• Etusivu
  • Hoitotyöt

Puutarha kukoistamaan!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.02.2023
20232_80865.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Puutarhasta saamme ravintoa kaikille aisteille. Täyteläiset värit, herkulliset tuoksut ja mullan tuntu sormissa antavat rentouttavaa vastapainoa kiireiseen arkeen. Omasta puutarhasta saa lisäksi herkullista ja terveellistä maisteltavaa ruokapöytään.

Keväällä täydennetään maan ravinnevaroja

Rakeinen lannoite on helppo levittää. (Kuva: Adobe Stock)
Rakeinen lannoite on helppo levittää. (Kuva: Adobe Stock)

Kasvaakseen tasapainoisesti kasvit tarvitsevat paljon ravinteita. Lannoitteita tarvitaan korvaamaan ne ravinteet, jotka poistuvat maasta sadonkorjuun ja haravoitavien lehtien mukana.

Keväällä, kun kasvit lähtevät kasvuun, on aika lannoittaa. Kevätlannoitukseen käytetään typpipitoisia lannoitteita, kuten Biolan Luonnonlannoitetta tai Biolan Puutarhan Kevätlannoitetta. Näiden lannoitteiden etuna on, että lannoitusvaikutuksen lisäksi ne vilkastuttavat maaperän pieneliötoimintaa ja parantavat siten kasvualustan rakennetta.

Luonnonlannoitteiden ravinteista vain osa on välittömästi liukoisessa muodossa; pääosa ravinteista vapautuu kasvien käyttöön kasvukauden aikana maan pieneliötoiminnan avulla. Siksi ravinteiden huuhtoutumisriski on pienempi kuin keinolannoitteita käytettäessä.

Oikein lisätty lannoite on tehokkain

Kasvimaalle lannoitteet levitetään muokkauksen yhteydessä tai sijoitetaan kasvirivien viereen istutuksen tai kylvön jälkeen. Pitkävaikutteisista luonnonlannoitteista riittää kasvimaan kasveille ravinteita yleensä koko kesäksi. Poikkeuksen tekevät esimerkiksi kaalit, purjo ja selleri, jotka saattavat tarvita lisälannoitusta, koska ne käyttävät paljon ravinteita ja jatkavat kasvuaan pitkälle syksyyn.

Kesäaikaiseen lisälannoitukseen soveltuvat hyvin kasteluveden mukana annettavat ravinteet. Biolan Luonnonlannoitteesta voidaan liuottaa lantavettä; 2,5 l lannoiterakeita/10 l vettä. Tätä liuosta annostellaan 2–5 dl/rivimetri. Luonnonmukaiseen lisälannoitukseen soveltuu myös Luonnonravinneneste Kesäkukille.

Biolan Luonnonlannoitetta saat myös kätevässä 6 litran pakissa.
Biolan Luonnonlannoitetta saat myös kätevässä 6 litran pakissa.
Biolan Luonnonlannoitetta saat myös kätevässä 6 litran pakissa.
Biolan Luonnonlannoitetta saat myös kätevässä 6 litran pakissa.

Kukkapenkkeihin ja pensasryhmille kevätlannoitus voidaan antaa kasvualustan pinnalle, mutta lannoiterakeet kannattaa peittää ohuella puutarhamultakerroksella tai harata kevyesti pintamultaan. Näin ravinteet ovat nopeammin kasvien käytettävissä ja vältytään luonnonlannoitteiden mahdollisilta hajuhaitoilta.

Hedelmäpuiden juuret ovat syvällä maassa. Siksi maahan tehdään rautakangella reikiä, joihin lannoite annostellaan. Lannoitereikiä tehdään useampaan kohtaan puun ympärille yhtä kauaksi rungosta mihin uloimmat oksat ylettyvät. Oikea lannoite näille kasveille on Biolan Marja- ja hedelmälannoite.

Maistuva sato kasvihuoneesta

Kasvihuoneessa kasvavat punaposkiset tomaatit, maukkaat kurkut, salaatit ja vähän erikoisemmatkin vihannekset kesäiseen ruokapöytään.

Tomaatille, kurkulle, paprikalle ja muille paljon ravinteita vaativille vihanneksille helppo kasvualusta kasvihuoneeseen on istutusvalmis Biolan Kasvusäkki. Sen raaka-aineena on karkea turvemulta. Kasvusäkissä on mukana varastolannoitus, josta riittää ravinteita kolmelle taimelle koko kesäksi eikä erillistä lannoitusta tarvita. Kasteluun käytetään pelkkää vettä. Syksyllä Kasvusäkin sisältö voidaan hyödyntää maanparannukseen puutarhassa.

Biolan Kasteluallas helpottaa kasvihuoneviljelyä. Kasteluallas toimii Kasvusäkin vesivarastona, josta vesi imeytyy kasvualustaan kasvin tarpeen mukaan. Kastelualtaan vesivarasto riittää satoikäisillä tomaatintaimilla vähintään viikon ajaksi ja pikkutaimilla paljon pidempään.

Ps. Kun kasvihuoneen tuuletuksesta on huolehdittu, niin Kasteluallas helpottaa myös mökkitarhurin kasteluongelmaa.

Kasvusäkkien ja kastelualtaiden kanssa kasvatus sujuu kuin itsestään. (Kuva: Biolan)
Kasvusäkkien ja kastelualtaiden kanssa kasvatus sujuu kuin itsestään. (Kuva: Biolan)

Pikkuvihanneksille, kuten salaatille ja yrteille, sopiva kasvualusta kasvihuoneeseen on luonnonmukaisesta lannoitettu ja kalkittu Biolan Turvemulta. Sitä tarvitaan 15–25 sentin kerros kasvihuoneen pohjalle. Jos tomaattia tai muita paljon ravinteita vaativia kasvihuonevihanneksia istutetaan Turvemulta-penkkiin, istutusvaiheessa lisätään varastolannoite turvaamaan tasapainoinen kasvu ja runsas sato. Taimien väliin tehdään kuoppa, johon laitetaan 0,5 litraa Biolan Luonnonlannoiterakeita. Lisälannoitus annetaan tarpeen mukaan 2–3 kertaa viljelyn aikana. Yhden tomaatintaimen kesän aikana käyttämä ravinnemäärä saadaan yhteensä noin 1,5 litrasta Luonnonlannoiterakeita.

Terveellistä, puhdasta ja taatusti tuoretta – itse kasvattaen. (Kuva: Biolan)
Terveellistä, puhdasta ja taatusti tuoretta – itse kasvattaen. (Kuva: Biolan)

Muista syyslannoitus

Kasvukauden lopulla monivuotiset kasvit alkavat valmistautua talvilepoon. Silloin niille ei enää saa antaa kasvua aktivoivaa typpilannoitusta. Loppukesästä on syyslannoituksen aika.

Kaikki monivuotiset kasvit hyötyvät syyslannoituksesta. (Kuva: Biolan)
Kaikki monivuotiset kasvit hyötyvät syyslannoituksesta. (Kuva: Biolan)

Luonnonmukainen vaihtoehto syyslannoitukseen on Biolan Syksyn PK-lannoite, joka sisältää sopivasti eloperäisessä muodossa olevaa fosforia ja runsaasti kaliumia sekä hivenravinteita. PK-lannoite ei sisällä lainkaan talvilepoon siirtymistä häiritsevää typpeä. Syyslannoitus parantaa monivuotisten kasvien talvenkestävyyttä ja seuraavan vuoden satoa. Lannoitteen kalium alentaa kasvin solujen jäätymispistettä ja vahvistaa soluseinien rakennetta. Fosforia puolestaan tarvitaan uusien kukkasilmujen, hedelmien ja siementen muodostumiseen.

Syyslannoitus annetaan kaikille monivuotisille kasveille elokuun aikana, jotta kasvit ehtivät hyödyntää ravinteet ennen talven tuloa.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20223_77184.jpg
10 faktaa tuijien istuttamisesta ja hoidosta!
Tuijat ovat suosittuja ja monikäyttöisiä, ikivihreitä havukasveja. Kartio- ja timanttituija ovat mainioita aitakasveja, mutta soveltuvat hyvin myös ruukkuistutuksiin. Tuijat kannattaa istuttaa syksyn alussa.
20242_83412.jpg
Vesiaiheet puutarhassa
Kaiken elämän perusta vesi on kaunis ja virkistävä elementti kotipuutarhassakin. Jos pihapiirissä on luonnostaan jokin vesielementti kuten rantaa, lampi tai puro, kannattaa sen mahdollisuudet käyttää viisaasti.
20202_62982.jpg
Heräävä kevät pukkaa porukat pihalle puuhailemaan
Talvikauden kääntyessä kevääksi silmälle näkymättömät energiavirrat käynnistyvät kasveissa ennen kasvu- ja lehtisilmujen pullistelua. Suomen keikkuva kevät onkin nestevirtausten käynnistyttyä kasveille herkkää aikaa, sillä ylös ja alas sahaavat lämpötilat saattavat arimmat kasvit alttiiksi paleltumille. Leuto talvi ei takaa leutoa kevättä ja kasvit saattavat vielä joutua koetukselle ennen kesää.
20065_69.jpg
Hyvä ja kestävä nurmikko
Nurmikon ulkonäkö ja kestävyys riippuu oleellisesti siitä, miten huolellisesti se on perustettu. Kun lisäksi on valittu oikea siemenseos, hoidolla selviää tulevina vuosina varsin vähällä. Hyvä nurmikko on tuuhea, kauniin vihreä, kestää kulutusta. Se on hillittykasvuinen, jolloin ei tarvita jatkuvaa leikkausta. Lisäksi hyvä nurmikko on poudankestävä, talvenkestävä, taudinkestävä ja vihertyy aikaisin keväällä
20227_78923.jpg
Valitse oikea multa huonekasveille
Suomalaisten kodeissa on tänä päivänä kaukomailta kotoisin olevia huonekasveja. Kasvit saattavat olla peräisin äärimmäisen kuivasta maaperästä tai vaihtoehtoisesti erittäin kosteista olosuhteista. Virheellinen multavalinta voi johtaa kasvin kuihtumiseen, kukkimattomuuteen tai jopa kuolemiseen. Esimerkiksi Biolanin tuotevalikoimassa on erilaisia multia, joilla varmistetaan huonekasvien menestyminen.
20227_68804.jpg
Lisää huonekasveja pistokkaista tai jakamalla
Monia huonekasveja voi nopeasti lisätä jakamalla vanhoja kasveja tai ottamalla niistä pistokkaita. Lisäystapa vaihtelee kasvien kasvutavan mukaan. Ruusukemaisesti ja heinämäisesti kasvavia kasveja lisätään jakamalla. Köynnöstävät ja rentovartiset kasvit taas saa uudistettua pistokkaista. Jos kasvi muodostaa rönsyjä, on rönsyn juurruttaminen nopea tapa aikaansaada uusi kasviyksilö. Paras ajankohta lisätä huonekasveja on yleensä kevät, kun kasvit ovat elinvoimaisia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton