• Etusivu
  • Hoitotyöt

Puutarha kukoistamaan!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.02.2023
20232_80865.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Puutarhasta saamme ravintoa kaikille aisteille. Täyteläiset värit, herkulliset tuoksut ja mullan tuntu sormissa antavat rentouttavaa vastapainoa kiireiseen arkeen. Omasta puutarhasta saa lisäksi herkullista ja terveellistä maisteltavaa ruokapöytään.

Keväällä täydennetään maan ravinnevaroja

Rakeinen lannoite on helppo levittää. (Kuva: Adobe Stock)
Rakeinen lannoite on helppo levittää. (Kuva: Adobe Stock)

Kasvaakseen tasapainoisesti kasvit tarvitsevat paljon ravinteita. Lannoitteita tarvitaan korvaamaan ne ravinteet, jotka poistuvat maasta sadonkorjuun ja haravoitavien lehtien mukana.

Keväällä, kun kasvit lähtevät kasvuun, on aika lannoittaa. Kevätlannoitukseen käytetään typpipitoisia lannoitteita, kuten Biolan Luonnonlannoitetta tai Biolan Puutarhan Kevätlannoitetta. Näiden lannoitteiden etuna on, että lannoitusvaikutuksen lisäksi ne vilkastuttavat maaperän pieneliötoimintaa ja parantavat siten kasvualustan rakennetta.

Luonnonlannoitteiden ravinteista vain osa on välittömästi liukoisessa muodossa; pääosa ravinteista vapautuu kasvien käyttöön kasvukauden aikana maan pieneliötoiminnan avulla. Siksi ravinteiden huuhtoutumisriski on pienempi kuin keinolannoitteita käytettäessä.

Oikein lisätty lannoite on tehokkain

Kasvimaalle lannoitteet levitetään muokkauksen yhteydessä tai sijoitetaan kasvirivien viereen istutuksen tai kylvön jälkeen. Pitkävaikutteisista luonnonlannoitteista riittää kasvimaan kasveille ravinteita yleensä koko kesäksi. Poikkeuksen tekevät esimerkiksi kaalit, purjo ja selleri, jotka saattavat tarvita lisälannoitusta, koska ne käyttävät paljon ravinteita ja jatkavat kasvuaan pitkälle syksyyn.

Kesäaikaiseen lisälannoitukseen soveltuvat hyvin kasteluveden mukana annettavat ravinteet. Biolan Luonnonlannoitteesta voidaan liuottaa lantavettä; 2,5 l lannoiterakeita/10 l vettä. Tätä liuosta annostellaan 2–5 dl/rivimetri. Luonnonmukaiseen lisälannoitukseen soveltuu myös Luonnonravinneneste Kesäkukille.

Biolan Luonnonlannoitetta saat myös kätevässä 6 litran pakissa.
Biolan Luonnonlannoitetta saat myös kätevässä 6 litran pakissa.
Biolan Luonnonlannoitetta saat myös kätevässä 6 litran pakissa.
Biolan Luonnonlannoitetta saat myös kätevässä 6 litran pakissa.

Kukkapenkkeihin ja pensasryhmille kevätlannoitus voidaan antaa kasvualustan pinnalle, mutta lannoiterakeet kannattaa peittää ohuella puutarhamultakerroksella tai harata kevyesti pintamultaan. Näin ravinteet ovat nopeammin kasvien käytettävissä ja vältytään luonnonlannoitteiden mahdollisilta hajuhaitoilta.

Hedelmäpuiden juuret ovat syvällä maassa. Siksi maahan tehdään rautakangella reikiä, joihin lannoite annostellaan. Lannoitereikiä tehdään useampaan kohtaan puun ympärille yhtä kauaksi rungosta mihin uloimmat oksat ylettyvät. Oikea lannoite näille kasveille on Biolan Marja- ja hedelmälannoite.

Maistuva sato kasvihuoneesta

Kasvihuoneessa kasvavat punaposkiset tomaatit, maukkaat kurkut, salaatit ja vähän erikoisemmatkin vihannekset kesäiseen ruokapöytään.

Tomaatille, kurkulle, paprikalle ja muille paljon ravinteita vaativille vihanneksille helppo kasvualusta kasvihuoneeseen on istutusvalmis Biolan Kasvusäkki. Sen raaka-aineena on karkea turvemulta. Kasvusäkissä on mukana varastolannoitus, josta riittää ravinteita kolmelle taimelle koko kesäksi eikä erillistä lannoitusta tarvita. Kasteluun käytetään pelkkää vettä. Syksyllä Kasvusäkin sisältö voidaan hyödyntää maanparannukseen puutarhassa.

Biolan Kasteluallas helpottaa kasvihuoneviljelyä. Kasteluallas toimii Kasvusäkin vesivarastona, josta vesi imeytyy kasvualustaan kasvin tarpeen mukaan. Kastelualtaan vesivarasto riittää satoikäisillä tomaatintaimilla vähintään viikon ajaksi ja pikkutaimilla paljon pidempään.

Ps. Kun kasvihuoneen tuuletuksesta on huolehdittu, niin Kasteluallas helpottaa myös mökkitarhurin kasteluongelmaa.

Kasvusäkkien ja kastelualtaiden kanssa kasvatus sujuu kuin itsestään. (Kuva: Biolan)
Kasvusäkkien ja kastelualtaiden kanssa kasvatus sujuu kuin itsestään. (Kuva: Biolan)

Pikkuvihanneksille, kuten salaatille ja yrteille, sopiva kasvualusta kasvihuoneeseen on luonnonmukaisesta lannoitettu ja kalkittu Biolan Turvemulta. Sitä tarvitaan 15–25 sentin kerros kasvihuoneen pohjalle. Jos tomaattia tai muita paljon ravinteita vaativia kasvihuonevihanneksia istutetaan Turvemulta-penkkiin, istutusvaiheessa lisätään varastolannoite turvaamaan tasapainoinen kasvu ja runsas sato. Taimien väliin tehdään kuoppa, johon laitetaan 0,5 litraa Biolan Luonnonlannoiterakeita. Lisälannoitus annetaan tarpeen mukaan 2–3 kertaa viljelyn aikana. Yhden tomaatintaimen kesän aikana käyttämä ravinnemäärä saadaan yhteensä noin 1,5 litrasta Luonnonlannoiterakeita.

Terveellistä, puhdasta ja taatusti tuoretta – itse kasvattaen. (Kuva: Biolan)
Terveellistä, puhdasta ja taatusti tuoretta – itse kasvattaen. (Kuva: Biolan)

Muista syyslannoitus

Kasvukauden lopulla monivuotiset kasvit alkavat valmistautua talvilepoon. Silloin niille ei enää saa antaa kasvua aktivoivaa typpilannoitusta. Loppukesästä on syyslannoituksen aika.

Kaikki monivuotiset kasvit hyötyvät syyslannoituksesta. (Kuva: Biolan)
Kaikki monivuotiset kasvit hyötyvät syyslannoituksesta. (Kuva: Biolan)

Luonnonmukainen vaihtoehto syyslannoitukseen on Biolan Syksyn PK-lannoite, joka sisältää sopivasti eloperäisessä muodossa olevaa fosforia ja runsaasti kaliumia sekä hivenravinteita. PK-lannoite ei sisällä lainkaan talvilepoon siirtymistä häiritsevää typpeä. Syyslannoitus parantaa monivuotisten kasvien talvenkestävyyttä ja seuraavan vuoden satoa. Lannoitteen kalium alentaa kasvin solujen jäätymispistettä ja vahvistaa soluseinien rakennetta. Fosforia puolestaan tarvitaan uusien kukkasilmujen, hedelmien ja siementen muodostumiseen.

Syyslannoitus annetaan kaikille monivuotisille kasveille elokuun aikana, jotta kasvit ehtivät hyödyntää ravinteet ennen talven tuloa.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Puutarhan hoitovälineet
Kunnon työvälineillä on puutarhassakin ilo tehdä työtä. Nurmikonhoidon perustyövälineisiin kuuluvatharava, kottikärryt ja leikkaustyövälineet.Paras leikkuujälki syntyy kelakoneella, joka leikkaa heinän siististi, kuin saksilla. Vaakatasoleikurilla heinänkärjestä tulee repaleinen ja paljon vettä haihduttava, jolloin nurmikon vedenkulutus ja kastelutarve lisääntyy. Keräävä ruohonleikkuri säästää haravointityöltä, mutta leikkuujätettä ei tarvitse poistaa, jos nurmikko leikataan riittävän usein. Pieni leikkuujätekerros nurmikon pinnalla on eduksi: se lisää kimmoisuutta ja kulutuksenkestävyyttä, luovuttaa ravinteita, tasoittaa maan lämpötilojen vaihtelua ja estää rikkakasvien leviämistä. Liian paksu leikkuujätekerros on sitävastoin haitallinen.Harava valitaan työn mukaan. Harvapiikkinen rautaharava on hyvä nurmikon paikkauksessa pinnan tasauksessa. Sen sijaan lehtien haravointiin sopivat muovi- ja kevyet metalliharavat paremmin.Nurmikon viimeistelyyn kukkapenkkien ja puiden ympäriltä löytyy myös työvälineet. Pienillä aloilla riittää käsikäyttöiset sakset, isommille aloille kannattaa hankkia sähkö- tai akkukäyttöinen viimeistelijä eli trimmeri. Tämä siimaleikkuri sopii myös pienten rivitalopihojen ainoaksikin ruohonleikkuriksi.Nurmikko tarvitsee vettä silloin kun lehdistön nestejännitys laskee eikä kasvusto nouse ylös (esim. jalanjäljestä) eli toisin sanoen se alkaa nuutua. Sadetusta on tehtävä välittömästi ennen kuin nuutumisesta tulee pysyvä tila ja nurmikko kuivuu. Myös leikkuukorkeus vaikuttaa sadetustarpeeseen niin, että mitä matalampaan leikataan, sitä suurempi on haihdunta ja sadetustarve. Liian runsas kastelu altistaa nurmikon sieni- ja hometaudeille sekä vaikeuttaa maan mikrobien elämää. Sadetusajankohtana aikainen aamu tai aamuyö on paras.Kasteluletkuna kudosvahvistettu letku on pitkäikäinen. Letkun päähän saa vesisuihkun sumuksi hajottavia vesipistooleita, joilla on hyvä helteisinä päivinä sumuttaa kasveja. Letkuliittimiä hankkiessa on syytä ostaa niitä kerralla reilusti, ettei myöhemmin tarvitse harmitella liitinten yhteensopimattomuutta.Letkukela helpottaa vesiletkun siirtelyä paikasta toiseen ja letku pysyy järjestyksessä eikä loju pitkin pihaa tapaturmia aiheuttamassa.Puutarhatyövälineitä on lukuisa joukko mitä erilaisempiin töihin. Puutarhanhoitoa harrastavalle ystävälle voi ostaa syntymäpäivälahjaksi nurmikonilmastuskengät. Nämä jalassa nurmikolla hyppely käy hyvästä kuntojumpasta.Lue täältä tarkemmin puutarhurin työvälineistä
Pikkukrookukset nupullaan
Kuun vaiheet ja puutarhanhoito
Puutarhanhoito on kautta historian ollut täynnä perinteitä, uskomuksia ja luonnon tarkkailua. Vaikka moderni teknologia ja tieteellinen tutkimus ovat tuoneet puutarhurin arkeen uusia menetelmiä ja välineitä, osa perinteisistä menetelmistä on säilynyt sukupolvien ajan. Yksi tällaisista vanhoista perinteistä on kuun vaiheiden seuraaminen puutarhatöissä. Vaikka aihetta ei ole laajasti tieteellisesti tutkittu, monet kotipuutarhurit ja osa ammattilaisistakin vannovat kuun vaikutusten nimeen.
20198_59333.jpg
Eikö mökillä ollutkaan mukavaa?
Pystytkö Sinä rentoutumaan mökillä ollessasi? Entä muut perheenjäsenesi? Tarjoaako mökki teille jokaiselle mukavaa puuhaa, sekä mahdollisuuden rentoutua ja ladata akkuja? Mökki on paikka, jonka viihtyisyyteen, toiminnallisuuksiin ja yksityiskohtiin kannattaa panostaa. Mökillä on mukava viettää aikaa monin eri tavoin. Nyt on hyvä aika aloittaa suunnittelu, niin ensi kesänä kaikki on kunnossa!Santanderilta voit hakea rahoitusapua suunnitelmiisi
20232_80853.jpg
Helle saapuu suomeen - 7 vinkkiä hellepuutarhaan
Monesti viileän alkukesän jälkeen sääennuste lupaa Suomeen hellettä koko maahan. Suomen kesä on tunnetusti vaihteleva sään puolesta. Toisinaan lämmin ilma, tuuli ja sateettomuus rasittavat kasveja. Kuivuudesta kärsivien kasvien kasvu hidastuu ja sato jää pieneksi. Kuivuudesta kärsivä kasvi on alttiimpi tuholaisten ja tautien hyökkäyksille. Kasvit voivat jopa kuolla. Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula antaa vinkit kuinka kasvit saa säilymään elinvoimaisina helteen ajan.
20082_8645.jpg
Perunaa tuttuun tapaan tai aivan uudesti
Suomalaiselle rakas peruna on saanut kilpailijoita, mutta peruna pitää sinnikkäästi pintansa. Laatu on kohentunut eikä perunan makuun ole kyllästytty. Perunasta saa niin arkista kuin luksusta, tavallista tai yllättävää, suomalaista tai eksoottista.Jokapäiväisessä kokkauksessa perunan on jouduttava pöytään juohevasti. Silloin keitetään perunat tutusti sellaisinaan tai kypsennetään uunissa lohkoina. Perunasose, kokonaiset uuniperunat, ranskalaiset perunat ja valkosipuliperunat takaavat pientä vaihtelua.Mistä ystävänpäivän perunat saatiinkaan?
20225_78264.jpg
11 vinkkiä kauniin ruukkupuutarhan kasvattamiseen
Kukita puutarhasi kausikasveilla, iloittele väreillä tai tyylittele lehtimuodoilla. Yksivuotisten kasvien talvehtimisesta ei tarvitse huolehtia, ovathan ne tarkoitettu yhdelle kaudelle. Eikä niihin kyllästy, sillä ne ovat sesongin kasveja. Hyvillä mielin voit istuttaa uutta silloin kun siltä tuntuu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton