TAKAISIN

Jukkapalmu, kiiltojukka, yuccapalmu

Julkaistu: 21.10.2017

(Yucca elephantipes)

Huonekasvina tuttu jukkapalmu on nykyisin Yucca-suvun suosituimpia kasveja. Sisätiloissa kasvaessaan se on puumainen pensas, jonka varsi on suomuinen ja ruskea. Rungon alaosassa on usein norsun jalkaa muistuttava patti. Lehdet kasvavat puun varren päässä, ja ovat nahkeita, karkeareunaisia, pehmeäkärkisiä sekä väriltään tummanvihreitä.

Jukkapalmu on eteläamerikkalainen, kuivilta alueilta kotoisin oleva kasvi - ja se kasvaa luonnossa jopa kymmenmetriseksi. Jukkapalmun kukka on muuten El Salvadorin kansalliskukka!

Jukkapalmusta lisää Puutarha.netin Kasvikortistossa

Jukkapalmun kasvatus ja hoito:

Jukkapalmu sopii niin kotiin kuin toimistollekin.Jukkapalmu sopii niin kotiin kuin toimistollekin.
Jukkapalmu on hyvin helppohoitoinen kasvi, jonka ainoa perusvaatimus on riittävä valon saanti. Parhaiten se viihtyykin avoimella ja valoisalla paikalla, itä- tai länsi-ikkunalla. Se menestyy myös varjoisammassa paikassa, jolloin lehtien väri vaalenee ja varsi pidentyy.

Jukkapalmulle annetaan aina kerrallaan reilusti vettä - ja mullan annetaan kuivahtaa hyvin ennen seuraavaa kastelua. Talvella kastellaan hieman niukemmin. Älä anna kuitenkaan kuivua liikaa. Tavallisemmin jukka tosin kuolee liialliseen kasteluun, kuin kuivuuteen. Maaliskuusta syyskuuhun jukkapalmua lannoitetaan parin, kolmen viikon välein; talviaikana lannoitus ei ole tarpeen.

Jukkapalmu viihtyy normaalissa huoneenlämmössä koko vuoden, mutta voidaan talven ajaksi sijoittaa myös viileäpään paikkaan. Kasvin alimpien lehtien kuoleminen on täysin normaalia. Täysin kellastuneet lehdet poistetaan leikkaamalla ne poikki läheltä runkoa.

Jukkapalmu voi hyvin hoidettuna kukkia, jolloin se kasvattaa vartensa päästä valkoisen tai hieman kermanvärisen kukinnon.

Leikkaus ja lisäys:

Mikäli jukkapalmusi on päässyt venahtamaan liian pitkäksi, niin kasvukauden alkupuolella on hyvä aika lyhentää sitä. Leikkaamalla jukkapalmusta tulee myös pensasmaisempi - ja samalla saa hyvää pistokasmateriaalia! Jukkapalmua voidaan siis lisätä jakamalla, latvapistokkaista, sivuversoista tai vähintään 10 cm:n mittaisista varren palasista.

Jukkavinkit:

- Jukka saattaa sairastua liian kuumalla ja varjoisalla paikalla.

- Alempien lehtien kellastuminen ja kuoleminen on lajille normaalia varren pidentyessä ja uusien lehtien kasvaessa päästä.

- Ruskeat lehdenkärjet johtuvat kasvualustan liiallisesta suolapitoisuudesta, eli usein vääränlaisesta ravitsemisesta.

- Jukkapalmu viihtyy kesällä myös ulkona suojaisessa paikassa; vaikka eteläterassilla osana isompaa kukkaistutusta!

Lue lisää...
Puutarha.netin Keskustelupalstalla puhutaan jukkapalmusta...

Jukkapalmusta lisää Puutarha.netin Kasvikortistossa