• Etusivu
  • Kasvillisuus

Sipulikukkien istuttaminen vaatii hieman suunnittelua

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.08.2018
20088_12354.jpg

Kevään ensimmäiset sipulikukat saavat kotipuutarhurin helposti suorastaan hullaantumaan kevään tulosta. Miten malttamattomana kiertelemmekään keväisin etsimässä uusia väriläikkiä lumen ja nuutuneen nurmikon keskeltä tai ränsistyneiden perennapenkkien uumenista ja pensaiden tyveltä. Nuo puhtaan ilon hetket kannattaa kaivaa mielen naftaliinista jo nyt syksyn koittaessa. Tuo hullaantuminen jää nimittäin kokematta, jollei tartu toimeen ajoissa. Nyt on oikea aika aloittaa sipulikukkaistutusten ja ensi kevään kukkaloiston suunnittelu.

Panostamalla pihan kaikkein lämpimimmän paikan löytämiseen saa kokea tuon keväisen nautinnon mahdollisimman varhain: mitä lämpimämpi ja suojaisampi paikka, sitä aikaisempi kukinta. Talon eteläseinusta ja kivien kehystämä kohopenkki ovat parhaita valintoja. Tummat kivet keräävät auringon lämpöä ja sulattavat lumen ja maan nopeasti. Jotta mahdollisimman moni pääsee osalliseksi kukinnasta, kannattaa miettiä myös sisäänkäynnin ja keskeisten kulkuväylien reunustamista sipulikukilla. Jos kulkuväylien tuntumassa ei ole sopivaa istutuspaikkaa, on syytä pohtia ruukkuistutusten mahdollisuutta.

Kukan koreus ja korkeus ovat tärkeitä istutuspaikan valintaan vaikuttavia tekijöitä. Matalan kasvin kukintaa ei sovi hukata korkeampien kasvien taakse. Yksittäisen kukan kauneus taas voi jäädä huomaamatta, jos kukkia on massoittain.

Sipulikukat ovat tietysti näyttäviä isoina ryhminä, mutta kyllä muutamalla pienemmällä, hyvin harkitulla kokonaisuudellakin saa aikaan näyttävää jälkeä. Esimerkiksi muutamat ylväät, puhtaanvalkoiset tulppaanit voivat kohottaa koko etupihan ryhtiä. Ja kuinka hienosti ne loistavat vielä iltamyöhäänkin... Yksinkertaisesti: kaunista.

Sipulikukat sopivat monenlaiseen seuraan

Sipulikukilla saa väriä myöhään keväällä lehteen puhkeavien pensaiden kuten pensashanhikin ja syyshortensian ympärille. Ne sopivat myös myöhään nousevien perennojen joukkoon kevättä kirkastamaan. Tummat havut taas toimivat hienona taustana hehkeille väreille. Japaninkirsikan kukinta yhdistettynä narsissien tai parvitulppaanien kukintaan on kaunista katseltavaa.

Esimerkiksi kuunliljojen (Hosta), jättipoimulehtien (Alchemilla mollis) ja päivänliljojen (Hemerocallis) lehtevät kasvustot peittävät armeliaasti kuihtuvat sipulikukkien lehdet. Aikaisemmin kukkivat sipulikukat sopivat mm. valkotäpläimikän (Pulmonaria saccharata) seuralaiseksi.

Sipulikukkia voi istuttaa nurmikollekin, mutta keväällä kukkien lakastuttua on maltettava antaa vielä lehtienkin lakastua rauhassa, vaikka tekisikin mieli katkaista lehdet nurmikkoa leikatessa. Näin sipulit saavat ravinteita talteen seuraavan kesään kukintaa varten.

20088_12384.jpg

Istutusoppia

Sipulikukkien istutusaika on syksyllä. Hyasintit ja narsissien sipulit istutetaan syyskuussa. Tulppaanit ja pienet sipulikukat ehtivät vielä lokakuussakin. Krookuksilla saattaa esiintyä kukintahäiriöitä myöhäisestä istutusajankohdasta johtuen, joten hyvän juurtumisen varmistamiseksi nekin on hyvä istuttaa jo syyskuussa.

Sipulit viihtyvät parhaiten hiekansekaisessa mullassa. Istutusmultaan ei tarvitse sekoittaa lannoitteita, sillä ensimmäisenä vuonna sipulikukat kukkivat sipuliin varastoimansa ravinnon turvin. Sopiva istutussyvyys on 2-3 kertaa sipulin koko. Mitä tiheämpään sipulit istuttaa, sitä näyttävämmän ryhmästä saa.

Narsissit voi istuttaa 10-15 sentin välein, tulppaanit 10 cm ja pikkusipulit 5 cm välein. Syksyllä maa on yleensä niin kosteaa, ettei ole tarvetta kastella. Jos istuttaa sipulit esim. räystään alle, voi juurtumisen edistämiseksi kastelu olla tarpeen. Jos joku kasvi näyttää kasvavan pihassa väärässä paikassa, voi sen siirtää uuteen paikkaan kasvin siirtyessä lepotilaan. Juuripaakku kaivetaan ylös mahdollisimman suurena ja pyritään siirtämään kokonaisena uuteen paikkaan.

Tiesitkö? Kukkasipulit lajitellaan sen mukaan minkä kokoisesta täydellisestä ympyrän muotoisesta reiästä ne sujahtavat eteenpäin!

20088_12385.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20237_23128.jpg
Potkua kompostoitumiseen
Hyvin toimiakseen komposti vaatii jätteen lisäksi sopivan seosaineen. Se pitää kompostin kuohkeana ja sitoo hajuja ja ylimääräistä kosteutta. Ravinneköyhää puutarhajätettä kompostoitaessa saattaa myös ravinnelisäys jätteen joukkoon olla tarpeen.
20227_53245.jpg
Kuunliljat (Hosta)
Kuunliljat ovat tunnettuja pyöreistä, rehevistä mättäistään ja upeista, näyttävistä lehdistään. Ne ovatkin suosittuja varjoisan paikan perennakasveja ja sopivat hyvin esimerkiksi suihkulähteen ympäryskasveiksi. Kuunliljojen isohkot lehdet ovat lajikkeesta riippuen täysin vihreät, keltaiset, keltavihreät, sinertävät tai vihreänkirjavat. Pitkän kukkavarren päässä olevat kukat ovat joko valkoiset, vaalean siniset tai vaalean sinivioletit. Joillakin lajikkeilla on punaiset varret. Sukuun kuuluu 23–40 lajia ja koristekasveiksi on jalostettu satoja eri lajikkeita.
20206_5458.jpg
Monivuotiset köynnökset
Monivuotiset köynnökset sopivat vehreyttämään ja pehmentämään rakennuksia tai aitoja ja puutarhan vähemmän kauniita kolkkia. Ne voivat peittää ja kiipeillä suuren kiven tai kallion päällä, puun rungolla, rinteessä, säleiköissä, pergolassa ja rustiikeissa porttikaarissa.Osa köynnöskasveista tarvitsee tuen, osa kiipeää omin voimin. Lajeja löytyy niin varjoon kuin aurinkoonkin. Köynnökset ovat pääosin helppohoitoisia; vain kärhöt ja ruusut vaativat hieman suurempaa huolenpitoa.Katso kaikki monivuotiset köynnöskasvit Kasvikortistossa
20221_74383.jpg
Kalan sesonki on sen liikkeistä kiinni
Pro Kala ry kertoo tiedotteessaan, että kasvisten sesonkeja määrittelevät luonnollisesti kasvu- ja satokaudet. Pyydetyn kalan sesongit puolestaan eivät ole aivan yhtä päivänselviä. Kenenkään ei tarvitse olla viljelyekspertti ymmärtääkseen, että näin tammikuussa ei esimerkiksi kotimaista avomaalla kasvanutta mansikkaa ole saatavilla. Ennen sesonkien mukaan syöminen oli itsestään selvää sekä usein ainoa vaihtoehto. Nyt sesonkiruoka onkin taas kaikkien huulilla.
Puutarhasuunnittelu
Pihasta omannäköinen puutarha
Mietitkö, miten saisit toiveista totta ja pihasta puutarhan, jossa viihdyt ja jossa voit puuhata juuri sitä mitä haluat siellä puuhata? Sinun ei tarvitse jäädä pohdintojesi kanssa yksin. Pihasuunnittelun ammattilainen on kumppanisi, joka suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
20215_70501.jpg
Omenapuun istuttaminen
Omenapuu on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen puu. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään kasvuvyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton