• Etusivu
  • Kasvillisuus

Vuoden vihannesta nyt avomaalta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
20098_18068.jpg

Tuoreen avomaankurkun käyttö on monille vierasta. Sen sijaan teollisuuden säilömät etikkakurkut tunnetaan, ja ne ovatkin oiva, kirpeä täydentäjä moneen muutoin tasaisen makuiseen ruokaan. Enää säilykekurkut eivät maistu voimakkaan etikkahappoisilta, vaan reseptejä on jatkuvasti muunnettu ajanhenkisiksi. Liemen makeutta on lisätty.

Avomaakurkkua kannattaa maistella toisinkin tavoin. Kokeile salaatteihin, voileiville ja perinteisiksi hölskytyskurkuiksi, mutta myös kuumennettaviin ruokiin: keittoihin, täytettynä ja gratinoituna uuniin sekä moussakan tapaan valmistettuna. Pieni määrä omatekoisia kurkkusäilykkeitä mahtuu tavalliseen jääkaappiin, ja kellarin tai kylmiön omistaja voi säilöä kurkkuja enemmänkin.

Valitse napakoita, viidestä viiteentoista sentin mittaisia avomaankurkkuja, jotka ovat pinnaltaan rosoisia ja vihreitä. Ylikypsissä kurkuissa pinta sileytyy ja kellastuu eivätkä nämä kelpaa tuorekäyttöön tai säilöntään. Nestejännityksensä menettäneet kurkut ovat väärän säilytyksen tulosta. Sadonkorjuun jälkeen viilennetyt kurkut tulee suojata haihtumiselta ja auringolta. Kurkku pysyy laadukkaana, kun se säilytetään viileässä, +8 - +10 asteessa erillään etyleeniä tuottavista hedelmistä ja tomaateista.

Nauti kurkun aromista

Kurkkuihin kehittyvä tuoksu ja maku johtuvat niiden sisältämistä aldehydeistä, jotka voimistuvat ilman hapen vaikutuksesta kurkkua pilkottaessa. Aromin tunnistaa vahvana, kun tekee isoäidin tapaan niin sanottuja hölskytyskurkkuja kahden lautasen välissä ravistellen. Ruoka tunnetaan myös nimellä hyrskytyskurkut. Tuoksu on nostalginen, jos siihen on tottunut lapsuuden syyskesinä. Suomessa viljellään lähes yksinomaan vihreitä avomaankurkkuja, mutta esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa näkee käytettävän myös sileäkuorisia valkoisia kurkkuja.

Avomaalla viljelty kurkku eroaa jo lajikkeena kasvihuonekurkusta huomattavasti. Jotkut vanhat avomaan lajikkeet saattoivat maistua karvailta, mutta uusista lajikkeista karvaus on saatu katoamaan täysin. Avomaan kurkku on vaativa kasvi. Se tarvitsee lämpimän, tuulensuojaisan kasvupaikan, riittävästi ravinteita varsinkin sadonmuodostuksen aikaan ja paljon vettä, mutta ei jatkuvaa märkyyttä.

20098_18072.jpg

Vaativa, mutta tuottoisa kasvis

Viileänarkana kasvina avomaan kurkku menestyy parhaiten maamme eteläisissä ja lounaisosissa. Eniten avomaan kurkkua tuotetaan Varsinais-Suomen rannikkoalueella. Satoa on tänä kesänä saatu 10.7. alkaen ja kauden odotetaan jatkuvan syyskuun puoliväliin saakka. Viileän alkukesän takia ollaan noin viikon verran myöhässä aikataulullisesti. Nyt toivotaan sään jatkuvan syyskuun alkupuoliskolla yhtä suotuisana kuin heinä-elokuussa.

Avomaan kurkusta saadaan satoa 50 000 -80 000 kg/ha, joten avomaan kurkku on yksi satoisimmista avomaanvihanneksistamme. Viljelyala on tällä hetkellä 340 ha.

Kokeiltuja ruoka- ja säilöntäohjeita avomaankurkusta:

Maitohappokurkut
(10 litran astiaan)
noin 5 kg avomaankurkkuja
kruunutilliä
mustaviinimarjan lehtiä
tammenlehtiä
3 - 4 rkl piparjuurilastuja TAI
5 - 10 valkosipulinkynttä
(3 - 4 rkl sinapinsiemeniä)
Liemeen:
4 l vettä
180 g merisuolaa
2 dl heraa
  • Keitä vesi ja suola liemeksi ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Lisää hera.
  • Puhdista kurkut ja pistele ne terävällä veitsellä. Lado kurkut ja mausteet kerroksittain astiaan.
  • Kaada suola-heravesi päälle. Aseta pinnalle painolevy siten, että nestepinta peittää kurkut.
  • Kurkut eivät yleensä kuohu käydessään, joten kuohuntatilaa ei tarvitse jättää.
  • Tuote on valmis nautittavaksi 7 - 14 vuorokauden kuluttua.

Vinkki:

Voit ostaa heraa kaupasta. Tai valmista piimäjuustoa, jolloin saat sivutuotteena heraa. Hera kannattaa valuttaa kahvisuodattimen läpi. Kolmas tapa hankkia heraa on nostaa purkillinen asidofiluspiimää illalla huoneenlämpöön. Valuta piimä aamulla kahvinsuodattimen läpi ja käytä valunut hera kurkkujen säilöntäliemeen.

Hölskytyskurkut 4 avomaankurkkua
2 rkl viinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
3 rkl hienonnettua, tuoretta tilliä

  • Kuori kurkut ohuelti. Tämä on perinteinen tapa, mutta nykyään kuoriminen ei ole välttämätöntä, koska kurkut eivät ole karvaita.
  • Leikkaa kurkut ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi terävän juustohöylän avulla.
  • Siirrä kurkkuviipaleet ja muut aineet syvälle lautaselle ja sulje toisella lautasella. Voit myös käyttää kannellista lasitölkkiä. Hölskyttele kunnolla, jotta kurkku maustuu.
  • Valuta irronnut neste pois ja siirrä kurkut tarjolle. Voit halutessasi pirskottaa vielä hieman viinietikkaa ja lisätä tuoretta tilliä päälle.
  • Tarjoa kala- tai muun ruoan lisäkkeenä.

Huom.

Ruoka tunnetaan myös nimellä hyrskytyskurkut. Perinteisesti kurkkuihin on käytetty väkiviinaetikkaa, useimmiten vedellä laimennettuna. Nykyään on valittavana toinen toistaan hienompia viinietikoita, kuten esimerkiksi sherryviinietikkaa.

Tiedote: Pirjo Toikkanen, viestintäpäällikkö, Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Teppo Johansson/Kotimaiset Kasvikset ry
Reseptit: Kotimaiset Kasvikset ry
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202312_83314.jpg
Kukoistusta uuteen vuoteen
Jouluna saamme usein lahjaksi toinen toistaan upeampia kukkia ja kukkakoreja – kenties ostamme niitä itsekin iloksemme. Useimmat näistä joulun kasveista viihtyvät varmasti pidempäänkin luonamme, kunhan vain hoidamme niitä oikein!Tässä on muutaman yleisimmän joulukukan hoito-ohjeet:
201912_61882.jpg
Lumi on jo peittänyt
Ajatuksena nykyisin on, ettei lumi kovasti peittele. Ettei nykyään enää saada kunnon lumipeitettä, niin kuin vanhaan hyvään aikaan. Totta varmasti onkin, että runsaslumiset talvet ovat harventuneet, mutta totta myös on, etteivät ne ole kokonaan vielä kadonneet. Onhan vanhaan hyvään aikaankin ollut niitä vähälumisia talvia.
20236_82130.jpg
Taikinamarja-aidan leikkaaminen? Asiantuntija vastaa
Pihassamme on taikinamarja-aita. Haluaisimme aidasta tuuhean ja tasaisen, jotta se peittäisi näkyvyyttä kävelytielle. Voiko taikinamarjaa leikata muotoon, eli päältä ja sivuilta? Miten se kannattaisi leikata, jotta kasvun saisi tiheämmäksi ja siistimmäksi? Tarvitseeko odottaa kukinnan ohi ennen kuin leikkaa?
20222_77059.jpg
Viimeistele sisustus kasveilla
Sisustukseen saadaan uutta ulottuvuutta, kun myös huonekasvien ja muiden sisäkukkien valinnassa ja sijoittelussa otetaan huomioon niiden koot, muodot ja värit. Erilaisten kasvutapojen, lehtimuotojen ja erikokoisten kasvien hyödyntäminen sisustuksen osana on erinomainen tapa lisätä tilan viihtyisyyttä.
20072_3585.jpg
Yrttien kertomaa
Yrtit ovat nykyään erittäin käytettyjä kasveja sekä mausteina että rohtoina. Vahvat tuoksut ovat kiehtoneet jo pitkään, ja yrtit ovatkin saaneet menneinä aikoina symbolisia merkityksiä. Niiden välityksellä on kerrottu mielialoista ja tunteista sekä viestitetty erilaisia toivotuksia. Eri maiden ja eri aikakausien tulkinnat eroavat hieman toisistaan.Tässä muutamia tärkeimpiä yrttejä ja niiden viestit:
20232_80867.jpg
Nyt on aika huolehtia syyslannoituksesta
Heinä-syyskuu on oikea aika antaa monivuotisille kasveille syyslannoitus. Syyslannoitus parantaa kasvien talvenkestävyyttä ja lisää seuraavan vuoden kukintaa ja satoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton