TAKAISIN

Miekkaliljat eli Gladiolukset

Päivitetty: 12.5.2022
Tarhamiekkaliljat (Gladiolus-risteymät) ovat näyttäviä mukulakasveja ja kestäviä myös leikkokukkina. Värejä ja kokoja on runsaasti. Osa korkeista lajikkeista vaatii tuen, koska kukkavarret ovat painavat. Lehdet ovat miekkamaiset. Kukinta alkaa heinäkuun loppupuolella, mutta sisätiloissa tehtävä esikasvatus aikaistaa kukintaa. Mukulat voi istuttaa myös suoraan kasvupaikalle.
Miekkalilja eli gladiolus-750x422

Kasvupaikan pitää olla aurinkoinen, tuulensuojainen ja lämmin. Korkeat lajikkeet sopivat kukkaryhmien taustakasveiksi. Kasvualustaksi sopii läpäisevä, kalkittu ja runsasravinteinen, vähintään 30 cm syvä multamaa. Kasvu ja kukinta on huonoa kuivassa maassa.

Leikkokukat kerätään, kun kukkavarren pari alinta kukkaa on auennut. Loput aukeavat nopeasti maljakossa. Ylimääräiset lehdet poistetaan ja varsiin leikataan viisto imupinta. Huoneenlämpöinen vesi saa ulottua varsien puoleenväliin.

Mukulat kaivetaan ylös kukinnan ja lehtien lakastumisen jälkeen, puhdistetaan mullasta, kuivataan ja viedään ilmavaan paikkaan talven ajaksi.

Lisää sipuli- ja mukulakasveista