• Etusivu
  • Kasvillisuus

Piha kuntoon OSA 6/6: Katse kokonaisuuteen

Tiina Painokallio
Päivitetty 06.02.2025
muokhappy-family-mother-father-and-three-children-pla

Kun kaikki on kunnossa, voi koko perhe nauttia täydellisestä pihasta ja puutarhasta. (Kuva: Envato)

Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka kuudennessa ja viimeisessä osassa tarkastelemme pihaa kokonaisuutena. Mitä vielä pitäisi tehdä?

Miltä puutarhasi näyttää?

Olemme jo käyneet pihan puut ja pensaat läpi, siistineet ne ja hankkineet kenties muutaman lisää. Nurmikko on lannoitettu ja kalkittu, sammaloituneet kohdat kunnostettu ja monttukohdat täytetty; nyt nurmimattomme kasvaa vahvana ja vihreänä. Hyötypuutarhakin on käyty läpi ja oma, puhdas lähiruoka pääsee pian kasvamaan. Kukkapenkitkin on kunnostettu, vanhat juurakot tarvittaessa jaettu ja uusia taimia istutettu.

Näyttääkö pihasi nyt hyvinvoivalta ja rehevältä, kotoisan mukavalta puutarhalta? Kenties silmiisi osuu vieläkin kohtia, joihin pitää hankkia lisää kasvillisuutta (ei-toivottuja näkymiä, piilotettavia paikkoja, suojattavia kohtia?) tai kenties rakenteita tai pintoja, jotka kaipaisivat huoltoa.

Pihan rakenteet

Terassit, aidat, portaat, köynnöskehikot, pergolat, roskakatokset, postilaatikkotelineet jne. Tontillasi on vaikka mitä rakenteita, jotka saattavat tarvita huoltotoimenpiteitä tai korjausta. Ne voivat olla valmistettu käsitellystä tai käsittelemättömästä puusta ja kaivata kenties pintakäsittelyä tai peräti osien uusimista. Säännöllisesti huoltamalla annat niille lisää käyttöikää.

Pihan rakenteita saattaa olla valmistettu myös muovista. Kaipaavatko muoviset pihakalusteet puhdistamista, rikkoutuneet reunanauhat uusimista? Entä metalliset pihan rakenteet; vaativatko valaisinpylväät käsittelyä (toimiihan valaisin?) tai lipputanko, mattoteline, kuivausteline jotain huoltoa? Kiviset ja betoniset rakenteet yleensä kestävät säätä ja kulutusta, mutta rakenteita silmäillessä kannattaa vilkaista myös niitä.

Ehjät ja huolletut pinnat kestävät pidempään, ovat mukavampia käyttää ja kauniimpia katsella. Usein saattaa olla jo kyse turvallisuudestakin; onhan leikkialueella kaikki rakenteet ehjiä ja mattoteline tukevasti maassa kiinni?

Pihan pinnat

Kasvillisuuden ja erilaisten rakenteiden lisäksi pihallasi on varmasti erilaisia pintamateriaaleja, jotka saattavat aikaa myöden kaivata huomiotasi. Sorakäytäviltä tulee rikkaruohot ja muu maatuva materiaali poistaa ja käytävien reunat siistiä. Kivetty pinta harjataan puhtaaksi ja irtonaiset/koholla olevat kivet irroitetaan ja laitetaan uudelleen paikoilleen (luonnonkivillä ja mukulakivillä tämä onnistuu. Harvemmin tiivitä betonikivipintaa joutuu korjailemaankaan). Kivien päälle ja väleihin leviävät rikkaruohot ja heinät tulee poistaa juurineen.

Hyvin perustetut pinnat eivät juurikaan huoltoa kaipaa. Jos asfalttia tai kivetystä perustettaessa on kantavien kerrosten paksuus ja routaeristys otettu huomioon vaadittavalla tarkkuudella, niin pintojen pitäisi kestää aikaa ja kulutusta.

Pihan ja puutarhan yleisvaikutelma on tärkeä

Katso tonttiasi avoimin, ulkopuolisin silmin. Näyttääkö se siistiltä ja hoidetulta? Onko kaikille tavaroille ja toiminnoille omat paikkansa? Jos jokin epäkohta vielä pistää silmääsi niin tee asialle jotain. Lasten tavaroille, puutarhan työvälineille, polkupyörille jne. löytyy varmasti jokin paikka. Kierrätystä ja kompostointia varten niin ikään. Piha näyttää siistinä viihtyisämmältä ja sen käyttömukavuus lisääntyy, kun kaikki toiminnot sujuvat.

Jos kokonaisuutta voisi vielä täydentää tai parantaa, niin ryhdy työhön. Tontin voi rajata aidalla, kulkuväylät päällystää, kasvillisuutta lisätä... jne. Tutkimusten mukaan hyvin perustettu, rakennettu ja hoidettu piha nostaa kiinteistön arvoa ja nopeuttaa myös myyntiä. Ennen kaikkea viihtyisä, hyvin hoidettu puutarha lisää omistajansa viihtymistä ja hyvinvointia!

Ohje

Ohje

Lue koko Piha kuntoon -sarja!

Artikkelisarjan toisessa osassa katselemme siis suoraan eteenpäin ja käännämme päätämme vaakasuoraan ympäri; miltä pensaat näyttävät?

Artikkelisarjan muut osat:

OSA 1/6: Katse puihin
OSA 2/6: Pensaat siisteiksi
OSA 3/6: Nurmimatto reheväksi
OSA 4/6: Hyötypuutarhan parannus
OSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksi
OSA 6/6: Katse kokonaisuuteen (Tämä artikkeli)

Kasvillisuus
kasvit
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20203_63152.jpg
Värien merkitys elämässä
Yleinen esimerkki värien väärinkäytöstä näkyy kodeissa, joissa sisustus on toteutettu kopioimalla trendejä tai suunnittelija on sivuuttanut asukkaan tarpeet. Lopputuloksena on visuaalisesti upea, mutta epämukava tila, jossa puuttuu kodin harmonia ja asukkaalle sopiva tunnelma.
20226_71449.jpg
Päihitä pihan tuholaiset - kätevät kotikonstit käyttöön!
Puutarhassa on ötököitä, jos minkälaisia. Kaikki eivät kuitenkaan ole vihollisia, vaan osa kotipuutarhurin oivia pikkuapulaisia, jotka mielellään hoitavat likaisen työn puolestasi. Näille hyville tyypeille kannattaa luoda sopiva toimintaympäristö, jotta ne taistelevat kanssasi pahiksia vastaan, parantavat maan laatua ja pölyttävät kukkia.
Puutarha.net Kasvikortistosta löytyy yli 1 400 kasvikorttia
Niksit kauniiseen ja helppoon puutarhaan
Vaikka omaisimmekin viherpeukalon ja nauttisimme puutarhanhoidosta, niin usein pihan hoitoon käytettävissä oleva aika on rajallinen. Olisi siis mukavaa, jos puutarhamme pysyisi suhteellisen vähällä vaivalla aina hyvinvoivana ja rehevän runsaana.Miten se onnistuu?
20237_82484.jpg
Huolehdi kastelusta
Kesä ja aurinko, kuivuus ja helle sekä tuivertava tuuli nopeuttavat aineenvaihduntaa ja saavat niin ihmiset, eläimet kuin kasvitkin janoisiksi. Kotipuutarhurin tulee kiinnittää erityishuomiota kesän kasteluun etenkin lämpimänä ja tuulisena aikana – sekä loma-aikoina. Kasvit tulevat toimeen ilman lisälannoitustakin, mutta ilman vettä ne kuolevat nopeasti janoon. Kaikille meille parasta janojuomaa on huoneenlämpöinen vesi.
Pikkukrookukset
Näin valmistat puutarhan jo syksyllä ensi kevääseen
Syksyyn valmistautuvan puutarhan tuoksussa on jotain maagista. Ilman kosteus ja kesän kypsyttämät kasvit luovat ympärilleen uudenlaiset tuoksut, jotka viestivät sään viilenemisestä ja kasvukauden hiipumisesta. Aavistus syksyä on ilmassa, vaikka lämpöäkin vielä riittää.
20228_79458.jpg
Sisävessa mökille: valitse uudenlainen kuivakäymälä käyttötarpeen mukaan
Oletko etsimässä toimivaa ja vaivatonta kuivakäymälää mökillesi? Onko pääsi ihan pyörällä kaikista markkinoiden tarjoamista vaihtoehdoista? Kuivakäymälällä tarkoitetaan käymäläratkaisua, jossa ei vettä käytetä lainkaan huuhteluun. Kuivakäymälätekniikoita ovat muun muassa erilaiset kompostoivat, erottelevat ja pakastavat käymälät, alipaine-wc sekä polttava käymälä. Kuten otsikossakin jo kerrottiin, kahdeksan kymmenestä mökkiläisestä löytää todennäköisesti itselleen sopivan vessan mökilleen Pikkuvihreän suosituimmista käymälämalleista. Pikkuvihreällä on yli 30 vuoden kokemus suomalaisista mökkivessoista ja huusseista, joten asiantuntija-apua kannattaa ehdottomasti hyödyntää omassa projektissaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton