• Etusivu
  • Kasvillisuus

Jouluruusu – herkän kaunis kukka

Tiina Painokallio
Päivitetty 28.10.2024
202112_74017.jpg

Kuva: Shutterstock

Jouluruusu (Helleborus niger) on herkän kaunis, joulun aikaan kukkiva perenna. Se on viime vuosina nostanut jälleen suosiotaan joulukukkana; se on kenties hieman arvokkaampi, mutta helppohoitoinen ja ilahduttaa pitkään.

Jouluruusun tunnistaa lautasmaisista valkoisista tai vaaleanpunaisista kukistaan. Tunnusomaisia piirteitä ovat kukan silkkimäinen pinta ja mustat juuret. Yksinkertaiset, vihertävänvalkeat kukat muodostuvat oikeastaan pienistä, nopeasti varisevista terälehdistä. Koko komeutta kehystävät valkeat verholehdet, jotka muuttuvat vähitellen vihreiksi. Kukan koristeellisuus perustuu myös sen hienoihin heteisiin ja emeihin, jotka pian muuttuvat tähtimäisiksi siemenkodiksi. Sisätilassa jouluruusu kukkii parhaimmillaan jopa 6 viikkoa.

Jouluruusu on kivikkokasvi, jota tavataan villinä Keski- ja Etelä-Euroopan sekä Vähä-Aasian vuoristoisilla seuduilla. Puutarhassa jouluruusu kukkii hyvin varhain; kun muut vasta heräilevät. Jos siis saat jouluruusun lahjaksi tai hankit omaksi iloksesi, niin istuta se keväällä puutarhasi puolivarjoisaan paikkaan. Myös pensaiden alustalta löytyy hyvä paikka jouluruusulle.

Talvehtimisen varmistamiseksi kannattaa laittaa havuja tai vaikka lehtiä juuriston peitoksi. Varminta jouluruusun talvehtiminen on Etelä-Suomessa. Jouluruusu kasvaa 10–30 sentin korkuiseksi.

<p data-block-key="ifp7u">Ravinteikas, tasaisen kostea, mutta vettä hyvin läpäisevä ja kuohkea multamaa mahdollistavat hyvät kasvuolosuhteet. (Kuva: Shutterstock)</p>
Ravinteikas, tasaisen kostea, mutta vettä hyvin läpäisevä ja kuohkea multamaa mahdollistavat hyvät kasvuolosuhteet. (Kuva: Shutterstock)
Ohje

Ohje

Jouluruususta lyhyesti

  • Kasvi ei nimestään huolimatta ole ruusu, vaan kuuluu leinikkikasveihin.
  • Jouluruusun kasvatus kestää noin 1,5 vuotta – siksi se on vähän arvokkaampi perenna.
  • Kukkivana jouluruusua on saatavilla lokakuusta toukokuulle sekä taimena puutarhamyymälöistä kasvukauden aikana.
  • Sijoita jouluruusu sisätiloissa valoisaan ja mieluiten viileään paikkaan.
  • Sisäkukkana jouluruusu ei tarvitse lannoitusta.
  • Jouluruusu on pitkäkestoinen; se säilyttää pitkään valkoiset terälehtensä, joihin kehittyy hienostunut harmahtava sävy.
  • Jouluruusu kukkii sisätiloissa 4–6 viikkoa.
  • Kasvi viihtyy sisällä viileässä ja saattaa kuivahtaessaan "painua makuulle", mutta nostaa itsensä jälleen pystyyn vettä saatuaan. Älä kuitenkaan anna kasvin kuivua.
  • Jouluruusu on monivuotinen perenna, sen voi istuttaa ulos pakkasten mentyä ja se kukkii keväisin.
  • Jouluruusu on myrkyllinen.

Tiesitkö, että...

Leinikkeihin kuuluva jouluruusu tunnettiin antiikin Kreikassa aikoinaan lääkeyrttinä. Nyt se on luokiteltu myrkylliseksi. Kasvista käytettiin rohtona erityisesti sen mustaa juurta, jolla saatiin aikaan aivastuksia. Tästä johtuen kasvia kutsuttiinkin mustaksi pärskäjuureksi.

Ps. Jouluruususta riittää juttua myös Puutarha.netin Keskustelupalstalla – lue ja kommentoi.

<p data-block-key="wwozk">Jouluruusua on saatavilla valkoisena, limenvihreänä sekä myös tummanlilan ja punasävyisenä (kuva: Shutterstock).</p>
Jouluruusua on saatavilla valkoisena, limenvihreänä sekä myös tummanlilan ja punasävyisenä (kuva: Shutterstock).
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
202210_79855.jpg
Kokeile kasvattaa viherkasvi hedelmän siemenestä: tässä pari vinkkiä
Eila Repo on harrastanut hedelmäpuiden kasvattamista siemenestä jo pidempään, alati uutta oppien. Nyt hän antaa vinkkinsä muillekin viherkasvien pellepelottomille.
20223_77353.jpg
Kellokukat tuovat mieleen aurinkoiset niityt
Kellokasvien heimoon (Campanulaceae) kuuluvia kellokukkia kasvaa Suomessa luonnonvaraisina kymmenkunta ja ruukuissa tai puutarhoissa kasvatettuina noin 50 eri lajia. Tähän heimoon kuuluu eri puolilla maailmaa kasvavina 300 eri lajia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton