• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tulppaanit puutarhassa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.04.2024
202312_83315.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Tulppaanien laji- ja lakikekirjosta löytyvät sopivat värisävyt jokaiseen puutarhaan. Tulppaanit viihtyvät parhaiten multavassa hieta- ja hiekkamaassa ja ne ovat parhaimmillaan laajoina ryhminä.

Tarhatulppaanien jaottelu

Varhain kukkivat tulppaanit:

  • Yksinkertaiset aikaiset tulppaanit kukkivat yleensä toukokuun alkupuolella. Ne ovat 30–40 cm korkeita ja vahvavartisia risteymiä.
  • Kerrannaiset aikaiset tulppaanit kukkivat kauemmin kuin yksinkertaiset aikaiset lajikkeet ja sopivat hyvin leikkokukiksi.

Keskivarhaiset tulppaanit:
Myöhään kukkivat tulppaanit:

  • Triumph-ryhmän tulppaanien munanmuotoiset nuput avautuvat yleensä toukokuun puolivälissä. Keskikorkea, hyvä leikkokukka.
  • Darwin-ryhmän tulppaanit ovat pääasiassa punaisia, keltaisia tai oransseja sekä ainakin 50 cm korkeita. Suuret kukat.
  • Yksinkertaiset myöhäiset tulppaanit kukkivat vasta kesän kynnyksellä. Perimältään sekalainen ryhmä.
  • Liljakukkaiset tulppaanit avautuvat myöhään keväällä. Teräväkärkiset terälehdet kääntyvät sivuille. Keskimäärin 55–65 korkeat liljatulppaanit kannattaa istuttaa harvaa, jotta kukkien muoto korostuu.
  • Crispa-ryhmä eli ripsureunatulppaanit kukkivat myöhään keväällä. Terälehtien yläreuna näyttää kuin siinä olisi kristallikiteitä.
  • Viridiflora-ryhmän tulppaaneilla on vihreä raita kukan ulkopuolella. Viherraitatulppaanit ovat melko matalia ja ne kukkivat loppukeväästä.
  • Rembrandt-tulppaanit
  • Papukaijatulppaanit kukkivat myöhään keväällä. Nuppuisina kukat muistuttavat muita tarhatulppaaneita, mutta terälehdet liuskoittuvat avautuessaa.
  • Kerrannaiset myöhäiset tulppaanit puhkeat kukkaan touko-kesäkuun vaihteessa.
<p data-block-key="uryn0">Triumftulppaani &#x27;Gavota&#x27; (Kuva: Adobe Stock)</p>
Triumftulppaani 'Gavota' (Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="ncyre">Vihreäraitatulppaani &#x27;Golden Artist&#x27; (Kuva: Adobe Stock)</p>
Vihreäraitatulppaani 'Golden Artist' (Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="aiumw">Papukaijatulppaani &#x27;Black Parrot&#x27; (Kuva: Adobe Stock)</p>
Papukaijatulppaani 'Black Parrot' (Kuva: Adobe Stock)

Kasvitieteelliset tulppaanit

Osa tulppaaneista kuuluu kasvitieteellisiin tulppaaneihin, sillä niiden ominaisuudet viittaavat luonnonlajeihin, joista ne polveutuvat. Ne ovat jalostamattomia, kestäviä ja melko vaatimattomia kasvupaikan suhteen. Niillä on tyypillisesti pienet kukat, ja ne leviävät hyvin muodostaen suuria kasvustoja, kukkien vuodesta toiseen.Yleisimpiä ovat:

  • Kaufmanniana-ryhmä ja T. kaufmannia eli lummetulppaanit saattavat kukkia jo huhtikuun lopussa. Noin 20 cm korkeissa, monivärisissä, jopa 25 cm kokoisissa kukissa on pyöreät terälehdet. Leveät lehdet jäävät maanpinnan tasoon.
  • Fosteriana-ryhmä (keisarintulppaani) ja T. fosteriana (tulitulppaani) tulppaaneilla on suuret kukat ja ne kukkivat yhtä varhain kuin Kaufmanniana-ryhmän lajikkeet.
  • Greigii-ryhmä (riikinkukkotulppaani) ja T. greigii (raitatulppaani) tulppaanit puhkeavat kukkaan hiukan myöhemmin kuin lummetulppaanit. Pilkullinen tai viirullinen lehdistö on leveä ja usein aaltoileva. Kukat ovat kapeat ja isohkot.
  • Metsätulppaanilla (T. sylvestris) on pienehköt, teräväkärkiset, keltaiset kukat. Tulppaaneista kestävin laji.
  • Monikukkaiset tulppaanit: Parvitulppaanin (T. tarda) sipulista nousee 2–7 ohutta vartta, joissa on tähtimäiset, keltaiset ja valkokärkiset kukat. Se kukkii huhti-toukokuussa ja 10–15 cm korkea kasvusto leviää sivusipuleista ja kylväytymällä. Terttutulppaanin (T. praestans) haarautuvaan varteen avautuuyleensä viisi oranssinpunaista kukkaa.
  • Kääpiötulppaanit
  • Muut luonnonlajit
<p data-block-key="q5122">Tulipa greigii &#x27;Mary Ann&#x27; (Kuva: Adobe Stock)</p>
Tulipa greigii 'Mary Ann' (Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="bgdnt">T. tarda (Kuva: Adobe Stock)</p>
T. tarda (Kuva: Adobe Stock)
Info

Info

Tiesitkö?
Tulppaanin nimi on käännösvirhe. Vuonna 1554 Itävällan lähettiläs O. G. de Busbecq oli matkalla Konstantinopolissa. Hänen oppaansa kertoi, että turkkilaisilla on tapana kiinnittää tulppaanin kukkia turbaanin reunaan, mutta de Busbecq luuli oppaan nimittävän kyseisiä kukkia turbaaniksi eli tülbandiksi.

Tulppaanien hoito

Sipulit keräävät ravintoa alkukesällä, joten kasvit tarvitsevat kukinta-aikaan ja vähän sen jälkeen kastelua ja lannoitusta. Kukinnan jälkeen kuihtuneet kukat nipistetään poikki, varsi ja lehdet jätetään paikoilleen. lsokukallisista tulppaaneista poistetaan siemenkodat. Kasvit leikataan vasta lehtien ja kukkavarsien alkaessa kellastua.

Tavallisesti sipulit jätetään multaan koko kesäksi. Varmemmin ne kuitenkin säilyvät seuraavaan vuoteen, kun ne nostetaan maasta lehtien lakastuttua, sillä Suomen kesä on turhan kostea täydellistä lepokautta kaipaavalle tulppaanille. Sipulit puhdistetaan ja kuivataan viileässä ja ilmavassa paikassa ennen alkusyksyn uudelleenistutusta.

Monivuotiset sipulikasvit muodostavat tiheneviä mättäitä vuosien mittaan, joten kukkapenkki on syytä uudistaa viimeistään, kun kukinta ja kasvu on selvästi heikentynyt. Sipulit nostetaan maasta vasta varsien kuihtumisen jälkeen, irrotetaan toisistaan ja puhdistetaan. Yleensä sipulit istutetaan uudelleen samantien kunnostettuun kasvualustaan, mutta aikaisin tuleentuvat lajit kuivatetaan ennen syksyllä tapahtuvaa istutusta

Syksyn kukkasipuleilla kukkaloistoa kevääseen

Syksyn kukkasipulit multaan

<p data-block-key="eluag">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
sipuli- ja mukulakasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20227_63088.jpg
Narsissi on helppohoitoinen sipulikukka
Tarun mukaan kaunis kreikkalaisnuorukainen Narkissos joi vettä vuoristolähteesta ja rakastui niin palavasti kuvajaiseensa, että edes nälkä ja väsymys eivät saaneet häntä poistumaan kuvansa äärestä. Narkissos riutui kuoliaaksi ja hänen ruumiinsa muuttui valkeaksi kukaksi, narsissiksi.
201910_60862.jpg
Allergikon joulumuistio
Joulu on pullollaan jouluperinteitä, jotka saattavat aiheuttaa herkemmille allergisia reaktioita. Mitä kaikkea sitten pitäisi ottaa huomioon, jotta joulu sujuisi mahdollisimman mukavasti – myös allergikon näkökulmasta? Tässä tulee laadittuna pieni listaus yleisimmistä allergiaoireita aiheuttavista asioista, joita suomalainen joulukoti ja jouluperinteet pitävät sisällään.Huomaathan että lista ei ole aukoton, vaan listan ulkopuolelta löytyy vielä monta mahdollisesti oireita aiheuttavia tuoksuja sekä ruoka-aineita. Muun muassa erilaiset suklaat saattavat sisältää pähkinää ja gluteenia, joten ole tarkkana lahjaostoksilla.
kolme eriväristä papunippua pöydällä
Alkusyksyn makunautinto: Kotimaiset pensaspavut ovat parhaimmillaan
Suomessa kotimaisia pensaspapuja on saatavilla vain lyhyen aikaa elokuun lopusta syyskuun alkuun, jolloin ne ovat parhaimmillaan. Vaikka pensaspavun viljelyala on melko pieni, niiden maku ja laatu erottuvat edukseen. Nämä lähes käsityönä tuotetut pavut kerätään huolellisesti käsin oikean kokoisina ja tasalaatuisina.
20075_4886.jpg
Toukokuun nimikkokasvit
Tuuhea ja rehevä ’Pohjan Neito’ on myös FinE-kasviToukokuun nimikkopensas’Pohjan Neito’on lumi-palloheiden (Viburnum opulus) kestävin lajike, joka pärjää hyvin menestymisvyöhykkeillä I–VII. Tästä syystä ’Pohjan Neito’ on valittu myös FinE-kasviksi. FinE-tittelin saa, kun kasvi on testien ja viljelykokemusten perusteella todettu ilmaston, tautien ja tuholaisten kestäväksi. Lisäksi FinE-kasvien täytyy olla helppohoitoisia ja näyttäviä koko kasvukauden ajan.Tuuhea ja rehevä ’Pohjan Neito’ kasvaa 2-4 metriä korkeaksi. Kesäkuussa täyteen mittaansa kehittyneet lumivalkoiset kukintopallot koostuvat tuoksuttomista ja siitepölyttömistä kukista. Pensaan isohkot, heleän vihreät lehdet muuttuvat syysauringossa helakanpunaisiksi.Kaikki lumipalloheisilajikkeet tarvitsevat tuoreen ja runsasravinteisen kasvualustan, jotta ne jaksavat kukkia kauan ja runsaasti. Auringon paahteisella ja kuivalla kasvupaikalla pensas altistuu hyönteisten tuhoille - etenkin heisinälvikäs syö helposti sen lehdet reikiä täyteen.
20082_8875.jpg
Puistot puhkeavat puhumaan pääkaupunkiseudulla
Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungit osallistuvat valtakunnallisen Vihervuoden 2008 viettoon esittelemällä Etelä-Suomen hiihtolomaviikosta, viikosta 8 alkaen vuoroviikoin yhden puistonsa. Yhteisen teeman VIIKON PUISTOT avulla halutaan auttaa asukkaita löytämään kaupungistaan kiinnostavia rakennettuja viheralueita ja puistoja. VIIKON PUISTOT kehottaa myös tutustumaan naapurikaupungin puistoihin.Samalla halutaan herättää asukkaiden kiinnostusta kaupunkien viheralueiden ja puistojen viihtyisyyteen sekä lisätä niiden käyttöä. Asukkaiden puistotietoutta ja kiintymystä puistoihin halutaan myös kasvattaa.Helmikuun 18. päivänä esittelyvuorossa ensimmäisenä on Helsingin Sinebrychoffin puisto. Vihervuoden päätökseen, marraskuun 14. päivään mennessä, esittelyvuoron on saanut 10 puistoa Espoosta, 18 Helsingistä ja 9 Vantaalta. Katso esite (pdf).
20232_80770.jpg
Äiti haluaa kukan - ja sen on oltava ruusu!
Kukat kuuluvat äitienpäivään. Biolanin toteuttama äitienpäivän kukkakysely kertoo, että 80 prosenttia äideistä haluaa ehdottomasti saada lahjaksi kukkia. Perinteinen ruusu on äitien kiistaton suosikki, mutta myös orkidea, pelargoni ja valkovuokko saavat kannatusta. Suomalaiset myös ostavat äitienpäivänä kukkia – 59 prosenttia ilmoittaa ostavansa kukkia aina äitienpäivänä. Oikealla hoidolla kukista riittää iloa pitkään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton