• Etusivu
  • Kasvillisuus

Toukkia akileijassa? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.01.2024
20241_83364.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Akileijan nuput kuihtuvat tai kukat avautuvat epämuodostuneina. Mikä ihmeen toukka kiusaa kukkiani? Viime vuonna kävi ihan samoin...

Kyseessä on mitä luultavammin akileijasääsken toukka, joka vioittaa nimenomaan akileijan kukintoja. Akileijasääski munii toukokuussa munansa akileijan nuoriin nuppuihin. Kukat kuivuvat tai aukeavat epämuodostuneina. Akileijasääski talvehtii maassa.

Sääskien torjunta on hankalaa, mutta sitä kannattaa yrittää ruiskuttamalla kasvit varhaisessa nuppuvaiheessa jollakin yleistorjunta-aineella. Ruiskutus kannattaa tehdä kahdesti. Älä kuitenkaan ruiskuta kukassa olevia kasveja. Mikäli akileijasääski on jo ottanut kukkaryhmäsi kodikseen, niin pintamaan vaihtaminen syksyllä voi helpottaa seuraavan kesän kukintaa.

Lisää puutarha-aiheisia kysymyksiä löydät Kysy, vastaamme -palstalta.
Tietoa erilaisista kasveista taas löydät kasvikortistosta.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20223_77433.jpg
Perunamaa parvekkeella tarjoaa viihdykettä
Perunoiden kasvattaminen parvekkeella ei ole suoranainen huoltovarmuusteko. Se on kuitenkin hauskaa, viihdyttävää ja opettavaista. Ja onnistuu tumpeloltakin. Muuta ei tarvita kuin ruukku, ämpäri tai laatikko sekä multaa ja pari siemenperunaa.
Pelargoni siemenistä.jpg
Ensi vuoden kesäkukat syntyvät siemenistä
Pelargoneja voi lisätä helposti pistokkaista tai hieman hitaammin, mutta runsaslukuisammin siemenistä. Siemenlisäyksellä saa myös uusia lajikkeita. Pelargonit vaativat pitkän kasvatusajan, joten liikkeelle on lähdettävä ajoissa. Liian aikaisin ei kuitenkaan kannata kylvää, ellei ole varautunut antamaan pienille taimille lisävaloa kasvilampun avulla.
20218_71998.jpg
Herukoiden ja pensasmustikan sato parhaimmillaan
Pensasmarjojen satokausi on alkanut. Käsin poimittuja herukoita, karviaisia ja pensasmustikoita on jo heinäkuun lopulta alkaen saanut toripöydiltä. Herukoiden konepoiminnat ovat alkaneet ja koko sato on korjattu elokuun loppuun mennessä. Pensasmustikat kerätään pelkästään käsin, samoista pensaista useita kertoja kypsymisen edistyessä.
20227_79001.jpg
Puuta kaatamassa?
Liian lähellä taloa kasvava puu on vaaraksi rakenteille. Se nostaa pienilmaston kosteutta ja kerryttää maatuvaa ainesta – puhumattakaan syysmyrskyn ja vanhan, heikkokuntoisen puun luomasta uhkasta. Puun poistaminen hankalasta paikasta vaatii kuitenkin ammattilaisen apua ja asemakaava-alueilla myös toimenpideluvan.
20232_80868.jpg
Rahkasammal – tulevaisuuden kasvualusta
Soiden pinnalla kasvavasta rahkasammalesta voidaan valmistaa puutarhaviljelyyn nykyaikaisia kasvualustoja. Nämä kasvualustat ovat ominaisuuksiltaan samoja tai parempia kuin muut tunnetut kasvualustat. Sammalen vedenpidätys- ja kasvien juurille välttämätön ilmatila on paras mahdollinen niin ammatti- kuin harrastekäytössä. Sammalesta tehdyt kasvualustat eivät homehdu muiden kasvualustojen tavoin. Sammalen nostoon soveltuvat kitusuot, joilla ei ole taloudellista tai luonnonsuojelullista arvoa. Nostettu suoalue uudistuu entiselleen 25–30 vuodessa. Sammalen nostosta ei aiheudu haitallisia ilmasto- ja vesistöpäästöjä.
20115_26026.jpg
Miten eroon sammaleesta?
Pihanurmikossa kasvaa ruohoa tupsu siellä, toinen täällä – mutta sammal kyllä viihtyy mainiosti. Miten sammalesta pääsisi eroon?Sammal valtaa nopeasti paikan, jossa nurmikko ei syystä tai toisesta oikein menesty. Sammal viihtyy varjoisessa paikassa, tiivistyneessä sekä happamassa maassa. Usein maa on myös liian kosteaa ja ravinneköyhää. Valo-olosuhteita harvemmin voi parantaa, mutta muulla tavoin nurmikon kasvuolosuhteita voidaan pyrkiä parantamaan. Kun nurmikko voi hyvin, niin sammal ei sille elintilakilpailussa pärjää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton