• Etusivu
  • Kasvillisuus

Piha kuntoon OSA 3/6; Nurmimatto reheväksi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.08.2018
20124_30325.jpg

Toisena kesänä kylvöstä nurmikko kasvaa jo voimalla - paikoin vielä pilkottaa paljas maa.

Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka kolmannessa osassa pistetään nenä nurmikkoon ja tarkastellaan nurmimattomme kuntoa.

Sarja sisältää seuraavat osat:
OSA 1/6: Katse puihin
OSA 2/6: Pensaat siisteiksi
OSA 3/6: Nurmimatto reheväksi
OSA 4/6: Hyötypuutarhan parannus
OSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksi
OSA 6/6: Katse kokonaisuuteen

Miltä nurmikkosi näyttää?

Kasvaako nurmikkosi hyvin? Onko nurmikkosi terveen vihreä? Näihin kahteen kysymykseen vastaamalla saat jo hyvän kuvan nurmikkosi hyvinvoinnista. Mikäli nurmikkosi kasvaa kituliaasti, niin sen kasvuolosuhteissa on parantamisen varaa. Jos se esimerkiksi on kituliasta ja kellertävää, etenkin keväällä, niin lannoitusta tarvitaan. Jos taas sammal tuntuu valtaavan alaa nurmiheinien kustannuksella, niin se kertoo maan happamuudesta, sekä mahdollisesti kasvualustan tiivistymisestä ja liiallisesta kosteudesta. Silloin pitää tarttua kalkkipussiin ja talikkoon - jopa tehokkaampikin kasvualustan parantaminen ja ilmaaminen voi olla tarpeen.

Lisätietoa nurmikon kalkitsemisesta ja lannoittamisesta>>

Täältä taas löytyy muuta tietoa nurmikon hoitamiseen liittyen>>

Pitääkö paikkailla tai perustaa uusi nurmikko?

Kevät saattaa paljastaa kuolleita alueita nurmikosta, sammaloitunut paikka kaipaa uudistamista tai painanne täyttämistä. Joka tapauksessa alue pitää haravoida siistiksi (sammaloitunutta aluetta tulee myös ilmata talikon piikeillä, myös hiekkaa ja kalkkia kannattaa lisätä) ja pinta rikkoa (ja painanne täyttää). Kylvä siemenet, peitä turvehiekkaseoksella ja tiivistä. Käytä samaa siemenseosta kuin muuallakin nurmikossa kasvaa. Aukkopaikat eli kuolleet nurmikonosat pitää paikata, sillä muuten rikkakasvit tai sammal täyttävät ne.

Vai onko pihallasi vielä alueita, jotka pitäisi saada nurmimaton peittoon? Voit perustaa nurmikon ihan itse alusta alkaen, itse kylvämällä - tai vaihtoehtoisesti tilata valmiiksi kasvussa olevan siirtonurmikon. Etenkin sadevesille alttiit rinteet sekä sisääntulot ovat sellaisia paikkoja, joihin valmis siirtonurmikko kannattaa levittää. Siirtonurmella saat nopeasti valmista, tervettä ja tasalaatuista nurmikkoa - hyvin vähällä vaivalla kylvönurmeen verrattuna.

Kannattaa myös pitää mielessä, että puutarhan - ja nurmikon - aukkopaikkoihin voi kylvää myös niittykasvien siemeniä. Kestävät niittykukat ilahduttavat kukinnallaan myös kaupunkipuutarhassa ja sen reunoilla. Joissakin tapauksissa koko nurmikon voi korvata niittykasveilla - miettikää nyt vaikka mökin pihapiiriä, jossa laikuttain kasvava nurmiheinä ehtii aina liian pitkäksi. Se voisi olla ihanteellinen kasvualusta ja paikka kukkaniitylle!

Nurmikon ja niityn perustamisesta saat lisää tietoa täältä>>

Huomio

Huomio

Keskustelupalstalta saat "vertaistukea"!

Apua niin nurmikon kuin muunkin puutarhan kasvillisuuden suhteen voit saada myös kanssasisarilta ja -veljiltä. Asiaa aiheesta ja aiheen viereltäkin löydät tuolta Keskustelupalstalta...

Lisää luettavaa:

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202212_7186.jpg
Terveet huonekasvit myös talvella
Huonekasvien valontarpeessa on eroja, mutta lähes kaikki kasvit kärsivät talvella valon puutteesta. Pimeimpään vuodenaikaan kasvit voi siirtää valoisimmalle ikkunalle. Kaiken luonnonvalon pyydystämiseksi siirretään verhot ja kaihtimet ikkunan edestä päiväksi kokonaan sivuun. Kasvien turhaa kääntelyä vältetään, koska kasvi kallistuu kohti valoa saadakseen kaiken mahdollisen valon lehdilleen.
202211_80058.jpg
Luumupuun taudit? Asiantuntija vastaa
Kuokkalan luumupuuhun on ilmestynyt luumujen raakileiden tilalle pitkulaisia, kellertäviä ulokkeita. Mitähän nuo mahtavat olla ja pitäisikö noille tehdä jotain? Seassa on myös normaalin näköisiä raakileita. Onko kyseessä jokin tauti ja ovatko mahdollisesti normaalisti kasvavat luumut syöntikelpoisia?
202312_61700.jpg
Muistojen joulu - joulu on maagista aikaa
Joulu on maagista aikaa. Kun joulutohinat alkavat ja joululaulut raikuvat kaikkialla, alkaa myös samaan aikaan kutkuttava jännitys vatsanpohjassa. Jotkut joululaulut kiinnittävät huomiomme sanoillaan ja niihin lauluihin liittyy monenlaisia muistoja. Tässä artikkelissa toimituksen jäsen kertoo omista muistoistaan. Haluamme kuulla myös sinun muistoistasi, tulehan kirjoittamaan omasi. Linkin löydät artikkelin lopusta.
50_P_34978.jpg
Kasvikset kuuluvat joulupöytiin
Nyt loihditaan monenlaista hyvää punajuuresta, porkkanasta ja lantusta sekä palsternakasta, selleristä ja maa-artisokasta. Kannattaa kokeilla myös naurista, mustajuurta ja mausteeksi piparjuurta. Ikihyvä peruna kuuluu itseoikeutetusti koko talvikauteen ja joulun juhlapöytiin.Juurekset voi paahtaa kevyesti uunissa, höyrykypsentää tai hauduttaa pannulla mausteiden kanssa. Juuresten mausteiksi sopivat jouluiset neilikka, inkivääri, muskotti ja kardemumma, yrteistä varsinkin timjami ja rosmariini sekä kaikki sipulit. Juureksia voi kypsentää myös mikrossa, jolloin maustaminen tapahtuu kypsentämisen loppuvaiheessa.Salaatit ja marinoidut kasvikset tuovat joulupöytään raikkautta ja värikkyyttä. Muistamisen arvoisia ovat myös tuoreet sienet. Marinoidut herkkusienet sopivat jouluaterioillekin. Myös kypsennettyjä, paloiteltuja juureksia voi marinoida maustetun öljy-viinietikkaseoksen avulla.Joulunaluskiireitä helpottaa, kun valitsee jälkiruokia, jotka voi valmistaa jo hyvissä ajoin pakastimeen. Marjaisat jäädykkeet ja sorbetit maistuvat raikkailta, antavat jouluaterialle juhlavan päätöksen ja jättävät hyvän jälkimaun. Välipaloina maistuvat jouluomenat.Tämän joulukauden erikoisuutena voit valmistaa naposteltavaksi Juureslastuja.
20235_81932.jpg
Marja-aronian leikkaus? Asiantuntija vastaa
Omakotitalomme raja-aitana on marja-aroniaa, joka on mielestäni todella kaunis. Aronia on istutettu 2004. Pitääkö marja-aroniaa leikata kokonaan alas asti?Kuulemma joitakin vuosia sitten niin on tehty (mutta ei kenenkään nykyisten asukkaiden aikana) ja taas kuulemma niin kannattaisi tehdä (useampi samanlainen talo ja piha-aita vierekkäin). Pensas on nyt mielestäni aivan ihanan tuuhea (kuva viime kesältä) ja pelkään, että jotakin peruuttamatonta tapahtuu, jos leikkaamme sen alas. Siis toki leikkaamme, jos siitä on hyötyä, mutta onko siitä mitään hyötyä vai riittäisikö harvennus? Aidasta kuulemma tulee tuuheampi alhaalta, mutta käsittääkseni aronia ei kasva täysin tuuheaksi juuresta, vaikka kuinka leikkaisi ja meidän aitamme on mielestäni todella tuuhea joka tapauksessa ja josta ei kesäisin yhtään näy läpi – paitsi ehkä aivan juuresta, jos haluaa kuikuilla.Kuinkahan kauan taas kestää alas leikkauksen jälkeen, että aita kasvaa takaisin?Ja voikohan kukinnot leikata pois ennen kasvukautta, jos ei halua että siihen kasvaa marjoja? En sitä haluaisi tehdä, mutta lapset niitä heittelevät ja ne värjäävät paikkoja ja on ilmeisesti ongelma joillekin tällä alueella.Kannattaako aronia leikata alas mihin aikaan vuodesta? Syksyllä taisi olla muilla suunnitelmissa.
201110_28313.jpg
Basilika <i>(Ocimum basilicum)</i>
MaustebasilikaMaustebasilika eli basilika(Ocimum basilicum) on yksivuotinen, pensasmainen ja ruohovartinen kasvi, jota käytetään yleisesti mausteena. Basilika kuuluu huulikukkaiskasvien (Lamiaceae) heimoon, johon kuuluu myös monia mintunsukuisia yrttejä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton