TAKAISIN

Rahapuu (Crassula ovata)

Päivitetty: 5.2.2022
Rahapuu on helppo ja vähään tyytyvä mehikasvi, joka luonnossa kasvaa eteläisen Afrikan savanneilla jopa 3 metriseksi! Huonekasvina pohjoisen oloissamme rahapuu saattaa kasvaa ajan kanssa jopa metrin korkuiseksi. Usein se jää kuitenkin matalammaksi, tanakkarunkoiseksi ja runsasoksaiseksi viherkasviksi.
Suomen oloissa rahapuun kukkiminen on hyvin harvinaista, mutta joskus se saattaa yllättääkin. Rahapuun kukat ovat pieniä ja vaatimattomia, useimmiten valkoisia. Rahapuun lehdet ovat paksut ja pinnaltaan vahamaiset.
Rahapuu on helppohoitoinen ja vähään tyytyvä huonekasvi.Rahapuu on helppohoitoinen ja vähään tyytyvä huonekasvi.

Näin saat rahapuun viihtymään:

Lämpimät ja jopa kuumat oltavat ovat rahapuulle kesällä omiaan, mutta kasvi viihtyy mainiosti myös huoneenlämmössä. Talvisin toki viihtyisi hieman viileämmässäkin (+18 astetta). Valoisuus on eduksi, mutta etenkin kasvukaudella suoraa auringonvaloa tulee välttää. Aurinkoinen paikka joka tapauksessa.
Muiden mehikasvien tapaan rahapuun saa hengiltä vain liiallisella kastelulla; liika märkyys mädättää juuret. Multa saa reilusti kuivahtaa kasteluiden välillä. Kasvi varastoi meheviin lehtiinsä vettä, joten se pärjää pitemmänkin aikaa kastelematta. Periaatteessa talvisin riittää kohtuullinen kastelu 2-3 viikon välein. Kesäisin ja kuumassa paikassa kastella voidaan parin viikon välein. Alimmat lehdet kuivuvat ja putoavat puun kasvaessa. Kasvukauden aikana voi antaa noin kerran kuukaudessa laimeaa lannoiteliuosta kastelun yhteydessä.

Rahapuun kasvualustaksi suositellaan kaktusmultaa - tai tavallista kukkamultaa, johon on lisätty hiekkaa. Ruukkuun voi laittaa myös vettä jotavia saviruukun sirpaleita.
RahapuuRahapuu

Vinkkejä rahapuun kasvatukseen:

- Rahapuusta voi muotoilla enemmän puumaisen tai tasapainoisemman napsaisemalla siitä ylimääräisiä versoja pois. Nämä versot voikin keväällä ja kesällä käyttää lisäysmateriaalina.

- Kasvia on hyvin helppo lisätä juurruttamalla yksittäisen lehden tai 5 cm:n pituisen latvapistokkaan vedessä tai mullassa.

- Rahapuu ei pidä mullan vaihtamisesta. Etenkin vanhan rahapuun mullanvaihtoa kannattaa siirtää kunnes ruukku on aivan ahdas.

- Lisää vinkkejä löydät Puutarha.netin Keskustelupalstalta - lue, kommentoi ja kerro kokemuksiasi!