TAKAISIN

Kukkivia huonekasveja

Päivitetty: 18.10.2021

Andrenflamingonkukka
(Anthurium Andreanum-ryhmä)

Flamingonkukissa on pitkän keltaisen tai oranssin puikelokukinnon (10-12 cm) suojana värikäs suojuslehti, joka voi kestää hyvin kauan, jopa kuukausia. Kookas suojuslehti on valkoinen, purppuran-, puhtaan- tai vaaleanpunainen tai kirjava. Se on hieman epätavallinen, mutta uskomattoman upea lisä kimpussa tai asetelmassa. Herttatyviset lehdet ovat teräväkärkiset ja niiden ruodit ovat pitkät.
750 flower-2684855_1920

Tasainen 18-22 asteen lämpötila, talvella hieman alempi. Kasvukaudella runsas ja tasainen kastelu, lepokaudella saa hieman kuivahtaa.

Lue lisää Andrenflamingonkukasta

Isotohvelikukka
(Calceolaria Herbeohybrida-ryhmä)

Tohvelikukka on kotoisin Etelä-Amerikasta. Nimensä se on saanut latinankielisestä sanasta calceolus, joka merkitsee tohvelia. Nimi viittaa kukalla oleviin rakkomaisiin huuliin. Kukkien väri vaihtelee ruskean, keltaisen ja tummanpurppuran sävyissä.

Tohvelikukka viihtyy valoisalla paikalla ja eikä se pidä suorasta auringonpaahteesta. Kasvia ei saa päästää kuivumaan. Lannoitekastelu silloin tällöin on kasville eduksi.

Varputohvelikukkaa (Calceolaria integrifolia) voidaan käyttää myös parvekekasvina.
750 500 plant-3228944_1920

Syklaami (Cyclamen persicum)

Syklaami eli alppiorvokki on kotoisin Välimeren alueelta. Lehdet ovat pitkäruotiset ja pyöreähköt. Ne nousevat mättäinä juurakosta. Syksyllä nupullisena tai jo kukkivana ostettu kasvi tarvitsee runsaasti valoa. Syklaami viihtyy viileässä.

Kasvia ei saisi kastella suoraan päältä. Parasta olisi upottaa ruukku veteen (mukulaa ei saa kastella) tai valutetaan varovasti vettä reunan yli. Viikoittainen lannoitus edistää nuppujen kasvua. Kuihtuneet kukat nypitään pois. Kukinnan jälkeen alkaa kasvin lepokausi. Multa pidetään hieman kosteana ja maaliskuussa juurimukula istutetaan taas uudelleen. Mullaksi käy hyvin kuohkea kompostimulta. Kesällä kasvi viihtyy ulkona varjossa. Elokuussa se siirretään sisälle.

750 347 cyclamen-4534473_1920

Gerbera (Gerbera x cantabrigiensis)

Leikkokukkana hyvin tunnettu gerbera eli sädelatva on ruukkukasvina melko tuore tulokas. Uudet matalakasvuiset lajikkeet ovat lisänneet gerberan suosiota.

Värivalikoimasta löytyy valkoisen lisäksi lukuisia erilaisia keltaisen, punaisen ja oranssin sävyjä. Kehrä- ja laitakukat voivat myös olla keskenään eriväriset ja mykerö voi olla kerrottu.
750 440 flower-631765_1920
Gerbera puhdistaa tehokkaasti sisäilmasta kemiallisia kaasuja. Kukka kasvaa luonnonvaraisena Etelä-Aasiassa ja Etelä-Afrikan itäosissa. Gerberan voi saada kukkimaan uudelleen keväällä, jos se on keskitalven lepokauden viileässä (10-14 asteisessa) paikassa.

Trooppinen gerbera pitää mahdollisimman valoisasta ja lämpimästä paikasta. Huoneenlämmössä gerbera kukkii vain muutaman kuukauden, mutta ulkona, esimerkiksi parvekkeella, koko kesän. Kasville sopii säännöllinen, tasainen kastelu. Anna hieman kuivahtaa kastelukertojen välillä, sillä gerbera kärsii liiasta märkyydestä, ja erityisesti juuristossa seisovasta vedestä. Anna lannoitetta kasvukaudella kerran kuussa. Talvisin, kun valoa on niukemmin, on myös veden ja ravinteiden määrää vähennettävä.

Vaaleajouluruusu (Helleborus niger)

Hurmaava jouluruusu on palannut kukkakauppoihin pitkän tauon jälkeen. Hieman kellomaiset (3-7 cm) kukat nuokkuvat vienosti. Ikivihreät, nahkeat ja liuskaiset lehdet.

Pitää viileästä paikasta ja tasaisesta kosteudesta, mieluiten aluslautasen kautta. Kukkien kauneus säilyy erittäin pitkään, kun kasvi saa paljon valoa.
750 500 anemone-blanda-4051625_1920

Kun kukat lopulta ruskettuvat, jouluruusun voi siirtää kellariin tai muuhun pakkaselta suojattuun, mutta viileään paikkaan odottamaan kevättä. Keväällä roudan sulettua jouluruusu istutetaan ulos puolivarjoon ja syvämultaiseen, suojaisaan paikkaan. Jatkossa jouluruusu kukkii keväisin, lumen sulamisen aikoihin.

Tulilatva (Kalanchoë Blossfeldiana-ryhmä)

750 500 kalanchoe-660423_1920
Tulilatva kuuluu maksaruohoihin. Se on saanut nimensä kiinalaisesta sanasta kalanchoia (=pahojen henkien vastustamista). Tulilatvalla on vihreät, rehevät lehdet. Kukat ovat sarjana pitkissä perissä. Kukat ovat leiskuvan punaisia, hennon vaaleanpunaisia, keltaisia ja oransseja. Myös kerrottukukkaisia lajikkeita on olemassa.

Tulilatva viihtyy aurinkoisella paikalla. Multaa ei saisi päästää kuivahtamaan. Kasvi ei välttämättä vaadi lannoitusta, ainoastaan kukinnan aikana voisi lannoittaa. Kukinnan jälkeen tulilatvan voi leikata ja sitä voidaan pitää kaunislehtisenä viherkasvina.

Pelargonit (Pelargonium)

Suurin osa pelargonin lajikkeista on kotoisin trooppisesta Afrikasta. Suku on 250-lajinen ja huonekasveiksi sopivia lajeja on kehitetty satoja. Pelargoneja käytetään paljon parvekekasveina. Pelargonit viihtyvät runsaassa valossa. Kun kasvi kukkii tulisi vettä antaa päivittäin. Kasvi talvehtii viileässä, (10 astetta). Versot leikataan ennen talvilepoon asettamista. Lepotilaiset kasvit saavat olla kuivana. Uudelleen istuttamisen aika on helmikuussa. Sitä voidaan lisätä siemenistä ja pistokkaista.

Eri pelargonilajeja:
PelargonitPelargonit

Soilikki (Streptocarpus)

soilikkiStreptocarpus_hybrid___1_
Tavallisimpien soilikki-lajien lehdet ovat tuuheana ruusukkeena. Suppilokukat ovat siroissa vanoissa joko yksittäin tai monikukkaisina kukintoina. Kukkien värit vaihtelevat valkeasta eri sävyisiin punaisiin, sinisiin ja violettiin. Kukan nielussa on erivärisiä juovia ja teriön reuna voi olla poimuinen.

Soilikki kukkii keväästä syksyyn. Kastele runsaasti kukinta-aikaan ja lannoita kasvavaa soilikkia viikottain. Viihtyy valoisalla ja lämpimällä ikkunapaikalla, mutta ei pidä paahteesta. Voidaan lisätä jakamalla tai lehtipistokkaista.

Tutustu lähemmin pikkusoilikkiin>>

Hoito-ohjeet ruukkukukille:

  • Sijoita kukat valoisaan, ei paahteeseen tai vetoiseen paikkaan.
  • Muutaman tunnin suora auringonpaiste päivittäin auttaa kuitenkin pienten nuppujen avautumista.
  • Kukat kastellaan aina, kun mullan pinta on kuivahtanut. Multapaakku saa kostua kokonaan kastelun yhteydessä.
  • Kukkivia ruukkukasveja kannattaa lannoittaa kerran viikossa.
  • Käytetty multa sopii maanparannukseen (tai koko kasvi multineen voidaan kompostoida).

Lue lisää:
Kukkivat ruukkukasvit 1
Huonekasvit Kasvikortistossa - tietoa eri lajeista, niiden ominaisuuksista ja hoidosta.

Puutarha.netin Keskustelupalstalla riittää juttua myös huonekasveista - lue ja kommentoi!