• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tietoa kasvilajeista ja niiden kasvupaikkavaatimuksista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.07.2019
20156_43599.jpg

Oikea kasvi, oikeaan paikkaan... ja vielä oikein istutettuna - ja hoidettuna!

Kiireiset myyjät eivät oikein ehdi auttamaan taimikaupoilla, mutta tietoa tarvitaan; mistä saisi helposti tietoa kasveista ja niiden kasvupaikkavaatimuksista?

Puutarhamyymälä on täynnä kasveja, tuttuja ja vähemmän tuttuja. Mieli tekisi hankkia vaikka jonkun uuden puun, pensasuutuuden ja kuvissa ihanilta näyttäviä perennoja... ja noita upeita kesäkukkia!

Mutta - menestyvätkö ne meidän tontillamme? Kestävätkö etupihan paahteessa?

Tuttuja tunteita taimikaupoilta. Kevään kiireisimpänä aikana myyjätkin ovat niin täystyöllistettyjä, ettei apua millään riitä kaikille tarvitsijoille. Mikä sitten avuksi?

Missä asut?

Tiedäthän millä kasvuvyöhykkeellä tonttisi sijaitsee? Lähialueen puutarhamyymälöissä on useimmiten vain lajikkeita jotka, menestyvät samalla alueella. Kasvin talvenkeston varmistamiseksi valitse laji, joka viihtyisi vielä hieman pohjoisempanakin.

Minkälaiset olot tontillasi on? Miten aurinko pääsee paistamaan? Jos jokin paikka on auringossa klo 13-15 välillä, niin siihen on valittava täyttä paahdetta kestäviä lajeja. Mikäli alue on edes osan päivää varjossa, niin olot ovat jo paremmat. Isomman kasvin takaakin löytyy hieman varjoisampaa kasvupaikkaa.

Entä kasvualusta? Kovin kevyt ja hiekkainen maa läpäisee veden ja ravinteet - savinen alusta taas pidättää vettä, on tiivis ja lämpenee keväällä hitaasti. Maa voi olla havupuiden alla myös hyvin hapanta. Perusmaan laatu vaikuttaa myös kasvien valintaan. Onneksi myös kasvualustaa parantamalla saadaan parannettua oloja useampien kasvilajien hyväksi.

Huomio

Huomio

Hanki tietoa etukäteen

Ennen ostoksille lähtöä kannattaa kuitenkin miettiä valmiiksi mitä lähtee hakemaan. Näin vähennetään ylimääräisten taimien hankkimista (johon useimmat meistä kotipuutarhureista helposti sortuu). Ellet ole aivan varma lajista, niin mieti ainakin alustavasti valmiiksi mitä kasveja tarvitset; havu-tai lehtipuu, pensas, perennoja, kesäkukkia? Minkä kokoiseksi ne saisivat kasvaa, millaiselle paikalle ne tulisivat, mitä värejä haluaisit? Mitä tarkemmin tiedät mitä haluat, niin sitä helpompaa on löytää oikea kasvi.

Apua kasvien valintaan saat esimerkiksi Puutarha.netin Kasvikortistosta. Sinne voit laittaa erilaliset hakukriteerit ja saat listattua juuri sopivat vaihtoehdot kortiston 1400, Suomessa menestyvästä kasvilajista ja -lajikkeesta.

Nyt olet valmis taimikaupoille!

Tutustu lähialueesi taimikauppojen tarjontaan - tai katso mitä voit tilata netin kautta!

Tutustu kasvien tietoihin paikanpäällä. Jokaisessa taimessa tulee olla tiedot lajikkeesta ja sen kasvupaikkatoiveista. Usein on tietoa myös kasvutavasta ja -korkeudesta (kukinta-ajasta yms.). Jos siis tarvitset vaikka paahteessa viihtyvää, itsesi korkuista pensasta niin etsi auringon kuvalla varustettua, alle 2 metriseksi kasvavaa lajiketta (mikä kasvaa menestymisvyöhykkeelläsi).

Mikäli myyjät ehtivät auttamaan kasvihankinnoissa, niin käytä heidän asiantuntemustaan hyväksi!

Huomio

Huomio

Vinkkejä:

  • Selvitä tonttisi kasvuolosuhteet ja menestymisvyöhyke.
  • Etsi tietoa etukäteen sopivista kasveista.
  • Hyödynnä myyjien ammattitaitoa.
  • Etsi tietoa taimien lapuista; tunnista yleisemmin käytetyt logot ja merkinnät.
  • Valitse terve, monihaarainen taimi - tarkista myös juuripaakun kosteus ja juurien väri mahdollisuuksien mukaan.

P.S Hanki samalla kasvualustatuotteet, mitä tarvitset istutusalustan parantamiseen!

Oikea kasvi, oikeaan paikkaan - oikein istutettuna ja hoidettuna!

Huolehdi siitä, että hankkimasi kasvit pysyvät hyvässä kunnossa ja kosteina istutukseen saakka. Perusta ja paranna kunnollinen istutuskuoppa, kastele se huolella ja istuta, kuten kuuluu...

Lue lisää: Istuta taimet oikein

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Stevia makeutusaineena
Luonnon oma makeutusaine: stevia
Asterikasveihin (Asteraceae) kuuluva Stevia on kasvisuku, johon kuuluu noin 240 kasvia. Yksi niistä on Stevia rebaudiana, josta saadaan makeutusaine steviaa. Vuonna 1931 ranskalaiset kemistit eristivät stevialle makean maun antavat glykosiidit. Näille yhdisteille annettiin nimet steviosiidi ja rebaudiosiidi. Stevia rebaudianan lehdistä saadaan siis glykosideistä koostuvaa stevia-tiivistettä, joka on jopa 300 kertaa makeampaa kuin sokeri ja kestää myös kuumentamista ‒ eikä sisällä kaloreita.
20224_77915.jpg
Onko nurmikon muuttaminen niityksi vaikeaa toteuttaa? Asiantuntija vastaa
Meillä on pihassa valtavasti nurmikkoa, josta yhtä plänttiä, n. 30‒40 neliöä, olen haaveillut muuttavani niityksi. Toissa talvena naapuri kuitenkin kaadatti puita tonttimme vierestä, mukaanlukien pari suurta haapaa. Näiden haapojen juurethan toki yltävät meidän nurmikkoalueelle ja viime kesänä alkoivat melkoisella vimmalla puskea pientä taimea tuolle suunnittelemalleni niittypaikalle. Pitääkö haaveet niitystä nyt hylätä vai onko mitään muuta keinoa estää haapaa tekemästä taimiaan kuin säännöllisesti leikata ne ruohonleikkuun lomassa?
20138_36046.jpg
Nurmikon hoitaminen
eli mitä nurmikolle tehdään kylvämisen jälkeen...Kun siemenet on jyrätty maanpintaan kiinni, niin nurmialuetta kastellaan (itäminen nopeutuu, nurmikko vahvistuu). Se tapahtuu sumuttamalla vettä pieniä vesimääriä, jottei vesi vie mennessään siemeniä.Kastelua jatketaan niin, että maaperässä säilyy kosteutta noin 50 millimetrin verran. Kosteus pidetään koko itämisajan. Nurmikon itämisen jälkeen veden määrää voi lisätään kastelukertojen harvetessa. Illalla maaperästä haihtuu vähiten kosteutta, joten kastelu on hyvä ajoittaa siihen.Ensimmäinen leikkaus suoritetaan, kun ruohon pituus on 60-70 mm. Sopiva pituus leikkauksen jälkeen on 20-30 mm. Juuriston vahvistumisen vuoksi muutamalla ensimmäisellä leikkauskerralla nurmikon pituus jätetään pidemmäksi kuin muilla leikkauskerroilla.
202212_52264.jpg
Nukkumatti (Maranta)
Nukkumatti eli paavonnukkumatti (Maranta leuconeura) on marantakasvien heimoon kuuluva, Keski- ja Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kasvi. Sen satiininhohtoiset lehdet ovat suurikokoiset, pitkulaiset, vaaleanvihreät ja niissä on selkeästi erottuvat punaiset/punertavat/kellertävät lehtisuonet sekä pitkulaisia täpliä lehtisuonten molemmin puolin.
202211_80235.jpg
Alsikeapila nurmikolla? Asiantuntija vastaa
Perustimme viime kesänä nurmikon. Nyt nurmikosta puskee voimakkaasti alsikeapilaa. Pieni osio, jota emme vielä ehtineet laittaa nurmikolle, kasvaa pelkästään sitä korkeana ja tiheänä. Olen yrittänyt poistaa alsikeapilaa nurmikolta käsin kaivamalla, mutta se tuntuu aika toivottomalta, kun sitä on niin paljon ja siinä on runsaasti rönsyjä. Onkohan meille tuodussa mullassa ollut sen siemeniä? Mitä on tehtävissä? Haluaisin kuitenkin nurmikon, en lehmien laidunta tai apilanviljelypalstaa.
200610_481.jpg
Tiilikaton hoito-ohjeet
Tiilikaton huolellinen hoito varmistaa katon asianmukaisen toimivuuden sekä pidentää katteen ja rakenteiden kestoikää. Tarkista katto vähintään kaksi kertaa vuodessa. Suositeltavat ajankohdat ovat keväällä, jolloin talven aikana mahdollisesti syntyneet vauriot havaitaan välittömästi, sekä syksyllä juuri ennen lumen tuloa.Listaan on koottu tärkeimmät asiat, joihin tarkastuskäynnillä tulee kiinnittää huomiota.1. Katon yleiskunnon tarkistaminenJoskus ankarat olosuhteet tai asennusongelmat saattavat aiheuttaa kattotiilien rikkoutumista. Tarkista, että kaikki kattotiilet ovat säilyneet ehjinä. Kiinnitä erityisesti huomiota sisäjiireihin sekä kattosiltojen, mahdollisten tikasaskelmien ja lumiesteiden alapuolisiin tiiliin. Tarkista myös, että harjatiilet, räystäslinjojen reunimmaiset tiilet ja mahdolliset harjatiivisteet ovat kunnolla paikoillaan.Aluskatteet tulee mielellään tarkistaa ullakon puolelta. Mikäli tämä ei ole mahdollista aluskate tarkistetaan paikoittain tiilien alta. Aluskatteet tulee olla ehjä ja kunnolla kiinnitetty eikä sen päälle saa olla muodostunut vesipusseja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton