• Etusivu
  • Kasvillisuus

Sokerimaissi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.08.2018
20066_197.jpg

(Zea mays var. saccharata)


Sokerimaissi

vaatii lämpöä ja sato onnistuu Etelä-Suomessa lämpimänä kesänä, katteet ja kausimuovihuone sekä taimien esikasvatus auttavat sadon varmistamisessa.


Ohje

Ohje

Kylvä sisälle toukokuun alkupuolella 2 - 4 senttiä syvään noin 2 viikkoa ennen ulosistutusta. Taimettumisaika 10 - 12 päivää. Esikasvatusaika 45 päivää. Karaise.

Istuta ulos kesäkuun puolivälissä, kun maa on 8 - 10 astetta lämmin. Kehitys pysähtyy alle 10 asteessa. Istutusvälit 40 cm. Rivivälit 80 cm. Kasvuaika 85 - 105 päivää. Kasvualusta lämmin, kevytmultainen maa. Voimakas lannoitus. Kastelu tärkeää. Poista tyven sivuversot. Korjaa sato kun siemenet tuntuvat pulleilta ja tähkän pää on pyöristynyt.

Avomaalla viljeltäessä sadon valmistuminen on täysin riippuvainen kesän säästä. Lämpiminä kesinä on satoa avomaalta mahdollista saada Keski-Suomea myöden, sateisina ja viileinä kesinä voi jäädä satoa vaille Etelä-Suomessakin.

Maissi voidaan myös istuttaa muovikatteeseen. Maissi on tuulipölytteinen ja tarvitsee toisen kasvin siitepölyä, joten taimia pitää istuttaa useampi lähekkäin.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20221_76670.jpg
Tulppaanit runsaimmillaan
Kotimaisia tulppaaneita on ollut tarjolla jo ennen joulua, mutta vasta tammikuussa Suomen suosituimman leikkokukan määrät alkavat kasvaa voimakkaasti ja niistä saadaan nauttia aina pääsiäiseen saakka.Värit ja lajikkeet vaihtelevat sesongin edetessä. Mikä on sinun suosikkivärisi?
20233_62965.jpg
Uutta: Maaliskuun vinkit
Maaliskuussa lisääntynyt auringonpaiste antaa uutta puhtia kevään touhuihin. Omistajiensa tavoin myös kodin viherkasvit piristyvät lisääntyvän valon sekä uuden, ravinteikkaan mullan ja lannoituksen alkamisen myötä.
202111_73689.jpg
Ilmastonmuutos hyödyttää nopeasti leviäviä vieraslajeja
Haitalliset vieraslajit ovat merkittävä uhka luonnon monimuotoisuudelle. Kun ilmasto lämpenee, vieraslajit saavat yhä paremmat mahdollisuudet levitä Suomen luontoon. WWF:n viikonloppuna päättyneellä talkookaudella vapaaehtoiset poistivat vieraslajeja luontoarvoiltaan rikkailta luonnonsuojelualueilta ja niiden liepeiltä.
202211_80270.jpg
Mikä pieni puu sopisi rivitalopihalle? Asiantuntija vastaa
Mitä pikkupuuta (mieluiten kukkivaa) suosittelette pienelle rivitalopihalle? Kyseisessä paikassa kasvoi noin 2,5 metriä korkea kataja, joka kaivettiin pois. Tarkoitus puulle on toimia koristeena ja tehdä näköestettä. Mieluiten sellainen, jota saa leikata ja muokata, jotta ei esimerkiksi kasva valtavan korkeaksi. Korkuus saisi olla noin 2–3 metriä, mutta mikäli on tosiaankin leikattava, voi mahdollinen kasvukorkeus olla enemmänkin.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Pionien kukinta-aika on lyhyt, mutta upea.jpg
Kiinanpionien istuttaminen
Pioni on perennojen parhaimmistoa, joka ansaitsee paikkansa auringossa. Sijoita pioni paikkaan, josta sen suuret kukat nähdään ja täyteläinen tuoksu huomataan. Pioni sopii niin yksittäiskasviksi, katseenvangitsijaksi nurmikolle kuin kohottamaan suurempien istutusryhmien arvokkuutta. Se toimii tarvittaessa jopa kesäisenä näkösuojana. Komeat kerrannaiskukkaiset lajikkeet ovat muhkeita, yksinkertaiset kukat ovat herkempiä ja hienostuneempia – mutta kaikki pionit ovat upeita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton