TAKAISIN

Vihannesten sadonkorjuu ja varastointi
Sadonkorjuun oikea ajankohta

Päivitetty: 7.10.2021
Syksyllä sato kypsyy - mutta milloin on oikea aika kerätä satoa? Vihannesten sadonkorjuun aika on silloin, kun ne ovat tuleentuneet. Jos hallanvaara uhkaa, niin tuleentumista on mahdollista nopeuttaa poistamalla naatisto. Ensimmäisten kylmien öiden jälkeen on nimittäin paras alkaa sadonkorjuuseen; pakkanen vahingoittaa suurta osaa vihanneksista niin, ettei niitä kannata varastoida. Huom! Sadonkorjuuta ei pidä tehdä sateella.
Kuva: PixabayKuva: Pixabay

Perunan nosto on ajankohtaisimmillaan, kun sen versot alkavat kellastua. Jos halla on pannut varret tai jos varsiin on tullut ruttoa, on potut nostettava pikaisesti. Nosto voi tapahtua kuokalla, perunannostokoneella tai kääntötalikolla. Ruton iskettyä ensin katkaistaan perunoiden varret, sillä rutto leviää nopeasti varsista mukuloihin. Vaikka ruttoa ei olisikaan, perunoiden varret on hyvä katkoa. Katkomisen jälkeen pottuja on hyvä pitää maassa vielä parisen viikkoa, sillä siinä ajassa pottujen kuoret vahvistuvat ja ne kestävät sitten nosto- ja varastointivaiheen paremmin. Jos taas varsia ei katkota ennen nostoa, noston jälkeen pottuja on hyvä pitää parisen viikkoa kuivassa ja lämpimässä, 14º-16ºC, kuoren korkkiutumisen estämiseksi ja säilyvyyden parantamiseksi.

Kuva: PixabayKuva: Pixabay
Porkkanaa on nostettu harvennuksen yhteydessä loppukesän ajan ja syksyn mittaan sen kuori vahvistuu. Talikko on hyvänä apuna porkkanoita maasta irrotettaessa. Juuripersilja nostetaan kuten porkkana. Retiisi ja retikka on maalta saatu jo pois ja säilyvät noin kuukauden nostamisesta Myös punajuuri on jo nostettu.

Jos kasvimaalla on endiiviä, sen kitkeryyttä saadaan lievennettyä peittämällä endiivimaa noin neljäksi viikoksi keppien varaan asetetulla muovilla. Tämän pimennyksen voi tehdä myös vähän myöhemmin, jolloin saadaan pidennettyä endiivin satokautta marraskuulle.

Kasvimaalla olevan vuonankaalin korjuuseen ei ole kiirettä. Se säilyy vielä lumenkin alla - ja jouluna siitä voi tehdä salaattia.

Pientä yöhallaa kestävät lehtiselleri, mangoldi sekä kurpitsa. Nämä korjataan talteen ennen suurempia pakkasia. Lehtiselleri ja mangoldi eivät säily kellarissa, vaan ne on pakastettava.

Valkosipuli alkaa osoittamaan tuleentumisen merkkejä, kun sen varret alkavat kellastua. Puna- ja keräkaalit kerätään ennen pakkasia. Kerien käsittely vaatii huolellisuutta. Kiinteät ja vahingoittumattomat kerät säilyvät parhaiten. Kerät saa parhaiten leikattua irti pitkällä ja vahvalla veitsellä. Myös palsternakka ja mukulaselleri säilyvät maassa pitkään ja ne voikin antaa olla siellä lähes maan routaantumiseen saakka. Ne saadaan parhaiten nostettua talikkoa apuna käyttäen. Mukulasellerin juuristo on voimakas ja syvällä. Juuret on lyhennettävä mukulaa vioittamatta – veitsellä. Mukulaan jätetään kiinni lehdentyngät. Myös punajuurikas ja lanttu kuuluvat niihin vihanneksiin, jotka nostetaan juuri ennen maan routaantumista.

Purjosipuli ei kärsi halloista, mutta routaantumista ennen se on otettava maasta. Se nostetaan talikolla, katkaistaan juuret ja lyhennetään lehdet.
Kuva: PixabayKuva: Pixabay

Varastointi

Vihannesvaraston siivous kannattaa suorittaa heti, kun kellari on tyhjentynyt. Sadonkorjuun alkaessa varaston lämpötilaa lasketaan pitämällä varaston ovea auki kylminä öinä.

Varastoinnin aikana vihannekset kuluttavat vararavintoaan hengittämiseen ja muuhun aineenvaihduntaan. Vihannesten pinnan kautta haihtuu myös koko ajan vettä. Kun varaston kosteus on suuri ja lämpötila alhainen, niin vihannekset säilyvät paremmin.

Suurin osa vihanneksista säilyy parhaiten 0 ºC:ssa. Perunan ideaali säilytyslämpötila on kuitenkin +4 ºC, joten usein muut vihannekset joutuvat tyytymään tähän lämpötilaan. Varaston ilmankosteus pitäisi olla 90 %. Aika ajoin varaston seiniä ja lattiaa kostuttamalla saadaan ilmankosteutta lisättyä.
sadonkorjuu

Kaipaatko lisää tietoa?

Puutarha.netin Kasvikortistossa on tietoa ja kuvia jo yli 1400 Suomessa viihtyvästä kasvilajista ja -lajikkeesta. Käytähän siis monipuolista ja ilmaista jäsenpalveluamme hyväksi!

Vihanneksista ja juureksista löydät myös lisää tietoa täältä.

Puutarha.netin Keskustelupalstallakin puhutaan paljon asiaa aiheesta ja sen vierestä. Tietoa ja kokemusta löytyy runsaasti myös käyttäjiltämme - lue ja osallistu rohkeasti keskusteluihin.