• Etusivu
  • Kasvillisuus

Uhkeat punalatvat vaativat erityisen kasvualustan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.08.2023
20233_78483.jpg

Punalatva on aikamoinen perhosmagneetti. Punalatva houkuttelee luokseen myös muita pölyttäjiä. (Kuva: Adobe Stock)

Punalatvat (Eupatorium) ovat suuria perennoja eli monivuotisia kukkakasveja. Isoimmat punalatvalajit kurkottavat jo keskikesällä miltei kahden metrin korkeuteen. Pehmeänpörröiset, liilanpunaiset ja väkevästi tuoksuvat kukkamykeröt muodostavat näyttävän, runsashaaraisen latvahuiskilon ja houkuttelevat luokseen parvittain päiväperhosia. Punalatvat kukkivat myöhäissyksyyn asti.

Punalatvan lajeja

Rantapunalatva (Eupatorium cannabinum) kasvaa Etelä-Suomessa rannoilla, kosteissa lehdoissa ja pensaikoissa alkuperäisenä, tosin harvinaisena. Pysty ja vankka laji kasvaa 50–100 cm korkeaksi, mutta voi kasvaa jopa 1,5 metrin korkuiseksi. Vastakkaiset, syvänvihreät lehdet ovat tavallisesti kolmisormiset. Suuri kukinto muodostuu pienistä vaaleanpunaisista mykeröistä. Rantapunalatva puhkeaa kukkaan jo heinäkuussa ja kukkii syyskuuhun asti. Kasvi leviää melko nopeasti, joten taimet istutetaan puolen metrin välein.

Rantapunalatva (Kuva: Adobe Stock)
Rantapunalatva (Kuva: Adobe Stock)

Täpläpunalatvasta (Eupatorium maculatum) tulee 1,5–2 metriä korkea, mutta vahvassa mullassa mittaa voi kertyä pitkälle kolmatta metriä. Se kukkii viininpunaisin kukin. Varret ovat koristeellisen punatäpläiset tai lähes kokonaan viininpunaiset. Suikeat lehdet asettuvat varrelle säteittäisesti. 'Atropurpureum'-muodon elokuussa avautuva tummanpurppurainen kukintokin voi kehittyä 40 senttiä leveäksi. 'Atropurpureum' sekoitetaan monesti purppurapunalatvaan.

Purppurapunalatva (Eupatorium purpureum) eroaa vain vähän täpläpunalatvasta: sen varret ovat jokseenkin sinivihreät. Kukat ovat sinertävänpunaiset. Purppurapunalatvan lehdet tuoksuvat valiljalta murskattaessa. Purppura- ja täpläpunalatvoille riittää 80 sentin taimiväli.

Rusopunalatva (Eupatorium fistulosum) ei ole yhtä yleisesti käytetty kuin purppurapunalatva, vaikka se on näyttävämpi. 1,5–2 metrin korkuiseksi kasvava rusopunalatva kukkii elo-syyskuussa.

Ohje

Ohje

Vinkki:

Punalatva viihtyy vesiaiheiden läheisyydessä ja kestää myös leikkokukkana.

Kasvupaikka ja lisäys

Punalatva viihtyy kosteassa maassa puolivarjoisella paikalla. Kasvualustan tulee olla puolisen metriä syvä, kuohkea ja runsashumuksinen. Lajit sietävät jopa ajoittaista seisovaa vettä, mutta eivät täydellistä kuivumista. Punalatva kasvaa korkeaksi ja leveäksi, varaa sille riittävästi tilaa kasvaa ja kukoistaa.

Se leikataan keväällä, jolloin kuihtuneet varret katkaistaan maata myöten. Jos kasvi kasvaa tuoreessa ja multavassa maassa, sitä ei tarvitse lannoittaa tai kastella, mutta varsinkin istutettaessa sille on syytä antaa hieman lisäkosteutta.

Lisää punalatvaa siemenistä keväällä ja syksyllä, jakamalla keväällä.

Punalatvat kukkivat loppukesällä ja syksyllä. (Kuva: Adobe Stock)
Punalatvat kukkivat loppukesällä ja syksyllä. (Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton