• Etusivu
  • Hoitotyöt

Lupiini uhkaa luonnon monimuotoisuutta

Tiina Painokallio
Päivitetty 21.05.2025
20237_78846.jpg

Lupiini on Suomen luontoon villiintynyt vieraslaji. (Kuva: Adobe Stock)

Se on alun perin kotoisin läntisen Pohjois-Amerikan vuoristoista ja on monen muun haitallisen vieraslajin tapaan tuotu Suomeen koriste- ja rehukasvina. Ensimmäiset havainnot luontoon karanneista lupiineista tehtiin 1800-luvun lopulla. Lupiini on myös myrkyllinen, vaikka pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Miksi lupiineista pitää päästä eroon?

Lupiinit luokitellaan haitalliseksi vieraslajiksi, sillä ne syrjäyttävät Suomessa luontaisesti esiintyviä lajeja. Lupiini leviää juuriston ja siemenien avulla nopeasti laajalle alueelle vähentäen kasvilajiston monimuotoisuutta. Puutarhoista se on karannut joutomaille, tienpientareille, ratapenkereille sekä kedoille ja niityille, ja jopa harjumetsiin. Paikoittain lupiini on vaikeuttanut metsänuudistamista tukahduttamalla puiden taimia.

Lupiinien siitepölyä hyödyntävien pölyttäjien osuus on hyvin pieni ja siitepölyn sisältämä lupaniini on myrkyllistä, mikä vaikuttaa haitallisesti muun muassa kimalaisten lisääntymiseen. Lupiinin kukissa ei ole myöskään mettä, jota voisi hyödyntää esimerkiksi hunajantuotannossa. Koska lupiini ei ole myrkyllisyytensä vuoksi sovelias ravintokasvi eikä sen valtaamilla alueilla riitä ravintokasveja pölyttäjille, päiväperhosille ja muille hyönteisille, ne vähenevät alueelta. Tämä muiden kasvien syrjäytyminen sekä hyönteisten vähenemin johtaa luonnon yksipuolistumiseen. Luonnon monilajisuus on ilmastonmuutosta, kasvitauteja ja tuholaisia ajatellen erittäin tärkeää.

Yksi lupiini saattaa tuottaa jopa tuhansia siemeniä, jotka säilyvät itämiskykyisinä vuosikymmenistä jopa vuosisatoihin.

Huomio

Huomio

Haitalliset vieraslajikasvit

Haitallisiksi vieraslajeiksi luokitellaan sellaiset ulkomailta Suomen luontoon levinneet kasvit, jotka uhkaavat Suomen ekosysteemejä ja elinympäristöjä. Yleensä nämä kasvit ovat helposti leviäviä ja syrjäyttävät Suomen kantakasvillisuutta aiheuttaen luonnon yksipuolistumista.

Haitallisia kasveja ei saa tuoda maahan, päästää luontoon, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää, myydä, luovuttaa tai edes pitää hallussa.

Kuinka päästä eroon lupiineista?

Lupiinien torjuminen on hyvä aloittaa jo keväällä, kun lehdet puhkeavat. Kukintojen katkominen ennen siementen kypsymistä on hyvä ensiapu, mutta se ei yksinään riitä. Kasvustoa pitää niittää useita kertoja kesän aikana.

Jos kasvustot ovat vielä pienet, lupiini kannattaa kaivaa maasta juurineen. Juuret tulee kuivattaa ennen kuin ne laitetaan puutarhajätteisiin. Tämä menetelmä on työläs, mutta tehokas. Pikkutaimet kannattaa kitkeä sitä mukaa, kun niitä ilmestyy.

Laajemmissa kasvustoissa lupiinit tulisi niittää noin neljä kertaa kasvukauden aikana, ennen siementen muodostumista. Näin kasvusto heikkenee ja leviäminen hidastuu. Niittojäte tulee kerätä pois maaperän liiallisen rehevöitymisen estämiseksi. Maan voi myös peittää mustalla muovilla lupiinien kohdalla. Näin kasvi kuolee vähitellen muovin alle.

<p data-block-key="drr7u">Lupiinit ovat kauniita, mutta Suomen luonnolle erittäin haitallisia. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Lupiinit ovat kauniita, mutta Suomen luonnolle erittäin haitallisia. (Kuva: Adobe Stock)

Komealupiini (Lupinus polyphyllus)

Kansallisesti haitalliseksi säädetty vieraslaji. Suomen yleisin lupiini.
Monivuotinen komealupiini kasvaa 1–1,5 m korkeaksi. Haarattoman varren terttumainen kukinto on pitkä ja väriltään sininen, violetti, vaaleanpunainen, valkoinen tai jopa kirjava. Komealupiini kukkii yleensä kesä-heinäkuussa, toisinaan jopa syyskuuhun asti. Pitkäruotiset lehdet ovat suipot ja 9–15 sormiset.

Alaskanlupiini (Lupinus nootkatensis)

Kansallisesti haitalliseksi säädetty vieraslaji. Toistaiseksi Suomessa vielä melko harvinainen.
Alaskanlupiini kasvaa noin 50–120 cm korkeaksi. Haarovassa varressa on pysty, terttumainen kukinto. Kukat ovat yleensä sinisä, joskus valkoisia. Alaskanlupiini kukkii kesä-elokuussa. Alapinnaltaan karvaiset lehdet ovat 6–8-liuskaiset ja sirommat kuin komealupiinilla. Alaskanlupiini on myrkyllinen sisältämiensä alkaloiden vuoksi. Menestyy pohjoisemmassa paremmin kuin komealupiini.

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
käsin piirretty pihasuunnitelma
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
20174_48819.jpg
Viherkatto on kaunis - ja tehokas hulevesien käsittelijä!
Hulevesien hallintaan kuuluu osana sadeveden pidättäminen jo katoilla. Viherkatot pidättävät ja käsittelevät vettä siellä, missä hulevesi syntyy.Viherkattojen avulla voidaan pienentää valuntahuippuja, koska valunta viivästyy ja kokonaisvalunta yli puolittuu veden imeytyessä viherkattoon ja haihtuessa siitä takaisin ilmaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton