• Etusivu
  • Kasvillisuus

Vihannesten sadonkorjuu ja varastointi

Sadonkorjuun oikea ajankohta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 19.08.2013Päivitetty 07.10.2021
201911_61370.jpg

Kuva: Pixabay

Syksyllä sato kypsyy - mutta milloin on oikea aika kerätä satoa? Vihannesten sadonkorjuun aika on silloin, kun ne ovat tuleentuneet. Jos hallanvaara uhkaa, niin tuleentumista on mahdollista nopeuttaa poistamalla naatisto. Ensimmäisten kylmien öiden jälkeen on nimittäin paras alkaa sadonkorjuuseen; pakkanen vahingoittaa suurta osaa vihanneksista niin, ettei niitä kannata varastoida. Huom! Sadonkorjuuta ei pidä tehdä sateella.

Perunan nosto on ajankohtaisimmillaan, kun sen versot alkavat kellastua. Jos halla on pannut varret tai jos varsiin on tullut ruttoa, on potut nostettava pikaisesti. Nosto voi tapahtua kuokalla, perunannostokoneella tai kääntötalikolla. Ruton iskettyä ensin katkaistaan perunoiden varret, sillä rutto leviää nopeasti varsista mukuloihin. Vaikka ruttoa ei olisikaan, perunoiden varret on hyvä katkoa. Katkomisen jälkeen pottuja on hyvä pitää maassa vielä parisen viikkoa, sillä siinä ajassa pottujen kuoret vahvistuvat ja ne kestävät sitten nosto- ja varastointivaiheen paremmin. Jos taas varsia ei katkota ennen nostoa, noston jälkeen pottuja on hyvä pitää parisen viikkoa kuivassa ja lämpimässä, 14º-16ºC, kuoren korkkiutumisen estämiseksi ja säilyvyyden parantamiseksi.

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Porkkanaa on nostettu harvennuksen yhteydessä loppukesän ajan ja syksyn mittaan sen kuori vahvistuu. Talikko on hyvänä apuna porkkanoita maasta irrotettaessa. Juuripersilja nostetaan kuten porkkana. Retiisi ja retikka on maalta saatu jo pois ja säilyvät noin kuukauden nostamisesta Myös punajuuri on jo nostettu.

Jos kasvimaalla on endiiviä, sen kitkeryyttä saadaan lievennettyä peittämällä endiivimaa noin neljäksi viikoksi keppien varaan asetetulla muovilla. Tämän pimennyksen voi tehdä myös vähän myöhemmin, jolloin saadaan pidennettyä endiivin satokautta marraskuulle.

Kasvimaalla olevan vuonankaalin korjuuseen ei ole kiirettä. Se säilyy vielä lumenkin alla - ja jouluna siitä voi tehdä salaattia.

Pientä yöhallaa kestävät lehtiselleri, mangoldi sekä kurpitsa. Nämä korjataan talteen ennen suurempia pakkasia. Lehtiselleri ja mangoldi eivät säily kellarissa, vaan ne on pakastettava.

Valkosipuli alkaa osoittamaan tuleentumisen merkkejä, kun sen varret alkavat kellastua. Puna- ja keräkaalit kerätään ennen pakkasia. Kerien käsittely vaatii huolellisuutta. Kiinteät ja vahingoittumattomat kerät säilyvät parhaiten. Kerät saa parhaiten leikattua irti pitkällä ja vahvalla veitsellä. Myös palsternakka ja mukulaselleri säilyvät maassa pitkään ja ne voikin antaa olla siellä lähes maan routaantumiseen saakka. Ne saadaan parhaiten nostettua talikkoa apuna käyttäen. Mukulasellerin juuristo on voimakas ja syvällä. Juuret on lyhennettävä mukulaa vioittamatta – veitsellä. Mukulaan jätetään kiinni lehdentyngät. Myös punajuurikas ja lanttu kuuluvat niihin vihanneksiin, jotka nostetaan juuri ennen maan routaantumista.

Purjosipuli ei kärsi halloista, mutta routaantumista ennen se on otettava maasta. Se nostetaan talikolla, katkaistaan juuret ja lyhennetään lehdet.

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Varastointi

Vihannesvaraston siivous kannattaa suorittaa heti, kun kellari on tyhjentynyt. Sadonkorjuun alkaessa varaston lämpötilaa lasketaan pitämällä varaston ovea auki kylminä öinä.

Varastoinnin aikana vihannekset kuluttavat vararavintoaan hengittämiseen ja muuhun aineenvaihduntaan. Vihannesten pinnan kautta haihtuu myös koko ajan vettä. Kun varaston kosteus on suuri ja lämpötila alhainen, niin vihannekset säilyvät paremmin.

Suurin osa vihanneksista säilyy parhaiten 0 ºC:ssa. Perunan ideaali säilytyslämpötila on kuitenkin +4 ºC, joten usein muut vihannekset joutuvat tyytymään tähän lämpötilaan. Varaston ilmankosteus pitäisi olla 90 %. Aika ajoin varaston seiniä ja lattiaa kostuttamalla saadaan ilmankosteutta lisättyä.

20138_36001.jpg

Puutarha.netin Kasvikortistossa on tietoa ja kuvia jo yli 1400 Suomessa viihtyvästä kasvilajista ja -lajikkeesta. Käytähän siis monipuolista ja ilmaista jäsenpalveluamme hyväksi!

Vihanneksista ja juureksista löydät myös lisää tietoa täältä.

Puutarha.netin Keskustelupalstallakin puhutaan paljon asiaa aiheesta ja sen vierestä. Tietoa ja kokemusta löytyy runsaasti myös käyttäjiltämme - lue ja osallistu rohkeasti keskusteluihin.

Ohje

Ohje

Kaipaatko lisää tietoa?

Puutarha.netin Kasvikortistossa on tietoa ja kuvia jo yli 1400 Suomessa viihtyvästä kasvilajista ja -lajikkeesta. Käytähän siis monipuolista ja ilmaista jäsenpalveluamme hyväksi!

Vihanneksista ja juureksista löydät myös lisää tietoa täältä.

Puutarha.netin Keskustelupalstallakin puhutaan paljon asiaa aiheesta ja sen vierestä. Tietoa ja kokemusta löytyy runsaasti myös käyttäjiltämme - lue ja osallistu rohkeasti keskusteluihin.

Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi!
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
202211_79918.jpg
Päärynäpuu elossa vai kuollut? Asiantuntija vastaa
Istutin keväällä 2020 päärynäpuun pihallemme. Seuraavana keväänä näytti, että puu taisi kuolla talvella, mutta sitten se alkoikin kasvattaa alhaalta uutta oksaa. Nyt näyttää taas pahalta. Onkohan järkevä istuttaa uusi vai odotella vielä? Mietin vaan, että jos puu on vartettu, niin kasvaako minulla päärynän sijaan kohta joku pihlaja?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton