• Etusivu
  • Hoitotyöt

Vesiviljely - viljelyä ilman multaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.01.2024
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg

Vesiviljely eli hydroponinen viljely tarkoittaa kasvin kasvattamista suoraan ravinneliuoksessa - lisäksi tarvitaan väliaine, joka tukee kasvia. Vesiviljelyssä multaa voidaan käyttää kasvualustassa myös osittain (puolihydro) tai sitä ei käytetä ollenkaan(täyshydro). Mullan sijasta voidaan siis käyttää erilaisia väliaineita, jotka antavat kasville tukea, suojaavat juuria valolta sekä kuivumiselta sitomalla ravinneliuosta itseensä. Aeroponisessa tekniikassa väliainetta ei käytetä lainkaan, vaan juuria sumutetaan suljetussa tilassa hienojakoisella ravinneliuoksella.

Vesiviljely voidaan jakaa kahteen ryhmään: passiivinen vesiviljely ja aktiivinen vesiviljely. Jako riippuu siitä miten kasvien kastelu ja ravinteiden annostelu on järjestetty. Tunnetuin passiivisen vesiviljelyn muoto on monelle tuttu altakasteluruukku.

Vesiviljelyssä kasvin juuret ottavat ravinteen suoraan vedestä, jota varten kasvit kehittävät erityiset vesijuuret. Altakastelussa vesi ja ravinteet ovat ruukun pohjalla, josta ne nousevat ylös kapillaarisesti ylöspäin. Vesitila ja kasvia tukeva väliaine ovat erillään, kuitenkin niin, että juuret voivat kasvaa myös suoraan vesitilaan. Passiivisessa kasvatuksessa väliaine voi olla miltei mikä tahansa kapilaarisesti johtava aine - eikä sen siis tarvitse olla vain multaa tai turvetta.

Aktiivisessa vesiviljelyssä vesi kiertää järjestelmässä yleensä pumpun avulla. Vesikierto hapettaa veden (mikä on tärkeää, kun kasvin juuret ovat vedessä). Vettä voidaan hapettaa myös erillisellä ilmapumpulla. Vesikierto sekä veden hapetus ilmapumpulla voidaan myös yhdistää samassa järjestelmässä, jolloin kasvatustehoa saadaan lisättyä. Aktiivisessa vesiviljelyssä kasvit kasvavat yleensä tehokkaammin, kuin passiivisessa vesiviljelyssä.

Huom.! Vesiviljelyssä vältetään monia multakasvatuksen haittapuolia, esimerkiksi homeitiöitä ja loiseläimiä. Tämän vuoksi monia hydroviljeltyjä kasveja voi suositella jopa allergikoille. Vesiviljely on siis allergiaystävällinen ja siisti tapa kasvattaa ilman multaa.

Lue huonekasvien hydroviljelystä, hyötykasvien vesiviljelystä tai orkidean kasvatuksesta semihydrossa Puutarha.netin Keskustelupalstalta.

Info

Info

Vesiviljelyn faktat pähkinänkuoressa:

  • Vesiviljelyissä vettä kierrätetään tai hapetetaan pumpun avulla.
  • Vesiviljelyssä kasvaa tehokkaammin ja nopeammin kuin mullassa.
  • Vesiviljelyssä pystyy halutessaan mittaaman ja säätämään ravinneliuoksen vahvuutta ja ph-arvoa todella helposti (tämä ei siis ole vesiviljelyssä sen pakollisempaa kuin mullassakaan). Mullasta se todella vaikeaa.
  • Vesiviljelyssä ei myöskään pysty liikakastelemaan kasveja.
  • Vesiviljelyllä kasteluväli pitenee huomattavasti.
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20239_83119.jpg
Viikon kysymys: Miksei tullut luumuja?
Tänä vuonna kahteen luumupuuhun ei tullut yhtään luumua. Eivät kyllä kukkineetkaan keväällä. Viime kesänä luumuja tuli todella paljon. Edelliskevään kukkimisesta en tiedä, koska ostimme 100 vuotta vanhan torpan viime kesänä. Lehtiä on puissa ja näyttävät ihan terveiltä. Puilla korkeutta n. 2,5 metriä.
20084_10506.jpg
Uutta ilmettä pihaan puutuotteilla
Olet varmaan silloin tällöin pysähtynyt katselemaan pihaasi. Olisiko tänä kesänä aika toteuttaa suunnitelmia ja haaveita? Rakennatpa sitten uutta tai korjaat vanhaa, Finnforestin laajasta piharakentamisen tuoteperheestä löytyy monenlaisia ratkaisuja omatoimirakentajalle.Suunnittele uusi, viihtyisä pihasi huolella ja käytä rohkeasti mielikuvitusta piharakenteiden suunnittelussa! Hauskinta puutarhasuunnitelmassa on se, että saa ideoita yksilöllisiä ratkaisuja – muotoja, materiaaleja, eri korkuisia rakennelmia – juuri sopivaa omaan puutarhaan.
20096_17225.jpg
Nyt maistellaan varhaisperunoita ja kesän ensikasviksia
Tänä keväänä säät ovat suosineet varhaisperunoita. Varhaisperunat istutettiin huhtikuun aikana, minkä jälkeen kasvu on saanut jatkua ilman keskeytyksiä hyvissä kasvuoloissa. Rankkasateilta on vältytty, eikä hallaakaan ole tositoimin tarvinnut torjua. Odotukset laadun suhteen ovatkin korkealla. Aurinkoinen sää ja sopivat sadejaksot ovat toimineet hyvinä haltiakummeina varhaisperunoiden makua ajatellen.Tuttuun tapaan ensimmäiset varhaisperunat tulevat Turunmaan saaristosta. Varhaisperunoista viljellään 70 prosenttia Varsinais-Suomessa ja loput pääosin eteläisen Suomen ja ruotsinkielisen Pohjanmaan alueilla. Katteen alla kasvaneet varhaisperunat ovat 80-prosenttisesti Timoa ja 10 prosenttia on Siikliä. Muita, selvästi pienemmällä alalla kasvatettavia lajikkeita ovat Arielle, Rikea, Velox ja Amazone. Varhaisperunaksi määritellään keskenkasvuinen peruna, josta kuori irtoaa hankaamalla.
Ruohosipuli kukkii
Viikon kysymys: Ruohosipulin lavakasvatus?
Menestyykö ruohosipuli lavakasvatuksena ympäri vuoden?
202311_83288.jpg
Palmun katveessa
Viime vuosisadan vaihteessa palmut olivat suurta muotia ruukku- ja sammiokasveina, ja porvarikodin aulassa piti olla ainakin yksi palmu. Vaikka 1930- ja 40-luvulla palmut olivat täysin pois muodista, moni silti säilytti palmunsa. Sopivasti vettä ja valoa saava palmu pysyy kauniina ja voikin elää 50, jopa 80 vuotta.
20218_72010.jpg
Värien hehkua, syyskesän aurinkoa
Syyskasvit tarjoavat näyttävyyttä sen jälkeen, kun helteiden uuvuttamat kesäkukat ovat antaneet kaikkensa. Useimmat elokuussa syksyä varten istutettavat kukat ovat silmänilona aina pakkasiin saakka.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton