Tunnetko keltamajavankaalin?
Keltamajavankaali monivuotinen vieraslaji, joka tulisi hävittää. Kuva: Jere Inberg.
Keltamajavankaali on näyttävä vehkakasvi, mutta kauneudestaan huolimatta kyseinen kasvi kuuluu hävitettävien kasvien joukkoon ja tulisikin tavattaessa hävittää mieluiten juuria myöten. Mistä siis on kyse?
Keltamajavankaali kuuluu koko EU:n alueella haitalliseksi säädettyihin vieraslajeihin. Kasvin aggressiivisen leviämisen ansiosta, se uhkaa vallata alaa alkuperäiskasvillisuudelta ja näin myös vaarantaa luonnon moninaisuutta. Erityisesti kosteissa ympäristöissä ja rannoilla viihtyvä kasvi on vaatimaton sekä monivuotinen. Suomen luontoon tämä tuontikasvi on päätynyt lähinnä puutarhakarkulaisena erilaisista vesialtaista.
Mistä keltamajavankaalin tunnistaa ja miten se leviää?
Kasvi kasvattaa itselleen suuret vahapintaiset lehdet sekä jopa puolen metrin korkeuteen ulottuvan, vehkaa muistuttavan, kukintovarren. Kukintovartta ympäröi kellertävä tukilehti.
Keltamajavankaali leviää tehokkaasti ja hyvinkin laajasti vesistöjä pitkin. Kasvi pudottaa kelluvat siemenensä veteen, jotka sitten virtausten mukana kulkeutuvat uusille kasvupaikoille. Keski-Suomen alueella keltamajavankaalista on tehty todennettuja havaintoja ainakin Laukaassa sekä Jämsässä.
– Erityisesti toivon, että tämä kesänä tarkkailtaisiin rantoja, lampia ja purojen ja ojien varsia Laukaassa Peurunkajärven ympäristössä, jotta mahdolliset keltamajanvakaalikarkulaiset löydettäisiin. Myös Vatianjärven ja Saraaveden puolella on syytä pitää silmät auki, koska keltamajavankaalin siemenet kelluvat veden mukana ja voivat levitä pitkällekin alavirtaan. Keltamajavankaalin potentiaalisia kasvupaikkoja ovat mutapohjaiset rannat ja purojen ja ojien suut, kertoo Keski-Suomen ELY-keskuksen luontoyksikön biologi Elina Lehtinen.
Miten keltamajavankaali tulisi hävittää?
Keltamajavankaalin torjunta ja hävitys ei vaadi erillisiä suojavarusteita, sillä kasvi ei ole myrkyllinen. Hävittämisessä suositellaan kitkemistä juurineen. Torjuntatyössä auttaa myös kasvien kukintojen poisto, jolloin keltamajavankaali ei ehdi levittää siemeniä ympäristöön.
Kitketyt kasvijätteet tulisi käsitellä siten, että siitä ei säily luontoon siemeniä eikä itämiskykyisiä osia kasvista. Älä käytä kasvin hävittämiseen kemiallista torjuntaa.
Vastuu hävittämisestä ja haitalliseksi säädettyjen vieraslajien torjunnasta on maanomistajalla. Neuvoa torjuntatoimiin saa tarvittaessa ELY-keskukselta. Jos torjuntatyön teettää ulkopuolisella toimijalla, on työstä mahdollista hakea kotitalousvähennystä.
Keltamajavankaalin maahantuonti, kasvatus, myynti sekä muu hallussapito on kielletty.
Tutustu vieraslajit.fi -sivustoon.
Vieraslajit.fi/ilmoita -sivuston kautta voit myös ilmoittaa omista vieraslajihavainnoistasi.
Ohje
Haluatko tietää lisää:
Tutustu vieraslajit.fi -sivustoon.
Vieraslajit.fi/ilmoita -sivuston kautta voit myös ilmoittaa omista vieraslajihavainnoistasi.
Lähde: Keski-Suomen ELY-keskus, tiedote