• Etusivu
  • Hoitotyöt

Tuhkapensas on kestävä ja syksyllä värikäs

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.07.2018
20186_53634.jpg

Cotoneaster (Pixabay)

(Cotoneaster)

Tuhkapensaat kuuluvat ruusukasvien sukuun ja sen lajivalikoimasta löytyy useita luonnonvaraisia ja koristepensaanakin kasvatettavia lajeja. Tuhkapensaat ovat tavallisesti kesävihantia, piikittömiä pensaita. Lehdet kierteisesti, kukat kaksineuvoisia. Hedelmä syömäkelvoton, punainen tai musta luumarja. Tuhkapensaalla on usein laaja juuristo - ja upean näyttävä syysväritys!

Tuhkapensasta lisätään yleensä pistokkaista, taivukkaista tai vesoista, mutta siemenlisäyskin onnistuu. Uloskylvettäessä siemen kuitenkin itää vasta toisena kasvukautenaan (tarvitsee sekä lämpö- että kylmäkäsittelyn).

Suomessa tavataan noin 15 eri tuhkapensaslajia. Puutarhoissamme tutuimmat niistä ovat euroopan-, kiilto-, suikero- ja sulkatuhkapensas. Alla lyhyesti tietoa näistä lajeista.

Lue lisää Puutarha.netin Kasvikortistosta. Kasvikorteissa näet myös kuvia!

Info

Info

Tuhkapensaista tutuimmat:

Euroopantuhkapensas eli "kalliotuhkapensas" (Cotoneaster integerrimus)

Melko nopeakasvuinen ja tuulta sietävä pensas, joka sopii niin aidanteisiin kuin suojapensaaksikin. Laaja juuristo sitoo myös maan tiukasti.

Korkeus: 100–150 cm.
Lehdistö: Himmeän vihreä, syysväri keltainen–punainen
. Kukinta: Lähes huomaamattomat vaaleat kukat alkukesällä.
Marjat: Kypsinä punaiset marjat ovat syömäkelvottomat.
Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo; alusta kuiva–tuore, keskiravinteinen ja läpäisevä.
Vyöhykkeet: I–VI.
Taimiväli: 70 cm.
Leikkaus: Vanhat yksittäispensaat nuorennetaan mieluiten harventamalla varhain keväällä, mutta aidat uusitaan alasleikkaamalla.

Info

Info

Kiiltotuhkapensas (Cotoneaster lucidus)

Aitakasvina suosittu laji, joka on kauneimmillaan ruskan värjättyä kiiltävät lehdet oranssinpunaisiksi. Melko nopeakasvuinen, keskikorkea pensas sopii aidanteisiin ja suojapensaikoksi. Laaja juuristo sitoo maan tiukasti.

Korkeus: 150–200 cm.
Lehdistö: Kiiltävä, tummanvihreä, syysväri upean keltainen–punainen.
Kukinta: Lähes huomaamattomat vaaleat kukat alkukesällä.
Marjat: Kypsinä mustat marjat ovat syömäkelvottomat.
Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo; alusta kuiva–tuore, keskiravinteinen ja läpäisevä.
Vyöhykkeet: I–V.
Taimiväli: 70 cm.
Leikkaus: Vanhat yksittäispensaat nuorennetaan mieluiten harventamalla varhain keväällä, mutta aidat uusitaan alasleikkaamalla.

Info

Info

Suikerotuhkapensas (Cotoneaster dammeri)

Ainavihannan suikerotuhkapensaan pitkät maanmyötäiset versot juurtuvat nivelistään. Leveä ja matala pensas sopii maanpeittäjäksi esimerkiksi rinteeseen ja korkeampien pensaiden etureunaan.

Korkeus: 15 cm.
Lehdistö: Pienet, tummanvihreät lehdet talvehtivat kunnolla tuulensuojaisilla ja lumen peittoon jäävillä alueilla.
Kukinta: Pikkuruiset valkoiset kukat avautuvat kesäkuun puolivälissä.
Marjat: Loppukesällä kypsyvät punaiset, syömäkelvottomat marjat säilyvät pitkälle talveen.
Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo; alusta kuiva–tuore, keskiravinteinen ja läpäisevä.
Vyöhykkeet: (I–II).
Taimiväli: 70 cm.
Leikkaus: kuolleita oksia joudutaan poistamaan joka kevät – alasleikkausta ei suositella

Info

Info

Sulkatuhkapensas (Cotoneaster horizontalis)

Laji on saanut nimensä erityisen kauniin, sulkamaisesti haaroittuvan oksistonsa ansiosta. Pensaasta tulee noin metrin leveä. Se sopii maanpeittäjäksi esimerkiksi rinteeseen ja korkeampien pensaiden etureunaan.

Korkeus: 20 cm.
Lehdistö: Kesävihanta sulkatuhkapensas varistaa lehtensä syksyllä.
Kukinta: Pikkuruiset valkoiset kukat avautuvat kesäkuun puolivälissä.
Marjat: Punaiset, syömäkelvottomat marjat jäävät koristamaan kasvustoa lehtien varistua syksyllä.
Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo; alusta kuiva–tuore, keskiravinteinen ja läpäisevä.
Vyöhykkeet: (I–II).
Taimiväli: 70 cm.
Leikkaus: kuolleita oksia joudutaan poistamaan joka kevät – alasleikkausta ei suositella.

Lue tuhkapensaista lisää Puutarha.netin Kasvikortistosta - sieltä löytyy tietoa myös yli 1400 muusta Suomessa menestyvästä kasvilajista ja -lajikkeesta!

Hoitotyöt
kylpyhuone
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20224_77604.jpg
Milla Alftanin kylpyhuoneessa jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu
Sisustussuunnittelija Milla Alftan rakennutti kakkoskotinsa Hämeen sydämeen, keskelle kauneinta luontoa. Suurista ikkunoista maisema tulvii myös kodin kylpyhuoneeseen, jossa huippuunsa hiottu käytännöllisyys ja monipuolinen toiminnallisuus yhdistyvät saumattomasti ylelliseen ja luonnon inspiroimaan tyyliin.
20206_65284.jpg
Tuusulan messukotien ihanat kylpyhuoneet - löydä ajankohtaisen inspiroivat ideat
Luonnollista puunväriä, suurikokoisia laattoja ja särmikkään mustia yksityiskohtia nähdään tänä vuonna monien uusien asuntomessukotien kylpyhuoneissa. Useaan Tuusulan messukohteeseen on valittu myös laadukkaita kotimaisia tuotteita, kuten ainutlaatuisella designilla ihastuttavia Vieser-kaivonkansia.
201811_55290.jpg
Kylpyhuoneen hyvä valaistus vaikuttaa moneen asiaan
Monessa kodissa kylpyhuone on paikka, jossa talon naisväki viettää aikaansa ja meikkaa. Tästä syystä kylpyhuoneen valaistukseen kannattaa kiinnittää erityishuomiota. Oikeanlainen valaistus nimittäin vaikuttaa suuresti meikkauksen lopputulokseen.
20228_79341.jpg
7 parasta säilytysideaa kylpyhuoneeseen
Tyylikkäät, käytännölliset ja tilaa säästävät säilytysratkaisut tekevät arjesta sujuvaa ja pitävät kylpyhuoneen yleisilmeen siistinä. Inspiroidu IDOn tuotevinkeistä, joilla voit tehdä säilytyksestä entistä kauniimpaa ja toimivampaa.
20216_71187.jpg
Osallistu mökkiäänestykseen - voit voittaa Oraksen mökkihanan!
Kesä on monelle suomalaiselle se vuoden kohokohta. Auringonlämpö hellii talven jäljiltä ja voi rauhassa viettää aikaa perheen kesken esimerkiksi mökillä. Miten ihanaa onkaan valmistaa ruokaa ulkosalla ja vielä nauttia siitä kesätuulen vienossa huminassa ja hyvässä seurassa. Mikään ei estä nauttimasta mökin rauhasta ja tunnelmasta myös syksyllä.
200610_519.jpg
Viikolla 41 vietetään punajuuriviikkoa
Punajuuri on lunastanut jo paikkansa ruoka-ammattilaisten sydämissä inspiroivana raaka-aineena. Trendikkääksikin punajuurta voi kutsua!Nyt tämän voimajuuren soisi löytävän tiensä aivan uudella tavalla myös kotikeittiöihin. Punajuuren puolesta puhuvat upea aromi, vahva väri ja monikäyttöisyys.Punajuuri on herkkua kautta koko vuoden. Sokerijuurikkaan serkkuna se on maultaan miellyttävän makea ja syksyllä erityisen mehevä. Kasvisten viiden värin kartalla punajuuri sijoittuu sinisen ja purppuran ryhmään, jossa ei kovaa tungosta olekaan. Väri kertoo tärkeistä bioaktiivisista aineista, jotka toimivat elimistön suoja-aineina.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton