• Etusivu
  • Kasvillisuus

Piha kuntoon OSA 1/6; Katse puihin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.03.2016
20163_45896.jpg

Kaunis kelo, mutta maanrajasta muurahaisten onkaloita täynnä, poistettiin rakennuksen läheltä.

Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka ensimmäisessä osassa pidämme nenännipukan ylpeästi ylöspäin ja kiinnitämme katseemme puihin.

Katse puihin

Tarkastele tontillasi olevia (ja myös rajan lähellä kasvavia) puita "sillä silmällä". Voivatko jotkut puut aiheuttaa vaaraa tai vahinkoa ihmisille tai kiinteistölle?

Rakennusten ympärillä kannattaa jo salaojaputkiston takia säilyttää usemman metrin väli, jos vain mahdollista. Eikä ole mukavaa, jos myrsky kaataa oman (tai naapurin) puun rakennustesi päälle. Myös kookkaat, kuivat oksat saattavat pudotessaan osua rakenteiden tai jopa huono-onnisen asukkaan päälle. Tällaiset uhkatekijät kannattaa minimoida.

Muista kuitenkin, että asuinpaikkakunnallasi voi olla puiden kaatoa rajoittavia ohjeita.

Onko puissa kuolleita, kuivia tai vahingoittuneita oksia? Ne voit huoletta poistaa. Pyri aina siistiin leikkausjälkeen, niin haavapinta paranee hyvin. Kun tunnistat puulajin, niin voit tutustua lajikohtaisiin hoito-ohjeisiin.

Siitä päästäänkin tärkeään kysymykseen: tunnistatko mitä puita pihassasi kasvaa? Jotta voisit tarkastella puiden kasvutapaa ja -mallia, tai pohtia puiden leikkaamista tarkemmin, niin sinun tulee tietää puun laji. Lajintunnistuksessa apunasi on mm. Puutarha.netin Kasvikortisto (linkistä näet kaikki kortiston puut kuvahakuna). Myös Keskustelupalstan Puut-osiossa käydyt keskustelut mm. puiden tunnistamisesta ja ulkoasusta auttavat lajien tunnistamisessa. Molemmista paikoista löytyy myös lajikohtaisia hoito-ohjeita. Lisätietoa löydät myös valikosta; Kasvillisuus/puutarhan kasvit/puut.

Niin havu- kuin lehtipuutkin kasvavat toki automaattisesti luonnolliseen muotoonsa, mutta joskus niitä pitää myös auttaa. Esimerkiksi kuusiaita on leikattava muotoonsa, omenapuiden latvus pidettävä avoimena ja sopivan korkuisena. Joskus saattaa myös käydä niin, että puu vahingoittumisen tai muun syyn takia alkaa kasvamaan epätyypilliseen muotoon - tai puun halutaan jostain syystä kasvavan tiettyyn suuntaan, niin niiden kasvua tulee hoitoleikkauksin

Puut leikataan yleensä varhain keväällä (mahlaa vuotavat syksymmällä). Yleensä sisäänpäin kasvavia oksia sekä kilpalatvoja voidaan poistaa ja liian pitkiksi venahtaneita oksia hieman typistää. Runkoa voi myös paljastaa (myös ruohonleikkuu onnistuu paremmin) poistamalla alimpia oksia runkoa myöten pois. Mitä pienempinä oksat poistetaan, sitä paremmin ja nopeammin haavapinta umpeutuu. Joillakin lajeilla on omat ohjeensa leikkausajankohdan ym. suhteen, joten lajikohtaisten ohjeiden kertaaminen kannattaa kyllä.

Tarkista myös, onko puilla tilaa kasvaa. Puut tarvitsevat tilaa ja valoa ympärilleen kasvaakseen sopusuhtaiseksi ja pysyäkseen elinvoimaisena ja terveenä. Mikäli puiden välissä ei ole kuin metri pari väliä, niin aivan pieniä koristepuita lukuunottamatta se on liian vähän (havuaidat ovat toki asia erikseen). Puiden harventaminen antaa jäljelle jätettäville yksilöille mahdollisuuden voida jatkossa paremmin; valoa riittää ja ilmankierto paranee. Lajintuntemuksesta on hyötyä, jotta puulle osaa varata sopivan tilan.

Kaipaisitko pihaasi lisää puita? Lajeissa riittää valinnanvaraa ja hedelmäpuunkin voi istuttaa ihan vain koristepuuksi. Tutustu lajeihin ja istuta uusi puuntaimi pihallesi. Muista valita valo-oloiltaan sopiva paikka ja huomioida puun vaatima tilantarve (aikuisena yksilönä).Vai onko niin, että pihasi kaipaa lisää puita? Piha ilman puita on kovin irrallinen ja paljas. Jo yksi, hieman kookkaammaksi kasvava puu tuo pihaan ryhtiä ja kytkee sen talon kanssa kokonaisuudeksi. Puilla saadaan myös varjoa aurinkoiselle pihalle, sekä tuulen- ja näkösuojaa. Täydentäisitkö pihaasi vaikka koivuilla tai havupuilla?

Lue koko Piha kuntoon -sarja!

Artikkelisarjan toisessa osassa katselemme siis suoraan eteenpäin ja käännämme päätämme vaakasuoraan ympäri; miltä pensaat näyttävät?

Artikkelisarjan muut osat:
OSA 2/6: Pensaat siisteiksi
OSA 3/6: Nurmimatto reheväksi
OSA 4/6: Hyötypuutarhan parannus
OSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksi
OSA 6/6: Katse kokonaisuuteen

Piha ilman puita olisi - tyhjä.
Piha ilman puita olisi - tyhjä.
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20228_79353.jpg
Milloin leikataan norjanangervoa? Asiantuntija vastaa
Mikä on sopiva ajankohta leikata norjanangervo, mikä on rehevöitynyt liian suureksi ja leveäksi? Onko paras leikata se ihan alas vai napsia oksista osa?
20138_36046.jpg
Nurmikon hoitaminen
eli mitä nurmikolle tehdään kylvämisen jälkeen...Kun siemenet on jyrätty maanpintaan kiinni, niin nurmialuetta kastellaan (itäminen nopeutuu, nurmikko vahvistuu). Se tapahtuu sumuttamalla vettä pieniä vesimääriä, jottei vesi vie mennessään siemeniä.Kastelua jatketaan niin, että maaperässä säilyy kosteutta noin 50 millimetrin verran. Kosteus pidetään koko itämisajan. Nurmikon itämisen jälkeen veden määrää voi lisätään kastelukertojen harvetessa. Illalla maaperästä haihtuu vähiten kosteutta, joten kastelu on hyvä ajoittaa siihen.Ensimmäinen leikkaus suoritetaan, kun ruohon pituus on 60-70 mm. Sopiva pituus leikkauksen jälkeen on 20-30 mm. Juuriston vahvistumisen vuoksi muutamalla ensimmäisellä leikkauskerralla nurmikon pituus jätetään pidemmäksi kuin muilla leikkauskerroilla.
20216_71372.jpg
Paarma-aika alkaa - tee itse ansa paarmoille
Ensimmäiset paarmat lentävät jo toukokuussa, mutta runsaimmin paarmoja on yleensä heinäkuussa, kun vedessä ja maassa elävät toukat ovat saaneet riittävästi lämpöä ja ajoittaisia sateita. Paarman ilkeä ja kipeä puraisu ei miellytä puutarhassa nautiskelevaa lomailijaa.
20225_78282.jpg
Leikkokukkien hoitaminen
Seuraavia hoito-ohjeita noudattamalla saat nauttia leikkokukistasi mahdollisimman pitkään. Samat ohjeet soveltuvat kaikille veteen laitettaville leikkokukille, niin tulppaaneille, neilikoille, krysanteemeille, kuin esimerkiksi ruusuillekin.
20_P_130639_1.jpg
Miten pensasmustikoita lannoitetaan?
Pensasmustikka on happaman maan kasvi ja toki hyötyy myös marjalannoksesta, se auttaa satoon. Mutta pensasmustikkaa ei missään nimessä kalkita. Eli esimerkiksi tyrniin verrattuna tämä on iso ero. Tyrni vaatii kalkkia, mutta pensasmustikalle sitä ei anneta.On olemassa myös havu-rodolannoitteita, jotka on tarkoitettu happaman maan kasveille, mutta itse mielelläni käyttäisin ainakin marjalannosta.Kuitenkin määräävämpää on se, että löytyy kaliumia ja fosforia, eli K:ta ja P:tä paljon. Ne ovat aineita, jotka auttavat nuppujen muodostumista, kukintaa ja myöskin marjasatoa. Eli kaliumin ja fosforin osuus pitää olla isompi ja marjalannoksessa näin on.
20228_79316.jpg
Luumupuun muumiotaudin hoito? Asiantuntija vastaa
Mistä johtuu ja miten voi estää luumupuun muumiotautia? Ohessa kuva muumiotaudin näköisistä luumuista. Koska ja millä aineella torjutaan luumuihin pesiytyvät madot?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton