• Etusivu
  • Kasvillisuus

Syysleimu ilahduttaa pitkälle syksyyn

Tiina Painokallio
Päivitetty 17.06.2025
20228_36227.jpg

Syysleimu kukkii runsaasti vielä silloinkin, kun moni muu perenna on jo kuihtunut. (Kuva: Puutarha.net)

Vaikka useimmat muut puutarhan monivuotisista kasveista alkavatkin jo näyttämään aikansa eläneiltä, niin yksi kasviryhmä kukkii vielä pitkään upeana ja näyttävänä. Syysleimujen kaunis kukinta on alkanut aurinkoisilla paikoilla jo heinäkuun puolella ja väriloisto jatkuu vielä pitkälle syksyyn.

Syysleimun historiaa

Syysleimu on kotoisin Pohjois-Amerikan itäosista. Se tuotiin Eurooppaan 1730. Sitä on viljelty ainakin Turun akatemian puutarhassa 1700-luvun lopulla. 1800-luvulta lähtien syysleimusta on jalostettu eri aikaan kukkivia ja erivärisiä lajikkeita. Luonnonvaraisia muotoja ei viljeltäne, sillä puutarhamuodot ovat vallanneet niiden paikan.

Syysleimuista lyhyesti:

Tieteellinen nimi: Phlox paniculata
Kasvumuoto: Monivuotinen ruoho.
Korkeus: 40–100/150 cm.
Kasvutapa: Pystyt ja haarattomat versot, joiden päissä on isot kukinnot. Syysleimut leviävät hyvin hillitysti.
Lehti: Lehdet vastakkaiset, suikeat, suippokärkiset. Lehtien koko, leveys ja kiilto vaihtelevat.
Kukka: Kukinto varren latvassa, suuri kartiohuiskilo. Kukat 1–3 cm leveitä, väri vaihtelee valkoisesta siniviolettiin, vaaleanpunaisesta lohen-, lakan- ja tulipunaisen kautta purppuraan. Viljelyssä myös kirjavalehtisiä ja kukiltaan kaksivärisiä lajikkeita. Kukat tuoksuvat raikkaasti.
Kukinta: Heinäkuun lopusta pakkasiin saakka, lajikkeesta riippuen.
Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo. Kasvualusta noin 40 cm syvä, tuore, keski- tai runsasravinteinen, läpäisevä, humuspitoinen. Luonnossa kasvaa tuoreissa, valoisissa metsissä ja joenrannoilla. Ei siedä paahdetta.
Taimiväli: 35 cm. Istutetaan 8–11 kpl m2.
Talvenkesto hyvä.

Syysleimujen istutus ja hoito

Istutus:
Syysleimut istutetaan hyvään, ravinnerikkaaseen multaan, aurinkoiselle paikalle (jossa maa ei kovin herkästi kuivu). Syysleimut pitävät valoisasta, mutta viileähköstä kasvupaikasta. Maan tulee olla läpäisevää ja tasaisen hikevää, sillä kuivuus altistaa kasvit härmälle ja muille taudeille.

Hoito:
Lannoitetaan tarpeen mukaan. Kuivan kauden tullen kastellaan. Kukinnot kannattaa leikata, kun kukinto on päättynyt, jotta ne eivät siemennä (ellei sitten nimenomaan halua niiden lisääntyvän). Lisätään jakamalla tai kevätpistokkaista. Myös siemenlisäys onnistuu. Talvehtii hyvin ja kukinta yleensä paranee vuosien mittaa, kunhan kasvuolosuhteista huolehtii hyvin.

<p data-block-key="jf0vi">Moniväriset syysleimut tuovat loppukesän kukkapenkkiin näyttävyyttä ja raikkautta. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Moniväriset syysleimut tuovat loppukesän kukkapenkkiin näyttävyyttä ja raikkautta. (Kuva: Puutarha.net)
<p data-block-key="9qskf">Syysleimun suuret, tuoksuvat kukinnot houkuttelevat puutarhaan pölyttäjiä. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Syysleimun suuret, tuoksuvat kukinnot houkuttelevat puutarhaan pölyttäjiä. (Kuva: Puutarha.net)

Huom!
Liian suojainen ja suljettu kasvupaikka sekä kuivuus altistaa syysleimut helposti kasvitaudeille (muun muassa härmä) ja tuholaisille. Härmää voi torjua puutarhaliikkeistä saatavana olevilla torjunta-aineilla. Myös myyristä, rusakoista ja jäniksistä saattaa olla haittaa.

Syysleimun kukissa on melko voimakas tuoksu, joka ei ehkä kaikkien hajuhermoja liiemmin miellytä ja voi hajuherkille aiheuttaa vaikeuksia. Näyttävyyden ja räväkkien värien vuoksi syysleimun sijoittamista perinteiseen maalaismaisemaan suositellaan myös harkittavan, vaikka se onkin tunnettu maatiaiskasvi.

<p data-block-key="nzqmx">Eri lajikkeiden yhdistelyllä saa luotua pitkäkestoisen ja sävykkään kukkaloiston. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Eri lajikkeiden yhdistelyllä saa luotua pitkäkestoisen ja sävykkään kukkaloiston. (Kuva: Puutarha.net)

Lajikkeita:

Valkoisen ja punaisen eri sävyissä loistavat syysleimut puhkeavat kukkaan Etelä-Suomessa heinäkuun puolivälin jälkeen, myöhäisimmät lajikkeet kukkivat yli syyskuun. Syysleimu on varmasti yksi värikkäimmistä loppukesän kukkijoista; syysleimua on saatavilla myös piparmintun väreissä (Peppermint twist).

  • ’Aida’ purppuranpunainen, 60 cm, elo-syyskuu
  • ’Amethyst’ laventelinsininen, 90 cm, elo-syyskuu
  • ’Baby Fase’ vaaleanpunainen/punainen, 90 cm, elokuu
  • ’Blue Boy’ sininen, 60 cm, heinä-syyskuu
  • ’Bright Eyes’ vaaleanpunainen ja tumma silmä, 70 cm, elo-syyskuu
  • ’David’ valkoinen, 70 cm, elo-syyskuu
  • ’Laura’ lila valkoisella silmällä, 80 cm, elo-syyskuu
  • ’Orange Perfection’ oranssinpunainen, 70 cm, heinä-syyskuu
  • ´Peppermint Twist´pinkki/valkoinen, 40 cm, elo-syyskuu
  • ’Starfire’ punainen, 70 cm, heinä-syyskuu
  • ’Tenor’ viininpunainen, 70 cm, elo-syyskuu
<p data-block-key="9y38u">Aurinkoisella ja ravinteikkaalla kasvupaikalla syysleimu palkitsee hoitajansa upealla kukinnalla. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Aurinkoisella ja ravinteikkaalla kasvupaikalla syysleimu palkitsee hoitajansa upealla kukinnalla. (Kuva: Puutarha.net)
Ohje

Ohje

Vinkkejä syysleimuille:

  • Suurina ryhminä kukinta korostuu.
  • Kaunis ja näyttävä kukinta näkyy pihan perimmäisistäkin penkeistä.
  • Eri värejä yhdistelemällä saa näyttävän kokonaisuuden.
  • Käytävän reunoilla suoraryhtiset leimut antavat aitamaisen vaikutelman.
  • Väriä havujen viereen tai kukintaa aikaisin kukkivien ryhmään.
  • Matalia lajikkeita voidaan kasvattaa myös ruukuissa. Ruukuissa kasvatetut syysleimut siirretään syksyllä maahan talvehtimaan.

Ylläolevat syysleimut ovat matkan varrella napattuja otoksia. Lajikkeista ei ole varmaa tietoa, joten niitä ei ole mainittu. Upeita kuitenkin ovat kaikki.

Tutustu kasviin lisää:

Syysleimu Kasvikortistossa

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
käsin piirretty pihasuunnitelma
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
202112_73905.jpg
Amaryllis - joulun upea jaloritarinkukka
Etelä-Amerikasta kotoisin olevia Hippeastrum-suvun lajeja, eli ritarinkukkia kutsutaan arkikielessä amarylliksiksi vaikka ne eivät virallisesti olekaan Amaryllis-suvun kasveja. Amaryllikset ovat lisänneet meillä 1980-luvulta lähtien jatkuvasti suosiotaan.
20227_68804.jpg
Lisää huonekasveja pistokkaista tai jakamalla
Monia huonekasveja voi nopeasti lisätä jakamalla vanhoja kasveja tai ottamalla niistä pistokkaita. Lisäystapa vaihtelee kasvien kasvutavan mukaan. Ruusukemaisesti ja heinämäisesti kasvavia kasveja lisätään jakamalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton