TAKAISIN

Valitse oikeanlaiset kasvit haudalle

Päivitetty: 28.4.2022
Harvalla on mahdollisuutta käydä haudalla päivittäin hoitamassa kasveja tai poiketa edes kerran viikossa. Haudan kasvien hoito voi siis olla haastavaa, joten kasvien, oikean kasvualustan ja sopivan lannoituksen valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa.
grave-3184969_1920

Hautakukkien kasvualusta ja lannoitus

Haudalle tarvitaan hyvää multaa, joka pystyy sitomaan vettä ja luovuttamaan sitä kasveille tarpeen mukaan. Esimerkiksi Biolan Kesäkukkamulta sisältää luonnonmukaista biohiiltä, joka varastoi vettä itseensä ja luovuttaa sitä kasvin käyttöön mullan kuivuessa. Haudalle lisätään vuosittain uutta, ravinteikasta multaa. Jos maa on helposti kuivuvaa tai lähistöllä on suuria puita, jotka työntävät juurensa kukkien multaan, voi esimerkiksi Biolan Kukanpesä olla ratkaisu kasvien viihtymiseen. Kukanpesässä on myös kahden litran vesivarasto pohjalla, jolloin kastelutarve vähenee hieman.

Kaikkia haudalle istutettavia kukkia on lannoitettava, jotta ne jaksavat kukkia koko kesän. Luonnonlannoitteilla koko kesän aikana tarvittava ravinnemäärä voidaan antaa kerralla eikä lannoitusta tarvitse istutuksen jälkeen muistella. Istutusvaiheessa taimien väliin tehdään kuopat, joihin sijoitetaan Luonnonlannoitetta pieninä kasoina. Ylilannoituksen välttämiseksi on tärkeää, että lannoitetta ei sekoiteta koko multamäärään. Lopuksi lannoiterakeet peitetään mullalla. Varastolannoiteosasta riittää ravinteita koko kasvukaudelle, joten kasteluun käytetään pelkkää vettä. Lannoitemäärän oikea annostus vaihtelee kasvilajin mukaan. Kesäkukan taimille sopiva annostus on noin 1–2 dl /taimi.

OrvokkiOrvokki
LumihiutaleLumihiutale

Sopivat, helppohoitoiset kasvit haudalle

Keväällä voidaan haudalle istuttaa sipulikasveja ja orvokkeja, jotka kestävät muutaman asteen pakkasta. Myös esimerkiksi marketta, krysanteemi ja lumihiutale sietävät alhaisia lämpötiloja. Arimpien kesäkukkien istutusaika on vasta kesäkuun puolella.

Ryhmäkasvit kukkivat koko kesän ja ne ovatkin suosittuja haudoilla. Aurinkoisella paikalla viihtyvät suojaista ja lämmintä kasvupaikkaa vaativat lajit. Paahdetta sietävien kasvien lehdet ovat yleensä luonnostaan nukkapintaisia, neulasmaisia, vahapintaisia tai muuten haihtumista vähentäviä.
Aurinkoiselle haudalle:

• hopealanka
hopeavillakko
hopeayrtti
kirjotulikruunu
koristeportulakka

kukonharja, kukontöyhtö
• laventeli
marketta
neilikat
• nolaana

petuniat
pelargoni
samettikukat
siniviuhka
timanttikukka

tulisalvia
tuoksupielus
tähtisilmä
verbenat
HopeavillakkoHopeavillakko
PetuniaPetunia
sadness-3794945_1920
Kasveja varjoisalle paikalle:

Varjossa viihtyvät suurilehtiset ja rehevät kasvit. Monien lajien lehdistö kasvaa varjossa kauniiksi, mutta kukkia kehittyy vähemmän kuin auringossa.

Varjoon kannattaakin kokeilla kukkivien kasvien lisäksi lajeja, joiden koristearvo on lehdissä. Yrttien, heinien, ryhmäkasvien ja perennojen erikoiset lehtimuodot tulevat ruukkuistutuksissa hyvin esiin, kun kasveja katsotaan läheltä.

ahkeraliisa
lumihiutale
• begoniat
• apinankukat
hopeakäpälä

kesäsypressi
koristekaali
• lankaköynnös
maahumala
muratti

orvokit
verenpisarat

Perennoista varjoisalla haudalla viihtyvät esimerkiksi keijunkukat ja kuunliljat.

KoristekaalitKoristekaalit
VerenpisaraVerenpisara

Jos pääset haudalle vain harvoin...

Haudalla, jossa käydään vain muutaman kerran kesässä, kannattaa harkita monivuotisten kukkien istuttamista. Varjossa viihtyvät taponlehti, kuunliljat, varjoyrtti ja kotkansiipisaniainen. Puolivarjon uuttera kukkija on kesäpikkusydän. Aurinkoisille kasvupaikoille sopii kaukaasianpitkäpalko, kaunokainen ja karpaattienkello.

VarjoyrttiVarjoyrtti
TaponlehtiTaponlehti
KesäpikkusydänKesäpikkusydän
KirjokuunliljaKirjokuunlilja
Haudalle istutettavia kukkia on lannoitettava, jotta ne jaksavat kukkia koko kesän.Haudalle istutettavia kukkia on lannoitettava, jotta ne jaksavat kukkia koko kesän.