• Etusivu
  • Piha

Perennat – puutarhan alikäytetyt moniottelijat

Tuuli JärvinenKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Julkaistu 04.04.2024
kevainen-perennapenkki-iStock-1346016398

© iStock

Monivuotiset kukat eli perennat ovat puutarhan peruskasveja, joiden varaan rakentuvat pitkän päälle helppohoitoiset istutusalueet ja yksilöllinen ilme. Runsas lajitarjonta lukemattomine variaatioineen mahdollistavat sen, että kaikenlaisille kasvupaikoille löytyy oikeat yhdistelmät ja oman maun mukaiset lajit. Kun penkin suunnittelussa etusijalle asetetaan kasvupaikan oloissa viihtyvät kasvit, palkitsee onnistumisen ilo kotitarhurin.

Luonnollisuutta mukaillen, silti puutarhamaisesti

Nykyaikaisissa perennaistutuksissa hyödynnetään luonnosta tuttua, perinteistä istutusalueen suunnittelua vapaampaa sijoittelua. Ei välttämättä enää istuteta laajoja yhden lajin alueita, vaan pilkotaan lajit muutaman kasvin kokoisiin ryhmiin ja toistetaan niitä. Tavoitteen ei tarvitse olla täysin luonnonmukainen ilme, vaan hallittu, puutarhamainen muunnelma luonnon tavasta kasvaa. Toisteisuus tuo rytmiä ja ryhtiä istutukseen. Monilajisuus mahdollistaa paitsi visuaalisen vaihtelevuuden, myös luonnon valinnan mukanaan tuoman, dynaamisen muuntelun.

Monilajiset perennaistutukset ovat vahvoja

Muuntuvassa istutuksessa pyritään kasvien vakiinnuttua helppohoitoisuuteen. Siksi sallitaan, että kukkapenkissä kasvupaikallaan hyvin viihtyvät lajit saattavat viedä alaa huonommin sopeutuvilta kasveilta. Vaikka yksi laji taantuisikin, uusilta istutuksilta usein vältytään, koska taantuvan lajin ympäriltä muut kasvit ottavat tilan haltuunsa. Tyhjää tilaa ei jää.

Jotta kasvivalinnoista muodostuisi vahva kasviyhdyskunta, lajit valitaan eri sukujen ja eri lajien kasveista. Liiallinen samankaltaisuus voi tehdä istutuksista haavoittuvaisen, sillä erilaisuus ja monilajisuus tuovat vastustuskykyä vaivoille ja olosuhteiden muutoksille. Monilajisuus tuo jo itsessään istutusryhmään stressinsietoa.

<p data-block-key="88qtp">Runsaasti kukkiva ja aidanne syntyy esimerkiksi yhdistelemällä pensasruusuja ja eri korkuisia perennoja. Ilmeikkään aidanteen taustalle istutetut havukasvit tuovat lisäsuojaa.</p>
Runsaasti kukkiva ja aidanne syntyy esimerkiksi yhdistelemällä pensasruusuja ja eri korkuisia perennoja. Ilmeikkään aidanteen taustalle istutetut havukasvit tuovat lisäsuojaa.
© iStock

Perustamisen ei tarvitse olla työlästä

Perennapenkin perustaminen voi olla totuttua helpompaa, sillä maan ylenpalttista kaivamista ja muokkaamista ei modernissa, monimuotoisuutta suosivassa puutarhanhoidossa enää suositella. Kaivamista ei tietenkään voi kokonaan välttää, sillä esimerkiksi puiden ja pensaiden istutuksissa se on toki tarpeen. Kaivaminen katkaisee maan sienirihmastoja ja haittaa maamikrobien ja muiden eliöiden oloja, kunnes luonto korjaa tilanteen. Koska maaperän eliöstö osallistuu vahvasti juurten toimintaan, häiriöt maaperässä hidastavat juuristojen kasvua ja kasvien vahvistumista.

Kokonaisen istutusalueen perustamisessa työ tapahtuu joutuisasti hyödyntämällä no-dig -menetelmää.

Siinä maaperään kajotaan mahdollisimman vähän, sillä kasvualusta kootaan kohopenkiksi maan pintaan. Kohopenkin voi perustaa vaikka suoraan nurmikon päälle. Kun kohopenkin alimmissa kerroksissa hyödynnetään tontilta saatua puutarhajätettä, on penkin perustaminen kaivamatta, no-dig-menetelmällä helppoa kierrätystä parhaimmillaan. Puutarhajätteen pois kuljetuksia eikä edes kompostointia välttämättä tarvita. Ja monen mielestä kaikkein ikävin työvaihe, kitkeminen, jää lähes kokonaan pois.

Yhdessä kasvit ovat kiinnostavia ja täynnä yksityiskohtia

Monilajisissa perennaistutuksissa hyödynnetään kasvien korkeuseroja, joilla saadaan istutuksiin visuaalista rakennetta ja luonnetta. Sanalla sanoen kerroksellisuus tuo viihtyisyyttä. Ryhmään yhdistellään ehkä joitakin puuvartisia kasveja. Pienet lehtipuut tai havukasvit antavat lisäilmettä paitsi kesäisin, talvella vihreät kasvit ovat pääosassa silloin, kun muu luonto lepää. Niiden vuoksi puutarha ei jää paljaaksi silloin, kun kesävihannat kasvit ovat luovuttaneet lehtensä kiertoon.

<p data-block-key="sigmg">Sinipallo-ohdakkeiden (Echinops) ja punahattujen (Echinacea) upeaa kukintaa. Molempien lajien siemenet säilyvät tanakoissa kukkavarsissa pitkään ja tarjoavat linnuille talvisen aterian.</p>
Sinipallo-ohdakkeiden (Echinops) ja punahattujen (Echinacea) upeaa kukintaa. Molempien lajien siemenet säilyvät tanakoissa kukkavarsissa pitkään ja tarjoavat linnuille talvisen aterian.
© iStock

Talvisia yksityiskohtia puutarhaan lisäävät talventörröttäjät ja siemenkodat, joista monet linnutkin saavat talvisen aterian. Tanakasti pystyyn jäävät mm. jalonagervot (Astilbe), kurjenmiekat (Iris), kärsämöt (Achillea), punahatut (Echinacea), tulikukat (Verbascum) ja nauhuksien (Ligularia) kukkavanat.

Vaihtelevuus tuo kivaa tarkkailtavaa koko kasvukauden ajaksi. Kun kasvilajit valitaan vaikkapa niin, että kukintaa riittää keväästä syksyyn, tulevat puutarhaan myös perhoset ja pölyttäjät. Niiden perässä saapuvat linnut, jotka syöttävät hyönteisiä poikasilleen huolehtien osaltaan biologisesta tuholaistorjunnasta.

Kerää kimppuja

Koristele kukilla ja kauniilla lehdillä. Pienet lasipurnukat ja pihalta poimitut elävät koristeet ovat rykelmäksi kerättynä näyttävä kokonaisuus juhlavaan kattaukseen. Lautasliinan elävä somiste viimeistelee pöydän ilmeen.

Muhevainen kesäkattaus
© Marja Kärki
Muhevainen kesäkattaus
© Marja Kärki

Kukilla koristeltu kattaus voi luoda upean ja tunnelmallisen ilmeen mihin tahansa tilaisuuteen. Voit käyttää erilaisia kukkia ja lehtiä luomaan juuri haluamasi tunnelman, olipa kyse sitten romanttisesta illallisesta, rentouttavasta puutarhajuhlasta tai tyylikkäästä illallisesta ystävien kanssa.

Yksi tapa koristella kattausta on asettaa pieniä lasipurnukoita tai maljakoita pitkin pöytää ja täyttää ne kukilla ja vihreillä lehdillä. Voit valita yhden värimaailman tai sekoittaa erilaisia värejä ja kukkia luodaksesi mielenkiintoisen ja moniulotteisen ilmeen. Esimerkiksi ruusut, neilikat, hortensiat ja freesiat ovat suosittuja vaihtoehtoja, jotka tuovat kauniin ja tuoksuvan lisän kattaukseen.

Perennaryhmästä kasvaa helppohoitoinen, kun

  • kasvit on valittu kasvupaikalla vallitseviin olosuhteisiin sopiviksi
  • perustamisvaiheessa huolehditaan siitä, että monivuotiset rikkakasvien juuret on poistettu tai niiden kasvu on estetty
  • kasvualusta on valituille kasveille riittävän syvä ja sopivan ravinteikas
  • kasveja istutetaan riittävästi, jotta niillä on tilaa kasvaa, mutta väleihin ei jää liikaa tyhjää tilaa, johon uudet rikkakasvit asettuvat.

Tutustu mallipenkkeihin:

Valoisa perennapenkki

Varjon perennaistutus

Paahteisen paikan perennaryhmä

Jos tarvitset apua istutusten suunnitteluun, anna ammattilaisen auttaa. Tutustu palveluihin

Teksti: Tuuli Järvinen, Muhevainen Oy

Kuvat: iStock ja Marja Kärki (kattaukset)

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Piha
perennat
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Muhevainen pihasuunnittelu
Pihasta puutarhaksi hyvällä suunnittelulla
Pihasuunnitelmaa pidetään kalliina ylellisyystuotteena, vaikka kyseessä on tärkeä pihan rakentamista ohjaava ja helpottava työkalu. Suunnittelussa asiakkaan hajanaiset ajatukset ja toiveet jalostetaan toimivaksi kokonaisuudeksi.
20174_48967.jpg
Puutarhassa ovat oikeat kasvit paikoillaan
Ollakseen viihtyisä piha tarvitsee lattian, seinät ja katon, aivan kuten sisätilatkin. Mittakaava ulkotiloissa vain on huomattavasti suurempi. Puut tuovat puutarhaan kaivattua korkeusvaihtelua ja katosmaista tunnelmaa.
20175_49247.jpg
Havukasvit pihan suunnittelussa
Jos kasvivalikoimasta puuttuvat havukasvit, saattaa kesällä rehevä puutarha muuttua syksyn tullen tyhjäksi ja autioksi. Ikivihreät kasvit ryhdistävät pihaa ja etenkin talvella ne tuovat pihaan kaivattua vehreyttä!Puutarhamyymämälä Muhevaisella kasvivalikoimaa riittää
Alppiasteri
Perennat kukkivat keväästä syksyyn
Kun valitset perennapenkkiin sekä keväällä, keskikesällä että syksyllä kukkivia lajeja, saat nauttia kukkaloistosta pitkään. Sopivien lajien valinnassa voit hyödyntää kokoamaamme ryhmittelyä eri aikaan kukkivista perennoista.
20209_66492.jpg
Monimuotoinen puutarha on pörriäisten paratiisi
Hyönteisillä on merkittävä rooli maailman ruuan tuotannossa. Jopa 2/3 maailman ruokasadosta tulee hyönteispölytteisistä tai merkittävästi pölyttäjähyönteistä hyötyvistä kasveista. Tämän lisäksi hyönteisillä on välillistä vaikutusta muihin eläinlajeihin, erityisesti hyönteisiä ravintonaan käyttäviin lintuihin ja lepakoihin. Hyönteiset osallistuvat luonnonkiertokulussa ravinteiden kierrättämiseen ja toimivat haitallisten tuhoeläinten luontaisina vihollisina.
20241_83360.jpg
Istutusetäisyydet
Yleensä kasvit kannattaa istuttaa yhtenäisiin ryhmiin. Näin puutarhaan saadaan selkeä tilajako ja kasveja on helpompi hoitaa. Perennoita, pensaita ja lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton