• Etusivu
  • Kasvillisuus

Sipulikukkien istutussyvyys ja -etäisyydet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.06.2018
20065_128.jpg

Istutussyvyyden perusohje on, että sipuli istutetaan kolme kertaa sipulin korkeutta syvempään. Sipulin päälle tulee siis kaksi kertaa sipulin korkeuden verran multaa. Syvyys riippuu kuitenkin myös maan laadusta: kuohkeassa maassa sipuli istutetaan hieman syvempään, raskaassa taas hieman matalammalle.

Istutusetäisyys on yleensä ilmoitettu sipulipussissa. Pikkusipulit istutetaan yleensä
5–10 cm välein ja isot 15–25 cm välein.

Kevätkukkijoiden istutusaika on syksyllä: tarpeeksi ajoissa, että sipulit ehtivät juurtua, ja tarpeeksi myöhään, etteivät versot kuitenkaan nouse maan pinnalle. Vastaavasti syyskukkijat istutetaan keväällä.

Istutus ja maanparannus

Lue lisää kukkasipuleista

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20221_74405.jpg
Hiidenportin kansallispuisto tuo alueelle työtä ja toimeentuloa
Hiidenportin kansallispuiston vaikutukset paikallistalouteen ovat yli kolminkertaistuneet vajaan vuosikymmenen aikana. Metsähallituksen tuoreen kävijätutkimuksen mukaan retkeilijät jättivät alueelle tänä vuonna lähes 1,8 miljoonaa euroa. Retkeilyn suosion kasvu ja koronapandemia näkyvät myös Hiidenportissa.
20225_78282.jpg
Leikkokukkien hoitaminen
Seuraavia hoito-ohjeita noudattamalla saat nauttia leikkokukistasi mahdollisimman pitkään. Samat ohjeet soveltuvat kaikille veteen laitettaville leikkokukille, niin tulppaaneille, neilikoille, krysanteemeille, kuin esimerkiksi ruusuillekin.
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Kasveja Pohjois-Suomeen
Vaikka Suomi ei suuren suuri olekaan, niin kasvuolosuhteet muuttuvat melkoisesti Etelä-Suomesta pohjoisempaan mennessä. Suurin vaikutus monivuotisten kasvien menestymiseen on talven pituudella ja ankaruudella. Suomi on jaettu 8 menestymisvyöhykkeeseen; mitä suurempi vyöhykkeen numero on, sitä ankarammat olot alueella vallitsevat.Tiedätkö Sinä, millä vyöhykkeellä asut?Tarkista asuinpaikkakuntasi kasvuvyöhyke tästä.
20235_81559.jpg
Koivun rungosta alaosista kasvaa piiskaoksia? Asiantuntija vastaa
Pihapiirissäni kasvaa pieniä luonnon koivuja, joiden rungosta lähtee ehkä noin metrin korkeudesta alaspäin paljon niin sanottuja ohuita piiskaoksia. Milloin näitä olisi hyvä katkoa ja millä/miten? Ovat niin rumia, kun ovat joka paikassa. Entä, jos yhdessä ryppäässä kasvaa vaikka 3–4 isohkoa koivun runkoa, olisiko hyvä harventaa siten, että jättää vain parhaimman näköisen ja suurimman? Ja jos, niin milloin ja millä välineellä olisi hyvä operoida?
20236_26431.jpg
Käymälästä potkua puutarhaan
Kompostoinnin jälkeen käymäläjätteen voi käyttää maanparannuksessa. Suljetussa kompostorissa arvokkaat ravinteet ovat suojassa sadeveden huuhtelulta. Käymäläjäte soveltuu erinomaisesti kompostoitavaksi puutarhajätteen seassa Biolan Puutarhakompostorissa tai Biolan Maisemakompostori Kivessä. Ravinnepitoiset käymäläjätteet tasapainottavat hiilipitoista ja kuivaa puutarhajätekompostia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton