• Etusivu
  • Hoitotyöt

Punkit liikkuvat jo

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.10.2024
20236_78253.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kesän saapuessa myös punkit lähtevät liikkeelle ja voivat tarttua metsissä ja heinikoissa kulkijoihin. Leudot talvet, kosteat ja pitkät syksyt edesauttavat punkkien lisääntymistä ja levittäytymistä.

Punkkia tavataan laajalla alueella Euroopassa. Suomessa se on levinnyt jo lähes koko maahan, eteläisintä Lappia myöten. Punkit viihtyvät parhaiten rannikkoalueilla ja saaristossa. Levinneisyyden syyksi arveillaan ilmaston lämpenemistä, mikä vaikuttaa myös punkkien elinmahdollisuuksiin sekä niiden isäntäeläimiin.

Punkit liikkuvat Suomessa yleensä huhtikuulta marraskuulle asti, mutta kevään tullessa aikaisin, punkit ovat jo alkaneet heräillä. Punkkikausi alkaa, kun keskilämpötila on yli 5 °C ja päättyy pysyvien pakkasten tultua.

Olipa talvisin kovempia pakkasia tai leudompaa säätä tarjolla, ei kumpikaan säätyyppi ole tätä hyönteistä hävittänyt. Hyönteistutkija Reima Leinonen kertoo vuoden 2017 Yle-artikkelissa punkkien pystyvän muuttamaan nestemolekyylinsä niin sanotuiksi pakkasnesteiksi, joissa on samantyyppisiä aineita kuin auton syylärissä. Näin ollen niiden solukot eivät jäädy.

Punkki eli puutiainen

Puutiainen (Ixodes ricinus) on hämähäkkimäinen, parin millin kokoinen hyönteinen, jota kutsutaan punkiksi. Punkin elämänvaiheita ovat muna, toukka, nymfi ja aikuinen. Punkki suosii alueita, kuten ruohikkoja, pensaikkoja, heinikkoja sekä tiheää aluskasvillisuutta, joissa on kosteaa, sillä se on herkkä kuivumiselle. Punkki odottaa ohikulkevaa saalista kasvien kärjissä, mutta laskeutuu epäonnistuneen vaanimisen jälkeen takaisin pohjakasvillisuuteen kosteuttamaan itseään.

Ihmisellä yleisimpiä ovat nymfien puremat, sillä aikuista pienempi nymfi on hankalapi huomata iholta. Nymfi imee verta 3–8 päivän ja aikuiset 6–12 päivän ajan. Punkin purema aiheuttaa yleensä 1–3 sentin kokoisia kutiavia, koholla olevia, punoittavia patteja.

Paras tapa suojautua on estää punkin pääsy iholle. Saappaat, pitkähihaiset paidat ja pitkälahkeiset housut lahkeet saappaisiin tai sukkien sisään tungettuna suojaavat hyvin luonnossa liikuttaessa. Vaaleista vaatteista huomaa punkit helpommin. Paljaaksi jääville ihoalueille voi käyttää levitettäviä hyöteiskarkotteita.

Metsissä, pelloilla ja heinikoissa liikkujien kannattaa tehdä punkkitarkastus päivittäin. Kiinnitä erityistä huomiota hiuksiin, hiusrajaan ja taive-alueisiin.

Näin teet punkkitarkastuksen

Ole erityisen tarkkana lemmikkien kanssa, sillä niiden turkin alle punkki piiloutuu helposti.

Lisää punkeista lemmikeillä

Ohje

Ohje

Suojaudu punkeilta

Paras tapa suojautua on estää punkin pääsy iholle. Saappaat, pitkähihaiset paidat ja pitkälahkeiset housut lahkeet saappaisiin tai sukkien sisään tungettuna suojaavat hyvin luonnossa liikuttaessa. Vaaleista vaatteista huomaa punkit helpommin. Paljaaksi jääville ihoalueille voi käyttää levitettäviä hyöteiskarkotteita.

Metsissä, pelloilla ja heinikoissa liikkujien kannattaa tehdä punkkitarkastus päivittäin. Kiinnitä erityistä huomiota hiuksiin, hiusrajaan ja taive-alueisiin.

Ole erityisen tarkkana lemmikkien kanssa, sillä niiden turkin alle punkki piiloutuu helposti.

<p data-block-key="xnwu9">Vaalealta vaatetukselta punkit erottuvat paremmin. Kuvassa nymfi. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Vaalealta vaatetukselta punkit erottuvat paremmin. Kuvassa nymfi. (Kuva: Adobe Stock)

Punkkien aiheuttamat taudit

Punkkien aiheuttamaa puutiaisaivotulehdusta ei monikaan punkki kanna, vain noin 1,6 prosenttia. Tätä tautia vastaan voi ja kannattaa suojautua rokottautumalla. Puutiaisaivotulehdusvirus tarttuu nopeasti punkin kiinnittymisen jälkeen. Puutiaisaivotulehdus ilmenee aluksi noin viikon kuluttua tartunnasta lievänä kuumeena ja epämääräisinä yleisoireina (esim. päänsärkyä, lihassärkyjä).

Puutiaisaivotulehdusta esiintyy esimerkiksi:

  • Ahvenanmaalla
  • Turun saaristossa
  • Helsingin, Espoon, Kirkkonummen ja Raaseporin rannikkoseudulla ja saarissa
  • Lohjanjärven ympäristössä
  • Lappeenrannan ja Imatran seudulla
<p data-block-key="howhr">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Borreliabakteeria kantaa arviolta noin 20–25 % punkeista. Borrelia voi aiheuttaa ihmiselle infektiotaudin, jota kutsutaan borrelioosiksi tai Lymen taudiksi. Itämisaika punkin puremasta ensioireisiin on 3–30 vuorokautta. Tässä tilanteessa punkkitarkastukset voivat pelastaa, sillä riski tartunnan saamiseen nousee merkittävästi, kun punkki on ollut kiinnittyneenä ihoon yli 24 tuntia. Oireet, eli kuumeilu, turvonneet imusolmukkeet ja nivelturvotus, alkavat vasta parin kuukauden – puolenvuoden kuluttua tartunnasta. Ihmisellä hälyttävä merkki on laajentuva punainen rengas pureman ympärillä.

<p data-block-key="tb2d1">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)
Huomio

Huomio

Punkin poisto

Tarvitset poistoon kapeakärkiset pinsetit tai punkkipihdit.

  • Ota punkista kiinni mahdollisimman läheltä ihoa.
  • Vedä suoraan ihosta poispäin hitaasti ja varovasti.
  • Imukärsä saattaa jäädä ihoon, mutta siitä ei yleensä aiheudu haittaa ja se poistuu itsellään ajan kanssa.
  • Älä purista punkkia liikaa tai kierrä sitä.
  • Laita poistettu punkki minigrip-pussiin tai pakasterasiaan. Voit tuhota sen pakastamalla, murskaamalla tai polttamalla.
  • Puhdista puremakohta desinfiointiaineella tai vedellä ja saippualla.

Jää tarkkailemaan puremajälkeä. Jos iholla näkyy 1-4 viikon kuluttua punoittava alue tai sinulla on kuumetta, selittämätöntä päänsärkyä tai muita oireita, ota yhteys lääkäriin.

<p data-block-key="xoi72">Tartu punkkiin läheltä ihoa ja punkin päätä. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Tartu punkkiin läheltä ihoa ja punkin päätä. (Kuva: Adobe Stock)

Lähteet: thl.fi, vrokotesuoja.fi, yle.fi, iksu.net, mehilainen.fi, terveyskyla.fi

Hoitotyöt
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Oksasakset.jpg
Oksasakset ovat jokaisen puutarhurin perusväline
Puutarhurin käytetyimpiä työkaluja ovat pienet oksasakset eli sekatöörit. Niillä on käyttöä läpi vuoden: kesällä ne ovat ahkerassa käytössä niin pensaiden kuin ruusujen leikkaamisessa, kun taas syksyllä niiden avulla siistitään esimerkiksi perennamaat ja talvella taas tehdään kuusenhavuista taidetta ja tunnelmaa. Keväällä oksasaksilla otetaan huonekasveista pistokkaita ja leikataan muun muassa omenapuun vesiversot.Terän koko sanelee leikattavan materiaalin paksuuden. Tyypillisesti sekatööreillä leikataan maksimissaan noin 1 cm paksuisia oksia. Jos oksalla on paksuutta yli 1,5 cm, saattaa olla järkevämpää tarttua järeämpiin välineisiin.
20207_65890.jpg
Etanadynamiitilla eroon kivistä ja kallioista
Jos tarvitset helpon ja edullisen tavan päästä eroon pihallasi olevasta kivestä tai kalliosta, niin silloin tarvitset Ter-Mite-murtolaastia. Se toimii hitaasti, joten se mahdollistaa purkutyön turvallisesti ja yksinkertaisesti ilman perinteistä räjäyttämistä. Ter-Mite-murtolaastia käytettäessä, ei tarvitse pelätä räjähteen aiheuttavan lähellä oleville rakennuksille vaurioita, ja sitä voidaan käyttää jopa sisätiloissa.Ter-Mite-murtolaasti, tutummin etanadynamiitti, on markkinoiden ainoa, joka toimii vielä alle +10 asteen lämpötiloissa. Sitä voidaan käyttää jo aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä, koska minimi lämpötila on -5 astetta.
20203_63387.jpg
Luo kestävät polut omaan upeaan unelmiesi puutarhaan
Vielä väriloistossaan kylpevä puutarha saa monet käynnistämään pihan ja puutarhan uudistustöiden suunnittelun. Mikä ilahduttaisi puutarhassa ensi kesänä? Keraamiset pihatiilet soveltuvat piha-alueiden moniin eri rakenteisiin ja käyttötarkoituksiin.
20205_64821.jpg
Istutusallas muurikivistä - suunnittele ja toteuta itse
Muurikiviä käytetään erityisesti rinnepihoilla, näyttävinä ja pihaa ryhdittävinä kokonaisuuksina. Muurikivillä voi vastaavasti saada tasaiseen pihaan elävyyttä rakentamalla vaikkapa istutusaltaita. Istutusaltaat voi upottaa osaksi terassirakennelmaa tai muuten vaan toteuttaa tyylikkäitä istutuskokonaisuuksia.
Punaiseen takkiin pukeutunut mies pitää lumilapiota edessään
Pihakiveyksen huolto: huolehdi nämä syksyllä ja talvella
Puutarhassa tehtävät puuhat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Syksyisiin pihalla tehtäviin toimiin haravoinnin lisäksi kannattaa sisällyttää myös pihan kiveyksen huolto.Oletko kiinnittänyt koskaan sen enempää huomiota pihakiveykseesi tai sen tarvitsemiin ennakoiviin huoltotoimiin eri vuodenaikoina? Jotta pihakiveys säilyisi kauniina ja hyvässä kunnossa, kaipaa sekin toisinaan huolehtimista.Tässä muutama toimi, jotka kannattaa tehdä:
20156_43599.jpg
Tietoa kasveista?
Kiireiset myyjät eivät oikein ehdi auttamaan taimikaupoilla, mutta tietoa tarvitaan; mistä saisi helposti tietoa kasveista ja niiden kasvupaikkavaatimuksista?Puutarhamyymälä on täynnä kasveja, tuttuja ja vähemmän tuttuja. Mieli tekisi hankkia vaikka jonkun uuden puun, pensasuutuuden ja kuvissa ihanilta näyttäviä perennoja... ja noita upeita kesäkukkia!Mutta - menestyvätkö ne meidän tontillamme? Kestävätkö etupihan paahteessa?Tuttuja tunteita taimikaupoilta. Kevään kiireisimpänä aikana myyjätkin ovat niin täystyöllistettyjä, ettei apua millään riitä kaikille tarvitsijoille. Mikä sitten avuksi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton