• Etusivu
  • Kasvillisuus

Piha kuntoon OSA 6/6; Katse kokonaisuuteen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.12.2018
20125_30728.jpg

Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka kuudennessa ja viimeisessä osassa tarkastelemme pihaa kokonaisuutena. Mitä vielä pitäisi tehdä?

Sarja sisältää seuraavat osat:
OSA 1/6: Katse puihin
OSA 2/6: Pensaat siisteiksi
OSA 3/6: Nurmimatto reheväksi
OSA 4/6: Hyötypuutarhan parannus
OSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksi
OSA 6/6: Katse kokonaisuuteen

Miltä puutarhasi näyttää?

Olemme jo käyneet pihan puut ja pensaat läpi, siistineet ne ja hankkineet kenties muutaman lisää. Nurmikko on lannoitettu ja kalkittu, sammaloituneet kohdat kunnostettu ja monttukohdat täytetty; nyt nurmimattomme kasvaa vahvana ja vihreänä. Hyötypuutarhakin on käyty läpi ja oma, puhdas lähiruoka pääsee pian kasvamaan. Kukkapenkitkin on kunnostettu, vanhat juurakot tarvittaessa jaettu ja uusia taimia istutettu.

Näyttääkö pihasi nyt hyvinvoivalta ja rehevältä, kotoisan mukavalta puutarhalta? Kenties silmiisi osuu vieläkin kohtia, joihin pitää hankkia lisää kasvillisuutta (ei-toivottuja näkymiä, piilotettavia paikkoja, suojattavia kohtia?) tai kenties rakenteita tai pintoja, jotka kaipaisivat huoltoa.

Pihan rakenteet

Terassit, aidat, portaat, köynnöskehikot, pergolat, roskakatokset, postilaatikkotelineet jne. Tontillasi on vaikka mitä rakenteita, jotka saattavat tarvita huoltotoimenpiteitä tai korjausta. Ne voivat olla valmistettu käsitellystä tai käsittelemättömästä puusta ja kaivata kenties pintakäsittelyä tai peräti osien uusimista. Säännöllisesti huoltamalla annat niille lisää käyttöikää.

Lisätietoa puupintojen käsittelystä

Pihan rakenteita saattaa olla valmistettu myös muovista. Kaipaavatko muoviset pihakalusteet puhdistamista, rikkoutuneet reunanauhat uusimista? Entä metalliset pihan rakenteet; vaativatko valaisinpylväät käsittelyä (toimiihan valaisin?) tai lipputanko, mattoteline, kuivausteline jotain huoltoa? Kiviset ja betoniset rakenteet yleensä kestävät säätä ja kulutusta, mutta rakenteita silmäillessä kannattaa vilkaista myös niitä.

Ehjät ja huolletut pinnat kestävät pidempään, ovat mukavampia käyttää ja kauniimpia katsella. Usein saattaa olla jo kyse turvallisuudestakin; onhan leikkialueella kaikki rakenteet ehjiä ja mattoteline tukevasti maassa kiinni?

Pihan pinnat

Kasvillisuuden ja erilaisten rakenteiden lisäksi pihallasi on varmasti erilaisia pintamateriaaleja, jotka saattavat aikaa myöden kaivata huomiotasi. Sorakäytäviltä tulee rikkaruohot ja muu maatuva materiaali poistaa ja käytävien reunat siistiä. Kivetty pinta harjataan puhtaaksi ja irtonaiset/koholla olevat kivet irroitetaan ja laitetaan uudelleen paikoilleen (luonnonkivillä ja mukulakivillä tämä onnistuu. Harvemmin tiivitä betonikivipintaa joutuu korjailemaankaan). Kivien päälle ja väleihin leviävät rikkaruohot ja heinät tulee poistaa juurineen.

Hyvin perustetut pinnat eivät juurikaan huoltoa kaipaa. Jos asfalttia tai kivetystä perustettaessa on kantavien kerrosten paksuus ja routaeristys otettu huomioon vaadittavalla tarkkuudella, niin pintojen pitäisi kestää aikaa ja kulutusta.

Lisää pihan routaeristämisestä
Lisää kiviainestuotteista

Yleisvaikutelma

Katso tonttiasi avoimin, ulkopuolisin silmin. Näyttääkö se siistiltä ja hoidetulta? Onko kaikille tavaroille ja toiminnoille omat paikkansa? Jos jokin epäkohta vielä pistää silmääsi niin tee asialle jotain. Lasten tavaroille, puutarhan työvälineille, polkupyörille jne. löytyy varmasti jokin paikka. Kierrätystä ja kompostointia varten niin ikään. Piha näyttää siistinä viihtyisämmältä ja sen käyttömukavuus lisääntyy, kun kaikki toiminnot sujuvat.

Jos kokonaisuutta voisi vielä täydentää tai parantaa, niin ryhdy työhön. Tontin voi rajata aidalla, kulkuväylät päälystää, kasvillisuutta lisätä... jne. Tutkimusten mukaan hyvin perustettu, rakennettu ja hoidettu piha nostaa kiinteistön arvoa ja nopeuttaa myös myyntiä. Ennen kaikkea viihtyisä, hyvin hoidettu puutarha lisää omistajansa viihtymistä ja hyvinvointia!

20125_30727.jpg
Huomio

Huomio

Onko kysyttävää?

Mikäli kaipaat tarkempia tietoja, niin Puutarha.netin Kysy, Vastaamme -palstalle voi käydä esittämässä kysymyksen vaikkapa kuvan kera. Asiantuntijamme vastaavat muutaman päivän sisällä ja siitä saat ilmoituksen sähköpostiisi.

Kysy, Vastaamme -palstalle...

Apua voit saada myös kanssasisarilta ja -veljiltä. Asiaa aiheesta ja aiheen viereltäkin löydät tuolta Keskustelupalstalta...

...ja tietenkin itse kasveista ja kasvilajikkeista löydät tietoa Kasvikortistosta!

20125_30726.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20179_50277.jpg
Lampaankääpä
Helposti löydettävä ja tunnistettava sieniTämä sieni on helppo löytää metsästä, eikä tunnistamisessakaan liene vaikeutta. Kääpiin kuuluvat myös vuohen- ja typäskääpä.
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
20224_77668.jpg
Milloin norjanangervo kannattaa leikata? Asiantuntija vastaa
Mikä on sopiva ajankohta leikata norjanangervo, joka on rehevöitynyt liian suureksi ja leveäksi?Onko paras leikata se ihan alas vai napsia oksista osa?
202211_80201.jpg
Viikon kysymys: Voiko kahvinpuruja käyttää jänisten karkotukseen?
Istutin tänä kesänä 20 hopeapiippoa. Kukaan ei kertonut, että rusakko tulee ne syömään – onneksi vasta kukinnan jälkeen. Kaadoin suoraan paketista kahvia lasipurkkeihin ja asettelin niitä kasvien keskelle. Maahan suoraan ripottelu olisi saattanut pilata kasvualustan. Eläin pysyi poissa muutaman päivän, mutta viime yönä hopeapiippoja oli taas järsitty. Jotkut tupsut olivat enää 10 cm nysiä. Lasipurkkeihin oli kyllä satanut vettä viime päivinä. Kannattaako vielä tuhlata kahvia vai pitääkö hävittää kalliit rehut?
20166_46733.jpg
Niittykasvien valinta
Haluaisin saada kukkaniityn pihan perälle. Mitä pitäisi kasvien valinnassa ottaa huomioon?Värikkäänä kukkiva niitty tai keto on kaunis katsella ja helppo hoitaa - ja sieltä saa myös materiaalia maljakkoon tai vaikka kuivattavaksi! Niittykukat tulee kuitenkin aina valita kyseessä olevan kasvupaikan olosuhteiden mukaan, jotta oikea lajisto saadaan asettumaan alueelle. Alusta tulee myös muokata, käsitellä ja kasvustoa hoitaa oikealla tavalla.Käydäänpä lyhyesti läpi niityn perustamisessa huomioitavia seikkoja:
20216_71402.jpg
Pihasyreeni (S. Vulgaris)
Pihasyreeniä (Syringa vulgaris) on kasvatettu suomalaisissa puutarhoissa vuodesta 1728 lähtien, jolloin ensimmäiset taimet tuotiin Turkuun Tukholmasta. Niitä istutettiin parikymmentä vuotta myöhemmin Suomenlinnaan Helsinkiin, ja 1900-luvulle tultaessa pihasyreeni oli yleisin koristepensaamme.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton