Puutarha kukoistamaan!
(Kuva: Adobe Stock)
Puutarhasta saamme ravintoa kaikille aisteille. Täyteläiset värit, herkulliset tuoksut ja mullan tuntu sormissa antavat rentouttavaa vastapainoa kiireiseen arkeen. Omasta puutarhasta saa lisäksi herkullista ja terveellistä maisteltavaa ruokapöytään.
Keväällä täydennetään maan ravinnevaroja
Kasvaakseen tasapainoisesti kasvit tarvitsevat paljon ravinteita. Lannoitteita tarvitaan korvaamaan ne ravinteet, jotka poistuvat maasta sadonkorjuun ja haravoitavien lehtien mukana.
Keväällä, kun kasvit lähtevät kasvuun, on aika lannoittaa. Kevätlannoitukseen käytetään typpipitoisia lannoitteita, kuten Biolan Luonnonlannoitetta tai Biolan Puutarhan Kevätlannoitetta. Näiden lannoitteiden etuna on, että lannoitusvaikutuksen lisäksi ne vilkastuttavat maaperän pieneliötoimintaa ja parantavat siten kasvualustan rakennetta.
Luonnonlannoitteiden ravinteista vain osa on välittömästi liukoisessa muodossa; pääosa ravinteista vapautuu kasvien käyttöön kasvukauden aikana maan pieneliötoiminnan avulla. Siksi ravinteiden huuhtoutumisriski on pienempi kuin keinolannoitteita käytettäessä.
Oikein lisätty lannoite on tehokkain
Kasvimaalle lannoitteet levitetään muokkauksen yhteydessä tai sijoitetaan kasvirivien viereen istutuksen tai kylvön jälkeen. Pitkävaikutteisista luonnonlannoitteista riittää kasvimaan kasveille ravinteita yleensä koko kesäksi. Poikkeuksen tekevät esimerkiksi kaalit, purjo ja selleri, jotka saattavat tarvita lisälannoitusta, koska ne käyttävät paljon ravinteita ja jatkavat kasvuaan pitkälle syksyyn.
Kesäaikaiseen lisälannoitukseen soveltuvat hyvin kasteluveden mukana annettavat ravinteet. Biolan Luonnonlannoitteesta voidaan liuottaa lantavettä; 2,5 l lannoiterakeita/10 l vettä. Tätä liuosta annostellaan 2–5 dl/rivimetri. Luonnonmukaiseen lisälannoitukseen soveltuu myös Luonnonravinneneste Kesäkukille.
Kukkapenkkeihin ja pensasryhmille kevätlannoitus voidaan antaa kasvualustan pinnalle, mutta lannoiterakeet kannattaa peittää ohuella puutarhamultakerroksella tai harata kevyesti pintamultaan. Näin ravinteet ovat nopeammin kasvien käytettävissä ja vältytään luonnonlannoitteiden mahdollisilta hajuhaitoilta.
Hedelmäpuiden juuret ovat syvällä maassa. Siksi maahan tehdään rautakangella reikiä, joihin lannoite annostellaan. Lannoitereikiä tehdään useampaan kohtaan puun ympärille yhtä kauaksi rungosta mihin uloimmat oksat ylettyvät. Oikea lannoite näille kasveille on Biolan Marja- ja hedelmälannoite.
Maistuva sato kasvihuoneesta
Kasvihuoneessa kasvavat punaposkiset tomaatit, maukkaat kurkut, salaatit ja vähän erikoisemmatkin vihannekset kesäiseen ruokapöytään.
Tomaatille, kurkulle, paprikalle ja muille paljon ravinteita vaativille vihanneksille helppo kasvualusta kasvihuoneeseen on istutusvalmis Biolan Kasvusäkki. Sen raaka-aineena on karkea turvemulta. Kasvusäkissä on mukana varastolannoitus, josta riittää ravinteita kolmelle taimelle koko kesäksi eikä erillistä lannoitusta tarvita. Kasteluun käytetään pelkkää vettä. Syksyllä Kasvusäkin sisältö voidaan hyödyntää maanparannukseen puutarhassa.
Biolan Kasteluallas helpottaa kasvihuoneviljelyä. Kasteluallas toimii Kasvusäkin vesivarastona, josta vesi imeytyy kasvualustaan kasvin tarpeen mukaan. Kastelualtaan vesivarasto riittää satoikäisillä tomaatintaimilla vähintään viikon ajaksi ja pikkutaimilla paljon pidempään.
Ps. Kun kasvihuoneen tuuletuksesta on huolehdittu, niin Kasteluallas helpottaa myös mökkitarhurin kasteluongelmaa.
Pikkuvihanneksille, kuten salaatille ja yrteille, sopiva kasvualusta kasvihuoneeseen on luonnonmukaisesta lannoitettu ja kalkittu Biolan Turvemulta. Sitä tarvitaan 15–25 sentin kerros kasvihuoneen pohjalle. Jos tomaattia tai muita paljon ravinteita vaativia kasvihuonevihanneksia istutetaan Turvemulta-penkkiin, istutusvaiheessa lisätään varastolannoite turvaamaan tasapainoinen kasvu ja runsas sato. Taimien väliin tehdään kuoppa, johon laitetaan 0,5 litraa Biolan Luonnonlannoiterakeita. Lisälannoitus annetaan tarpeen mukaan 2–3 kertaa viljelyn aikana. Yhden tomaatintaimen kesän aikana käyttämä ravinnemäärä saadaan yhteensä noin 1,5 litrasta Luonnonlannoiterakeita.
Muista syyslannoitus
Kasvukauden lopulla monivuotiset kasvit alkavat valmistautua talvilepoon. Silloin niille ei enää saa antaa kasvua aktivoivaa typpilannoitusta. Loppukesästä on syyslannoituksen aika.
Luonnonmukainen vaihtoehto syyslannoitukseen on Biolan Syksyn PK-lannoite, joka sisältää sopivasti eloperäisessä muodossa olevaa fosforia ja runsaasti kaliumia sekä hivenravinteita. PK-lannoite ei sisällä lainkaan talvilepoon siirtymistä häiritsevää typpeä. Syyslannoitus parantaa monivuotisten kasvien talvenkestävyyttä ja seuraavan vuoden satoa. Lannoitteen kalium alentaa kasvin solujen jäätymispistettä ja vahvistaa soluseinien rakennetta. Fosforia puolestaan tarvitaan uusien kukkasilmujen, hedelmien ja siementen muodostumiseen.
Syyslannoitus annetaan kaikille monivuotisille kasveille elokuun aikana, jotta kasvit ehtivät hyödyntää ravinteet ennen talven tuloa.