• Etusivu
  • Kasvillisuus

Limoviikuna on kodin tuttu fiikus

Tiina Painokallio
Päivitetty 17.05.2025
20238_79744.jpg

Limoviikuna (Kuva: Adobe Stock)

Limoviikuna on viikunoiden (Ficus) sukuun kuuluva laji, joka kasvaa luonnonvaraisena Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa sekä Pohjois-Australiassa. Limoviikuna on myös suosittu koristekasvi, josta on jalostettu runsaasti erilaisia lajikkeita. Limoviikunaa on kasvatettu huonekasvina jo lähes parisataa vuotta. Se on lähtöisin Intiasta. Limoviikuna muistuttaa hieman kotoista koivuamme tuuheine ja siroine lehtineen.

Limoviikunan kasvupaikka ja hoito

Limoviikuna pitää suorasta auringonvalosta, joten se kannattaa sijoittaa valoisaan paikkaan. Hajavalo toki riittää, mutta ainakin talvikautena se kannattaa sijoittaa suoraan auringonvaloon. Limoviikuna sietää myös varjoa, mutta valon vähäisyyden vuoksi se saattaa tiputtaa lehtiä. Kasvi saattaa tiputtaa lehtiään myös valaistusolosuhteiden muuttuessa esimerkiksi siirtämisen vuoksi, mutta limoviikuna kasvattaa lehtensä takaisin viimeistään kevään ja uuden kasvukauden myötä.

Kasvukaudella limoviikunaa kastellaan kohtuullisesti ja säännöllisesti. Kastelu noin viikon välein niin, että pintamulta on ehtinyt kuivahtaa. Talven lepokaudella kastelukertoja voi harventaa. Kasvukaudella limoviikunaa lannoitetaan muutaman viikon välein, mutta talvikaudella kasvi pärjää kokonaan ilman lannoitusta. Limoviikuna pitää kuitenkin sumuttamisesta, joten sitä kannattaa tehdä kasville talvellakin suhteellisen usein.

Kesäisin limoviikuna viihtyy parhaiten normaalissa huoneenlämmössä. Talvikautena kasvi pitää hieman matalammasta, hieman 20 asteen alapuolella olevasta lämpötilasta (pärjää myös normaalissa huoneenlämmössä).

Huonekasvinakin limoviikuna voi kasvaa liian suureksi, jolloin se tarvitsee leikkaamista. Limoviikuna viihtyy myös melko pienessä ruukussa.

<p data-block-key="xcno0">Limoviikunan kirjavalehtinen muoto (Ficus benjamina variegata) (Kuva: Adobe Stock)</p>
Limoviikunan kirjavalehtinen muoto (Ficus benjamina variegata) (Kuva: Adobe Stock)

Voit lisätä limoviikunaa pistokkaista

Keväällä, kasvukauden alussa limoviikunasta voi ottaa 10–15 cm:n pituisia latvapistokkaita. Pistokkaat voi juurruttaa aluksi vedessä, mutta myös suoraan multaan juurruttamisen pitäisi onnistua – ainakin seuraavien vinkkien mukaan toimimalla:

  • Pistokas juurtuu paremmin, jos sen alaosan 12 mm on vaaleanruskeaa ja puutunutta.
  • Jotta kumivuoto ei tuki pistokkaan tyveä, alimman kolmanneksen lehdet poistetaan ja pistokkaat pidetään vedessä 30 minuutin ajan ennen multaan pistämistä.
  • Juurrutushormoni auttaa. Ravistele vesi ensin hyvin pois ja kastele pistokkaan leikkauspinta juurrutushormoniin.
  • Pistokkaat pannaan kylvömultaan, suojataan muovipussilla ja pidetään valoisassa paikassa, ei kuitenkaan suorassa auringossa.
Ohje

Ohje

Allergisille varoitus!

Limoviikuna on yksi eniten allergiaoireita aiheuttavista huonekasveista. Jos perheessä on allergikkoja tai astmaatikkoja, kannattaa limoviikunan hankkimista harkita huolella. Vaikka allergiaherkkyyttä ei olisikaan, niin maitiaisnesteen kanssa kosketuksiin joutuneet kohdat kannattaa pestä huolella.

Tutustu myös muihin fiikuksiin

Puutarha.netin Keskustelupalsta löytyy oma viestiketjunsa limoviikunalle, lyyraviikunalle, kääpiököynnösviikunalle (vesifiikus). Lisäksi viestiketju kaikille fiikuksille yhteisesti.

Katso Ficus-suvun edustajat Kasvikortistossa

<p data-block-key="e80sz">Pilleriviikuna (Kuva: Adobe Stock)</p>
Pilleriviikuna (Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="4a248">Lyyraviikuna (Kuva: Adobe Stock)</p>
Lyyraviikuna (Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
käsin piirretty pihasuunnitelma
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20239_77095.jpg
Milloin pionin voi jakaa?
Haluaisitko siirtää pionista osan toisaalle, ottaa mukaan muutossa tai antaa alun kaverille? Miten toimia pionia liikaa rasittamatta?Pionit ovat puutarhan näyttäviä kaunottaria, jotka arvostavat kasvurauhaa eivätkä pidä siirtelystä. Ne viihtyvät samalla kasvupaikalla jopa vuosikymmeniä. Joskus on kuitenkin tarvetta pionin siirtämiselle tai jakamiselle. Myös vanhan kasvuston jakaminen voi piristää iäkästä pionia ja lisätä sen kukintaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton