• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kultasade on eksoottinen ja näyttävä pensas

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.06.2023
20236_78768.jpg

Kultasateen kukinnoilla voi olla pituutta 30 cm. (Kuva: Pixabay)

Kultasade (Laburnum) on hernekasveihin kuuluva pensas tai pieni puu, jonka suuret (20–30 cm) tuoksuvat ja riippuvat kukinnot kiinnittävät varmasti huomion pihoissa ja puutarhoissa. Kasvi sopii puutarhan keskipisteeksi ja katseenvangitsijaksi. Kultasadetta käytetään myös kukkivien perennojen ja matalahkojen pensaiden taustakasvina.

Kultasateet kasvavat luontaisesti Etelä- ja Keski-Euroopassa. Lajeja on kaksi, joista kestävämpi on kaljukultasade (Laburnum alpinum). Laji menestyy Suomessa I–III vyöhykkeillä; pohjoisimpien yksilöiden löytyessä Pietarsaaresta ja Jyväskylästä.

Talvenarkuutensa vuoksi kultasadetta suositellaan yleensä vain Etelä-Suomeen, mutta suojaisella, lämpimällä paikalla se menestyy usein muuallakin maassa.

Kultasateen hoito

Kultasade on helppo kasvatettava, sillä se menestyy vaatimattomassakin maaperässä, kunhan paikka on lämmin ja aurinkoinen. Parhaiten kultasade viihtyy kosteassa, läpäisevässä ja hyvin kalkitussa hiekka- tai moreenimaassa, mielellään pienellä kumpareella. Se on pitkäikäinen puu, mutta kultasateen taimen hankkijan tulee olla kärsivällinen. Kultasateen kukintaa voi joutua odottelemaan kymmenisen vuotta.

Kultasade on yleensä terve, mutta myrkyllisyydestään huolimatta jänisten herkkua. Kasvi kannattaa siis suojata talveksi verkolla. Keväisin vanhoja tai vioittuneita oksia voi tarpeen vaatiessa poistaa.

Huomio

Huomio

Kultasade on myrkyllinen

Erityisesti kultasateen siemenet ovat myrkyllisiä. Jos pihalla käy esimerkiksi pieniä lapsia, niin kultasateen kuihtuneet kukinnot kannattaa varmuuden vuoksi aina poistaa ja hävittää.

Kukkiessaan kultasade herättää varmasti huomiota. (Kuva: Pixabay)
Kukkiessaan kultasade herättää varmasti huomiota. (Kuva: Pixabay)

Kaljukultasade

(Laburnum alpinum)

Kukinta: kesäkuun loppu, heinäkuun alku
Kasvutapa: yksi- tai monirunkoinen pensas tai pikkupuu, korkeus 3–4 m
Menestymisvyöhyke: I–II (III)
Kasvupaikka: aurinkoinen ja lämmin, vaatimaton maan laadun suhteen.
Käyttö: Yksittäiskasvina tai taustakasvina. Upea kukinto!

Vinkki: Euroopassa kultasadetta on käytetty jousien materiaalina hyvän taivutuskestävyytensä vuoksi. Puutarhassakin voit kasvattaa kultasateesta vaikka upean kaariportin. Istuta pensaat portin molemmille puolille ja taivuta ne kaaren muotoon.

Katso lisätietoja kultasateesta Puutarha.netin Kasvikortistosta.

Kultasateesta on oma ketjunsa myös Puutarha.netin Keskustelupalstalla.

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton