa borreliabakteeria ja 1-2 punkkia sadasta kantaa puutiaisaivokuumetta aiheuttavaa virusta.
Huomio
Poista punkki heti
- Poista punkki sitä varten suunnitelluilla punkkipinseteillä tai sormilla (kynsillä helpompi). Tartu punkkiin mahdollisimman läheltä ihoa ja vedä se varovasti pyörittämällä irti ihosta.
- Kylmä kääre ja särkylääkkeet auttavat turvotukseen ja kipuun.
- Tarvittaessa puremakohtaan voi laittaa antiseptista ainetta.
- Tarkkaile puremakohtaa nähdäksesi kehittyykö siihen ihottumaa.
Milloin lääkäriin?
- Pureman ympärille nousee ihottuma. Tyypillisesti se kasvaa säteittäisesti ja näyttää rengasmaiselta; erojakin on.
- Parin viikon kuluessa nousee kuume tai ilmenee pahoinvointia tai niveloireita.
Hoitona punkin levittämään borrelioosiin on antibioottikuuri. Puutiaisaivokuumeeseen (TBE) ei ole hoitoa, mutta virusta vastaan on rokote.
Entä ennaltaehkäisy?
Punkit elävät ja liikkuvat useimmiten aluskasvillisuudessa, heinikoissa ja pensaikoissa, kosteilla alueilla. Maastossa liikkuessa kannattaa pitää peittäviä vaatteita ja saappaita. Keinokuituiset vaatteet ovat liukkaita pinnaltaan ja tämän vuoksi punkin on niihin hankalampi tarttua - ja vaaleista vaatteista punkit on helpompi havaita. Lisäksi on olemassa sumutteita, joilla voi yrittää estää punkin hyökkäyksiä.
Kotipihassa aluskasvillisuus kannattaa pitää lyhyenä ja huolehtia hyvästä ilmankierrosta säännöllisin hoitoleikkauksin.
Syynää punkit päivittäin
Pahimmilla punkkialueilla perinteinen punkkisyyni on tarpeen kerran vuorokaudessa sekä ihmisille että perheen lemmikeille. Muista myös ravistella vaatteesi, koska punkki jää helposti piileskelemään lahkeisiin ja hihoihin. Moni sisälemmikin omistaja on hämmästyksekseen löytänyt lemmikistään punkkeja.
Lisätietoa ja kuvia punkeista löydät esimerkiksi Reumaliiton punkkisivuilta www.punkki.fi.