• Etusivu
  • Hoitotyöt

Rusokuusama ja rikot kukkivat kesäkuussa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.06.2024
20242_83403.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kesäkuussa riittää kukkivia kasveja jokaiseen makuun. Kasvikortistostakin löytyy yli 500 kasvia, jotka kukkivat juuri nyt. Niiden joukossa ovat muun muassa rusokuusamat ja erilaiset rikot.

Rusokuusamat (Lonicera tatarica)

Rusokuusamat (Lonicera tatarica) ovat isoja, 3-4 metriä korkeita suoja- ja taustapensaita. Melko nopeasti kasvava laji soveltuu myös tienvarsien kasvillisuudeksi, kun sitä leikataan säännöllisesti eikä pensas jää raskaimman aurauslumikuorman alle. Se sietää tiesuolaa sekä kestää kohtalaisen hyvin leikkausta, tuulta ja ilmansaasteita. Sen sijaan alasleikattu vanha kasvi toipuu heikosti.

Rusokuusamat menestyvät VII-vyöhykkeellä saakka. Kasvupaikka saa olla aurinkoinen tai puolivarjoinen, mieluiten tuore ja runsasravinteinen. Kuivuudessa lehdistö saa helposti härmätartunnan.

Osa pensaista on risteymiä, jotka ovat koristearvoltaan vähintään yhtä hyviä kuin aito rusokuusama. Haarat ovat pystyt tai siirottavat, ruskeat tai harmaat, vanhana lähes mustat ja hilseilevät. Tyviversoja muodostuu kohtalaisen runsaasti. Sinertävänvihreät lehdet puhkeavat aikaisin, kun taas kellertävä syysväri kehittyy melko myöhään.

Kukinta kestää noin kolme viikkoa kesäkuun loppupuolella. Pienehköjen kukkien väri vaihtelee siemenistä lisätyillä pensailla valkoisesta punaiseen. Niitä muodostuu jo nuoriin pensaisiin. Teriön liuskat ovat leveät ja pyöreähköt. Marjat ovat tavallisesti oranssinpunaiset.

Rusokuusaman lajikkeista tunnetuimpiin kuuluu vaaleanpunakukkainen ’Rosea’. Suomalainen ’Sanna’ on myös roosa lajike. Pensas on tyveltä asti tuuhea ja pyöreähkö. Alba-lajikkeella on valkoiset kukat. Samoin valkokukkainen ’Poutapilvi’ erottuu muista kasvutavallaan, sillä pensas on hyvin tuuhea, lähes pallomainen ja vain pari metriä korkea ja leveä.

<p data-block-key="ory2l">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Rikot (Saxifraga)

Rikot (Saxifraga) ovat monimuotoisia, matalia kivikkoperennoja. Useimmat viihtyvät paahteessa ohuessa mullassa, mutta lehto- ja varjorikko voivat parhaiten puolivarjossa, kunhan maa on hyvin läpäisevää.

Kasvit tyytyvät 10-20 cm paksuun kasvualustaan. Valkoiset ja punasävyiset kukinnot koostuvat pienistä säteittäisistä kukista. Kukinto sijaitsee lehtiruusukkeen yläpuolelle nousevan vanan latvassa. Ruusukkeet muodostava löyhiä tai tiheitä mättäitä.

Patjarikon (Saxifraga Arendsii-ryhmä) tiheä, talven yli vihreänä säilyvä kasvusto tuo mieleen sammaleen. Lajikkeen mukaan valkoisesta purppuranpunaiseen vaihtelevat kukat kohoavat vain 10 cm maanpinnasta. Kukinta alkaa kesäkuun alkupuolella. Paahdetta kestävä laji jaetaan, kun kasvusto ruskistuu keskeltä.

Isorikko (Saxifraga hostii) viihtyy myös kuivuudessa. Sillä on ainavihannat, harmaanvihreät, pitkät lehdet. Valkoiset isohkot kukinnot kasvavat jopa puolen metrin korkeudelle. Kukinta kestää pisimmillään kesäkuun loppupuolelta elokuun alkupuolelle.

Hopearikko(Saxifraga paniculata ~ S. aizoon) muistuttaa isorikkoa, mutta ainavihannat, hopealle hohtavat lehdet ovat lyhyempiä ja kukinto matalampi. Noin kuukauden kestävä kukinta alkaa kesäkuun puolivälissä.

<p data-block-key="bbox5">Hopearikko (Kuva: Adobe Stock)</p>
Hopearikko (Kuva: Adobe Stock)

Lehtorikko (Saxifraga rotundifolia) peittää osittain varjoista kivikkoryhmää tai rinnettä. Se viihtyy tuoreessa maassa, mutta sietää lyhytaikaista kuivuutta. Talvehtivat, pyöreähköt lehdet suojataan talvella vähälumisilla seuduilla. Kukinta on hyvin runsasta. Laji leviää paitsi kasvullisesti myös kylväytymällä.

Posliinirikkoa(Saxifraga x urbium) myydään usein varjorikkona (Saxifraga umbrosa). Se menestyy myös auringossa, kun kasvualusta pysyy tuoreena. Ainavihanta, vaaleanvihreä lehtiruusuke saattaa tarvita suojan lumettomalla paikalla. Runsas roosa kukinta kestää pari, kolme viikkoa kesä-heinäkuun vaihteessa.

<p data-block-key="jponi">Patjarikko (Kuva: Puutarha.net)</p>
Patjarikko (Kuva: Puutarha.net)
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.
20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton