• Etusivu
  • Hoitotyöt

Auringonkukan kasvatus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.09.2013Päivitetty 24.03.2021
201912_61755.jpg

Suomessa auringonkukkaa käytetään siementen tuotantoon ja koristekasviksi. Muualla auringonkukan siemeniä käytetään ennen kaikkea hyvälaatuisen öljyn puristukseen, mutta Suomessa viljely on niin vähäistä, ettei kotimaista auringonkukkaöljyä ole mahdollista tuottaa.

Auringonkukkien kasvatusaika on melko pitkä. Kun siemenen kylvää toukokuussa, auringonkukka tekee kukkansa heinä-elokuussa. Kylvä siemenet siis ihan viimeistään kesäkuun alussa. Esikasvatus jouduttaa kukintaa. Huom! Siemeniä ei kannata esikasvattaa sisällä, koska varsi kasvaa liian nopeasti, ja siitä tulee liian heikko.

Auringonkukka kylvetään matalaan, 3-5 cm:n syvyyteen, kun öisin ei ole enää pakkasia (toukokuun paikkeilla). Siemenet kylvetään isoon astiaan tai suoraan ulos kasvupaikalleen. Astiaa voi sitten siirrellä aina aurinkoiseen paikkaan. Siemenet voi laittaa myös suoraan maahan, kunhan paikka on riittävän lämmin (itäminen tapahtuu maan ollessa yli 10 astetta lämmin). Kasvupaikaksi parhaiten soveltuu tasainen, helposti muokkautuva nopeasti lämpiävä rinne, johon vesi ei jää seisomaan (auringonkukan juuristo ei siedä seisovaa vettä). Maalajin suhteen auringonkukalle sopii mikä vain, mutta auringonkukan siemen itää nopeimmin hietaisessa maassa. Eloperäisen maan pH:n pitäisi olla vähintään 5,5 ja kivennäismaan 6,0.

Suojaa siemenistutukset ja pienet taimet aina öisin pakkasharsolla tai sanomalehdellä - tai nosta astia sisälle hallan uhatessa. Kun taimet ovat noin 20/30-senttisiä, ne voi siirtää maahan tai astioihinsa kasvamaan. Sopiva riviväli on 30-35 cm, taimiväli 20 cm. Juurineen ison kukan multapaakun halkaisija on vain noin 20 cm, joten se ei vaadi suurta tilaa. Muista tukea isoksi kasvavaa kukkaa ja huolehdi myös säännöllisestä kastelusta.

VINKKI: Kerää syksyllä siemenkodat talteen ja anna ne talvella linnuille - tai säästä kevään kylvöihin. Voit myös kerätä vaikka myslipussin siemeniä sivuun kevättä odottamaan. Säilytä siemenet kuivassa paikassa; vaikka paperipussissa.

201912_61756.jpg

Lue auringonkukasta lisää Puutarha.netin Kasvikortistosta

Keskustelupalstaltalöydät myös paljon asiaa ja kuvia auringonkukista

Ohje

Ohje

Lue lisää

Lue auringonkukasta lisää Puutarha.netin Kasvikortistosta

Keskustelupalstaltalöydät myös paljon asiaa ja kuvia auringonkukista

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton