• Etusivu
  • Piha

Vuoden 2025 luonnontuotteiksi valittiin pihlajanmarja, lampaankääpä ja nokkonen

Tiina Painokallio
Julkaistu 05.05.2025
rowan-with-bunches-of-ripe-berries

Värikkäät pihlajanmarjat kypsyvät elo–syyskuussa ja tuovat puutarhaan väriä sekä ravinteikasta satoa. (Kuva: Envato)

Arktiset Aromit ry ja Marttaliitto ovat jälleen nimenneet vuoden luonnontuotteet marjojen, sienten ja villiyrttien joukosta. Vuonna 2025 kunnian saavat pihlajanmarja, lampaankääpä ja nokkonen.

(Tiedote 3.1.2025 Arktiset Aromit ry ja Marttaliitto: Vuoden 2025 luonnontuotteet ovat pihlaja, lampaankääpä ja nokkonen)

Valinnat tuovat esiin luonnosta saatavien raaka-aineiden merkityksen muun muassa ravitsemuksen, ympäristön ja omavaraisuuden näkökulmasta. Pihlajanmarjaa, joka kasvaa yleisesti eri puolilla maata, toivotaan käytettävän entistä monipuolisemmin. Myös lampaankäävän, jonka maku on nuorena mieto ja rakenne kiinteä, käyttöä voisi lisätä. Nokkonen on yksi Suomen tunnetuimmista villivihanneksista ja varsinainen ravintopommi.

Pihlaja (Sorbus aucuparia)

Pihlaja viihtyy avoimilla paikoilla ja toimii pioneerikasvina. Valoisassa, ravinteikkaassa maassa se kasvaa usein monirunkoiseksi ja voi yltää jopa 10 metrin korkeuteen.

Suomessa esiintyy kaksi alalajia: yleinen kotipihlaja (Sorbus aucuparia ssp. aucuparia) ja pohjoisemmassa harvinaisempi, matalampi pohjanpihlaja (ssp. glabrata).

Lehdet ovat parilehdykkäisiä ja syksyisin upean värisiä. Kukat ovat voimakkaasti tuoksuvia ja kasvavat tiiviissä kukinnoissa. Marjat kypsyvät elokuun lopulta syyskuuhun. Ensipakkaset pehmentävät niiden happamuutta, joka vaihtelee yksilöittäin samoin kuin ravintoainepitoisuudet.

Pihlajanmarjat ovat tärkeä ravinnonlähde monille linnuille ja tukevat biodiversiteettiä. Puusta on olemassa myös makeampia lajikkeita ja koristeellisia, kapeakasvuisia muotoja.

Marjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia sekä folaattia, E- ja K-vitamiinia, karotenoideja, rautaa, kaliumia ja kuitua. Niissä on myös fenoliyhdisteitä kuten antosyaaneja ja flavonoleja. Pektiinipitoisuutensa ansiosta marjat sopivat hyvin hilloihin, hyytelöihin, leivonnaisiin ja juomien valmistukseen. Voimakkaan maun vuoksi niitä yhdistetään usein miedompiin marjoihin.

Marjoja voi pakastaa tai kuivata, jolloin ne sopivat esimerkiksi yrttijuomiin, marjajauheisiin ja leivontaan. Myös kukkia, silmuja ja lehtiä voidaan hyödyntää mausteina ja teehen.

Lampaankääpä (Albatrellus ovinus)

Lampaankääpä on erinomainen ruokasieni, jolla on vaaleankeltainen, usein epäsäännöllisen muotoinen lakki, joka voi kasvaa jopa 20 cm leveäksi. Lakin alapinnalla on tiheä pillikerros. Jalka on tanakka ja lakin värinen, malto kiinteää ja valkoista, muuttuen kosketuksesta keltaiseksi.

Miedonmakuinen lampaankääpä ei vaadi esikäsittelyä ja soveltuu erilaisiin sieniruokiin, erityisesti paistettuna. Se voidaan kuivata tai pakastaa, ja kiinteän rakenteensa ansiosta se sopii myös marinoitavaksi ja säilöttäväksi.

Ravintosisällöltään lampaankääpä on hyvä D-vitamiinin, seleenin ja kuidun lähde. Sitä esiintyy yleisesti Etelä-Suomen kuusivaltaisissa metsissä, mutta pohjoisessa harvemmin. Satoa saadaan elokuusta lokakuun puoliväliin.

Typäskääpä muistuttaa lampaankääpää, mutta on väriltään ruskeampi ja karvaamman makuinen.

<p data-block-key="hu3vi">Lampaankääpä on kiinteämaltoinen, mieto ruokasieni, joka maistuu erinomaisesti pannulla paistettuna.</p>
Lampaankääpä on kiinteämaltoinen, mieto ruokasieni, joka maistuu erinomaisesti pannulla paistettuna.
© Arktiset Aromit ry

Nokkonen (Urtica dioica)

Nokkonen on monivuotinen, 50–150 cm korkea kasvi, joka tunnistetaan poltinkarvoistaan ja pienistä vihreistä kukistaan. Kaksikotisuuden ansiosta siemenkasvien tunnistaminen on tärkeää: hedekukinnot ovat pystyjä, emikukinnot nuokkuvia. Lehdet ovat sahalaitaisia ja vastakkaisia.

Yleinen lähes koko Suomessa, nokkonen kasvaa erityisesti ihmisasutuksen läheisyydessä, tienvarsilla ja rannoilla. Se viihtyy sekä auringossa että varjossa, mutta ei ole suositeltavaa kerätä kasvia nitraattipitoisilta alueilta kuten lantaloiden tai kompostien vierestä.

Lehtiä ja nuoria versoja kerätään keväästä alkaen. Kasvustoa voi niittää, jolloin satoa saa koko kesän. Siemenet kypsyvät loppukesällä.

<p data-block-key="hu3vi">Nokkonen on monipuolinen villivihannes, jonka lehdet ja siemenet tarjoavat runsaasti ravinteita ympäri vuoden. (Kuva: Envato)</p>
Nokkonen on monipuolinen villivihannes, jonka lehdet ja siemenet tarjoavat runsaasti ravinteita ympäri vuoden. (Kuva: Envato)

Nokkosta käytetään tuoreena, pakastettuna tai kuivattuna. Ryöppäys poistaa nitraatteja ja poltinkarvojen vaikutuksen. Käyttökohteita ovat muun muassa ruoanlaitto, leivonta, viherjauheet ja yrttijuomat. Siemeniä voi lisätä mausteeksi tai käyttää leivonnassa.

Nokkosta käytetään myös luonnonkosmetiikassa, hiustenhoidossa ja kasvinsuojelussa. Sen kuitua hyödynnetään tekstiileissä.

Ravintoarvoltaan nokkonen on erittäin monipuolinen. Se sisältää runsaasti proteiinia, kuitua ja useita kivennäisaineita, erityisesti kalsiumia. Vitamiineista korostuvat C- ja B-ryhmän vitamiinit sekä siementen E-vitamiini ja linolihappo.

Valkopeippi muistuttaa nokkosta mutta ei sisällä poltinkarvoja. Sitä voi käyttää ravinnoksi, mutta maku ei ole yhtä voimakas kuin nokkosella.

Lisätietoja:

Päivi Avela, p. 044 493 5931, paivi.avela@arktisetaromit.fi

Piha
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
märkä terassin pinta
Millä säällä voin öljytä terassin tai terassikalusteet?
Terassin ja terassikalusteiden öljyämiskausi on ajankohtaista, mutta millaisella säällä ja missä olosuhteissa saat parhaimman lopputuloksen? Sää vaikuttaa varmasti ja hyvä lopputulos on ilmoista kiinni.
Sammal voi olla myös pihan kaunistus
Miten sammalesta pääsisi eroon?
Pihanurmikossa kasvaa ruohoa tupsu siellä, toinen täällä – mutta sammal kyllä viihtyy mainiosti. Miten sammalesta pääsisi eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton