• Etusivu
  • Hoitotyöt

Valitse oikeanlaiset kasvit haudalle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.02.2023
20232_70500.jpg

(Kuva: Pixabay)

Harvalla on mahdollisuutta käydä haudalla päivittäin hoitamassa kasveja tai poiketa edes kerran viikossa. Haudan kasvien hoito voi siis olla haastavaa, joten kasvien, oikean kasvualustan ja sopivan lannoituksen valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa.

Hautakukkien kasvualusta ja lannoitus

Haudalle tarvitaan hyvää multaa, joka pystyy sitomaan vettä ja luovuttamaan sitä kasveille tarpeen mukaan. Esimerkiksi Biolan Kesäkukkamulta sisältää luonnonmukaista biohiiltä, joka varastoi vettä itseensä ja luovuttaa sitä kasvin käyttöön mullan kuivuessa. Haudalle lisätään vuosittain uutta, ravinteikasta multaa. Jos maa on helposti kuivuvaa tai lähistöllä on suuria puita, jotka työntävät juurensa kukkien multaan, voi esimerkiksi Biolan Kukanpesäolla ratkaisu kasvien viihtymiseen. Kukanpesässä on myös kahden litran vesivarasto pohjalla, jolloin kastelutarve vähenee hieman.

Kaikkia haudalle istutettavia kukkia on lannoitettava, jotta ne jaksavat kukkia koko kesän. Luonnonlannoitteilla koko kesän aikana tarvittava ravinnemäärä voidaan antaa kerralla eikä lannoitusta tarvitse istutuksen jälkeen muistella. Istutusvaiheessa taimien väliin tehdään kuopat, joihin sijoitetaan Luonnonlannoitettapieninä kasoina. Ylilannoituksen välttämiseksi on tärkeää, että lannoitetta ei sekoiteta koko multamäärään. Lopuksi lannoiterakeet peitetään mullalla. Varastolannoiteosasta riittää ravinteita koko kasvukaudelle, joten kasteluun käytetään pelkkää vettä. Lannoitemäärän oikea annostus vaihtelee kasvilajin mukaan. Kesäkukan taimille sopiva annostus on noin 1–2 dl /taimi.

Orvokki (Kuva: Puutarha.net)
Orvokki (Kuva: Puutarha.net)
Lumihiutale (Kuva: Puutarha.net)
Lumihiutale (Kuva: Puutarha.net)

Sopivat, helppohoitoiset kasvit haudalle

Keväällä voidaan haudalle istuttaa sipulikasveja ja orvokkeja, jotka kestävät muutaman asteen pakkasta. Myös esimerkiksi marketta, krysanteemi ja lumihiutale sietävät alhaisia lämpötiloja. Arimpien kesäkukkien istutusaika on vasta kesäkuun puolella.

Ryhmäkasvit kukkivat koko kesän ja ne ovatkin suosittuja haudoilla. Aurinkoisella paikalla viihtyvät suojaista ja lämmintä kasvupaikkaa vaativat lajit. Paahdetta sietävien kasvien lehdet ovat yleensä luonnostaan nukkapintaisia, neulasmaisia, vahapintaisia tai muuten haihtumista vähentäviä.

Aurinkoiselle haudalle:

• hopealanka
hopeavillakko
hopeayrtti
kirjotulikruunu
koristeportulakka

kukonharja, kukontöyhtö
• laventeli
marketta
neilikat
• nolaana

petuniat
pelargoni
samettikukat
siniviuhka
timanttikukka

tulisalvia
tuoksupielus
tähtisilmä
verbenat

Hopeavillakko (Kuva: Puutarha.net)
Hopeavillakko (Kuva: Puutarha.net)
Samettikukka (Kuva: Puutarha.net)
Samettikukka (Kuva: Puutarha.net)
Haudalle istutettavia kukkia on lannoitettava, jotta ne jaksavat kukkia koko kesän. (Kuva: Puutarha.net)
Haudalle istutettavia kukkia on lannoitettava, jotta ne jaksavat kukkia koko kesän. (Kuva: Puutarha.net)

Kasveja varjoisalle paikalle:

Varjossa viihtyvät suurilehtiset ja rehevät kasvit. Monien lajien lehdistö kasvaa varjossa kauniiksi, mutta kukkia kehittyy vähemmän kuin auringossa.

Varjoon kannattaakin kokeilla kukkivien kasvien lisäksi lajeja, joiden koristearvo on lehdissä. Yrttien, heinien, ryhmäkasvien ja perennojen erikoiset lehtimuodot tulevat ruukkuistutuksissa hyvin esiin, kun kasveja katsotaan läheltä.

ahkeraliisa
lumihiutale
• begoniat
• apinankukat
hopeakäpälä

kesäsypressi
koristekaali
• lankaköynnös
maahumala
muratti

orvokit
verenpisarat

Perennoista varjoisalla haudalla viihtyvät esimerkiksi keijunkukatja kuunliljat.

Koristekaalit (Kuva: Puutarha.net)
Koristekaalit (Kuva: Puutarha.net)
Verenpisara (Kuva: Adobe Stock)
Verenpisara (Kuva: Adobe Stock)

Jos pääset haudalle vain harvoin...

Haudalla, jossa käydään vain muutaman kerran kesässä, kannattaa harkita monivuotisten kukkien istuttamista. Varjossa viihtyvät taponlehti, kuunliljat, varjoyrttija kotkansiipisaniainen. Puolivarjon uuttera kukkija on kesäpikkusydän. Aurinkoisille kasvupaikoille sopii kaukaasianpitkäpalko, kaunokainenja karpaattienkello.

Varjoyrtti (Kuva: Puutarha.net)
Varjoyrtti (Kuva: Puutarha.net)
Taponlehti (Kuva: Puutarha.net)
Taponlehti (Kuva: Puutarha.net)
Kesäpikkusydän (Kuva: Puutarha.net)
Kesäpikkusydän (Kuva: Puutarha.net)
Kuunlilja (Kuva: Puutarha.net)
Kuunlilja (Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.
20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton