TAKAISIN

Limoviikuna - kodin tuttu fiikus

Päivitetty: 17.10.2022

(Ficus benjamina)

Limoviikuna on viikunoiden (Ficus) sukuun kuuluva laji, joka kasvaa luonnonvaraisena Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa sekä Pohjois-Australiassa. Limoviikuna on myös suosittu koristekasvi, josta on jalostettu runsaasti erilaisia lajikkeita. Limoviikunaa on kasvatettu huonekasvina jo lähes parisataa vuotta. Se on lähtöisin Intiasta. Limoviikuna muistuttaa hieman kotoista koivuamme tuuheine ja siroine lehtineen.

Keskustelupalstan limoviikuna-ketju - lue ja kommentoi.

LimoviikunaLimoviikuna

Limoviikunan kasvupaikka ja hoito

Limoviikunan kirjavalehtinen muoto (Ficus benjamina variegata).
Huonekasvinakin limoviikuna voi kasvaa liian suureksi, jolloin se tarvitsee leikkaamista. Limoviikuna viihtyy myös melko pienessä ruukussa.Limoviikunan kirjavalehtinen muoto (Ficus benjamina variegata). Huonekasvinakin limoviikuna voi kasvaa liian suureksi, jolloin se tarvitsee leikkaamista. Limoviikuna viihtyy myös melko pienessä ruukussa.
Limoviikuna pitää suorasta auringonvalosta, joten se kannattaa sijoittaa valoisaan paikkaan. Hajavalo toki riittää, mutta ainakin talvikautena se kannattaa sijoittaa suoraan auringonvaloon. Limoviikuna sietää myös varjoa, mutta valon vähäisyyden vuoksi se saattaa tiputtaa lehtiä. Kasvi saattaa tiputtaa lehtiään myös valaistusolosuhteiden muuttuessa esimerkiksi siirtämisen vuoksi, mutta limoviikuna kasvattaa lehtensä takaisin viimeistään kevään ja uuden kasvukauden myötä.

Kasvukaudella limoviikunaa kastellaan kohtuullisesti ja säännöllisesti. Kastelu noin viikon välein niin, että pintamulta on ehtinyt kuivahtaa. Talven lepokaudella kastelukertoja voi harventaa. Kasvukaudella limoviikunaa lannoitetaan muutaman viikon välein, mutta talvikaudella kasvi pärjää kokonaan ilman lannoitusta. Limoviikuna pitää kuitenkin sumuttamisesta, joten sitä kannattaa tehdä kasville talvellakin suhteellisen usein.

Kesäisin limoviikuna viihtyy parhaiten normaalissa huoneenlämmössä. Talvikautena kasvi pitää hieman matalammasta, hieman 20 asteen alapuolella olevasta lämpötilasta (pärjää myös normaalissa huoneenlämmössä).

Voit lisätä limoviikunaa pistokkaista

Keväällä, kasvukauden alussa limoviikunasta voi ottaa 10-15 cm:n pituisia latvapistokkaita. Pistokkaat voi juurruttaa aluksi vedessä, mutta myös suoraan multaan juurruttamisen pitäisi onnistua - ainakin seuraavien vinkkien mukaan toimimalla:

- Pistokas juurtuu paremmin, jos sen alaosan 12 mm on vaaleanruskeaa ja puutunutta.
- Jotta kumivuoto ei tuki pistokkaan tyveä, alimman kolmanneksen lehdet poistetaan ja pistokkaat pidetään vedessä 30 minuutin ajan ennen multaan pistämistä.
- Juurrutushormoni auttaa. Ravistele vesi ensin hyvin pois ja kastele pistokkaan leikkauspinta juurrutushormoniin.
- Pistokkaat pannaan kylvömultaan, suojataan muovipussilla ja pidetään valoisassa paikassa, ei kuitenkaan suorassa auringossa.

Allergisille varoitus!

Limoviikuna on yksi eniten allergiaoireita aiheuttavista huonekasveista. Jos perheessä on allergikkoja tai astmaatikkoja, kannattaa limoviikunan hankkimista harkita huolella. Vaikka allergiaherkkyyttä ei olisikaan, niin maitiaisnesteen kanssa kosketuksiin joutuneet kohdat kannattaa pestä huolella.

Tutustu myös muihin fiikuksiin

Puutarha.netin Keskustelupalsta löytyy oma viestiketjunsa limoviikunalle, lyyraviikunalle, kääpiököynnösviikunalle (vesifiikus). Lisäksi viestiketju kaikille fiikuksille yhteisesti.

Katso Ficus-suvun edustajat Kasvikortistossa

Lyyraviikuna sekä läheltä ja kaukaa pilleriviikuna.Lyyraviikuna sekä läheltä ja kaukaa pilleriviikuna.