TAKAISIN

Joulukaktus - ja muut lehtikaktukset
Joulukaktus (Schlumbergera x buckleyi)

Päivitetty: 2.12.2021
Lehtikaktuksiin kuuluvat, helppohoitoiset joulukaktukset (Schlumbergera x buckleyi on S. truncatan ja S.russelianan risteymä) ovat kehittyneet monien risteytysten tuloksena; risteytystyötä on tehty jo 1800-luvulta lähtien. Aineistona on ollut Brasiliasta kotoisin oleva kaktus Schlumbergera truncata, josta käytetään myös nimiä Zygocactus truncatus, Epiphyllum truncatum sekä Schlumbergera russeliana. Tunnetuin joulukaktuslajike lienee aikaisemmin paljon viljelty lohenpunainen ’Weinachtsfreude. Uudempia värejä ovat lohenpunainen, oranssinpunainen, valkoinen ja jopa keltainen. Suomessa joulukaktusten viljely on vähäistä, mutta esimerkiksi Saksassa niitä viljellään hyvin runsaasti.
1920christmas-cactus-277691_1920

Aidolla joulukaktuksella versot roikkuvat alaspäin ja niiden reunat ovat sakarattomammat. Myös sen kukat roikkuvat alaspäin ja ovat symmetriset; hybridit ovat pystykukkaisempia ja epäsymmetrisempiä. Alkuperäisten joulu- sekä marraskuunkaktuksien kukat ovat punaiset, mutta väriristeymiä on sittemmin kehitetty laidasta laitaan.

Lue lisää kaktuksista.

Pienilehtisiä lehtikaktuksia

Lehtikaktusten tunnistaminen pelkän kukinta-ajan perusteella on aika mahdotonta, sillä kasvupaikan olosuhteet vaikuttavat siihen voimakkaasti. Myöskään kukkien väristä ei voi varmaa tunnistusta tehdä. Useimmat kaupoissakin myytävistä lehtikaktuksista ovat hybridejä, risteymiä, joten aitoja lehtikaktuksia on harvoin saatavilla. Aitoja yksilöitä löytyy oikeastaan enää kotien ikkunoilta. Kookkaat, monta kymmentä vuotta vanhat lehtikaktusyksilöt kulkevat usein jopa perintönä nuoremmille sukupolville.
JoulukaktusJoulukaktus
Kertaus alkuperäisten lajien ominaisuuksista:

Marraskuunkaktuksella (Schlumbergera truncata) versot kasvavat hieman pystyyn ja niissä on terävät sakarat. Myös kukat kääntyvät ylöspäin horisontaalitasoon ja ovat epäsymmetrisiä. Sesonkiaikana kaupoissa myytävät lehtikaktukset ovat useimmiten juuri marraskuunkaktuksia.

Pääsiäiskaktuksella (Hatiora gaertneri) verson reunat ovat piparkakkumaiset. Punaisten kukkien terälehdet ovat teräväkärkisemmät kuin joulukaktuksella, eivätkä käänny taaksepäin.

Helluntaikaktus (Hatiora rosea) muistuttaa pitkälti pääsiäiskaktusta, mutta sen versot ovat pienemmät ja harmahtavamman vihreät. Helluntaikaktuksen kukat ovat hempeän vaaleanpunaiset ja vain pari senttiä halkaisijaltaan.

Isolehtisiä lehtikaktuksia

Tällaisia ovat mm. tuoksulehtikaktus (Epiphyllum oxypetalum), neidonhovikaktus (Nopalxochia phyllantoides) sekä hovipojankaktus (Disocactus x hybridus 'Ackermannii').

Tuoksulehtikaktuksen lehdet ovat ohuet, leveät ja reunoiltaan sakarattomat. Voimakkaasti tuoksuva kukka on puhtaan valkoinen. Kasvia kutsutaan myös yönprinsessaksi.

Neidonhovikaktuksen lehdet ovat puolestaan vankemmat, kapeammat ja selkeästi pykäreunaisemmat kuin tuoksulehtikaktuksella. Pykäreunojen päissä on lisäksi selkeät, valkoiset tupet - areolit. Aidon neidonhovikaktuksen kukat ovat vaaleanpunaiset.

Hovipojankaktus on neidonhovikaktuksen ja D. Speciosuksen risteymä. Lehdet ovat muutoin samanlaiset, mutta varret saattavat olla hiukan paksummat ja halkaisijaltaan kolmiomaisemmat. Kukat ovat kirkkaanpunaiset.
Kuva: ShuttersstockKuva: Shuttersstock

Lehtikaktusten hoito

Lehtikaktukset eivät tarvitse kovin runsasta valoa, vaan ne sopivat pohjois-, itä- tai länsi-ikkunalle. Kasvit viihtyvät normaalissa huoneenlämmössä, mutta vetoa ne eivät siedä.

Lehtikaktuksia kastellaan harvemmin, mutta kerralla runsaammin - hieman ehkä muita kaktuksia useammin. Pärjää useammankin viikon ilman kastelemista. Niitä kastellaan, kun kasvi alkaa osoittaa näivettymisen merkkejä. Liika märkyys ei sovi kaktuksille, mutta kukinta-aikana lehtikaktusten multa kannattaa pitää hieman kosteampana. Kukinnan jälkeen (helmi-maaliskuussa), noin 2 kk mittaisen lepokauden ajan kastellaan hyvin niukasti. Toinen samanlainen lepokausi on hyvä pitää loppukesällä (heinä-elokuussa), jolloin uudet kukkanuput kehittyvät. Kaktukset pitävät sumuttelusta. Lannoitusta annetaan enintään joka kolmannella kastelukerralla. Liika lannoitus näkyy varsien korkkiutumisena.

Mullanvaihtoväliksi riittää noin 4 vuotta, vaikka kasvi toki kasvaa nopeammin suuremmassa ruukussa. Saviruukku aina altakasteluruukkua parempi vaihtoehto liikakasteluriskin minimoimiseksi. Lehtikaktuksille voi sekoittaa erityistä multaseosta, jossa on hiekkaa ja kevytsoraa, kukkamultaa, turvetta - tai käyttää valmista kaktusmultaa tai vaikkapa orkideamultaa. Mullan ja kasteluveden tulisi olla mahdollisimman hapanta (myös sadevesi sopii hyvin).

Muuta huomioitavaa: Kasvia ei kannata siirrellä tai käännellä kukinnan aikana, sillä se saattaa aiheuttaa nuppujen varisemisen. Kesällä lehtikaktukset viihtyvät hyvin ulkona ja viettävätkin mielellään siellä lepokautta syysviileisiin saakka. Viileän lepoajan jälkeen lehtikaktukset alkavat pian miltei räjähtämään runsaaseen kukintaan.


Lisätietoa kodin ja puutarhan kasveista löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta.