• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tulppaanit puutarhassa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 30.05.2006Päivitetty 12.12.2023
202312_83315.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Tulppaanien laji- ja lakikekirjosta löytyvät sopivat värisävyt jokaiseen puutarhaan. Tulppaanit viihtyvät parhaiten multavassa hieta- ja hiekkamaassa ja ne ovat parhaimmillaan laajoina ryhminä.

Tarhatulppaanien jaottelu

Varhain kukkivat tulppaanit:

  • Yksinkertaiset aikaiset tulppaanit kukkivat yleensä toukokuun alkupuolella. Ne ovat 30–40 cm korkeita ja vahvavartisia risteymiä.
  • Kerrannaiset aikaiset tulppaanit kukkivat kauemmin kuin yksinkertaiset aikaiset lajikkeet ja sopivat hyvin leikkokukiksi.

Keskivarhaiset tulppaanit:
  • Triumph-ryhmän tulppaanien munanmuotoiset nuput avautuvat yleensä toukokuun puolivälissä. Keskikorkea, hyvä leikkokukka.
  • Darwin-ryhmän tulppaanit ovat pääasiassa punaisia, keltaisia tai oransseja sekä ainakin 50 cm korkeita. Suuret kukat.

Myöhään kukkivat tulppaanit:
  • Yksinkertaiset myöhäiset tulppaanit kukkivat vasta kesän kynnyksellä. Perimältään sekalainen ryhmä.
  • Liljakukkaiset tulppaanit avautuvat myöhään keväällä. Teräväkärkiset terälehdet kääntyvät sivuille. Keskimäärin 55–65 korkeat liljatulppaanit kannattaa istuttaa harvaa, jotta kukkien muoto korostuu.
  • Crispa-ryhmä eli ripsureunatulppaanit kukkivat myöhään keväällä. Terälehtien yläreuna näyttää kuin siinä olisi kristallikiteitä.
  • Viridiflora-ryhmän tulppaaneilla on vihreä raita kukan ulkopuolella. Viherraitatulppaanit ovat melko matalia ja ne kukkivat loppukeväästä.
  • Rembrandt-tulppaanit
  • Papukaijatulppaanit kukkivat myöhään keväällä. Nuppuisina kukat muistuttavat muita tarhatulppaaneita, mutta terälehdet liuskoittuvat avautuessaa.
  • Kerrannaiset myöhäiset tulppaanit puhkeat kukkaan touko-kesäkuun vaihteessa.
Triumftulppaani 'Gavota' (Kuva: Adobe Stock)
Triumftulppaani 'Gavota' (Kuva: Adobe Stock)
Vihreäraitatulppaani 'Golden Artist' (Kuva: Adobe Stock)
Vihreäraitatulppaani 'Golden Artist' (Kuva: Adobe Stock)
Papukaijatulppaani 'Black Parrot' (Kuva: Adobe Stock)
Papukaijatulppaani 'Black Parrot' (Kuva: Adobe Stock)

Kasvitieteelliset tulppaanit

Osa tulppaaneista kuuluu kasvitieteellisiin tulppaaneihin, sillä niiden ominaisuudet viittaavat luonnonlajeihin, joista ne polveutuvat. Ne ovat jalostamattomia, kestäviä ja melko vaatimattomia kasvupaikan suhteen. Niillä on tyypillisesti pienet kukat, ja ne leviävät hyvin muodostaen suuria kasvustoja, kukkien vuodesta toiseen.Yleisimpiä ovat:

  • Kaufmanniana-ryhmä ja T. kaufmannia eli lummetulppaanit saattavat kukkia jo huhtikuun lopussa. Noin 20 cm korkeissa, monivärisissä, jopa 25 cm kokoisissa kukissa on pyöreät terälehdet. Leveät lehdet jäävät maanpinnan tasoon.
  • Fosteriana-ryhmä (keisarintulppaani) ja T. fosteriana (tulitulppaani) tulppaaneilla on suuret kukat ja ne kukkivat yhtä varhain kuin Kaufmanniana-ryhmän lajikkeet.
  • Greigii-ryhmä (riikinkukkotulppaani) ja T. greigii (raitatulppaani) tulppaanit puhkeavat kukkaan hiukan myöhemmin kuin lummetulppaanit. Pilkullinen tai viirullinen lehdistö on leveä ja usein aaltoileva. Kukat ovat kapeat ja isohkot.
  • Metsätulppaanilla (T. sylvestris) on pienehköt, teräväkärkiset, keltaiset kukat. Tulppaaneista kestävin laji.
  • Monikukkaiset tulppaanit: Parvitulppaanin (T. tarda) sipulista nousee 2–7 ohutta vartta, joissa on tähtimäiset, keltaiset ja valkokärkiset kukat. Se kukkii huhti-toukokuussa ja 10–15 cm korkea kasvusto leviää sivusipuleista ja kylväytymällä. Terttutulppaanin (T. praestans) haarautuvaan varteen avautuuyleensä viisi oranssinpunaista kukkaa.
  • Kääpiötulppaanit
  • Muut luonnonlajit
Tulipa greigii 'Mary Ann' (Kuva: Adobe Stock)
Tulipa greigii 'Mary Ann' (Kuva: Adobe Stock)
T. tarda (Kuva: Adobe Stock)
T. tarda (Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

Tiesitkö?
Tulppaanin nimi on käännösvirhe. Vuonna 1554 Itävällan lähettiläs O. G. de Busbecq oli matkalla Konstantinopolissa. Hänen oppaansa kertoi, että turkkilaisilla on tapana kiinnittää tulppaanin kukkia turbaanin reunaan, mutta de Busbecq luuli oppaan nimittävän kyseisiä kukkia turbaaniksi eli tülbandiksi.

Tulppaanien hoito

Sipulit keräävät ravintoa alkukesällä, joten kasvit tarvitsevat kukinta-aikaan ja vähän sen jälkeen kastelua ja lannoitusta. Kukinnan jälkeen kuihtuneet kukat nipistetään poikki, varsi ja lehdet jätetään paikoilleen. lsokukallisista tulppaaneista poistetaan siemenkodat. Kasvit leikataan vasta lehtien ja kukkavarsien alkaessa kellastua.

Tavallisesti sipulit jätetään multaan koko kesäksi. Varmemmin ne kuitenkin säilyvät seuraavaan vuoteen, kun ne nostetaan maasta lehtien lakastuttua, sillä Suomen kesä on turhan kostea täydellistä lepokautta kaipaavalle tulppaanille. Sipulit puhdistetaan ja kuivataan viileässä ja ilmavassa paikassa ennen alkusyksyn uudelleenistutusta.

Monivuotiset sipulikasvit muodostavat tiheneviä mättäitä vuosien mittaan, joten kukkapenkki on syytä uudistaa viimeistään, kun kukinta ja kasvu on selvästi heikentynyt. Sipulit nostetaan maasta vasta varsien kuihtumisen jälkeen, irrotetaan toisistaan ja puhdistetaan. Yleensä sipulit istutetaan uudelleen samantien kunnostettuun kasvualustaan, mutta aikaisin tuleentuvat lajit kuivatetaan ennen syksyllä tapahtuvaa istutusta

Syksyn kukkasipuleilla kukkaloistoa kevääseen

Syksyn kukkasipulit multaan

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_23128.jpg
Potkua kompostoitumiseen
Hyvin toimiakseen komposti vaatii jätteen lisäksi sopivan seosaineen. Se pitää kompostin kuohkeana ja sitoo hajuja ja ylimääräistä kosteutta. Ravinneköyhää puutarhajätettä kompostoitaessa saattaa myös ravinnelisäys jätteen joukkoon olla tarpeen.
202310_83277.jpg
Pihasuunnitelman hinta
Pihasuunnitelman voi tehdä itse, mutta useat valitsevat pihasuunnittelun ammattilaisen auttamaan mieleisen pihan suunnittelussa. Suunnitelmaa tarvitaan riippumatta siitä, rakennetaanko piha omin voimin vai teetetäänkö työt viherrakentajalla.
202111_73540.jpg
Jättipoimulehti ja rusopajuangervo - uhka vai mahdollisuus?
Lukija kysyy: "Ajattelin istuttaa rusopajuangervo aidanteen eteen jättipoimulehtiä estämään ensin mainitun leviämistä. Onko se hyvä idea?"
20237_82612.jpg
Saako jäniksen syömän päärynäpuun pelastettua? Asiantuntija vastaa
Talvella jänis söi päärynäpuun rungon. Vaikka laitoin haavanhoitoaineen yms syötyyn kohtaan, ei yläpuoli selvinnyt. Nyt syödyn kohdan alapuolella on uusia vihreitä oksia. Saako tästä vielä päärynäpuun, vaikka päärunko on yläpuolelta kuollut?
20067_342.jpg
Elokuussa kerätään siemenet talteen
Puutarhaharrastajalle lisää ulottuvuutta harrastukseen tuo kasvien kasvattaminen itse siemenestä taimiksi. Loppukesällä onkin runsaasti kerättävissä siemensatoa puutarhasta. Perennojen siemeniä omista ja tuttavien istutuksista keräämällä pääsee kokeilemaan puutarhurin taitojaan.Siemenlisäyksen lopputuloksen yllätyksellisyys tuo harrastukseen uutta jännitystä. Siemenlisäyksen seurauksena saatava uusi taimi voi erota paljonkin perintötekijöiden sekoittuessa emokasvistaan. Luonnonkasvit ja ns. maatiaisperennat muuntelevat vähiten. Jalostetummat lajit ja lajikkeet muuntelevat runsaammin.
20148_40648.jpg
Katoilla vihertää - katso upeat kuvat!
Teksti: Johanna Vireaho Kuvat: Sari Tammikari Julkaistu Kodin Kuvalehti puutarhassa –lehdessä 2/2013

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton