• Etusivu
  • Kasvillisuus

Piha kuntoon OSA 6/6; Katse kokonaisuuteen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.12.2018
20125_30728.jpg

Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka kuudennessa ja viimeisessä osassa tarkastelemme pihaa kokonaisuutena. Mitä vielä pitäisi tehdä?

Sarja sisältää seuraavat osat:
OSA 1/6: Katse puihin
OSA 2/6: Pensaat siisteiksi
OSA 3/6: Nurmimatto reheväksi
OSA 4/6: Hyötypuutarhan parannus
OSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksi
OSA 6/6: Katse kokonaisuuteen

Miltä puutarhasi näyttää?

Olemme jo käyneet pihan puut ja pensaat läpi, siistineet ne ja hankkineet kenties muutaman lisää. Nurmikko on lannoitettu ja kalkittu, sammaloituneet kohdat kunnostettu ja monttukohdat täytetty; nyt nurmimattomme kasvaa vahvana ja vihreänä. Hyötypuutarhakin on käyty läpi ja oma, puhdas lähiruoka pääsee pian kasvamaan. Kukkapenkitkin on kunnostettu, vanhat juurakot tarvittaessa jaettu ja uusia taimia istutettu.

Näyttääkö pihasi nyt hyvinvoivalta ja rehevältä, kotoisan mukavalta puutarhalta? Kenties silmiisi osuu vieläkin kohtia, joihin pitää hankkia lisää kasvillisuutta (ei-toivottuja näkymiä, piilotettavia paikkoja, suojattavia kohtia?) tai kenties rakenteita tai pintoja, jotka kaipaisivat huoltoa.

Pihan rakenteet

Terassit, aidat, portaat, köynnöskehikot, pergolat, roskakatokset, postilaatikkotelineet jne. Tontillasi on vaikka mitä rakenteita, jotka saattavat tarvita huoltotoimenpiteitä tai korjausta. Ne voivat olla valmistettu käsitellystä tai käsittelemättömästä puusta ja kaivata kenties pintakäsittelyä tai peräti osien uusimista. Säännöllisesti huoltamalla annat niille lisää käyttöikää.

Lisätietoa puupintojen käsittelystä

Pihan rakenteita saattaa olla valmistettu myös muovista. Kaipaavatko muoviset pihakalusteet puhdistamista, rikkoutuneet reunanauhat uusimista? Entä metalliset pihan rakenteet; vaativatko valaisinpylväät käsittelyä (toimiihan valaisin?) tai lipputanko, mattoteline, kuivausteline jotain huoltoa? Kiviset ja betoniset rakenteet yleensä kestävät säätä ja kulutusta, mutta rakenteita silmäillessä kannattaa vilkaista myös niitä.

Ehjät ja huolletut pinnat kestävät pidempään, ovat mukavampia käyttää ja kauniimpia katsella. Usein saattaa olla jo kyse turvallisuudestakin; onhan leikkialueella kaikki rakenteet ehjiä ja mattoteline tukevasti maassa kiinni?

Pihan pinnat

Kasvillisuuden ja erilaisten rakenteiden lisäksi pihallasi on varmasti erilaisia pintamateriaaleja, jotka saattavat aikaa myöden kaivata huomiotasi. Sorakäytäviltä tulee rikkaruohot ja muu maatuva materiaali poistaa ja käytävien reunat siistiä. Kivetty pinta harjataan puhtaaksi ja irtonaiset/koholla olevat kivet irroitetaan ja laitetaan uudelleen paikoilleen (luonnonkivillä ja mukulakivillä tämä onnistuu. Harvemmin tiivitä betonikivipintaa joutuu korjailemaankaan). Kivien päälle ja väleihin leviävät rikkaruohot ja heinät tulee poistaa juurineen.

Hyvin perustetut pinnat eivät juurikaan huoltoa kaipaa. Jos asfalttia tai kivetystä perustettaessa on kantavien kerrosten paksuus ja routaeristys otettu huomioon vaadittavalla tarkkuudella, niin pintojen pitäisi kestää aikaa ja kulutusta.

Lisää pihan routaeristämisestä
Lisää kiviainestuotteista

Yleisvaikutelma

Katso tonttiasi avoimin, ulkopuolisin silmin. Näyttääkö se siistiltä ja hoidetulta? Onko kaikille tavaroille ja toiminnoille omat paikkansa? Jos jokin epäkohta vielä pistää silmääsi niin tee asialle jotain. Lasten tavaroille, puutarhan työvälineille, polkupyörille jne. löytyy varmasti jokin paikka. Kierrätystä ja kompostointia varten niin ikään. Piha näyttää siistinä viihtyisämmältä ja sen käyttömukavuus lisääntyy, kun kaikki toiminnot sujuvat.

Jos kokonaisuutta voisi vielä täydentää tai parantaa, niin ryhdy työhön. Tontin voi rajata aidalla, kulkuväylät päälystää, kasvillisuutta lisätä... jne. Tutkimusten mukaan hyvin perustettu, rakennettu ja hoidettu piha nostaa kiinteistön arvoa ja nopeuttaa myös myyntiä. Ennen kaikkea viihtyisä, hyvin hoidettu puutarha lisää omistajansa viihtymistä ja hyvinvointia!

20125_30727.jpg
Huomio

Huomio

Onko kysyttävää?

Mikäli kaipaat tarkempia tietoja, niin Puutarha.netin Kysy, Vastaamme -palstalle voi käydä esittämässä kysymyksen vaikkapa kuvan kera. Asiantuntijamme vastaavat muutaman päivän sisällä ja siitä saat ilmoituksen sähköpostiisi.

Kysy, Vastaamme -palstalle...

Apua voit saada myös kanssasisarilta ja -veljiltä. Asiaa aiheesta ja aiheen viereltäkin löydät tuolta Keskustelupalstalta...

...ja tietenkin itse kasveista ja kasvilajikkeista löydät tietoa Kasvikortistosta!

20125_30726.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20203_63322.jpg
Rastaat, puutarhan jokavuotinen ongelma
Vaikka rastaista yleensä ajatellaan marjatarhurin jokavuotisena riesana, on niistä myös yllättävääkin hyötyä puutarhurille. Rastaat nimittäin syövät puutarhastasi lehtokotiloita, joita moni muu lintu ei suostu käyttämään ravinnokseen. Erityisesti mustarastaat ovat päässeet lehtokotiloiden makuun. Kaiken lisäksi voit nauttia aikaisesta keväästä pitkälle kesään mustarastaan kauniista laulusta.Räkättirastastaat kyllä käyvät marjojesi kimppuun, jos et ole suojannut niitä kunnolla.
20066_187.jpg
Punajuuresta voimaa
(Beta vulgaris var. conditiva)Punajuurion yleisimpiä juurikasvejamme, joka menestyy kaikkialla maassa. Punajuuren voi nauttia tuoremehuna, raasteena, uunissa kypsennettynä tai keitettynä. Perinteinen punajuurten käyttötapa on ollut niiden valmistus etikkasäilykkeeksi.
200612_2639.jpg
Monimuotoiset jäkälät
Jäkälä koostuu sienestä ja levästä, jotka muodostavat yhdessä jäkäläsekovarren. Sillä ei ole lehtiä eikä juuria. Levä hoitaa yhteyttämisen ja luovuttaa suurimman osan tuotetusta hiilihydraatista sienirihmastolle. Jäkälästä suurimman osan muodostaa sieniosakas, joka puolestaan kasvattaa levän päälle kuivumiselta ja liian voimakkaalta valolta suojaavan kerroksen. Ne lisääntyvät itiöistä tai kasvullisesti varren palasista tai jäkälämuruista.Kasvupaikan on oltava saasteeton, koska jäkälät ovat arkoja ilmansaasteille.
20219_72373.jpg
Nurmikkokin kaipaa syyshuoltoa
Huolella tehdyt syystyöt varmistavat puutarhan seuraavan kasvukauden onnistumisen ja helpottavat kevättöiden tekemistä. Syksy on puutarhanhoidon tärkeimpiä ajanjaksoja: nyt luodaan tulevan kevään kasvun onnistumisen edellytykset. Vaikka kesä ja syksyn sadonkorjuu olisivatkin vieneet kotipuutarhurilta jo suurimman innostuksen puutarhanhoitoon, kannattaa myös puutarhan syksyiset hoitotyöt tehdä huolellisesti. Kiitos tästä vaivannäöstä on taatusti nähtävissä seuraavana keväänä.
20206_65289.jpg
Köynnöskasvit parvekkeella
Yksi parvekkeelle harkittava vaihtoehto ovat yksivuotiset köynnökset. Niiden taimia tosin on valitettavan vähän saatavilla taimimyymälöistä ja kesäkukkia myyviltä puutarhoilta. Helppoja köynnöksiä ja ehkä varmemmin taimina saatavissa ovat esim. mustasilmäsusanna(Thunbergia alata) ja krassit (Tropaeolum). Yksivuotisista köynnöksistä varjoisankin parvekkeen olosuhteisiin sopivia ovat tuoksuherne eli hajuherne(Lathyrus odoratus), köynnöskrassi (Tropaeolum majus) ja kanariankrassi(Tropaeolum peregrinum).Lisää yksivuotisista köynnöksistä
20231_80547.jpg
Ajankohtaista vuoden 2007 alussa
Tulppaani on talviajan suosituin leikkokukka. Ensimmäiset punaiset ja valkoiset tulppaanit tulivat jo joulun aikaan myyntiin, mutta päätuotantokausi ajoittuu tammi-helmikuulle. Suomalaiset ostavat tulppaaneja vuodessa noin 73 miljoonaa kappaletta. Syynä suosioon ovat muun muassa pirteät ja näyttävät värit, tyylikkyys sekä edullisuus. Tulppaaneja ostetaan oman kodin piristykseksi, erilaisiin tervehdyksiin, lahjoiksi ja tuliaisiksi. Suomalaisille tulppaani symboloi kevään tuloa. Persiassa tulppaania on pidetty täydellisen rakkauden vertauskuvana.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton