TAKAISIN

Miltä puutarhasi näyttää talvella?

Julkaistu: 20.11.2017

Kylmenevät ilmat ja lyhenevät päivät sekä tuuli, sade ja lumi ajavat ahkerimmatkin kotipuutarhurit talven tullen sisätiloihin. Kuluneen puutarhakauden muistot ja mielikuvat ovat vielä tuoreena muistissa, joten niitä kannattaa nyt hyödyntää. Talvi on hyvää aikaa suunnitella omaa puutarhaa ja miettiä tulevan kasvukauden projekteja ja hankintoja.

Puutarha.netin valikosta löytyy tietoa pihan suunnittelusta, rakentamisesta ja eri vaihtoehdoista - sekä tietenkin kasveista!

Talven hiljaisina hetkinä kannattaa hyödyntää Puutarha.netin Jäsenpalveluita. Esimerkiksi Keskustelupalstalta löytyy mukavaa luettavaa ja samanhenkistä seuraa miltei vuorokaudenajasta riippumatta!

Talvinen iltaruskoTalvinen iltarusko

Talvista maisemaa kannattaa katsella tarkemmin. Miltä puutarhasi näyttää lehdettömänä ja lumen peittäessä maan? Onko jokin näkymä talvisaikaan turhan avoin - tai jokin kohta turhan tyhjä? Valkoinen lumi antaa myös erilaisen taustan kasveille kuin vaikkapa vihreä nurmikko. Talvella myös valo näyttäytyy kylmässä ja valkoisessa ympäristössä toisin kuin kesän vehreydessä. Auringonlaskun aikaan näkymät voivat olla henkeä salpaavia...

Lumi korostaa kasvien muotoja. Kuvitelkaapa vaikka peikonpähkinän käkkäräiset oksat, leikattujen pensasaitojen säännönmukaiset linjat tai muiden muotoonleikattujen pensaiden/puiden talviset risupallot. Lumi saa eri sävyiset ja muotoiset rungot, kaarnat ja oksankulmat erottumaan edukseen.

Lumi nostaa myös ikivihreät kasvit paremmin esille. Havupuut tuovat väriä ja runsautta lumiseen ja lehdettömään puutarhaan. Kasvivalinnoilla voi siis vaikuttaa paljonkin tilan tunnelmaan.

Kasvikortistosta löytyy tietoa ja kuvia yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvilajista ja lajikkeesta!

Talvella korostuvat muodot, värit ja pinnatTalvella korostuvat muodot, värit ja pinnat

Miltä puutarha näyttää ikkunasta katsottuna?

Oletko huomannut, kuinka ikkunoista avautuva näkymä vaikuttaa koko kodin sisätilojen tunnelmaan? Luonnollisesti kasvillisuuden määrä ja laatu vaikuttaa myös sisätiloihin tulevan valon määrään ja laatuun. Mitä siis näet ikkunoistasi? Pysähtyykö katseesi heti ikkunan edessä olevaan rakennelmaan tai puuhun vai avautuuko puutarha avoimemmin eteesi? Tuleeko valo esteettä huoneeseen vai siivilöityykö se kasvillisuuden läpi? Onko näkymä ratkaisevasti erilainen kesällä kuin talvella?

Katso ikkunoistasi avautuvaa näkymää ja mieti miten voisit sitä parantaa. Jos joudut vaikkapa verhoilla peittämään suoran näkyvyyden vilkaalle autotielle, niin ympärivuotisen näkösuojan saisit suunnittelemalla sen peitoksi ikivihreitä havupensaita sisältävän pensasryhmän. Ruokailu- ja oleskelutilan ikkunoista olisi ehkä kiva nähdä avarammin puutarhaan, jolloin ikkunanäkymän kannattaisi jättää avoimemmaksi. Kylpyhuoneen ikkunasta voisi taas avautua vehreä viidakko, jossa keväisin kukkivat sipulikukat ja valkovuokot.
Myös puutarhan yksityiskohtia suunniteltaessa ja niiden sijoituspaikkoja mietittäessä kannattaa ikkunanäkymät ottaa huomioon. Sisätiloista tulee yllättävän usein katsottua ulos; miellyttävä näkymä rauhoittaa ja todellakin vaikuttaa myös sisätilojen viihtyvyyteen ja koko kodin tunnelmaan. Äänimaailmaakaan ei sovi unohtaa; tuuletusikkunasta kantautuva suihkulähteen solina ja linnunlaulu saavat unohtamaan arjen kiireet.

Tunnelmaan vaikutat myös valaistuksella

Käytön mukavuuden sekä turvallisuuden lisäksi valaistuksella voit vaikuttaa myös puutarhan tunnelmaan. Tunnelmaan voit vaikuttaa valaisimen tyylin sekä valon määrän, laadun sekä sijainnin avulla. Pihavalaisimet ovat näkyvillä ympäri vuoden, joten ristiriidassa muun ympäristön kanssa oleva, rikkinäinen tai vaikka vinossa oleva valaisin pistää oitis silmään romuttaen kenties viehättävän pihan tunnelman.

Välttämättömien kulkureittien sekä sisääntulojen ohella kannattaa pohtia, voisiko valaistuksen avulla tuoda esille jonkin yksityiskohdan; esimerkiksi puun, kiven tai vaikka talon julkisivun. Tällainen lisävalaistus toisi syvyyttä ja mielenkiintoa puutarhan pimeään aikaan.

Lue lisää ulkovalaistuksesta
 

Korosta yksityiskohtia valaisemallaKorosta yksityiskohtia valaisemalla
Valaistus luo tunnelmaaValaistus luo tunnelmaa

Jäästä ja lumesta

Talvella voi nauttia tekemisen ilosta vaikkapa lasten kanssa ja piristää samalla puutarhaa. Erilaiset jää- ja lumilyhdyt tuikkivat kauniisti pimeässä, lumiukot ja muut hahmot piristävät ja puihin ripustetut jääkoristeet säihkyvät vähäisessäkin päivänvalossa! Lyhdyillä, ulkotulilla ja tuikuilla voit myös tuoda valoa pimeään, mutta sijoita ne aina palamattomalle alustalle - äläkä jätä niitä valvomatta.

Lintujen ruokinta ja niiden seuraaminen on myös talvista huvia. Puutarhassa voi öiseen aikaan käydä myös metsän eläimiä ja lintuja; tunnistatko sinä pihavieraasi? Entä lumijälkien perusteella?

Talvinenkin puutarha on täynnä elämää!Talvinenkin puutarha on täynnä elämää!

Hyödynnä asiantuntijoiden osaaminen

Jos arvostat omaa puutarhaa, mutta taidot tai ideat eivät riitä sen suunnitteluun tai rakentamiseen, niin kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä alan ammattilaisiin. Satsaus asiantuntijoihin säästää turhilta kokeiluilta ja niistä aiheutuvilta kuluilta - ja lopputulos on varmasti laadukas, aikaa ja kulutusta kestävä sekä silmää miellyttävä. Juuri nyt, ennen kevään ruuhkia, onkin hyvä hetki ottaa yhteyttä niin valaistuksen kuin pihansuunnittelunkin ammattilaisiin!

Apua pihan suunnitteluun ja/tai toteutukseen saat via Garden Oy:stä

Palveluhakemistosta löydät alueesi yrittäjät
 

Onko puutarhasi sopusoinnussa rakennuksen kanssa?Onko puutarhasi sopusoinnussa rakennuksen kanssa?

Lähetä kuva tai kerro puutarhasi talvisesta näkymästä!

Oletko ottanut kauniin kuvan talvisesta puutarhasta - jaa se kanssamme! Lähetä kuva Puutarha.netin päätoimittajalle Saija Rimpelälle (saija.rimpela@puutarha.net), niin liitetään se vaikka tämän artikkelin jatkoksi. Voit myös sanoin kuvailla puutarhasi talvista maisemaa tai miellyttävää yksityiskohtaa...