Puutarhurin työvälineet
Puutarhurin työkalu; harava
Kunnon työvälineillä on puutarhassa ilo tehdä työtä. Nykyään myös lapsille löytyy mukavia, pieniin käsiin sopivia puutarhatyövälineitä. Turvallisuuteen, ergonomiaan ja kestävyyteen kannattaa satsata myös puutarhassa.
Puutarhaharrastajan perustyövälineisiin kuuluvat ainakin lapio, harava, puutarhakuokka ja kottikärryt sekä leikkausvälineet. Tarjolla on myös erikoisempia apuvälineitä mm. hedelmäpoimuri ja rikkaruohonpoistaja. Puutarhanhoitoa harrastavalle ystävälle, jolla on jo kaikkea, voi ostaa syntymäpäivälahjaksi vaikka nurmikonilmastuskengät. Nämä jalassa nurmikolla hyppely käy hyvästä kuntojumpasta. Isompia ja kalliimpia laitteita voi hankkia yhdessä vaikka naapurin tai sukulaisten kanssa.
Työvälineiden huoltoa ei myöskään kannata laiminlyödä. Puhdistus, teroitus ja voitelu muutaman kerran kesässä pidentää välineiden käyttöikää ja tekee työskentelystä vaivattomampaa - eikä liene ylivoimaista. Puutarhan työvälineet kannattaa huoltaa vähintään talvisäilytykseen laitettaessa.
Valitse työväline tehtävän työn mukaan:
Hyvänä esimerkkinä työn mukaan valittavasta työvälineestä on harava. Harvapiikkinen rautaharava on hyvä esimerkiksi kasvimaan pinnan tasauksessa ja kukkapenkin muotoilussa. Sen sijaan lehtien haravointiin sopivat sekä muoviset että kevyet metalliharavat paremmin. Maan kääntämisessä tai sadonkorjuussa hyvänä apuna on leveäpiikkinen talikko.
Myös lapioiden kohdalla riittää valinnanvaraa. Pieni istutuslapio on sopiva väline kevyempiin istutus- ja möyhennystöihin. Samaan tarkoitukseen voi käyttää myös puutarhakuokkaa. Teroitettu pistolapio on helpompaa iskeä kovemmankin maan sisään. Tasapäinen lapio sopii esimerkiksi nurmikon reunan tasaamiseen (kanttaukseen). Joissain malleissa on myös säätömahdollisuus varressa.
Kuljetus ja siirto
Puutarhanhoito on toisinaan raskasta työtä painavia multa- ja lannoitesäkkejä siirreltäessä. Hyvät kottikärryt ovat tällöin tarpeen. Kottikärryjä valitessa kannattaa kiinnittää huomiota kottikärryjen kokoon (käyttötarkoitus vaikuttaa kokoon), tasapainoon lastattuna (etenkin jos joudutaan työskentelemään epätasaisessa maastossa) ja aisojen oikeaan korkeuteen. Pyörän akselin on oltava tukeva ja pyörän mahdollinen korjaaminen tai vaihtaminen helppoa.
Jyrsin on tehokas laite maanmuokkaukseen. Tuotteita vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota ainakin työsyvyyteen ja -leveyteen sekä painoon. Useampi vaihde ja pakki voivat olla tarpeellisia ominaisuuksia. Lisävarusteina löytyy esimerkiksi sammaleenpoistaja, ilmastointiterä ja perunavakoaura.
Kasvien ja nurmikon leikkaaminen
Pensaiden ja oksien leikkuu
Pensaiden ja puiden leikkaamisessa ovat hyvät sakset tarpeen. Oksasaksilla eli sekatööreillä saa tehtyä pienet siistimisleikkaukset, mutta sormea paksumpiin oksiin tarvitaan jo järeämpiä työkaluja. Raivaussaksilla saa poikki jo paksumpiakin oksia. Terävaihtoehtoja on useita, esim. sakset, joissa toinen terä ei leikkaa ollenkaan vaan toimii alasimena, jota vasten leikataan. Siistimpi leikkausjälki syntyy, kun terät ovat vastakkain tai limittäin leikkaavat. Raivaussaksia saa myös pitkävartisena, jolloin voimaa tarvitaan vähemmän.
Saksia ostaessa on hyvä tutustua valikoimaan. Leikkausjälkeä ja saksien sopivuutta omaan käteen olisi hyvä päästä kokeilemaan ennen ostamista (ranteen ollessa taivutettuna, puristusvoimasta katoaa n. 25 %. Samalla sormia taivuttavat jänteet rasittuvat /Fiskarsin tutkimus). Niin sanottu voimanivel nostaa leikkuutehoa. Kaikilla malleilla ja niiden jättämällä leikkausjäljellä on kannattajansa.
Oksasahoilla saa leikattua jo vahvojakin oksia. Sahoista löytyy vaihtoehtona myös kääntyväteräinen kaarisaha, jolla saa oksan leikattua hankalastakin paikasta muita oksia vioittamatta. Korkealla olevia oksia pääsee leikkaamaan teleskooppivarren päässä olevilla latvasaksilla vaikka kärsisikin korkeanpaikankammosta.
Oksasilppuri auttaa pilkkomaan syntyneen leikkuujätteen hyötykäyttöön kompostiin tai hakekatteeksi vaikka marjapensaille.
Nurmikon siistiminen
Nurmikon viimeistelyyn kukkapenkkien ja puiden ympäriltä löytyy myös työvälineet. Pienillä aloilla riittävät käsikäyttöiset ruohosakset, isommille aloille kannattaa hankkia sähkö- tai akkukäyttöinen viimeistelijä eli siimaleikkuri (trimmeri). Se sopii myös pienten rivitalopihojen ainoaksi ruohonleikkuriksi. Siimaleikkurilla pääsee paikkoihin, joita ruohonleikkurilla ei saa leikattua, esim. jyrkkä rinne tai kivikon reuna. Puun rungot on hyvä suojata, kun siimaleikkuria käytetään juuristoalueella. Leikkureita on akku-, sähkö- ja polttomoottorikäyttöisinä.
Ruoholeikkureita löytyy myös akku-, sähkö- ja polttomoottorikäyttöisinä ja työnnettävinä malleina. On mm. keräävää, silppuavaa, itsevetävää ja päältäajettavaa mallia. Nurmialueen koko sanelee mallin teho-, koko- ja ominaisuusvaatimukset. Myös laitteen helppohuoltoisuus tai hiljaisuus saattavat olla ostopäätökseen vaikuttavia tekijöitä.
Kasvinsuojelu
Pienien alojen kasvinsuojelutöissä pärjää isohkolla suihkupullolla. Hieman isommille aloille voi valita joko olalla tai selässä kannettavan käsin pumpattavan kasvinsuojeluruiskun. Torjunta-aineita käytettäessä on suojattava myös itsensä. Iho ja silmät suojataan hyvin, ja erityisen tärkeää on suojata kädet torjunta-aineita läpäisemättömillä käsineillä. Aktiivihiilisuodattimella varustettu hengityssuojain estää torjunta-aineiden pääsyn hengityselimiin.
Lue lisää:
Tuholaisten ja tautien torjunta