• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kultasade on eksoottinen ja näyttävä pensas

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.06.2023
20236_78768.jpg

Kultasateen kukinnoilla voi olla pituutta 30 cm. (Kuva: Pixabay)

Kultasade (Laburnum) on hernekasveihin kuuluva pensas tai pieni puu, jonka suuret (20–30 cm) tuoksuvat ja riippuvat kukinnot kiinnittävät varmasti huomion pihoissa ja puutarhoissa. Kasvi sopii puutarhan keskipisteeksi ja katseenvangitsijaksi. Kultasadetta käytetään myös kukkivien perennojen ja matalahkojen pensaiden taustakasvina.

Kultasateet kasvavat luontaisesti Etelä- ja Keski-Euroopassa. Lajeja on kaksi, joista kestävämpi on kaljukultasade (Laburnum alpinum). Laji menestyy Suomessa I–III vyöhykkeillä; pohjoisimpien yksilöiden löytyessä Pietarsaaresta ja Jyväskylästä.

Talvenarkuutensa vuoksi kultasadetta suositellaan yleensä vain Etelä-Suomeen, mutta suojaisella, lämpimällä paikalla se menestyy usein muuallakin maassa.

Kultasateen hoito

Kultasade on helppo kasvatettava, sillä se menestyy vaatimattomassakin maaperässä, kunhan paikka on lämmin ja aurinkoinen. Parhaiten kultasade viihtyy kosteassa, läpäisevässä ja hyvin kalkitussa hiekka- tai moreenimaassa, mielellään pienellä kumpareella. Se on pitkäikäinen puu, mutta kultasateen taimen hankkijan tulee olla kärsivällinen. Kultasateen kukintaa voi joutua odottelemaan kymmenisen vuotta.

Kultasade on yleensä terve, mutta myrkyllisyydestään huolimatta jänisten herkkua. Kasvi kannattaa siis suojata talveksi verkolla. Keväisin vanhoja tai vioittuneita oksia voi tarpeen vaatiessa poistaa.

Huomio

Huomio

Kultasade on myrkyllinen

Erityisesti kultasateen siemenet ovat myrkyllisiä. Jos pihalla käy esimerkiksi pieniä lapsia, niin kultasateen kuihtuneet kukinnot kannattaa varmuuden vuoksi aina poistaa ja hävittää.

Kukkiessaan kultasade herättää varmasti huomiota. (Kuva: Pixabay)
Kukkiessaan kultasade herättää varmasti huomiota. (Kuva: Pixabay)

Kaljukultasade

(Laburnum alpinum)

Kukinta: kesäkuun loppu, heinäkuun alku
Kasvutapa: yksi- tai monirunkoinen pensas tai pikkupuu, korkeus 3–4 m
Menestymisvyöhyke: I–II (III)
Kasvupaikka: aurinkoinen ja lämmin, vaatimaton maan laadun suhteen.
Käyttö: Yksittäiskasvina tai taustakasvina. Upea kukinto!

Vinkki: Euroopassa kultasadetta on käytetty jousien materiaalina hyvän taivutuskestävyytensä vuoksi. Puutarhassakin voit kasvattaa kultasateesta vaikka upean kaariportin. Istuta pensaat portin molemmille puolille ja taivuta ne kaaren muotoon.

Katso lisätietoja kultasateesta Puutarha.netin Kasvikortistosta.

Kultasateesta on oma ketjunsa myös Puutarha.netin Keskustelupalstalla.

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton