Palsternakka myöhäissyksyn herkku
Palsternakan kasvukausi on pitkä. Kasvu kiihtyy syyskesällä, ja palsternakka kestää kylmääkin. Sato korjataan vasta juuri ennen peltojen jäätymistä. Palsternakkaa voi pitää kekrikauden herkkujuureksena. Kekri tarkoittaa sadonkorjuun juhlaa, joka kestää muinaissuomalaista tapaa noudattaen mikkelinpäivästä nykyiseen pyhäinpäivään saakka.
Suosio elpymässä
Palsternakka on kulkenut pitkän tien luonnonkasvista viljellyksi hyötykasviksi. Vielä nykyäänkin sitä tapaa villinä Etelä-Euroopasta aina eteläisiin osiin Pohjolaa. Hyötykasvina kartiomaista, kermanvalkoista palsternakkaa on käytetty vuosituhansien ajan niin lääkkeeksi kuin ruoaksikin. Keskiajalla palsternakalla oli vielä arvostettu asemansa, kunnes peruna ja porkkana syrjäyttivät sen.
Palsternakka nimenä viittaa latinan ruokaa tarkoittavaan sanaan pastus, mikä kertoo palsternakan merkityksestä jo antikin aikaan. Suomessa palsternakkaa on kutsuttu ennen vanhaan nimillä morajuuri, pastinakka ja pasternakka.
Yhä tänä päivänä palsternakkaa suositaan saksankielisissä maissa, samoin Englannissa rapeaksi paahdetut palsternakat ovat tuttu juttu, mutta meillä tuskin tunnistetaan enää koko juuresta muuta kuin liemiaineksena ja keitoissa.
Nyt palsternakka on kuitenkin alkanut ilahduttavasti näkyä ravintolaruoissa ja saada innokkaimpien kotikokkaajien suosiota. Se on monen kasvisruokailijan tai kasvisvoittoisesti syövän mieliherkkua.
Ravintoarvo hyvä
Palsternakan ravitsemuksellinen laatu on hyvä. Palsternakka tuo ruokaan kuitua ja folaattia, joista nykyisessä ruokavaliossa on helposti puutetta. Palsternakka sisältää paljon kaliumia, joten sitä voi suositella henkilöille, joilla on korkea verenpaine tai joilla on nesteenpoistolääkitys.
Palsternakan magnesiumin, kalsiumin ja raudan määrät ovat mainitsemisen arvoisia ja vitamiinejakin löytyy kaiken kaikkiaan kohtalaisesti. Energiaa ja hiilihydraatteja palsternakka sisältää puolet vähemmän kuin peruna. Joillakin ihmisillä palsternakka aiheuttaa allergisia reaktioita.
Info
Palsternakan ravintoarvot per 100 g
- Kalorit (kcal) 75
- Tyydyttynyt rasvahappo 0,1 g
- Natrium 10 mg
- Kalium 375 mg
- Hiilihydraatti 18 g
- Ravintokuitu 4,9 g
- Sokeri 4,8 g
- Proteiini 1,2 g
Vitamiinit ja kivennäisaineet:
- C-vitamiini 17 mg
- Kalsium 36 mg
- Rauta 0,6 mg
- B6-vitamiini 0,1 mg
- Magnesium 29 mg
Paahda tai keitä ja soseuta
Palsternakka kypsyy nopeasti, joten se on helppo ja nopea sosekeittoaines tai uunissa paahdettava juures. Kiusaustyyppisenä uuniruokana tai juustolla gratinoituna palsternakka maistuu niin kalan kuin lihan kanssa. Patoihin ja keittoihin palsternakkaa on osattu käyttää kautta aikain täyteläisen maun antajana.
Perunaa palsternakka täydentää loistavasti. Kokeile tehdä perunasose niin, että korvaat kolmanneksen perunoista palsternakalla. Maku ja ravintoarvo paranevat. Palsternakkasosetta pidetään täydellisen hyvänä lisäkkeenä esimerkiksi syksyn lammaspadoille tai karitsankyljyksille. Myös sienimuhennos saa palsternakasta oivan makuparin.
Kun haluat palsternakasta makua liemiin, yhdistä palsternakkaa porkkanan, purjon, juurisellerin ja persiljan kanssa. Näin saat maistuvat liemet kastikkeisiin, keittoihin, patoihin ja uuniruokiin. Palsternakka on merkittävä tekijä tuomaan ruokaan täyteläistä, makean pyöreää, aromaattisen mausteista makua.
Palsternakkaa voit käyttää raakanakin dippikasviksena tai raastettuna. Koska palsternakan kuiva-ainepitoisuus on korkea, kannattaa palsternakkaraasteeseen yhdistää mehevää omenaraastetta, appelsiinipaloja tai hyvä öljy-viinietikkakastike. Kokeile paahdettua tai paistettua palsternakkaa lämpimissä salaateissa.
Kokeiltuja ruokaohjeita:
Paahdetut palsternakat
6 tuoretta palsternakkaa
0,5 dl rypsiöljyä
suolaa, mustapippuria
0,5 – 1 dl hienoksi jauhettua parmesaanijuustoa
Kuori palsternakat kuorimaveitsellä ja halkaise ne pituussuuntaan neljään osaan. Paloittele edelleen noin kahdeksan sentin pituisiksi paloiksi.
Siirrä palsternakkapalat uunivuokaan tai pellille ja pyöräytä joukkoon öljy ja mausteet, lopuksi myös hienojakoinen parmesaaniraaste.
Paahda 200-asteisessa uunissa kypsiksi ja rapeiksi eli 30 – 45 minuuttia.
Palsternakkapaistos
4 palsternakkaa
noin 1 dl vettä
tilkka kasvisfondia
2,5 dl maitoa
100 g sulatejuustoa
Kuori ja leikkaa palsternakat poikittain viipaleiksi. Keitä nämä pienessä vesimäärässä, johon on lisätty mausteeksi tilkka kasvisfondia.
Keitä muutaman minuutin ajan ja siirrä juurespalat liemineen uunivuokaan.
Kuumenna maito kattilassa ja anna sulatejuuston sulaa joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada seos uunivuokaan. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Tiedotteen teksti: Pirjo Toikkanen/Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Teppo Johansson/Kotimaiset Kasvikset ry
Ruokaohjeet: Kotimaiset Kasvikset ry