• Etusivu
  • Hoitotyöt

Puutarhan varhaiset kukkijat turvaavat pölyttäjähyönteisten ravinnon

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.05.2024
20214_70185.jpg

Perhosia, kimalaisia, auringonpaistetta. Kesäinen puutarhaunelma vaatii lentävien ystävien osalta pientä suunnittelua jo tässä vaiheessa, kun työt ulkona alkavat.

Pölyttäjähyönteisten määrä on laskenut monissa osissa Eurooppaa huolestuttavan alas. Luonnontieteellisen keskusmuseon asiantuntijan Pasi Sihvosen mukaan tilanne on erityisen huolestuttava Keski- ja Etelä-Euroopassa, mutta pölyttäjät tarvitsevat apua myös Suomen oloissa.

Ihan ensimmäiset toimet pölyttäjien keväisen hyvinvoinnin varmistamiseksi voi tehdä jo syksyllä istuttamalla puutarhaan erilaisia sipulikasveja.

Kevät on pölyttäjille kovaa aikaa. Luonnossa on hyvin vähän kukkivia kasveja. Kotipuutarhuri voi tarjota pölyttäjille ravintoa istuttamalla sipulikasveja. Sellaisia ovat esimerkiksi krookukset, sinililjat eli scillat ja lumikellot, kertoo Marttaliiton kotipuutarha-asiantuntija Tiina Ikonen.

Myös aikaisin keväällä kukkivat puut ovat pölyttäjähyönteisten ilona. Jos tontin laidalla kasvaa pajukko, ei sitä kannata karsia kokonaan. Pajut tarjoavat sekä mettä että siitepölyä aikaisesta keväästä aina juhannukseen asti.

Anna voikukkien kukkia

Monipuolisuus on sana, josta pitävät niin pölyttäjät kuin puutarhuri itse. Monenlaisia kasveja, niin kukkia, pensaita kuin hyötykasveja sekä lajeja, jotka kukkivat eri aikaan kesästä.

– Luonnonkasveista voikukkaa kannattaa vaalia, jos haluaa pölyttäjiä puutarhaan. Sitä ei kannata hävittää vielä kukkivana, vaan vasta juuri ennen siementen kypsymistä, vinkkaa Ikonen.

Hyönteiset tarvitsevat sekä mettä että siitepölyä ravinnokseen. Hyönteisten kannalta on tärkeää, että kukan tarjoamaan ravintoon pääsee käsiksi hyvin. Siksi monet kovin kerrotut kasvit eivät ole lentävien hyönteisten suosiossa. Ne lehahtavat mielellään avoimeen kukkaan. Apilat ovat hyvä esimerkki. Puna-apilan teriön torvi on niin pitkä, että esimerkiksi mehiläiset eivät yllä meden lähteelle. Valkoapilassa torvi on lyhyempi.

Mökin tai omakotitalon pihaan voi rajata pienen kedon ilahduttamaan pölyttäjiä.

– Pieneen ketoon riittää muutama neliömetri. Valmiissa niittykukkaseoksissa on monipuolisia kasveja, jotka kukkivat pitkin kesää, kertoo Pasi Sihvonen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Sihvonen on kokeillut niittykukkia myös omassa kotipihassaan, ja voi omasta kokemuksesta todeta, että pieni keto ilahduttaa myös asukkaita.

20214_70186.jpg

Pelasta pölyttäjä niin pelastat sadon

Miksi kimalaisia ja perhosia pitäisi helliä ja vaalia? Monelle meistä pörräävä kimalainen tai mehiläinen on kauhistus. Ne ovat kuitenkin äärimmäisiä tärkeitä, sillä monet ruoaksi käyttämistämme viljelykasveista tarvitsevat pölyttäjiä tuottaakseen satoa. Myös monet kotipuutarhan hyötykasvit tarvitsevat pölytystä, jotta niistä saadaan satoa.

Monivuotisissa perennoissa riittää valinnan varaa, kun mökin tai omakotitalon pihaa ryhdytään muokkaamaan pölyttäjille sopiviksi. Perennoidenkin kohdalla on tärkeää muistaa, että avoin, yksinkertainen kukka on parempi kuin kovin kerrottu ja suljettu laji.

Kaunis kukkapenkki syntyy yhdistelemällä monivuotisia ja yksivuotisia kasveja. Monivuotisista voisi valita vaikkapa punahatun, akileijan, ajuruohon, päivänkakkaran ja syysasterin. Yksinkertainen daalia on kaunis kesäkukka. Matalana kukkiva keto-orvokki ilahduttaa koko kesän toukokuusta pitkälle syksyyn.

Samaan penkkiin sopivista kasveista saa tietoa asiatuntevista puutarhoista. Myyjät osaavat opastaa, mitä kasveja kannattaa yhdistää samaan istutuspaikkaan.

Myös Marttajärjestöllä on neuvontapalveluja, joista voi kysyä vinkkejä omaa pihaa varten.

Ohje

Ohje

Pölyttäjähyönteisille sopivia kasveja

20214_70179.jpg
Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20226_78818.jpg
Amppelikukkia moneen makuun
Amppelikukkia voit siirrellä tarpeen mukaan paikasta toiseen, nostaa hallaöiksi sisälle ja niillä voit tuoda kukkaloistoa sinne, minne muita kasveja ei voi laittaa. Amppelikukilla saat kesäistä hehkua myös ylemmäs, katseen korkeudelle – ne näkyvät myös pitemmälle.
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
20206_5458.jpg
Monivuotiset köynnökset
Monivuotiset köynnökset sopivat vehreyttämään ja pehmentämään rakennuksia tai aitoja ja puutarhan vähemmän kauniita kolkkia. Ne voivat peittää ja kiipeillä suuren kiven tai kallion päällä, puun rungolla, rinteessä, säleiköissä, pergolassa ja rustiikeissa porttikaarissa.Osa köynnöskasveista tarvitsee tuen, osa kiipeää omin voimin. Lajeja löytyy niin varjoon kuin aurinkoonkin. Köynnökset ovat pääosin helppohoitoisia; vain kärhöt ja ruusut vaativat hieman suurempaa huolenpitoa.Katso kaikki monivuotiset köynnöskasvit Kasvikortistossa
20226_78648.jpg
Sipulin tuholaiset ja taudit
Monet sipulia kasvattaneet kotipuutarhurit haluavat runsaan ja terveen sipulisadon, mutta sipulia pitää osata hoitaa oikein. Sipulien kasvua tulee seurata ja tunnistaa ajoissa alkavat sipulitaudit sekä huomata tuholaiset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton