TAKAISIN

Auringonkukan kasvatus

Päivitetty: 27.7.2020
Suomessa auringonkukkaa käytetään siementen tuotantoon ja koristekasviksi. Muualla auringonkukan siemeniä käytetään ennen kaikkea hyvälaatuisen öljyn puristukseen, mutta Suomessa viljely on niin vähäistä, ettei kotimaista auringonkukkaöljyä ole mahdollista tuottaa.

Auringonkukkien kasvatusaika on melko pitkä. Kun siemenen istuttaa toukokuussa, auringonkukka tekee kukkansa heinä-elokuussa. Istuta siemenet siis ihan viimeistään kesäkuun alussa. Esikasvatus jouduttaa kukintaa. Huom! Siemeniä ei kannata esikasvattaa sisällä, koska varsi kasvaa liian nopeasti, ja siitä tulee liian heikko.

Auringonkukka kylvetään matalaan, 3-5 cm:n syvyyteen, kun öisin ei ole enää pakkasia (toukokuun paikkeilla). Siemenet kylvetään isoon astiaan tai suoraan ulos kasvupaikalleen. Astiaa voi sitten siirrellä aina aurinkoiseen paikkaan. Siemenet voi laittaa myös suoraan maahan, kunhan paikka on riittävän lämmin (itäminen tapahtuu maan ollessa yli 10 astetta lämmin). Kasvupaikaksi parhaiten soveltuu tasainen, helposti muokkautuva nopeasti lämpiävä rinne, johon vesi ei jää seisomaan (auringonkukan juuristo ei siedä seisovaa vettä). Maalajin suhteen auringonkukalle sopii mikä vain, mutta auringonkukan siemen itää nopeimmin hietaisessa maassa. Eloperäisen maan pH:n pitäisi olla vähintään 5,5 ja kivennäismaan 6,0.

Suojaa siemenistutukset ja pienet taimet aina öisin pakkasharsolla tai sanomalehdellä - tai nosta astia sisälle hallan uhatessa. Kun taimet ovat noin 20/30-senttisiä, ne voi siirtää maahan tai astioihinsa kasvamaan. Sopiva riviväli on 30-35 cm, taimiväli 20 cm. Juurineen ison kukan multapaakun halkaisija on vain noin 20 cm, joten se ei vaadi suurta tilaa. Muista tukea isoksi kasvavaa kukkaa ja huolehdi myös säännöllisestä kastelusta.

VINKKI: Kerää syksyllä siemenkodat talteen ja anna ne talvella linnuille - tai säästä kevään kylvöihin. Voit myös kerätä vaikka myslipussin siemeniä sivuun kevättä odottamaan. Säilytä siemenet kuivassa paikassa; vaikka paperipussissa.

Lue lisää

Lue auringonkukasta lisää Puutarha.netin Kasvikortistosta

Keskustelupalstalta löydät myös paljon asiaa ja kuvia auringonkukista