• Etusivu
  • Kasvillisuus

Taimien kouliminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.07.2022
20227_79036.jpg

(Kuva: Puutarha.net)

Koulinta tarkoittaa sitä, että siemenestä kasvatetut pikkutaimet siirretään taimiruukkuihin joko yksittäin tai pieninä ryppäinä.

Milloin ja miten koulinta tehdään?

Kun taimet ovat tarpeeksi suuria käsiteltäviksi (yleensä sirkkalehtien lisäksi on ensimmäinen kasvulehtipari auennut), ne koulitaan eli siirretään kasvamaan väljemmin, jotta ne saavat tilaa kasvaa tukeviksi.

Taimet voidaan koulia erillisiin pikkuruukkuihin tai esim. 5 sentin välein laatikkoon, istutus hieman aikaisempaa syvemmälle. Ruukuissa oltava pohjassa reikä, josta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois.

Taimi irroitetaan kasvualustasta varovasti (apuna voi käyttää taimipuikkoa tai vaikka lyijykynää) ja juuret ujutetaan kasvuruukun multaan tehtyyn reikään. Kasvualustaksi sopii kevyesti lannoitettu taimimulta. Koulitut taimet kastellaan varovasti ja sijoitetaan päivän ajaksi varjoisaan paikkaan.

Tarpeen mukaan taimet koulitaan suurempiin ruukkuihin vielä toisen kerran. Hitaasti ja epätasaisesti itävät siemenet koulitaan yksitellen – itämis- ja kasvutahdin mukaan.

Nimilaput kannattaa huolehtia uusiin ruukkuihin saman tien.

Lisätietoa siemenistä...

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20205_64703.jpg
TUKES tiedottaa: Auta pörriäisiä
Auta pörriäisiä ja käytä kotipuutarhassa luonnonmukaisia menetelmiä rikkakasvien ja ötököiden torjunnassa.
202211_80012.jpg
Tuijalajin valinta ja istutus? Asiantuntija vastaa
Millainen tuija voisi menestyä aurinkoisella pihalla? Nykyisissä istutuksissa on esim. tuomia, syreeneitä ja useita monivuotisia kukkia. Paikkakunta on Suomussalmi ja vyöhyke VI-VII.
20067_340.jpg
Puutarhan sato säilöön
Elokuu on puutarhaviljelijälle kiireistä aikaa. Puutarhan satoa valmistuu ja sitä säilötään talven varalle. Mansikat on jo säilötty, mutta vielä odottavat vuoroaan muut marjat, omenat ja vihannekset.
20226_78579.jpg
Vihreää voimaruokaa versoista
Talvella, kun ihminen tarvitsee vitamiineja ja voimaa, kannattaa kokeilla vihreiden versojen kasvattamista. Versottaminen on syötävien taimien kasvattamista vähässä mullassa. Se on hauskaa ja hyödyllistä!
20239_83144.jpg
Haravoinnin tarpeellisuus
Pihassa riittää neliöitä ja koko alueen haravointi on melkoinen urakka. Kuinka tärkeää on haravoida syksyn lehdet maasta? Olisiko vallan mahdoton ajatus jättää työ tekemättä?
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki.Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton