Punainen aarre: Tomaatin väri ja voima hurmasivat jo kauan sitten

Tomaatti hurmaa värillään ja maullaan – todellinen terveyspommi lautasella. (Kuva: Pixabay)
Tomaatti kuuluu kasvisten viiden värin jaottelussa punaisen eli vahvan voimavärin ryhmään. Tomaatin väri sykähdytti ihmisiä jo ennen kuin oli tieteellisiä tuloksia värien vaikutuksesta elintoimintoihin. Niinpä ranskalaiset ja italialaiset kutsuivat tomaattia alkujaan nimillä lemmenomena ja kultaomena, pomme d'amour ja pomodoro.
Nykyään tiedetään, että tomaatin punainen väri tulee lykopeeni-nimisestä yhdisteestä, joka on karotenoidi. Lykopeeni tutkitusti suojaa ihmisen soluja ehkäisten niitä syöpämuutoksilta. Lykopeenin puutteella on todettu yhteyttä miesten eturauhassyöpään. Lykopeeni myös hidastaa verisuonten tukkeutumista ja auttaa nujertamaan sydän- ja verisuonitauteja.
Ruoasta nauttimisen kannalta on pelastavaa, että tomaatin terveyshyödyt eivät häviä, vaikka tomaatteja keittää, grillaa ja soseuttaa kuinka. Pikemminkin päinvastoin. Lykopeeni imeytyy elimistöön kaikkein parhaiten lämpimistä, öljytilkalla höystetyistä ruoista. Tomaatin saa keittää vaikka ketsupiksi, ja lykopeeni on tallella. Kesällä tomaatti maistuu ihan sellaisenaan, mutta myös grillissä paahdettuna.
Kasvu jatkukoon
Suomalaiset tomaatti on valloittanut puolelleen jopa niin, että tomaatti on kaikkein suosituin kasviksemme. Tomaatin kulutus henkeä kohti on reilu kolme tomaattia viikossa.
Terveydellisesti ajateltuna tomaatin kulutus saa jatkaa kasvuaan. Tomaatti on täsmäruokaa korkeaa verenpainetta poteville sen vuoksi, että tomaatissa on vain niukasti natriumia ja vastaavasti reippaasti kaliumia. A-vitamiinin lähteenä tomaatti on hyvä, C- ja E-vitamiinia siinä on kohtalaisesti, samoin B-ryhmän vitamiineja. Kaiken kaikkiaan voi todeta, että tomaatti on luonnon oma, napakka pakkaus täynnä ihmiselle hyvää tekeviä aineita.
Taio tomaatista oma bravuurisi
Kokkaajalle tomaatti on loputon inspiraation lähde. Sen maku on mielenkiintoinen yhdistelmä hapokkuutta, kirpeyttä, makeutta ja mietoa suolaisuutta. Makuominaisuudet vaihtelevat lajikkeittain. Parhaimmillaan tomaatin maku on kypsänä. Jääkaappi pilaa tomaatin maun, joten jätä tomaatit kotona aina huoneenlämpöön. Tomaatti jatkaa siinä kypsymistään, väri syvenee ja maku paranee.
Kevään juhlapöytiin tomaatti tuo silmäniloa ja raikkautta isoissa lasimaljoissa. Kirsikkatomaatit sopivat sormin syötäviksi noutopöydän karkeiksi. Isommista voi tehdä salaatteja tai leipoa piiraita. Tomaatti-sipulisalaattiin tomaatit viipaloidaan ja yhdistetään paperinohuisiin sipuliviipaleisiin. Makua tehostavat mustapippuri, suola ja rypsiöljy. Caprin salaattiin tomaattiviipaleet limittyvät mozzarellajuuston ja basilikan kanssa. Oliiviöljy liittää maut toisiinsa.
Yhdistä tomaatteihin lempeitä yrttejä, basilikaa ja oreganoa, mutta myös rosmariinia ja timjamia. Pippurit ja kaneli, maustepaprikat, sipulit ja sienet, öljyt ja juustot viihtyvät tomaatin seurassa. Balsamico ja hunaja hellivät tomaatin suussa sulavaksi. Kesällä kokkaus sujuu pääosin grillin äärellä, jonne korillinen tomaatteja kuuluu aina. Pienet pujotetaan vartaisiin ja isommat grillataan puolikkaina.
Punasipuli-kirsikkatomaattisalsa
Salsaksi kutsutaan monenlaisia kylmiä kasvispitoisia kastikkeita, joissa on tomaattia, muita kasviksia ja yrttejä. Salsat sopivat erityisen hyvin kaikelle grillatulle.
- 2 punasipulia
- 500 g kirsikkatomaatteja
- 2 avokadoa
- 3 rkl rypsiöljyä
- 1 sitruunan mehu
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 tuore rosmariininoksa tai 1 tl kuivattua rosmariinia
- 2 tl sokeria
- ripaus (meri)suolaa
- ripaus mustapippuria

- Kuori ja viipaloi sipulit. Halkaise tomaatit.
- Halkaise avokadot, poista kivet, koverra sisus ulos ja viipaloi.
- Sekoita rypsiöljyyn sitruunan mehu ja murskattu valkosipulinkynsi. Mausta seos silputulla rosmariinilla, sokerilla, suolalla ja pippurilla. Kaada seos kasvisten päälle varovasti sekoittaen. Anna salsan maustua huoneenlämmössä tunti ennen tarjoilua.
Vinkki:
Tarjoa salsa grillatun lihan, kalan tai kasvisten kanssa. Kokeile myös paahdetun leivän päällä.
Petterin sämpylät tomaattikoristeilla
Helppo ja nopea tapa leipoa leipää, on taputella taikina yksinkertaisesti uunipannulle, jakaa sopivan kokoisiin ruutuihin, kohottaa ja paistaa. Petterin sämpylöissä jokaiseen ruutuun painetaan kirsikkatomaatti.
- 5 dl rasvatonta maitoa tai vettä
- 50 g hiivaa
- 1 tl suolaa
- 3 rkl siirappia
- 1 valkosipulinkynsi
- 0,5 dl hienonnettua persiljaa tai basilikaa
- 2 dl kauraleseitä
- 3 dl sämpyläjauhoja
- 5 dl vehnäjauhoja
- 0,5 dl öljyä
- kirsikkatomaatteja
Nämä kantikkaat pikkusämpylät sopivat loistavasti kevään juhlapöytiin tai tarjottaviksi milloin vain.
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, siirappi, murskattu valkosipuli, hienonnettu yrtti ja kauraleseet.
- Vaivaa taikinaan jauhot sekä loppuvaiheessa öljy. Jätä taikina löysäksi, sillä leseet sitovat nestettä turvotessaan.
- Anna taikinan nousta vedottomassa paikassa leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.
- Vaivaa taikinasta ylimääräinen ilma pois jauhotetulla pöydällä.Taputtele taikina uunipellille leivinpaperin päälle jauhotetuin käsin. Jaa ruuduiksi veitsellä. Anna taikinalevyn kohota leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin 30 min.
- Kun sämpylät ovat hyvin kohonneet, paina jokaisen ruudun keskelle yksi kirsikkatomaatti. Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa noin 15 min.
Vinkki:
Nämä sämpylät sopivat noutopöytään salaatin seuraksi tai sellaisenaan haukattavaksi vaikka keiton kanssa.
Tiedotteen teksti: Pirjo Toikkanen, viestintäpäällikkö, Kotimaiset Kasvikset ry
Reseptit: Kotimaiset Kasvikset ry
Sinua voisi kiinnostaa myös:

Mustatorvisieni on sekametsissä piileskelevä sieni

Herkkusieni houkuttelee metsäretkelle – opi löytämään ja valmistamaan oikein

Näin tunnistat isohaperon – Väritys, rakenne ja koko

Autiotilat pienruokatuotannon keitaiksi

Passiivienergiatiilitalo Valkeakoskelle
