TAKAISIN

Jukka on suosittu huonekasvi

Päivitetty: 24.4.2023
Jukka on eteläamerikkalainen, kuivilta alueilta kotoisin oleva kasvi, joka kasvaa kotiseudullaan jopa 14 metrin korkuiseksi. Viherkasvina myytävät jukat ovat alun perin katkaistuja rungon kappaleita. Runko ei enää kasva korkeutta istuttamisen jälkeen, vain latvassa olevat lehtiruusukkeet kasvavat. Hinta määräytyykin rungon pituuden ja lehtiruusukkeiden määrän mukaan.
JukkapalmuJukkapalmu
Jukka on näyttävä niin yksittäiskasvina kuin ryhmässäkin. Tuuhean lehtiruusukkeen soukan miekkamaiset lehdet ovat melko jäykät.

Isojukka (Y. aloifolia) on huonekasveista tavallisin lajike ja sitä pidetään kauneimpana noin 40 lajista. 'Quadricolor' ja 'Tricolor' ovat kirjavalehtiset lajikkeet.

Kiiltojukka (Y. elephantipes) nousi suosituimmaksi huonekasviksi 1970-luvulla, jolloin se tuli markkinoille ensimmäisen kerran. Kiiltojukka on erittäin kestävä viherkasvi, joka elää hyvin vanhaksi. Se saattaa kukkiakin, mutta se on Suomen oloissa harvinaista.

Jukan kasvatus ja hoito

Jukkapalmu on hyvin helppohoitoinen kasvi, jonka ainoa perusvaatimus on riittävä valon saanti. Parhaiten se viihtyykin avoimella ja valoisalla paikalla itä- tai länsi-ikkunalla. Se menestyy myös varjoisammassa paikassa, joskin lehtien väri vaalenee ja niiden välinen varsi pidentyy.

Jukkaa kastellaan kohtuullisesti. Mullan annetaan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua, sillä juuret mätänevät liian märässä kasvualustassa. Talvella kastellaan niukemmin, mutta älä anna kuitenkaan kuivua liikaa. Tavallisemmin jukka kuolee liialliseen kasteluun kuin kuivuuteen.

Huhtikuusta syyskuuhun jukkaa lannoitetaan parin, kolmen viikon välein laimealla ravinneliuoksella. Istuta jukka uuteen ruukkuun (käytä mieluiten saviruukkua), kun entinen on täyttynyt juurista. Kookkaille kasveille riittää pintamullan uusiminen.
Jukkapalmu sopii niin kotiin kuin toimistollekin.(Kuva: Adobe Stock)Jukkapalmu sopii niin kotiin kuin toimistollekin.
(Kuva: Adobe Stock)

Jukkapalmu viihtyy normaalissa huoneenlämmössä koko vuoden, mutta voidaan talven ajaksi sijoittaa myös viileämpään paikkaan. Kasvin alimpien lehtien kellastuminen on normaalia. Täysin kellastuneet lehdet poistetaan leikkaamalla ne poikki läheltä runkoa.

Jukkapalmu voi hyvin hoidettuna kukkia, jolloin se kasvattaa vartensa päästä 40–70 cm kokoisen valkoisen tai hieman kermanvärisen kukinnon. Kukinta kestää pari viikkoa. Varrenpalataimet kukkivat vasta vanhoina, siementaimi saattaa kukkia 5–7 vuoden ikäisenä.

Lisäys

Liian suurta tai ränsistynyttä jukkaa voi lisätä varren palasista tai lehtiruusukkeesta. Leikkaa varsi 10 cm:n tai pidemmiksi paloiksi; pidä mielessä, mikä on palan yläpää. Irrotettu lehtiruusuke saa kuivua ennen istutusta 1-2 päivää. Istuta hiekkapitoiseen kasvualustaan ja kastele huolellisesti. Jukka juurtuu hitaasti.

Jukkavinkit

  • Jukan kaljua tyveä voi vihreyttää istuttamalla ruukkuun esimerkiksi köynnösvehkan.
  • Jukka saattaa sairastua liian kuumalla ja varjoisalla paikalla.
  • Jukka viihtyy kesällä myös ulkona suojaisessa paikassa; vaikka eteläterassilla osana isompaa kukkaistutusta. Muista, että sisällä kehittyneet lehdet eivät kestä suoraa auringon paahdetta.
Puutarhan jukat
  • Hapsijukka (Y. filamentosa) menestyy I–III vyöhykkeellä. Sen lehtiruusuke alkaa suoraan maanpinnasta.
  • Sinijukka (Y. glauca) on ainavihanta puutarhakasvi.
  • Kynttiläjukka (Y. gloriosa) on suojaisan ja lämpimän paikan perenna.

Isojukka ja palmuvehka (Kuva: Adobe Stock)Isojukka ja palmuvehka (Kuva: Adobe Stock)