• Etusivu
  • Kasvillisuus

Suomalaisten suosikkiomenasta saa maittavia herkkuja

Tiina Painokallio
Päivitetty 24.06.2025
202112_73997.jpg

Lobo. (Kuva: Shutterstock)

Suomessa eniten viljelty omenalajike on Lobo. Lobo on Suomessa hyvin tunnettu omenalajike, jota voisi sanoa jo klassikoksi. Maultaan tämä omena on miellyttävän mieto, mutta aromikas. Kesän aurinkoiset sekä pitkät valoisat päivät ja syksyn viileä napakkuus saavat aikaan omenan miellyttävän maun.

Omenan viljelyllä on Suomessa jo satojen vuosien historia. Eri lajikkeiden saapuminen muun muassa naapurimaista ja Keski-Euroopasta ovat vähitellen omalta osaltaan kasvattaneet vaihtoehtoja myös täällä Pohjolassa. Aikojen saatossa lajien joukossa ovat vahvistuneet ja ottaneet jalansijaa ne lajikkeet, jotka viihtyvät ilmastossamme.

Juju piilee kuoressa

Omena on tärkeä vitamiinien, kivennäisaineiden, liukenevien ravintokuitujen ja flavonoidien lähde ruokavaliossamme. Sen energiasisältö on kuitenkin melko pieni, vaikka se muiden hedelmien tapaan onkin sokeripitoinen ja moni lajike maistuu makealta.

Omenan terveellisin osa on sen kuorikerros, jonka flavonoidipitoisuus on moninkertainen hedelmälihaan verrattuna. Onkin hyvä muistaa, että kaikkia meillä viljeltyjä omenia voi huoleti syödä kuorineen. Niiden puhdistamiseksi riittää huuhtelu vedellä.

<p data-block-key="aqlys">Kotimaisille omenille riittää huuhtelu vedellä, niitä ei tarvitse kuoria. (Kuva: Shutterstock)</p>
Kotimaisille omenille riittää huuhtelu vedellä, niitä ei tarvitse kuoria. (Kuva: Shutterstock)

Tuoksuvat tummanpunaiset Lobot ja muut talviomenat ovat terveellisimmillään tuoreena. Lisää potkua tuore omena antaa myös kaalisalaattiin, jonka maku viimeistellään mintulla. Säilöjät piristävät omenahillon tyrnillä ja omenakiisseli saa lisää makua kanelitangosta, joka kiehuu omenien joukossa niiden pehmentyessä.

Ohje

Ohje

Internet on tulvillaan herkullisia karamelliomena-reseptejä. Kirjoita siis rohkeasti hakusanaksi karamelliomena, tai vaihtoehtoisesti candied apple halutessasi tarkempia ohjeita ja vaihtoehtoja.

Tässä yksi k-ruoka.fi -sivustolta löydetty helppo ohje, jota noudattamalla myös lapset voivat osallistua herkkuomenoiden tekemiseen.

Tästä annoksesta saat kaikkiaan 6 herkkuomenaa, valitse omenoiksi pienehköt omenat.
Pese omenoiden pinnasta vahapinta pois kuumalla vedellä, kuivaa ne huolellisesti ja laita hetkeksi jääkaappiin.

Karamellikuorrutusta varten mittaa tilavaan kattilaan 3 dl fariinisokeria, 1 dl vaaleaa siirappia sekä 1 ½ dl laktoositonta kuohukermaa. Keitä karamellia miedolla lämmöllä 10 minuuttia sekoittaen välillä, kunnes seos muuttuu kinuskimaiseksi. Ole varovainen, ettei seos kuohahda kattilasta yli. Anna jäähtyä hetki.

Poista omenoista kannat ja työnnä esimerkiksi puiset syömäpuikot tai katkaistut varrastikut omeniin (tikkujen kannattaa olla mahdollisimman tukevat). Upota omenat yksitellen tekemääsi kuorrutukseen, valuta hetki ja nosta omenat leivinpaperin päälle. Koristelussa voit käyttää mielikuvitustasi. Mantelirouhe ja koristerakeet sopivat hyvin koristeluun.

Makeaa ja kipakkaa omenasta

Mintunmakuinen omena-kaalisalaatti

4-5 makeaa omenaa
1 l suikaloitua valkokaalia
1 pieni sipuli
1 sitruunan mehu tai 0,5-0,75 dl hunaja-omenaviinietikkaa
1-2 rkl sokeria
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria
0,5-1 dl silputtua tuoretta minttua tai tilliä

Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi ja kaali mahdollisimman hienoiksi suikaleiksi. Silppua sipuli. Pane omenakuutiot, kaalisuikaleet ja sipulisilppu suureen kulhoon. Mittaa joukkoon loput aineet. Sekoita käsin salaattiaineet keskenään, jotta ne maustuvat ja mehustuvat tasaisesti Anna maustua mielellään 1-2 tuntia ennen käyttöä jääkaapissa. Siirrä tarjoiluastiaan. Salaatti säilyy muutamia päiviä tiiviissä säilytysastiassa kylmässä ja maku vain paranee säilytyksen aikana.

<p data-block-key="yv687">Omenasta saa aikaan näyttäviä jälkiruokia.</p>
Omenasta saa aikaan näyttäviä jälkiruokia.

Tyrni-omenahillo

2 omenaa
1,5 dl tyrnitäysmehua
1 dl vettä
2 dl hillo-marmeladisokeria
vaniljasokeria maun mukaan

Kuori ja kuutioi omenat. Keitä pehmeiksi mehu-vesiseoksessa. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää hillo-marmeladisokeria, kuumenna kiehuvaksi ja keitä 3–5 minuuttia sekoittaen. Lisää lopuksi vaniljasokeri. Kaada hillo kuumennettuihin purkkeihin ja sulje hyvin. Säilytä viileässä, avattuna kylmässä.
(Alkuperäisohje: Arktiset Aromit)

Omenakiisseli

6 hapahkoa omenaa
5 dl vettä
0,5 dl perunajauhoja
1 pala kanelitankoa

Kiehauta vesi, sokeri ja kanelitanko. Lisää kuoritut ja paloitellut omenat ja keitä ne pehmeiksi. Ota kanelitanko pois ja sekoita niin, että omenoiden rakenne rikkoutuu. Siirrä kattila pois liedeltä. Sekoita perunajauho pieneen tilkkaan kylmää vettä. Kaada tasaisena nauhana koko ajan rauhallisesti hämmentäen. Kiehauta ja nosta kattila pois liedeltä. Tarjoa kylmänä.

Lähde: Puutarhaliitto; Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto

<p data-block-key="78uqh">Uuniomenat ovat maukas herkku.</p>
Uuniomenat ovat maukas herkku.
Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20235_81687.jpg
Vadelma (Rubus idaeus) on luonnonvarainen herkku
Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena kaikkialla ja vadelmaa voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas ja kasvin maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja.
chian siemeniä purkissa ja leikkuulaudalla
Tutustu chia-siemeniin: kuitua, proteiinia ja terveyttä yhdellä lusikallisella
Chian siemenet ovat nousseet suureen suosioon terveystietoisten ruokailijoiden keskuudessa ja syitä on monia. Nämä pienet siemenet sisältävät huomattavan määrän ravintoaineita, jotka tukevat muun muassa sydämen, suoliston ja luuston terveyttä. Lisäksi ne sopivat hyvin monipuoliseen käyttöön niin vanukkaissa kuin leivonnassakin.
20237_69949.jpg
Kompostointi onnistuu ympäri vuoden
Kompostointi on luonnollinen tapa palauttaa eloperäinen maatuva jäte takaisin luontoon. Lämpöeristetyllä kompostorilla keittiöjätteen kompostointi onnistuu ympäri vuoden. Kompostoinnin aloittamista ei tarvitse siirtää kevääseen, vaan sen voi aloittaa vaikka saman tien, kunhan huomioi talvikompostoinnin erityispiirteet.Perusedellytys kompostoinnille talviaikaan on kunnollinen, myös pohjastaan lämpöeristetty talousjätekompostori. Kompostorin talvitoimivuusominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota laitetta hankittaessa. Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki takaa, että kompostorin toimivuus on testattu pohjoisen talvioloissa.Biolan Pikakompostori 220 todettiin toimivimmaksi lämpökompostoriksi Kuluttaja-lehden testissä, jossa testattiin ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettuja kompostoreita.
Kypsät kirsikat ovat kesän herkku
Kirsikkapuun kasvatus onnistuu kotipihassa – valitse oikea lajike ja hoida oikein
Keväällä tehtävä kirsikkapuun leikkaus auttaa säilyttämään puun elinvoimaisena ja tuottamaan runsaan sadon. Oikein toteutettu hoitoleikkaus ehkäisee tauteja, parantaa valon ja ilman kulkua latvukseen sekä helpottaa sadonkorjuuta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton