TAKAISIN

Piha kuntoon OSA 3/6;
Nurmimatto reheväksi

Julkaistu: 6.3.2016
Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka kolmannessa osassa pistetään nenä nurmikkoon ja tarkastellaan nurmimattomme kuntoa.

Sarja sisältää seuraavat osat:
OSA 1/6: Katse puihin
OSA 2/6: Pensaat siisteiksi
OSA 3/6: Nurmimatto reheväksi
OSA 4/6: Hyötypuutarhan parannus
OSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksi
OSA 6/6: Katse kokonaisuuteen

Miltä nurmikkosi näyttää?

Kasvaako nurmikkosi hyvin? Onko nurmikkosi terveen vihreä? Näihin kahteen kysymykseen vastaamalla saat jo hyvän kuvan nurmikkosi hyvinvoinnista. Mikäli nurmikkosi kasvaa kituliaasti, niin sen kasvuolosuhteissa on parantamisen varaa. Jos se esimerkiksi on kituliasta ja kellertävää, etenkin keväällä, niin lannoitusta tarvitaan. Jos taas sammal tuntuu valtaavan alaa nurmiheinien kustannuksella, niin se kertoo maan happamuudesta, sekä mahdollisesti kasvualustan tiivistymisestä ja liiallisesta kosteudesta. Silloin pitää tarttua kalkkipussiin ja talikkoon - jopa tehokkaampikin kasvualustan parantaminen ja ilmaaminen voi olla tarpeen.

Lisätietoa nurmikon kalkitsemisesta ja lannoittamisesta>>

Täältä taas löytyy muuta tietoa nurmikon hoitamiseen liittyen>>

Pitääkö paikkailla tai perustaa uusi nurmikko?

Kevät saattaa paljastaa kuolleita alueita nurmikosta, sammaloitunut paikka kaipaa uudistamista tai painanne täyttämistä. Joka tapauksessa alue pitää haravoida siistiksi (sammaloitunutta aluetta tulee myös ilmata talikon piikeillä, myös hiekkaa ja kalkkia kannattaa lisätä) ja pinta rikkoa (ja painanne täyttää). Kylvä siemenet, peitä turvehiekkaseoksella ja tiivistä. Käytä samaa siemenseosta kuin muuallakin nurmikossa kasvaa. Aukkopaikat eli kuolleet nurmikonosat pitää paikata, sillä muuten rikkakasvit tai sammal täyttävät ne.

Vai onko pihallasi vielä alueita, jotka pitäisi saada nurmimaton peittoon? Voit perustaa nurmikon ihan itse alusta alkaen, itse kylvämällä - tai vaihtoehtoisesti tilata valmiiksi kasvussa olevan siirtonurmikon. Etenkin sadevesille alttiit rinteet sekä sisääntulot ovat sellaisia paikkoja, joihin valmis siirtonurmikko kannattaa levittää. Siirtonurmella saat nopeasti valmista, tervettä ja tasalaatuista nurmikkoa - hyvin vähällä vaivalla kylvönurmeen verrattuna.

Lisää siirtonurmesta>>

Kannattaa myös pitää mielessä, että puutarhan - ja nurmikon - aukkopaikkoihin voi kylvää myös niittykasvien siemeniä. Kestävät niittykukat ilahduttavat kukinnallaan myös kaupunkipuutarhassa ja sen reunoilla. Joissakin tapauksissa koko nurmikon voi korvata niittykasveilla - miettikää nyt vaikka mökin pihapiiriä, jossa laikuttain kasvava nurmiheinä ehtii aina liian pitkäksi. Se voisi olla ihanteellinen kasvualusta ja paikka kukkaniitylle!

Nurmikon ja niityn perustamisesta saat lisää tietoa täältä>>

Toisena kesänä kylvöstä nurmikko kasvaa jo voimalla - paikoin vielä pilkottaa paljas maa.Toisena kesänä kylvöstä nurmikko kasvaa jo voimalla - paikoin vielä pilkottaa paljas maa.

Onko kysyttävää?

Mikäli kaipaat tarkempia tietoja, niin Puutarha.netin Kysy, Vastaamme -palstalle voi käydä esittämässä kysymyksen vaikkapa kuvan kera. Asiantuntijamme vastaavat muutaman päivän sisällä ja siitä saat ilmoituksen sähköpostiisi.

Kysy, Vastaamme -palstalle...

Apua voit saada myös kanssasisartila ja -veljiltä. Asiaa aiheesta ja aiheen viereltäkin löydät tuolta Keskustelupalstalta...

Lisää luettavaa:

Puutarhanhoidosta helpompaa (nurmikko kesäksi kuntoon)

Kestävän ja tuuhean nurmikon salaisuus

Miten eroon sammaleesta (viikon kysymys)?