• Etusivu
  • Hoitotyöt

Näin kasvatat porkkanat

Muista lannoittaa porkkanaviljelmää oikein

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.02.2024
20236_82396.jpg

Porkkana kannattaa lannoittaa BioProffan luonnonmukaisilla lannotteilla. Ne takaavat jopa terveemmän sadon!

Porkkana on tuttuakin tutumpi raaka-aines suomalaisessa ruoassa. Tämä juures on hyvinkin monipuolinen, kuka rouskuttaa sen sellaisenaan, kuka käyttää aktiivisesti ruoanlaitossa, keitoissa sekä leivonnaisissa. Paitsi mahantäytteenä, porkkanaa kannattaa syödä muutenkin, sillä se pitää sisällään reilusti A-vitamiinia, kaliumia, jodia sekä kuitua, ei kannata unohtaa myöskään beetakaroteenia.

Porkkanaa omasta maasta

Vaikka porkkanaa onkin tarjolla kaupassa valmiiksi kasvatettuna, on se helppo juures kasvattaa myös itse. Ja mikä parasta, porkkanaa viljelläksesi et tarvitse tolkuttomasti viljelypalstaa, vaan kasvatus onnistuu paitsi kasvimaalla, myös ämpärissä tai säkissä. Paras istutusajankohta on varhain keväällä, mutta se soveltuu myös syyskylvöön loka-marraskuun vaiheilla. Syyskylvössä siemenet talvehtivat maassa ja itävät keväällä säiden muuttuessa suosiolliseksi.

Jotta porkkanalla on tilaa kasvaa komeaksi, tulee taimirivien väli olla noin 15–20 senttimetriä. Itse siemeniä ei kylvetä kovin syvälle 1–2 senttiä riittää. Ylimääräisestä vedestä porkkanat eivät pidä, joten kohopenkki on hyvä vaihtoehto. Muista myös harventaa taimien ollessa 2–4 sentin korkuisia.

Muista varmistaa kasvimaasi lannoitus – porkkanakin tarvitsee ravintoa kasvaakseen. Ole tarkka, mitä ravinteita annat ja paljonko, esimerkiksi reilut kosteusvaihtelut yhdistettynä boorin puutteeseen voivat aiheuttaa porkkanoihin halkeilua. Älä kuitenkaan ylilannoita, sillä silloin kasvavat naatit eikä niinkään herkullinen juures. Esimerkiksi typpeä ei saa olla liikaa. Lisäksi liian varhain tehty kylvö voi aikaansaada sen, että naatista kasvaa komea ja näyttävä, mutta energiaa ei olekaan sitten enää riittänyt kasvattaa juurta. Muista lisäksi huolehtia, että kasvimaa on valoisassa ja lämpimässä paikassa.

Lannoita porkkanaa tasapainoisesti luonnonmukaisilla lannotteilla

Tehokkaat mikro-organismit (eli EM) rikastuttavat maaperän mikrobikantaa ja edistävät ravinteiden imeytymistä kasvien juuristoon ympäristöä saastuttamatta. BioProffan Em-Active Emma Mikrobiliuos tuottaa kasveille ympäristön, joka estää pilaantumista aiheuttavien bakteerien toimintaa, kuohkeuttaa maaperää ja siten edistää veden imeytymistä. Tämä kaikki tietenkin edistää kasvien tehokasta ja tervettä kasvua sekä kasvien biologinen puolustusjärjestelmä vahvistuu. Tämä antaa niille mahdollisuuden itää, kukkia, tuottaa hedelmiä ja tuleentua luonnollisesti.

Porkkanan kiusat: taudit ja tuholaiset

Porkkanaa, kuten monia muitakin viljeltäviä kasveja ja juureksia, kiusaavat taudit ja tuholaiset. Oikein ajoitetuilla torjuntatoimenpiteillä nämäkin saadaan kuriin. Yksi ehkä tutuimmista on porkkanakemppi, jonka toukat ovat kellanvihreitä. Itse hyönteinen on vain parin millin mittainen, suurisiipinen sekä liikkuu hyppien. Itse porkkanoita voi suojata ennaltaehkäisevästi kasvuharsolla.

Porkkanakärpänen on kiiltävänmusta hyönteinen, jonka toukat ovat valkoisia ja noin puolen senttimetrin mittaisia ja rihmamaisia. Porkkanaan päästessään toukka kaivaa porkkanaan käytäviä tuhoten porkkanan.

Nyt jos koskaan on syytä olla huolellinen, sillä jos porkkanakärpästä esiintyi kasvimaassa viime kesänä, kannattaa aloittaa torjuntatyöt jo sillä että kylvää porkkanat eri paikkaan. Porkkanakärpänen nimittäin talvehtii kotelona maassa. Jos porkkanakärpästä ei ole havaittu, voidaan sen ilmaantuminen ehkäistä harson avulla.

<p data-block-key="e2j8l">Porkkanakärpäsen aiheuttamia tuhoja.</p>
Porkkanakärpäsen aiheuttamia tuhoja.

Harmaahome sekä pahkahome voivat myös iskeä porkkanaan. Harmaahome ilmenee porkkanan päälle ilmaantuvana harmaana ja pölyävänä homeena, pahkahome on sen sijaan valkoista ja pumpulimaista. Lisäksi niin kutsuttu varastotauti mädättää porkkanan tehokkaasti.

Ohje

Ohje

Tehokkaat mikro-organismit

Tehokkaat mikro-organismit (EM) ovat nestemäisessä muodossa tuotettavia erityyppisiä mikro-organismeja, joita käytettiin alun perin maaperän lisäaineena. EM:n tärkein ominaisuus on estää pilaantuminen ja pilaantumisen tuottamien myrkyllisten aineenvaihduntatuotteiden syntyminen sekä tukea uusiutumista edistäviä prosesseja.

Probioottiset BioProffa-tuotteet edistävät maaperän eliöiden toimintaa ja siten kasvien terveyttä.

Hoitotyöt
tuotteet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20239_83155.jpg
Huonekasvien lepokausi alkaa
Lauhkean ilmaston asukkaille luonnon ja puutarhan kasvien vuotuiset elintavat ovat tuttuja: ne kasvavat keväästä syksyyn ja lepäävät talvella. Varsinkin lehtipuilla kasvu- ja lepokauden ero on erityisen selkeä. Vastaavaa kasvun ja levon vuorottelua on myös huonekasveilla.
20206_64870.jpg
Mietityttääkö jätevesijärjestelmän hinta?
Mitä jätevesijärjestelmän hinta sisältää, kuinka pitkäikäinen investointi on, entä miten kannattaa vertailla järjestelmien toimittajia? Koska jätevesijärjestelmä takaa kiinteistösi jätevesien puhdasta ja terveellistä käsittelyä vuosikymmeniksi eteenpäin, taustatyö on tärkeää.
20206_65361.jpg
Inspiraatiota rakennus- ja remontointipolullesi – tutustu asiakkaidemme ratkaisuihin
Kokosimme alle asiakastarinoita, jotta voit tutustua rakentajien ja saneeraajien erilaisiin ratkaisuihin.
20093_15679.jpg
Viherrakentaminen on sesonkityötä
Viherrakentamisen keskeisiä osa-alueita ovat maan pohjatyöt (mm. routaeristysten asentaminen, salaojitukset, kaapeleiden vedot ja kasvualustojen muokkaukset), puu- ja kivirakentaminen, istutustyöt ja vesiaiheiden rakentaminen.Pääosin näitä töitä päästään tekemään sulan maan aikana – joitakin maansiirtotöitä voidaan toki tehdä myös pakkasten paukkuessa. Talvikaudella viherrakentajat mm. kouluttautuvat sekä huoltavat kalustoaan ja kuntoaan. Osa töistä on nimittäin melko raskasta, vaikka koneet ovatkin suurena apuna.
20219_72778.jpg
Asiantuntija vastaa: Liian korkeiksi kasvaneet japaninmarjakuuset
Noin 30-vuotiaat, 3‒4 m korkeiksi, monirunkoisiksi kasvaneet ja hoitamattomat japaninmarjakuuset, (Taxus cuspidata), kaipaisivat toimenpiteitä. Haluaisin uusia niitä ja kyselenkin, voiko näin suuria ja vanhoja, runkomaisia puskapuita, sahata alas ja saada niitä uusiutumaan "kannoista" samalla tavoin kuin muita, pensasmaisia marjakuusia? Kasvit on istutettu alun perin tuulensuojaksi ja talvenvihreydeksi, nyt ne korkeina varjostavat liikaa viettävällä tontilla ja ovat jo vähän rähjäisen oloiset.
Nuori nainen tekee ruukkuistutuksia
Viljele omat herkut ruukuissa – helppoa satoa parvekkeelta
Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita, jos hyödynnät ruukkupuutarhan mahdollisuuksia. Eikä kauneudesta tarvitse parveke- tai patioviljelyssä tinkiä, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään sieviä ja lehdistöltään mielenkiintoisia. Koristearvoa lisää, jos hyöty- ja koristekasveja yhdistellään ennakkoluulottomasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton