• Etusivu
  • Kasvillisuus

Sokerimaissi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.08.2018
20066_197.jpg

(Zea mays var. saccharata)


Sokerimaissi

vaatii lämpöä ja sato onnistuu Etelä-Suomessa lämpimänä kesänä, katteet ja kausimuovihuone sekä taimien esikasvatus auttavat sadon varmistamisessa.


Ohje

Ohje

Kylvä sisälle toukokuun alkupuolella 2 - 4 senttiä syvään noin 2 viikkoa ennen ulosistutusta. Taimettumisaika 10 - 12 päivää. Esikasvatusaika 45 päivää. Karaise.

Istuta ulos kesäkuun puolivälissä, kun maa on 8 - 10 astetta lämmin. Kehitys pysähtyy alle 10 asteessa. Istutusvälit 40 cm. Rivivälit 80 cm. Kasvuaika 85 - 105 päivää. Kasvualusta lämmin, kevytmultainen maa. Voimakas lannoitus. Kastelu tärkeää. Poista tyven sivuversot. Korjaa sato kun siemenet tuntuvat pulleilta ja tähkän pää on pyöristynyt.

Avomaalla viljeltäessä sadon valmistuminen on täysin riippuvainen kesän säästä. Lämpiminä kesinä on satoa avomaalta mahdollista saada Keski-Suomea myöden, sateisina ja viileinä kesinä voi jäädä satoa vaille Etelä-Suomessakin.

Maissi voidaan myös istuttaa muovikatteeseen. Maissi on tuulipölytteinen ja tarvitsee toisen kasvin siitepölyä, joten taimia pitää istuttaa useampi lähekkäin.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20226_78653.jpg
Herneen ja pavun taudit ja tuholaiset
Herneillä ja pavuilla on useita kasvitauteja, joten viljelykierron tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Myös useat tuholaiset kiusaavat pitkin satokautta.
201912_61715.jpg
Ekologiseksi voi oppia
Havahdutko sinäkin välillä maailmaan, jossa kaikki tehdään yhtäkkiä bambusta, jota sitäkin pitäisi suojella, etteivät pandat kärsi? Ihan sama ostatko kasvorasvaa, teepaitaa vai vihanneksia, niin tuntuu, että joku kauhistelee tekojesi vaikutuksia. Ajatus taustalla on kaunis. Vihdoin on havahduttu siihen, ettei maapallon huonovointisuus olekaan huhupuhetta, ja samalla on ymmärretty, kuinka paljon tuhoa on ehditty saamaan aikaiseksi.
20189_54520.jpg
Uusi, vaikuttava Amos Rex -taidemuseo Helsingissä tuo taidetta myös pihoille
Vaikuttava Amos Rex -taidemuseo Helsingissä tuo taidetta myös pihoille. Uniikki kohde on saanut paljon kansainvälistäkin huomiota; mm. BBC ja The Guardian ovat näyttävästi nostaneet kokonaisuutta esille. Museo sijaitsee enimmäkseen maan alla ja museon katot eli Lasipalatsin aukiolle nousevat kumpareet kutsuvat ohikulkijoita kiipeilyyn ja tallusteluun. Kumpareiden upeat ja näyttävät pinnat on suunnitellut arkkitehti Asmo Jaaksi ja aukion betonikivet on valmistanut Rakennusbetoni- ja Elementti Oy tilaustyönä ja yksinoikeudella tähän kohteeseen!
Ötököitä huonekasvin lehdellä
Viikon kysymys: Mikä tuhohyönteinen huonekasveissa?
Kuvassa olevia pikku tuhohyönteisiä (pituus muutama mm) on löytynyt useiden huonekasvien lehtien alapinnoilta. Useita huonekasveja on jo ehtinyt kuolla ennen kuin huomasin hyönteiset. Ne hyppäävät jos niitä koskee.  Niitä on löytynyt aloeverasta , saintpauliasta, käärmekaktuksesta, korallikaktuksesta, samettilehdestä, laikkuvehkasta, rahapuusta, juorusta ja kuningaskissuksista.Olen niitä yksitellen pinsetillä ottanut pois ja laittanut kuumaan veteen. En haluaisi käyttää tuholaismyrkkyä, mutta mikä voisi auttaa? 
Curuba hedelmä
Tunnetko curuban?
Curuba on yksi passionhedelmälajike. Se on kotoisin Andien ylätasangoilta Kolumbiasta ja on myös Kolumbian kansallishedelmä.
202012_67799.jpg
Puuroja moneen makuun
Uusi vuosi ja uudet kujeet! Moni teki varmasti taas jokavuotisen lupauksensa uudesta arjesta, kevyemmästä ruokavaliosta ja tavoitteesta nauttia elämästä pienin lisämaustein. Mitäpä jos aloittaisimmekin pienellä muutoksella ja kokeilisimme uudenlaisia puuroja?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton