• Etusivu
  • Kasvillisuus

Peruna

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.07.2018
20066_184.jpg

(Solanum tuberosum)


Peruna

on kasvi, josta on niin arkeen kuin juhlaan. Monipuolinen peruna, josta tehdään niin paistokset, kuin valmistetaan liharuokien oheen sopivat uuniperunat, on myös haaste viljelijälle. Peruna on hallanarka ja sen hoitajalta vaaditaan koko joukko tietoja ja omaa työpanosta, jotta sadosta tulisi tyydyttävä. Maan peruskunnostus, hoito kasvuaikana, perunan nosto ja sen varastointi ovat taitolajeja.


Esi-idätä valoisassa, 12 - 15 asteessa 2 - 5 viikkoa. Istuta ulos touko-kesäkuussa kun maan lämpö on yli 7 astetta. Istuta mataliin 8 cm syviin vakoihin, joiden pohjallakin on kuohkeaa multaa.

Istutusvälit 30 cm, rivivälit 60 cm. Peitä 5 cm:n multakerroksella. Kun taimet ovat 10 - 20 cm korkeita, multaa ne. Tee toinen multaus myöhemmin kesällä. Kastele.

Paras kasvualusta kuohkea, lämmin hiekkamultamaa, pH 5 - 6. Kompostilannoitus. Niitä varret 2 vk ennen sadonkorjuuta.

Sadonkorjuu syyskuun alussa, kun lämpötila on yli 15 astetta. Pidä perunoita 2 viikkoa 15 asteessa, jotta kuori paksunee, varastointilämpö 3 - 4 astetta. Ilmankosteus 85%. Varastointiaika 8 - 9 kk.

Perunan taudit ja tuholaiset

Kasvata perunat astiassa

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_60088.jpg
Syysistutukset kannattaa tehdä nyt
Kesän vaihtuessa syksyyn voi puutarhuri jo kääntää katseensa ensi kevättä kohti. Syksy on hyvää aikaa istuttaa uusia kasveja pihaan. Lehtipuita ja pensaita voi istuttaa niin kauan kuin maa on sula. Etelässä maa on sula yleensä marraskuulle asti ja pohjoisemmassa lokakuun puoliväliin.Arkojen kasvien, menestymisensä äärirajoilla olevien sekä jaloruusujen ja alppiruusujen istuttaminen kannattaa jättää kevääseen. Maa kunnostetaan ennen istutusta samalla tavalla kuin keväälläkin. Useimmat puutarhakasvit viihtyvät maassa, jonka pH on 6.0–6.5. Maan pH-luvun saa selville teettämällä maa-analyysin.
20219_72733.jpg
Asiantuntija vastaa: Mikähän kasvi tämä on?
Avomaankurkkujen viereen on ilmestynyt kuvassa oleva paksuvartinen kasvi, joka on tällä hetkellä n. 50 cm korkea ja lehdet ovat kämmenen kokoiset. Näyttäisi alkavan kohta kukkimaan eli haluaisin tietää onko kasvi kova leviämään ja mahdollisesti muutenkin haitallinen.Viime kesänä tällä paikalla oli myös avomaankurkkuja ja erilaisia kurpitsoita, mutta mikään ei kyllä ole siihen päässyt siementämään.
20217_71655.jpg
Kuinka saada lapsi viihtymään karanteenin aikana?
Kesä ja loma. Ruutuaika käytetty, eikä järjestettyä ohjelmaa ole. Kun vanhemmat puuhailevat projektiensa parissa, on lapsille helppo opettaa samalla muutama perinteinen pihaleikki. Kokosimme vinkit kesäisiin leikkeihin sisälle ja ulos.
20227_69229.jpg
Näsiä - kavalan kaunis kevään kukkija
Näsiä, lehtonäsiä eli riidenmarja (Daphne mezereum) on pystykasvuinen, noin metrin korkuiseksi kasvava pensas, joka kukkii aikaisin keväällä ennen lehtiensä puhkeamista. Etelä-Suomessa näsiän kaunis ja voimakkaasti tuoksuva kukinta ajoittuu huhtikuulle, ja Etelä-Lapissa vasta toukokuulle. Näsiä on kasvupaikkansa suhteen melko vaatelias pensas.
202111_73591.jpg
Brabant-tuijien pelastusoperaatio
Lukija kysyy: "Voinko jotenkin auttaa vielä elokuun lopulla aidanteeksi istuttamiani 27 Brabant-tuijaa, sillä ne alkoivat hiljalleen "ruskistua"? Kastelinkin kuivalla säällä, joten ilmiöin ei pitäisi johtua kuivuudesta. Voiko jokin lannoite tai muu vielä pelastaa tilanteen? Olivat 80 cm kokoisia. Maa on aika savinenkin paikoin tuossa, mutta niin ollut meillä muuallakin, jonne olen tuijia istuttanut. Nekin kyllä ensin hiukan "nyyrynneet", mutteivät noin ruskeiksi menneet."
20233_67507.jpg
Tunnetko pihasi linnut?
Oletko vannoutunut lintubongari vai kuulutko joukkoon, joka tunnistaa ehkä muutaman yleisimmän kuten harakan ja talitintin? Tähän on nyt koottu tavallisimmin pihapiirissä tutuksi tulevia lintuja. Pesimäalueista sekä vuodenaikojen vaihteluista johtuen kaikkia lintuja ei aivan joka pihassa joka päivä näe.Mutta tehdäänpä linnut tutuksi:

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton