• Etusivu
  • Rakentaminen

Tammikuun vinkit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.01.2024
20241_29026.jpg

Onneksi Puutarha.net viihdyttää talvellakin

Vuoden ensimmäinen kuukausi; keskellä Suomen sydäntalvea. Yleensä on kylmää, talvista ja lumistakin – mitenköhän nyt?

Loppiainen 6.1.

Loppiainen on kristikunnan vanhimpia juhlia, siis jopa vanhempi kuin joulu. Alkuaan loppiaista on vietetty Kristuksen syntymäjuhlana, ja sitä kutsutaankin joskus "vanhaksi jouluksi". Tämän lisäksi loppiaista on juhlittu Jeesuksen kastepäivänä ja Kaanaan häiden päivänä. Sana "loppiainen" kuvaa sitä, että juhlat loppuvat. Ruotsalaisten "trettondagen" kertoo, että joulusta on kulunut kolmetoista päivää.

Nykyään tuon pyhäpäivän suurin merkitys on paluu arkeen sekä juhlien ja joulunajan päättyminen. Kinkku on syöty, joulukoristeet riisutaan ja joulukuusi kannetaan ulos. Seuraavaan juhlaan, laskiaiseen on aikaa lähes kaksi kuukautta.

Ennen vanhaan loppiaisen säästä oli tapana ennustaa alkaneen vuoden säätä. Jos loppiaisena sataa riittävästi lunta hiiren jälkien peittämiseksi, ei tuona talvena ole lumesta puutetta. Toisaalta sanotaan, että "Loppiaisena on puoli talven lunta satanut". Mitenkähän tämä viisaus pitää tänä vuonna kutinsa?

Jollei tammikuu pauku, niin kyllä helmikuu helisee

Lounais- ja etelärannikolla voi joskus olla helmikuulle saakka ajoittaisia, lumettomia kausia. Yleensä tammikuun aikana pysyvä lumipeite kattaa yleensä pian jo koko Suomen, vain merialueet jatkavat jäätymistään.

Lämpötilat painuvat yhä enemmän pakkasen puolelle, Pohjois-Suomessa on tammikuussa usein kireää pakkasta, Etelä-Suomessa on leudompaa, useimmiten vain pikkupakkasta. Tammikuu on etelässä pakkaskelien ja hankien kasvamisen sekä lyhyiden ja pimeiden päivien aikaa. Pohjoisessa on kylmintä keskitalvea ja kaamoksen päättymisen aikaa.

Auringonpaistetta entistä enemmän

Tammikuussa päivät alkavat pikku hiljaa pitenemään, vaikka ne ovatkin vielä hyvin lyhyitä. Edelleen on melko harmaata, varsinkin Etelä-Suomessa. Kuitenkin yhä useampi päivä alkaa olla selkeämpi, ja auringonpaistetunteja saadaan koko Suomessa entistä enemmän. Tammikuun loppupuolella tiaiset aistivat jo Etelä-Suomessa päivien pitenemisen ja aloittavat vienon liverryksensä.

Vaikka päivä olisi harmaa ja kelikin kurainen, niin ulos kannattaa aina mennä. Hengittää syvään raikasta ilmaa ja nauttia talvesta, se on loppujen lopuksi ihmeellistä aikaa.

201912_61686.jpg

Luonto tammikuussa

Lyhyt valoisa aika, lumipeite sekä kylmyys asettavat elolliselle luonnolle erikoisvaatimuksia. Aremmat kasvit talvehtivat juurakkoina, juurimukuloina ja siemeninä – karastuneimmat ja kestävimmät, kuten puut, pensaat ja varvut, elävinä versoinakin. Ne säästävät energiaa ja rakennusaineita kevään kasvukauden alkua varten.

Voit auttaa kasvejasi selviytymään pakkasista lisäämällä niiden päälle lunta. Olethan arimmat kasvisi vienyt säilöön tai peitellyt lämpimästi pakkaspeitteellä ja havuilla?

Kasvien ohella monet eläimet pärjäävät suojaavan lumihangen alla. Vaikka ilman lämpötila laskisi 20–30 pakkasasteeseen, niin lumen alla se jää nollan tuntumaan tai jopa plussan puolellekin. Esimerkiksi kanalinnut laskeutuvat talviyöksi lumen sisään kieppiin. Myös monet hyönteiset (valitettavasti myös tuhohyönteiset) talvehtivat munina tai peräti aikuisina suojaisissa koloissa. Kovista pakkasista on hyötyä nimenomaan tautien ja tuholaisten kurissapidossa. Suomen talvi kyllä yleensä tuhoaa talvehtivat itiöt. Päästäthän pakkasen käsittelemään myös kasvihuoneesi?

Esivalmistellaan kevättä

Tuskin vuosi pääsee vaihtumaan, kun kotipuutarhuri jo alkaa heräilemään talvitorkuiltaan. Vai viipyilevätkö ajatukset vielä joulun pyhissä ja koristeluissa? Joka tapauksessa jo pieni valonpilkahdus taivaanrannassa ja kasvikuvastojen selaaminen saa sormet syyhyämään.

Mitä kylväisit tänä vuonna? Pysytteletkö tutuissa ja turvallisissa vai kokeilisitko jotain uutta ja erilaista? Jos ideanpuute iskee tai epäilet taitojasi, niin eri puutarhasivustoilta ja -kirjoista ehtii talvikuukausien aikana keräilemään ideoita.

Siemenluetteloita löytyy monelta eri yritykseltä, joten valinnanvaraa varmasti riittää ja kokeiltavaakin löytyy. Vielä tammikuussa ei kannata kylvämisellä kiirettä pitää, mutta tilata ne siemenet toki jo kannattaa.

Useimpien siemenpussien kyljestä löytyy ohjeita itämisajasta, ulosistutuksesta ja kukinnasta. Tärkeintä on, että pienet taimet saavat tarpeeksi valoa, muuten ne kasvavat pitkiksi ja honteloiksi. Vihannesten esikasvatus aloitetaan samoin kuin kesäkukkien. Ensimmäisinä voi kylvää orvokit ja pelargonit, mutta pidetään sormet kurissa vielä helmikuuhun saakka.

Valmistaudutaan nyt rauhassa; luetaan kirjoja, hankitaan siemeniä ja varmistetaan tarvikkeiden riittävyys. Onko (valoa riittävästi) ruukkuja ja kylvölaatikoita? Löytyykö jo hyvää multaa? Pian pääsemme taas työntämään sormemme multaan ja ihailemaan kasvun ihmettä.

Tästä pääset kertaamaan kylvöohjeet

Kaikki huomisen kukat ovat tämän päivän siemenissä.
(kiinalainen sananlasku)
Pian, hyvin pian, se kevät koittaa ja pääsemme kylvöpuuhiin!
Pian, hyvin pian, se kevät koittaa ja pääsemme kylvöpuuhiin!

Taianomaista tammikuuta, iloa ja valoa uudelle vuodelle!

Puutarha.net on Suomen suurin puutarha-alan palvelu. Se sisältää runsaasti tietoa ja asiaa kaikille alan harrastajille ja asiantuntijoille. Valikosta löytyy asiaa pihan suunnittelusta ja sen rakentamisesta sekä kaikesta pihaan liittyvästä. Jatkuvasti täydentyvästä artikkelisisällöstä löydät myös hakemalla tietoa useasta eri aiheesta.

Kirjautuneena pääset lisäksi hyödyntämään Puutarha.netin yli 1400 kasvilajin ja -lajikkeen Kasvikortistoa. Keskustelupalstalla käydään aktiivista keskustelua miltei aiheesta kuin aiheesta ja viikottain sähköpostiin tipahtava uutiskirje viihdyttää ja tuo ajankohtaiset asiat nopeasti saataville.

Jäsenyys on ilmainen, eikä se velvoita mihinkään. Lisäksi kirjautuneena käytössäsi ovat myös kaikki Rakentaja.fi sekä Omataloyhtiö.fi -palvelut.

Tervetuloa mukaan!

Ohje

Ohje

Puutarha.net pursuaa tietoa kasveista ja puutarhasta

Puutarha.net on Suomen suurin puutarha-alan palvelu. Se sisältää runsaasti tietoa ja asiaa kaikille alan harrastajille ja asiantuntijoille. Valikosta löytyy asiaa pihan suunnittelusta ja sen rakentamisesta sekä kaikesta pihaan liittyvästä. Jatkuvasti täydentyvästä artikkelisisällöstä löydät myös hakemalla tietoa useasta eri aiheesta.

Kirjautuneena pääset lisäksi hyödyntämään Puutarha.netin yli 1400 kasvilajin ja -lajikkeen Kasvikortistoa. Keskustelupalstalla käydään aktiivista keskustelua miltei aiheesta kuin aiheesta ja viikottain sähköpostiin tipahtava uutiskirje viihdyttää ja tuo ajankohtaiset asiat nopeasti saataville.

Jäsenyys on ilmainen, eikä se velvoita mihinkään. Lisäksi kirjautuneena käytössäsi ovat myös kaikki Rakentaja.fi sekä Omataloyhtiö.fi -palvelut.

Tervetuloa mukaan!

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20136_35313.jpg
Puutarhurista unelma-ammatti
Marjo Huovila ja Nanna Zitting opiskelevat TTS:ssä puutarhatalouden perustutkintoon, suuntautumisena kukka- ja puutarhakaupan koulutusohjelma (puutarhuri). Marjo on kokopäiväinen opiskelija ja opiskelee tutkintoon omaehtoisessa koulutuksessa, Nanna puolestaan opiskelee oppisopimusopiskelijana.TTS:n Puutarha-alalla on mahdollisuus opiskella ja suorittaa tutkinto tai osatutkinto perus-, ammatti- ja erikoisammatti tasoilla.Tutustu puutarha-alan koulutustarjontaan
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Perennojen kastelu
Kastelu aloitetaan viimeistään viikon poudan jälkeen. Aurinkoisena päivänä kastellessa vedestä haihtuu yli puolet taivaan tuuliin eli kastele illalla tai yöllä siten, että maa kastuu ainakin 35 cm:n syvyyteen. Yksi vesilitra/m2 kastelee vain yhden cm:n syvyyteen.Paras kastelutapa: harvoin, mutta paljon kerralla. Usein annettava pieni vesimäärä houkuttelee juuret maan pintaosiin veden luo, mikä tekee kasvista entistä aremman poudalle.Liikakastelu puolestaan liettää maata ja huuhtoo siitä ravinteita nurmikon ulottumattomiin.Lisää kasvien hoitamisesta
20236_71320.jpg
Boheemit puutarhat ovat monimuotoisia ja helppohoitoisia
Puutarhaharrastuksen merkitys on korostunut viimeisten vuosien aikana merkittävästi. Harrastus tuo mielekästä tekemistä, minkä lisäksi se on luonut myös turvaa ja vakautta arkeen. Puutarhan luonnonmukaisuus on alkanut kiinnostamaan ja se onkin noussut yhä tärkeämmäksi puutarhaideologiaksi, kerrotaan Puutarhaliiton tiedotteessa.Yhä useampi puutarhuri arvostaa luonnonmukaisuutta ja pyrkii oman harrastuksensa avulla lisäämään puutarhan elinvoimaisuutta ja suojelemaan ympäristöään. Voikukkien annetaan kukkia eikä rikkaruohoja myrkytetä kulkuväyliltä. Sen sijaan lisätään luonnon biodiversiteettiä ja valitaan puutarhaan tuotteita, jotka parantavat muun muassa maan elinvoimaisuutta.Myös Lohjan asuntomessuilla päästiin ihailemaan boheemia puutarhaa. Kuvia kohteesta löydät artikkelin lopusta.
20227_79064.jpg
FinE takaa taimen laadun
FinE takaa taimen laadunFinE-tavaramerkistä tunnistetaan tutkitusti kestävät, käyttötarkoitukseensa soveltuvat kotimaiset kasvit, joista suurin osa on koristepuita ja pensaita sekä hedelmä- ja marjakasveja. FinE-tunnus helpottaa kuluttajaa ja kotipuutarhuria valitsemaan kestäviä ja kauniita kasveja, koska eri paikoistakin hankitut FinE-lajikkeet ovat yhtenäisiä.Lyhenne FinE tulee sanoista Finnish Elite. Se takaa, että tunnuksella varustetut kasvit on lisätty ilmastonkestävyydeltään ja käyttöominaisuuksiltaan tutkituista ja tautitestatuista emokasveista. FinE-kasvit ovat pitkän tutkimus- ja valintatyön ja osaavan taimituotannon tulos.
20194_57126.jpg
Näyttävä pihatiilipäällyste kruunasi kokonaisuuden
Järvenpään kaupunki rakennutti kaupunkilaisille hienon uuden puistoalueen, jonka helmi on verivaahteroiden reunustama keraamisilla pihakivillä päällystetty "kevyenliikenteen bulevardi".
20_P_130642_1.jpg
Miten villivadelmasta pääsee eroon?
Villivadelmaan pätee vähän sama kuin kriikunaan. Se tekee juurivesaa todella paljon, helposti ja aika pitkiäkin matkoja. Eli aikaisemmin sanoin, että kriikunan juurivesaa ei saa myrkyttää glyfosaatilla. Villivadelman juurivesoja kyllä sitten voi, jos siitä halutaan kokonaan eroon. Ja se vaatii kyllä useampia myrkytyskertoja tai torjuntakertoja, niinkuin kauniisti sanotaan.Glyfosaatti -valmisteita ovat esimerkiksi Roundup tai Glyfonova Bio. Glyfosaatin käytöstä ollaan tänä päivänä tietenkin montaa mieltä. Tällä hetkellä sen käyttö on Suomessa sallittu vielä 2022 vuoteen asti. Mutta jos sitä käyttää, niin kaikki käyttö- ja turvallisuusohjeet pitää sitten todella tarkkaan lukea. Esimerkiksi vesistöjen äärellä sen käyttö on todellakin kielletty! Eli täytyy olla tarkkana.Glyfosaatti puree villivadelmaan, mutta vaatii useamman käsittelykerran. Eli sanotaan näin: 2-3 viikon välein. Ehkä kaksi, jopa neljä kertaa ennenkuin se tosiaan taantuu ja kuolee pois.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton