Pahin paarma-aika alkaa heinäkuussa – tee itse helppo ansa
Nautapaarma (Tabanus)
Ensimmäiset paarmat lentävät jo toukokuussa, mutta runsaimmin paarmoja on yleensä heinäkuussa, kun vedessä ja maassa elävät toukat ovat saaneet riittävästi lämpöä ja ajoittaisia sateita. Paarman ilkeä ja kipeä puraisu ei miellytä puutarhassa nautiskelevaa lomailijaa.
Suot, kosteikot ja rannat ovat pahimpia paarmapaikkoja. Hyvinä lentäjinä paarmoja tosin tavataan monenlaisissa ympäristöissä. Runsaimmin niitä on liikkeellä avomaastossa aurinkoisina iltapäivinä. Varjoisissa metsissä paarmoja on vähän.
Isot, kirkassiipiset hevos- tai nautapaarmat eivät juuri välitä ihmistä. Ne lentelevät ympärillä, mutta etsivät ravintonsa isoista eläimistä, kuten lehmistä ja hevosista. Ihmiselle kiusallisempia ovat huonekärpäsen kokoiset suppu- ja sokkopaarmat. Pääasiassa juuri niiden puremat aiheuttavat myös allergiareaktioita.
Purevan naaraspaarman kärsässä on veitsimäinen suuosa, jolla paarma leikkaa haavan ihoon jopa ohuen paidan läpi. Naaras tarvitsee verta muniensa kehittymiseen, mutta koiraspaarmat syövät vain mettä.
Paarmat löytävät saaliinsa lämpösäteilyn ja hiilidioksidin avulla. Metsätien varressa auton moottorin lämpö ja kuuma pelti vetävät paarmoja magneetin tavoin puoleensa. Sisälle autoon joutuneet paarmat ovat harmittomia, koska ne yrittävät päästä pakoon lentämällä ikkunoita kohti.
Paarma-ansa kahdella tavalla
Nimimerkki Temes76 Joutsenosta on kehittänyt kotitekoisen paarma-ansan ja jakaa siitä loistavan videon YouTubessa. Tarvikkeet paarma-ansalle: musta 12 l sanko, 3 harjaterästä tai muuta tankoa, pala hyttysverkkoa sekä vettä ja saippuaa.
Saippuavesi lämpenee mustassa sangossa auringossa ja houkuttelee lämmön avulla paarmat paikalle. Verkon alle jouduttuaan, paarmat suunnistavat ylöspäin ja jäävät jumiin verkon alle. Näännyttyään ne putoavat veteen, josta on saippualla vähennetty pintajännitystä ja ne hukkuvat. Erittäin helppo ja huokea valmistaa ja ilmeisen tehokas myös.
Se toinen versio
Uudempi versio paarma-ansasta on levittää kaupoista saatavaa paarmaliimaa mustalle sangolle, ripustaa se kolmijalkaiseen telineeseen ylösalaisin roikkumaan vapaasti. Musta, auringossa lämpiävä ja heiluva sanko muistuttaa paarman saalista ja sangolle istahtaessaan paarma jää kiinni liimaan. Liiman ja sangon ei pitäisi houkutella pölyttäjiä, joten sen pitäisi olla suurin piirtein turvallinen esimerkiksi perhosille.
Paarmoista vapaampaa kesää kaikille, toivottaa Puutarha.net -väki!