• Etusivu
  • Kasvillisuus

Talvikauden kasvikset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
20102_20211.jpg

Talvikaalit valloittavat

Talvikaalit sopivat haudutettaviksi uunissa, padassa, kattilassa tai vokkipannulla. Kaalikeitto ja lammaskaali täydentyvät porkkanasta ja kypsyvät liedellä. Uunin lämmöllä saadaan herkullista kaalilaatikkoa ja kaalipiirakkaa. Joskus osan tuorekaalista voi korvata hapankaalilla, ja punakaali sopii aivan samoihin ruokiin kuin valkokaalikin. Kaali valmistuu kätevästi myös säilyväksi salaatiksi.

Lautasmalli käyttöön

Lautasmalli opastaa helposti ymmärrettävällä tavalla syömään hyvin. Moni täyttää lautasensa kodin ulkopuolella itsepalvelulinjaston äärellä. Silloin on hyvä mahdollisuus totutella kokoamaan ateria niin, että täyttää lautasesta puolet joko kypsennetyillä tai tuoreilla kasviksilla.

Ruokaostoksilla lautasmalli ohjaa pysähtymään kaupan hedelmä- ja vihannesosastolla ja poimimaan kasviksia arviolta sellainen määrä, että ostoskärryn tai korin sisällöstä kertyy kasviksia puolet koko ruokaostosten määrästä. Ennen ruoanlaittoa näkee työpöydälle kootuista aterian aineksista, onko kasviksia riittävä määrä suhteessa muihin aineksiin.

Monesti kasvikset sisältyvät pääosin itse ruokaan, esimerkiksi keitossa tai salaatissa. Useimpiin tuttuihin ruokaohjeisiin kannattaakin lisätä jo maun takia kasvisosuutta, ja vähentää vastaavasti jotain muuta. Samalla ruoka muuttuu värikkääksi ja houkuttavaksi.

Talvisesongin kasvisvalinnat

Talvikauden kasviksiin kuuluvat juurekset, sipulit, pavut ja herneet, kaalit ja perunat. Väriä ja vaihtelua saadaan salaateista, tomaateista, kurkusta ja mausteyrteistä. Tuoreutta tulee myös viljellyistä sienistä, iduista ja versoista.

Valitse juureksia vaihdellen: porkkanaa, punajuurta, juuriselleriä, palsternakkaa ja lanttua. Yhdistele ruokiin erilaisia sipuleita: kelta- ja punasipulia, purjoa ja valkosipulia. Suikaloi patoihin ja keittoihin valkokaalia ja punakaalia.

Kaupan hedelmätarjonnan lisäksi kannattaa muistaa pakastetut marjat, ja käyttää vaihdellen niin kotipakastimeen kuin kaupan pakastealtaaseenkin tallennettua kesää.

Talvi on täyteläisten patojen, lämmittävien keittojen ja hitaasti haudutettavien uuniruokien aikaa.

Blinien seuraan kuuluvat kauniisti hienonnetut kelta- tai punasipulit raakoina. Jos maku on kovin voimakas, voi sipulikuutiot huuhtoa siivilässä kylmässä, juoksevassa vedessä.

Mitä lautasmalli tarkoittaa

Täytä puolet lautasesta kasviksilla, esimerkiksi raasteilla, salaatilla ja lämpimällä kasvislisäkkeellä. Perunan osuus lautasesta on noin neljännes. Perunan sijaan voit syödä riisiä, pastaa tai muita viljavalmisteita. Lautasesta noin neljännes jää kala-, liha- tai munaruoalle. Sen voit korvata palkokasveja, pähkinöitä tai siemeniä sisältävällä kasvisruoalla. Valitse ruokajuomaksi rasvatonta maitoa, piimää tai vettä. Lisäksi ateriaan kuuluu täysjyväleipää, jonka päällä on sipaisu pehmeää kasvirasvalevitettä. Marjat tai hedelmät jälkiruokana täydentävät aterian. Maitovalmisteen ja jälkiruoan voit jättää syötäväksi myös välipalana. (Lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta; kappale on suora lainaus)

Lämmin kaalisalaatti

300 g valko- tai punakaalia 2 porkkanaa
100 g fenkolia / lehtiselleriä / juuriselleriä
1 sipuli
1 vihreä paprika
neljännes mietoa maustepaprikaa (chiliä)
2 rkl rypsiöljyä
0,5 dl hienonnettua tuoreyrttiä (persiljaa/basilikaa/kirveliä)

Kastike:
2 dl maustamatonta jogurttia
0,5 dl majoneesia
2 tl sinappia
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl sitruunamehua
mustapippuria
suolaa
hiven cayennenpippuria

Lämmin kaalisalaatti, rosmariiniperunasose, poronkäristystä ja puolukoita
Lämmin kaalisalaatti, rosmariiniperunasose, poronkäristystä ja puolukoita
Suikaloi kaalinlohko, kuorittu porkkana sekä fenkoli tai selleri vihannesleikkurilla tai terävällä veitsellä leikkuulaudalla. Hienonna sipuli, paprika ja pala chiliä.
Kuumenna öljytilkka pannulla. Kuullota ensin hetken aikaa sipulia ja chiliä, ja lisää sitten pannulle muut kasvikset. Kuumenna muutamien minuuttien ajan sekoitellen.
Yhdistä kastikkeen ainekset keskenään. Sekoita kastike lämpimään kasvisseokseen ja siirrä salaatti tarjoiluastiaan tai suoraan lautasille. Ripottele päälle tuoreyrttiä.
Huom. Salaatti maistuu myös kylmänä.

Talven helppo kaalisalaatti
Suikaloi valko- tai punakaali ohuiksi suikaleiksi esimerkiksi terävän juustohöylän avulla. Siirrä kaalisuikaleet kulhoon. Ripota joukkoon vajaa teelusikallinen suolaa ja nuiji kaalia joko puisella perunanuijalla tai nyrkkiä käyttäen. Näin saat kaalimehun irtoamaan. Voit myös kaulita kaalia.
Valmista viinietikka-öljykastike: 1 rkl etikkaa, 3 rkl öljyä, suolaa, pippuria ja hunajaa. Sekoita kastike kaaliin ja säilytä kaalisalaattia jääkaapissa. Säilyvyys on noin viikko.
Kaalisalaattia voit käyttää salaattipohjana viikon aikana niin, että lisäät siihen makusi mukaan ja vaihdellen eri päivinä esimerkiksi tuoreyrttiä, porkkana-, omena- tai päärynäraastetta, purjosuikaleita, tomaattilohkoja, paprikaa tai pähkinärouhetta.

Kaalipiirakka

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 dl pullomargariinia
Täytteeseen:
noin 1,5 kg valkokaalia
2 sipulia
0,5 dl pullomargariinia
1 tl suolaa
2 rkl hunajaa tai siirappia
0,25 – 0,5 tl mustapippuria
2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl tuoretta hienonnettua meiramia tai oreganoa
Voiteluun: 1 muna

Aloita valmistamalla ensin täyte. Leikkaa kaali suikaleiksi ja hienonna kuoritut sipulit. Varaa tilava, 4-5 litran paksupohjainen kattila ja kuumenna sen pohjalla margariinia. Lisää kaali ja sipuli kattilaan ja hauduta välillä sekoitellen keski- tai miedolla lämmöllä kannen alla 0,5 – 1 tunnin ajan. Vettä ei tarvitse lisätä, koska kaalista irtoaa riittävästi nestettä.
Mausta kaaliseos suolalla, hunajalla tai siirapilla, pippurilla ja tuoreyrtillä. Tarkista maku ja siirrä jäähtymään.
Taikinaa varten lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva ja suola. Aloita taikinan vaivaaminen lisäämällä vähin erin jauhoja. Lisää margariini ja jauhoja niin paljon, että saat pehmeän mutta kaulittavan taikinan. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina jauhotetulla pöydällä kahteen lähes samankokoiseen osaan. Kauli hieman isompi pellin kokoiseksi levyksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille. Lisää kaalitäyte taikinalevyn päälle. Jätä reunoille hieman tilaa.
Kauli loppu taikina kanneksi ja siirrä täytteen päälle. Nosta alalevyn reunat päällimmäisen levyn päälle ja painele haarukalla reunat kiinni. Voitele pinta munalla ja pistele haarukalla.
Paista piirakkaa 225-asteisessa uunissa alatasolla noin 20 minuuttia. Tarjoa vaikkapa teen ja salaatin kanssa iltapalaksi.

Tiedote: Pirjo Toikkanen/viestintäpäällikkö Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Teppo Johansson Kotimaiset Kasvikset ry
Ruokaohjeet: Kotimaiset Kasvikset ry
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_82618.jpg
Nauti kesän herkuista myös talvella - pakasta, pikkelöi, säilö ja kuivaa
Kesän makeat marjat ja syksyn mehevä sato maistuisi varmasti myös talvella. Paras tapa päästä nauttimaan herkkuja on tallettaa ne talteen säilömällä. Itse säilöntään on useita tapoja aina pakastamisesta kuivaamiseen ja purkitukseen. Valitse säilöntätapa sen mukaan, mitä ruoka-ainetta olet säilömässä ja minkälaista säilyvyysaikaa tavoittelet.
Kollaasi klassisen puutarhan kuvista
Elämysmatka omaan puutarhaan - tutustu kuuteen erilaiseen puutarhatyyliin
Plantagen esittelee tiedotteessaan uuden Puutarhojen maailma -konseptin, joka inspiroi elämysmatkalle omaan puutarhaan. Puutarhojen maailma esittelee kuusi erilaista puutarhatyyliä, jotka ovat saaneet vaikutteita eri puolilta maailmaa. Tyyleissä esitellään kasveja, kalusteita ja koristeita, joiden avulla voi luoda omaan puutarhaan halutun tunnelman ja tyylin.
20237_82625.jpg
Musta tuholainen mansikan lehdillä? Asiantuntija vastaa
Mikähän on tämä mansikan lehdet tuhoava musta ötökkä? Miten siitä pääsee eroon?
20213_68980.jpg
Bokashi-kompostointi: Mitä kompostiin saa laittaa?
Mikäli ison talouskompostorin hankinta ei ole ajankohtaista tai mahdollista, kompostointia voi harjoittaa myös pienimuotoisemmin. Bokashi-keittiökompostointi tuottaa ravintorikasta bokashi-kompostia läpi vuoden. Se toimii pienissäkin kotitalouksissa, joissa biojätteen määrä jää vähäisemmäksi. Bokashi-kompostointimenetelmä on kotoisin Japanista, jossa sanapari boka shi tarkoittaa käynyttä eloperäistä ainetta. Bokashi-kompostoinnissa orgaaninen aine hapatetaan eli fermentoidaan ilmatiiviissä astiassa hajuttomasti.
20066_214.jpg
Rikkaruohojen torjunta
Nyt ne jo nousevat, nokkoset, vuohenputket, juolavehnät… - miten rikkaruohoista pääsee eroon?Rikkaruohot saattavat pian vallata tilan toisilta kasveilta, joten niistä täytyy tarpeen vaatiessa hankkiutua eroon. Kitkeminen on rankka, mutta tehokas tapa. Pienemmällä pihalla mullat voi seuloa talikon kanssa käsin ja kerätä tarkkaan pois kaikki juolavehnän ja muiden monivuotisten rikkaruohojen juuret. Rikkakasvien valtaaman alueen voi myös tukahduttaa puhtaaksi kaikesta vihreästä asettamalla kesän ajaksi paksun, valoa läpäisemättömän katteen peitoksi haluttuihin kohtiin.
20229_79613.jpg
Taloyhtiön piha-alueet syyskuntoon
Vuodenajan vaihtuminen on taitekohta, joka muistuttaa tarkastelemaan taloyhtiön yhteisiä piha-alueita ja niiden kuntoa. Pikainenkin katselmus tuo esiin mahdolliset korjauksen kohteet.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton