• Etusivu
  • Hoitotyöt

Valitse oikeanlaiset kasvit haudalle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.02.2023
20232_70500.jpg

(Kuva: Pixabay)

Harvalla on mahdollisuutta käydä haudalla päivittäin hoitamassa kasveja tai poiketa edes kerran viikossa. Haudan kasvien hoito voi siis olla haastavaa, joten kasvien, oikean kasvualustan ja sopivan lannoituksen valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa.

Hautakukkien kasvualusta ja lannoitus

Haudalle tarvitaan hyvää multaa, joka pystyy sitomaan vettä ja luovuttamaan sitä kasveille tarpeen mukaan. Esimerkiksi Biolan Kesäkukkamulta sisältää luonnonmukaista biohiiltä, joka varastoi vettä itseensä ja luovuttaa sitä kasvin käyttöön mullan kuivuessa. Haudalle lisätään vuosittain uutta, ravinteikasta multaa. Jos maa on helposti kuivuvaa tai lähistöllä on suuria puita, jotka työntävät juurensa kukkien multaan, voi esimerkiksi Biolan Kukanpesäolla ratkaisu kasvien viihtymiseen. Kukanpesässä on myös kahden litran vesivarasto pohjalla, jolloin kastelutarve vähenee hieman.

Kaikkia haudalle istutettavia kukkia on lannoitettava, jotta ne jaksavat kukkia koko kesän. Luonnonlannoitteilla koko kesän aikana tarvittava ravinnemäärä voidaan antaa kerralla eikä lannoitusta tarvitse istutuksen jälkeen muistella. Istutusvaiheessa taimien väliin tehdään kuopat, joihin sijoitetaan Luonnonlannoitettapieninä kasoina. Ylilannoituksen välttämiseksi on tärkeää, että lannoitetta ei sekoiteta koko multamäärään. Lopuksi lannoiterakeet peitetään mullalla. Varastolannoiteosasta riittää ravinteita koko kasvukaudelle, joten kasteluun käytetään pelkkää vettä. Lannoitemäärän oikea annostus vaihtelee kasvilajin mukaan. Kesäkukan taimille sopiva annostus on noin 1–2 dl /taimi.

Orvokki (Kuva: Puutarha.net)
Orvokki (Kuva: Puutarha.net)
Lumihiutale (Kuva: Puutarha.net)
Lumihiutale (Kuva: Puutarha.net)

Sopivat, helppohoitoiset kasvit haudalle

Keväällä voidaan haudalle istuttaa sipulikasveja ja orvokkeja, jotka kestävät muutaman asteen pakkasta. Myös esimerkiksi marketta, krysanteemi ja lumihiutale sietävät alhaisia lämpötiloja. Arimpien kesäkukkien istutusaika on vasta kesäkuun puolella.

Ryhmäkasvit kukkivat koko kesän ja ne ovatkin suosittuja haudoilla. Aurinkoisella paikalla viihtyvät suojaista ja lämmintä kasvupaikkaa vaativat lajit. Paahdetta sietävien kasvien lehdet ovat yleensä luonnostaan nukkapintaisia, neulasmaisia, vahapintaisia tai muuten haihtumista vähentäviä.

Aurinkoiselle haudalle:

• hopealanka
hopeavillakko
hopeayrtti
kirjotulikruunu
koristeportulakka

kukonharja, kukontöyhtö
• laventeli
marketta
neilikat
• nolaana

petuniat
pelargoni
samettikukat
siniviuhka
timanttikukka

tulisalvia
tuoksupielus
tähtisilmä
verbenat

Hopeavillakko (Kuva: Puutarha.net)
Hopeavillakko (Kuva: Puutarha.net)
Samettikukka (Kuva: Puutarha.net)
Samettikukka (Kuva: Puutarha.net)
Haudalle istutettavia kukkia on lannoitettava, jotta ne jaksavat kukkia koko kesän. (Kuva: Puutarha.net)
Haudalle istutettavia kukkia on lannoitettava, jotta ne jaksavat kukkia koko kesän. (Kuva: Puutarha.net)

Kasveja varjoisalle paikalle:

Varjossa viihtyvät suurilehtiset ja rehevät kasvit. Monien lajien lehdistö kasvaa varjossa kauniiksi, mutta kukkia kehittyy vähemmän kuin auringossa.

Varjoon kannattaakin kokeilla kukkivien kasvien lisäksi lajeja, joiden koristearvo on lehdissä. Yrttien, heinien, ryhmäkasvien ja perennojen erikoiset lehtimuodot tulevat ruukkuistutuksissa hyvin esiin, kun kasveja katsotaan läheltä.

ahkeraliisa
lumihiutale
• begoniat
• apinankukat
hopeakäpälä

kesäsypressi
koristekaali
• lankaköynnös
maahumala
muratti

orvokit
verenpisarat

Perennoista varjoisalla haudalla viihtyvät esimerkiksi keijunkukatja kuunliljat.

Koristekaalit (Kuva: Puutarha.net)
Koristekaalit (Kuva: Puutarha.net)
Verenpisara (Kuva: Adobe Stock)
Verenpisara (Kuva: Adobe Stock)

Jos pääset haudalle vain harvoin...

Haudalla, jossa käydään vain muutaman kerran kesässä, kannattaa harkita monivuotisten kukkien istuttamista. Varjossa viihtyvät taponlehti, kuunliljat, varjoyrttija kotkansiipisaniainen. Puolivarjon uuttera kukkija on kesäpikkusydän. Aurinkoisille kasvupaikoille sopii kaukaasianpitkäpalko, kaunokainenja karpaattienkello.

Varjoyrtti (Kuva: Puutarha.net)
Varjoyrtti (Kuva: Puutarha.net)
Taponlehti (Kuva: Puutarha.net)
Taponlehti (Kuva: Puutarha.net)
Kesäpikkusydän (Kuva: Puutarha.net)
Kesäpikkusydän (Kuva: Puutarha.net)
Kuunlilja (Kuva: Puutarha.net)
Kuunlilja (Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
Kynäkatajan oksa
Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
20228_79297.jpg
Mikä hedelmä/puu tässä on? Asiantuntija vastaa
Mikä kuvan kasvi mahtaa olla kyseessä? Kasvaa erään omakotitalon viereisessä puistikossa. Rungossa kasvaa pitkiä piikkejä.
Pionien kukinta-aika on lyhyt, mutta upea.jpg
Kiinanpionien istuttaminen
Pioni on perennojen parhaimmistoa, joka ansaitsee paikkansa auringossa. Sijoita pioni paikkaan, josta sen suuret kukat nähdään ja täyteläinen tuoksu huomataan. Pioni sopii niin yksittäiskasviksi, katseenvangitsijaksi nurmikolle kuin kohottamaan suurempien istutusryhmien arvokkuutta. Se toimii tarvittaessa jopa kesäisenä näkösuojana. Komeat kerrannaiskukkaiset lajikkeet ovat muhkeita, yksinkertaiset kukat ovat herkempiä ja hienostuneempia – mutta kaikki pionit ovat upeita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton