TAKAISIN

Kultasade - eksoottinen ja näyttävä pensas

Päivitetty: 18.5.2020
Kultasateen kukinnoilla voi olla pituutta 30 cm!Kultasateen kukinnoilla voi olla pituutta 30 cm!
Kultasade (Laburnum) on hernekasveihin kuuluva pensas tai pieni puu, jonka suuret (20-30 cm), tuoksuvat, riippuvat kukinnot kiinnittävät varmasti huomion pihoissa ja puutarhoissa. Kasvi sopii puutarhan keskipisteeksi ja katseenvangitsijaksi - tai kukkivien perennojen ja matalahkojen pensaiden taustakasviksi.
Kultasateet kasvavat luontaisesti Etelä- ja Keski-Euroopassa. Lajeja on kaksi, joista kestävin on kaljukultasade (Laburnum alpinum). Laji menestyy Suomessa I–III vyöhykkeillä; pohjoisimpien yksilöiden löytyessä Pietarsaaresta ja Jyväskylästä.

Talvenarkuutensa vuoksi kultasadetta suositellaan yleensä vain Etelä-Suomeen, mutta suojaisella, lämpimällä paikalla se menestyy usein muuallakin maassa.

Kultasade on helppo kasvatettava, sillä se menestyy vaatimattomassakin maaperässä, kunhan paikka on lämmin ja aurinkoinen. Parhaiten kultasade viihtyy kosteassa, läpäisevässä ja hyvin kalkitussa hiekka- tai moreenimaassa, mielellään pienellä kumpareella. Se on pitkäikäinen puu, mutta taimen hankkija saa olla kärsivällinen; kultasateen kukintaa joutuu odottelemaan kymmenisen vuotta!

Kultasateen hoito:

Kultasade on yleensä terve, mutta myrkyllisyydestään huolimatta jänisten herkkua. Kasvi kannattaa siis suojata talveksi verkolla. Keväisin vanhoja tai vioittuneita oksia voi tarpeen vaatiessa poistaa.

Kultasateesta on oma ketjunsa myös Puutarha.netin Keskustelupalstalla - lue lisää ja kommentoi!

Kukkiessaan kultasade herättää varmasti huomiota!Kukkiessaan kultasade herättää varmasti huomiota!

Kultasade (kaljukultasade)

(Laburnum alpinum)

Kukinta: kesäkuun loppu, heinäkuun alku
Kasvutapa: yksi- tai monirunkoinen pensas tai pikkupuu, korkeus 3–4 m
Menestymisvyöhyke: I–II (III)
Kasvupaikka: aurinkoinen ja lämmin, vaatimaton maan laadun suhteen.
Käyttö: Yksittäiskasvina tai taustakasvina. Upea kukinto!

Vinkki: Euroopassa kultasadetta on käytetty jousien materiaalina hyvän taivutuskestävyytensä vuoksi. Puutarhassakin voit kasvattaa kultasateesta vaikka upean kaariportin; istuta pensaat portin molemmille puolille ja taivuta niitä kaaren muotoisiksi!

Katso lisätietoja kultasateesta Puutarha.netin Kasvikortistosta.

VyöhykekarttaVyöhykekartta

Kultasade on myrkyllinen

Erityisesti sen siemenet. Jos pihalla käy pieniä lapsia, niin kultasateen kuihtuneet kukinnot kannattaa varmuuden vuoksi poistaa ja hävittää.