• Etusivu
  • Kasvillisuus

Rakentele puutarhaa muurikivillä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.10.2024
20205_64821.jpg

Alustava hahmottelu istutusaltaan paikasta.

Muurikiviä käytetään erityisesti rinnepihoilla, näyttävinä ja pihaa ryhdittävinä kokonaisuuksina. Muurikivillä voi vastaavasti saada tasaiseen pihaan elävyyttä rakentamalla vaikkapa istutusaltaita. Istutusaltaat voi upottaa osaksi terassirakennelmaa tai muuten vaan toteuttaa tyylikkäitä istutuskokonaisuuksia.

Istutusallas on helppo toteuttaa

Valitse haluamasi paikka sen mukaan, tuleeko istutusallas osaksi vaikkapa terassikokonaisuutta tai haetaanko otollista paikkaa tietyntyyppisille kasveille. Perustettaessa vaikkapa vanhalle nurmikolle, kannattaa vanha nurmikko kaivaa pois ja pohjalle voi laittaa vaikka kerroksen sepeliä tai soraa, jotta ensimmäisen kerroksen ladonnan yhteydessä on helpompi saada istutusaltaan pohja vaateriin.

Istutusaltaan alla voi käyttää juuriestekangasta tai vaikkapa sopivan kokoista lavakaulusta, jos estää rikkakasvien tunkeutumisen altaaseen. Ensimmäinen muurikivikerros ladotaan paikoilleen ja apuna voi käyttää vaikkapa linjalautoja, joilla allas saadaan haluttuun kohtaan. Altaan leveyttä kannattaa mittailla rullamitan avulla ja ristimittakin on hyvä tarkistaa, kun ensimmäinen kerros on kunnossa.

<p data-block-key="6ii98">Vanha nurmikko on poistettu ja tilalle tuotu non 10 cm:n kerros sepeliä. Ei toivottua kasvustoa pyritään estämään kankaalla.</p>
Vanha nurmikko on poistettu ja tilalle tuotu non 10 cm:n kerros sepeliä. Ei toivottua kasvustoa pyritään estämään kankaalla.

Hyvän perustan päälle on sitten helppo ja nopea latoa halutun korkuinen muuri. Jos maaperä on erittäin routivaa, routa saattaa jonkin verran "muljata" allasta, mutta se asettunee keväällä jokseenkin entiselle paikalleen.

<p data-block-key="hdu0k">Ladonta on aloitettu. Suoruutta ja vaaterissä pysymistä seurataan tarkasti tässä vaiheessa. Tässä kohteessa pihanurmikko oli sen verran viettävää, ettei toiseen päähän tehty alinta kerrosta ollenkaan. Vasta toinen kivikerros on täysi kierros.</p>
Ladonta on aloitettu. Suoruutta ja vaaterissä pysymistä seurataan tarkasti tässä vaiheessa. Tässä kohteessa pihanurmikko oli sen verran viettävää, ettei toiseen päähän tehty alinta kerrosta ollenkaan. Vasta toinen kivikerros on täysi kierros.

Istutusaltaan täyttö

Vähänkin korkeamman istutusaltaan pohjalle voi levittää salaojasorakerroksen esim. 10 cm paksun. Sen päälle asetetaan vettä läpäisevä suodatinkangas. Lopuksi allas täytetään mullalla ja/tai kasvuturpeella. Tässä vaiheessa olisi hyvä jo tietää, mitä altaaseen halutaan istuttaa, jotta täyttöön voidaan käyttää oikeaa seosta.

<p data-block-key="4rfhn">Kansikivien ladonta alkaa ja edelleen täysin passissa.</p>
Kansikivien ladonta alkaa ja edelleen täysin passissa.

Puutarhaliikkeessä voi käydä kyselemässä neuvoja ja ideoita. Tällöin on hyvä kertoa altaan sisämitat ja paikan aurinkoisuus. Samalla saa ohjeita sopivan kasvualustan sisällöstäkin.

<p data-block-key="nnnwd">Istutusallas valmiina täyttöä varten.</p>
Istutusallas valmiina täyttöä varten.

Valitut kasvit istutetaan altaaseen ja lopputuloksen voi viimeistellä, vaikka kuorikatteella.

<p data-block-key="yaenp">Itstutusallas ensimmäisen talven jälkeen odottelemassa kesää. Taustalla noin 20 vuotta vanha muurikivistä ladottu istutusalue.</p>
Itstutusallas ensimmäisen talven jälkeen odottelemassa kesää. Taustalla noin 20 vuotta vanha muurikivistä ladottu istutusalue.
Ohje

Ohje

Malliesimerkin tarvikemenekki:

  • 14 kiviparia / kerros (56 kiviparia + 14 kansikiviparia)
  • sepeliä/soraa < 1m3
  • Juurimatto
  • salaojakerros (sepeliä tai salaojasoraa)
  • suodatinkangas
  • Kuorikatetta 2-3 säkkiä
  • Kasvit

Muurikivistä voi sommitella myös kokonaisuuden, jossa on korkeampia osia ja eri väreillä voi tyylitellä kokonaisuutta. Rakentaminen ei vaadi erityisosaamista. Mielikuvitusta voi käyttää ja luoda haluamansa näköisiä kokonaisuuksia.

Jos innostuu rakentamaan suurempia kokonaisuuksia, kannattaa muistaa, että yli 70 cm korkeat muurit kaipaavat jo anturaa ja saattavat edellyttää vähintäänkin toimenpidelupaa. Täytön maanpaine myös kasvaa korkeissa muureissa ja tällöin käytetään harjateräksiä ja betonivalua vahvistamaan muuria.

Kasvillisuus
pihasuunnittelu
istutus
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20188_54475.jpg
Tee se itse - Istutusallas muurikivistä
Muurikivistä on helppoa ja nopeaa rakentaa pihalle istutusallas kasveille. Istutusaltaan etuna on, että kukkamaa pysyy hallitummin siinä tilassa, johon se on ajateltu, se voidaan nostaa muuta pihaa ylemmäs ja upottaa vaikka terassiin. Istutusaltaan mahdollistama kohopenkki on ratkaisu myös sellaiseen paikkaan, mihin kukkapenkin kaivaminen ei syystä tai toisesta olisi muuten mahdollista; esimerkiksi kiviseen tai kovin juuriseen maahan.Esimerkkikohteessa istutusallas haluttiin rakentaa nurmikolle, terassin yhteyteen. Näin työ eteni.
Punaiseen takkiin pukeutunut mies pitää lumilapiota edessään
Pihakiveyksen huolto: huolehdi nämä syksyllä ja talvella
Puutarhassa tehtävät puuhat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Syksyisiin pihalla tehtäviin toimiin haravoinnin lisäksi kannattaa sisällyttää myös pihan kiveyksen huolto.Oletko kiinnittänyt koskaan sen enempää huomiota pihakiveykseesi tai sen tarvitsemiin ennakoiviin huoltotoimiin eri vuodenaikoina? Jotta pihakiveys säilyisi kauniina ja hyvässä kunnossa, kaipaa sekin toisinaan huolehtimista.Tässä muutama toimi, jotka kannattaa tehdä:
Pikkukrookukset
Näin valmistat puutarhan jo syksyllä ensi kevääseen
Syksyyn valmistautuvan puutarhan tuoksussa on jotain maagista. Ilman kosteus ja kesän kypsyttämät kasvit luovat ympärilleen uudenlaiset tuoksut, jotka viestivät sään viilenemisestä ja kasvukauden hiipumisesta. Aavistus syksyä on ilmassa, vaikka lämpöäkin vielä riittää.
202112_73916.jpg
Nuuksion kansallispuisto on uhanalaisten sammalten keidas
Nuuksion kansallispuistossa kasvaa poikkeuksellisen paljon uhanalaisia sammallajeja, kuten haapariippusammalta, korpikaltiosammalta ja kalliokaulussammalta. Kansallispuiston varjoisat jyrkänteet ja lahopuut tarjoavat hyviä kasvupaikkoja sammalille, joiden elintila on vuosien saatossa kaventunut.
20186_53635.jpg
Haitalliset vieraslajit - ELY-keskus tiedottaa
Olettehan tietoisia, että EU:n vieraslajiluettelon lajeja ei ole vuodesta 2016 lähtien saanut kasvattaa tai pitää hallussa. Haitallisia vieraslajeja on nimetty myös kansallisessa vieraslajiluettelossa.Tutustu vieraslajit.fi-portaaliin

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton